Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.
Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.
Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.
Bar; alkollü ve alkolsüz içeceklerin servis yapıldığı sosyal, ticarî mekanlardır. Barlarda genellikle kuru mezeler servis edilir. Meze ve yemek servisi yapılan barlar da mevcuttur. Genellikle barın kenarında sandalyeler veya tabureler bulunur. Bazı barlarda sahne bulunur ve sahneye müzik grupları, dansçılar veya komedyenler çıkabilir. Genellikle erkeklerin gittiği barlara Türkçede yaygın olarak birahâne denir.
Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.
Anadolu Efes, Efes Pilsen biralarının üretimini de gerçekleştiren Anadolu Grubu'na bağlı şirkettir. Şirket, Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'dan oluşan, geniş bir coğrafi alanda bira, malt ve alkolsüz içecekler üretir ve pazarlar. Anadolu Grubu, 1950'lerin başında Özilhan ve Yazıcı aileleri tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme sergileyen Anadolu Grubu, 1969 yılında bir holding şirketine dönüşmüştür.
İçki yasağı, alkol yasağı ya da prohibisyonizm Alkol ve alkollü içecek üretiminin, taşınmasının ve satışının hukuki olarak yasaklanmasıdır. Bu terim aynı zamanda bazı ülkelerin alkol yasağını zorunlu kıldığı dönemleri isimlendirmek için kullanılır. Alkol yasağı teriminin bir dönemi isimlendirmek için kullanımı tipik olarak Avrupa kültürüne sahip ülkelerinde görülür. İslam ülkelerinde ise şeriata bağlı olarak alkollü içecek tüketimi zaten yasaktır. Bu sıkı disipline karşın islami ülkeler ve onların çeşitli tarihi dönemleri arasında da oldukça farklar görülebilir.
Bardak, içecekleri tüketmekte kullanılan, genellikle camdan yapılmış mutfak eşyasıdır. İçecek türüne göre pek çok farklı çeşidi bulunur. Damıtılmış içkilerin tüketiminde kullanılan türleri genellikle kadeh olarak adlandırılır.
Elma şarabı, elma suyunun fermantasyonu ile elde edilen alkollü içecek. Pek çok dilde şarap olarak anılmasına rağmen rengi ve kıvamı biraya daha yakındır. Soğuk içilir ve içine buz atılabilir. Alkol oranı %2 ile %8,5 arasında değişir. Ek olarak alkole sahip olmayan alkolsüz elma şarabı da mevcuttur.
Bal şarabı, balın fermante edilmesi ile elde edilen alkollü bir içkidir.
Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.
Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.
Bir parti, bir insan topluluğudur. Bir etkinlik ve festivalin parçası veya özel bir günün anma törenidir. Toplumsallaşma, sohbet, eğlence amacı ile ev sahibi tarafından davet edilir. Bir partide tipik olarak yiyecek ve içecekler, genellikle müzik, dans veya diğer eğlence türleri yer alır. Pek çok Batı ülkesinde, gençler ve yetişkinler için partiler bira, şarap veya damıtılmış içkiler gibi alkollü içkilerle ilişkilendirilir.
Şarap ve bira tanrıları, alkol içeren içeceklerin üretiminde kullanılan meyve ve tahılların yanı sıra fermantasyon ve damıtma süreçleriyle de ilişkili bir dizi tarımsal tanrıyı içerir.
- Abundantia, Roma alkol tanrıçası.
- Acan, Maya alkol tanrısı.
- Acratopotes, Dionysus'un yoldaşlarından biri ve karıştırılmamış şarap içen bir varlık.
- Aegir, ale, bira ve bal likörü ile ilişkili bir İskandinav ilahı.
- Aizen Myō-ō, Şinto meyhane bekçileri tanrısı.
- Amphictyonis/Amphictyonis, Yunan şarap ve dostluk tanrıçası.
- Bacchus, Roma şarap tanrısı, genellikle Yunan Dionysos ile özdeşleşmiştir.
- Ba-Maguje, Hausa sarhoşluk ruhu.
- Bes, Mısır tanrısı, evin ve bira üreticilerinin koruyucusu.
