İçeriğe atla

Eva-Maria Chornakets

Eva-Maria Chornakets
Doğum8 Ocak 1959 (65 yaşında)
Reckelwitz, Doğu Almanya
MeslekYazar
İkametAlmanya

Eva-Maria Chornakets (Sorbca; Jěwa-Marja Čornakec, Rusça; Eva-Maria Zschornack); (d. 8 Ocak 1959, Reckelwitz, Alman Demokratik Cumhuriyeti), Lusatlı çocuk yazarı, editör ve oyun yazarıdır. Yukarı Sorbca, Aşağı Sorbca ve Almanca dillerinde eserler vermektedir.

Yaşamı

8 Ocak 1959'da Bautzen şehri yakınlarındaki Rekelwitz (Vorkletsy) köyünde doğdu. Çocukluğu ilkokulu bitirdiği Votrov köyünde geçti. Panczycy-Kukov köyündeki okuldan ve 1977'de Bautzen'deki liseden mezun oldu.

1977'den 1980'e kadar Leipzig'deki profesyonel bir kütüphane okulunda okudu. Ardından Bautzen'deki Sorb Eğitim Okulu'nda dört yıl kütüphaneci olarak çalıştı. 1985'ten 1990'a kadar Leipzig Üniversitesi'nin dini bilimler ve kültürel çalışmalar fakültelerinde okudu. 1990-1991 yıllarında Bautzen'deki Sorb Etnik Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1992'den beri Lusatian dergisi Rozhlad'ın editörü olarak çalışmaktadır. 4 Temmuz 2011'de Lusatian çocuk edebiyatı ve dramasındaki başarılarından dolayı Jakub Czyszynski Ödülü'nü aldı.[1][2]

Edebi yaratıcılık

İlk çıkışını kısa öykü yazarı olarak yaptı. 1982'de “Genç Kalem” edebiyat yarışmasını kazandı. 1999'da “Hołbik čornej nóžce ma” (Güvercinin Kara Pençeleri) öykü ve kısa öykülerinden oluşan bir derleme yayınladı. 1994'te fantezi tarzındaki ilk çocuk kitabı "Potajnstwo zeleneho kamjenja" (Yeşil Taşın Sırrı) ve 1996'da "Matej w štwórtej dimensiji" (Dördüncü Boyutta Matvey) adlı çocuk kitaplarını yayınladı.

2001 yılında Yukarı Sorbca ve Almanca versiyonları olan "Myška w mróčelach" (Bulutlardaki Ayı) adlı dört çocuk müzikali yazdı. Sonrasında Stolen Crown (Çalınan Taç) 2003'te, Zakuzłana Sroka (Büyülü Saksağan) 2004'te ve Zmiječk Paliwak (Yılan Ejderhası) 2010'da yayınlandı. 2009 yılında, 21 Mart 2009'da Bautzen'deki Alman-Sorb Halk Tiyatrosu sahnesinde sahnelenen “W sćinje swěčki” adlı oyunu yazdı.

Denemeler

Okuma

  • Gugnin A. A., Kökeninden günümüze Sorb edebiyatı ve edebiyatı tarihine giriş, Rusya Bilimler Akademisi, Slav ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü, Slav-Alman İlişkileri Bilim Merkezi, M., 1997, 191, s . 5-7576-0063-2

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Myto Ćišinskeho". 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2014. 
  2. ^ "Лауреаты премии имени Якуба Чишинского". 24 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Kleist</span>

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist, Alman şair, tiyatro oyunu, öykü, hikâye yazarı, yayıncı.

Mevlüt Asar, eğitimci-yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Jurij Brezan</span>

Jurij Brězan Sorb yazar. Sorb dilinin yanı sıra Almanca da yazdığı roman, öykü ve çocuk kitapları toplam 25 dile çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Mîran Janbar</span>

Mîran Janbar şair, yazar, senarist, yapımcı. Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında yoğun olarak tiyatro çalışmalarında bulundu. Kürtçe yazan yazarın şiir ve öyküleri 1990'lı yılların sonlarına doğru Türkiye'de yayınlanan Jiyana Rewşen, Pelîn ve Kulîna Kulîlkan gibi dergilerde yayınlandı. Bilimkurgu öyküleri ile tanınan yazar 2000 yıllarından sonra Türkiye'de yayınlanan "Kovara W" adlı edebiyat dergisinde yer aldı. Lîs Yayınevi'nin kurucularından olan yazar halen Diyarbakır'da yaşamaktadır.

Habib Bektaş, Almanya'da yaşayan Türk kökenli bir yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

Pauline Krautz Sorb kültürünün tanıtılması için faaliyet yürüten aktivist ve girişimci. Nazi Almanyası'nın geleneksel federalizminden daha merkezi bir yapıya doğru götürme hedefini takip ettiği dönemde Naziler onu ayrılıkçılığın temsilcisi olarak tehdit olarak gördü. Krautz, Cottbus'daki hapishanesinde öldü. Nazi zulmünün sembolü olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alwin Mittasch</span>

Paul Alwin Mittasch Sorb asıllı Alman kimyager, bilim tarihçisi. Haber-Bosch süreci kullanılarak, endüstriyel amonyak sentezinde kullanılan katalizörlerin geliştirilmesinde öncü sayılan sistematik araştırmasıyla tanınmaktadır.

Aşağı Sorbca (dolnoserbšćina), Brandenburg'un bir parçası olan Almanya'nın tarihi Niederlausitz eyaletinde, Doğu Almanya'da konuşulan bir Batı Slav azınlık dilidir.

Sorb alfabesi ISO temel Latin alfabesi temellidir, ancak akut aksan ve karon gibi aksanlar kullanır ve bu da onu Çek ve Polonya alfabelerine benzer hale getirir. Sorb alfabesi için standart karakter kodlaması ISO 8859-2'dir (Latin-2).

<span class="mw-page-title-main">Tacim Çiçek</span> Türk şair, eleştirmen ve yazar

Tacim Çiçek ; Türk şair, eleştirmen, yazar.

Yukarı Sorbca (hornjoserbšćina) bugün Saksonya'nın bir parçası olan tarihi Lusatia eyaletinde Sorblar tarafından Almanya'da konuşulan bir azınlık dilidir. Batı Slav dili altında Aşağı Sorbca, Çekçe, Lehçe, Slovakça ve Kaşupça ile birlikte gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sorabistik</span>

"Sorabistik", odak noktası Sorb dili ve edebiyatının olduğu akademik disipline verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Jan Skala</span>

Jan Skala, Sorbyalı bir gazeteci, şair ve Sorb ulusal hareketinin önde gelen ideoloğuydu. Savaşlar arası dönemde (1918-1945), Almanya'daki Alman olmayan etnik grupların hakları için Almanya'daki Ulusal Azınlıklar Birliği'nde aktif olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Grollmuß</span> Gazeteci

Maria Karoline Elisabeth Grollmuß Katolik bir Sorb gazetecisi ve Nazi hükûmetine karşı olan sosyalist direniş üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Marja Kubašec</span>

Marja Kubašec ;. Edebiyat tarihçileri tarafından Yukarı Sorbca'da roman yazan ilk kadın olarak kabul edilen bir Sorb yazardı. Öğretmen olarak çalışırken tiyatro oyunları, kısa öyküler, biyografiler ve Sorb halkının tarihini konu alan romanlar yazdı.

Schleifer lehçesi, Schleife bölgesinde konuşulan Yukarı ve Aşağı Sorb dillerinin geçiş lehçesidir. Sorb lehçeleri arasında Schleifer lehçesi Muskau dialect en yakından akrabadır. Dil bölgesi doğuya komşudur. Bu iki lehçe Slavistler tarafından Yukarı Sorbca yerine Aşağı Sorbca olarak belirlenmiştir.