- Biersal/Bierasal/Bieresal, Cermen bira mahzeni tanrısı.
- Ceraon, şarabın suyla karışmasını izler.
- Saint Brigid, bira yapımının koruyucu azizi.
- Dionysos, Yunan şarap tanrısı, genellikle Romalı Bacchus ile özdeşleşmiştir.
- Du Kang, Çin tanrısı. Şarabın mucidi ve alkol endüstrisinin patronu.
- Inari, Şinto'nun sake tanrısı.
- Li Bai, Çin şarap tanrısı ve şiir bilgesi.
- Liber Pater, bir Roma şarap tanrısı.
- Liu Ling, Çin şarap tanrısı. Bamboo Grove'daki Yedi Bilge'den biri.
- Mayahuel, Meksikalı tekila tanrıçası.
- Methe, içki ve sarhoşluğun Yunan kişileştirilmesi.
- Neftis, Mısır bira tanrıçası.
- Ninkasi, Sümer bira tanrıçası.
- Nokhubulwane, Zulu gökkuşağı, tarım, yağmur ve bira tanrıçası.
- Oenotropae, Yunan tanrıçaları.
- Ogoun, Yoruba/Batı Afrika/Vudu rom tanrısı.
- Ometochtli, Azteklerin aşırılık tanrıları.
- Siduri, Gılgamış Destanı'ndaki bira ve şarabın bilge Mezopotamya kadın tanrısı.
- Silenos, Yunan şarap, şarap sıkma ve sarhoşluk tanrısı.
- Siris, Mezopotamya bira tanrıçası.
- Sucellus, Kelt tarım, ormanlar ve Galyalıların alkollü içeceklerinin tanrısı.
- Tao Yuanming, Çin şarap ruhu.
- Tenenet, Mısır'ın doğum ve bira tanrıçası.
- Varuni, Hindu şarap tanrıçası.
Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.
Şarap festivali şarap, beyaz şarap, kırmızı şarap, roze, şampanya ile ilgili etkinlik türüdür. Bundan başka sıcak şarap, baharatlı şarap, pirinç şarabı, zencefilli şarap, köpüklü şarap, turuncu şarap, tatlı şarap, fortifiye şarap, buzlu şarap, aromatize şarap, meyve şarabı, kuru üzüm şarabı, sofra şarabı, doğal şarap, biyodinamik şarap, organik şarap, koşer şarap da sunulur. Festivalde çeşitli şarapçılar ve firmaları kendi çeşitlerini sunar, şarap tadımı ve tüketimi yapılır, konuyla ilgili çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlenir, hediyelik eşyalar satılır. Şarap üretim ve tüketiminin gelişmiş olduğu hemen hemen tüm ülkelerde şarap festivalleri düzenlenmektedir.
Alkol hukuku ya da alkol yasaları, alkolün veya etanol içeren alkollü içeceklerin üretimi, kullanımı, etkisi altında olma ve satışı ile ilgili yasalardır. Yaygın alkollü içecekler arasında bira, şarap, elma şarabı ve damıtılmış alkollü içecekler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceği "hacimce yüzde birin yarısından az olmayan alkol içeren sıvı formdaki herhangi bir içecek" olarak tanımlar ancak bu tanım uluslararası olarak değişir. Bu yasalar, alkol üretebilenleri, satın alabilenleri, bir kişinin ne zaman satın alabileceğini, etiketleme ve reklamı, satılabilecek alkollü içecek türlerini, nerede tüketilebileceği, sarhoşken hangi faaliyetlerin yasak olduğu ve nereden satın alınabileceği ile yasalardır. Bazı durumlarda bu yasalar, 1920'den 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasakta olduğu gibi, alkol kullanımını ve satışını tamamen yasaklamıştır.
Alkolsüz barı alkollü içeceklerin verilmediği bir bar türüdür. Alkolsüz barlar, tipik haliyle mocktail, alkolsüz bira, düşük alkollü bira, alkolsüz şarap, meyve suyu, meşrubat, su gibi içecekler vermektedir.