Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.
Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.
Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır.Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere'de ayrı bir çalışma ve uygulama alanı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.
Otomasyon, esasen karar kriterlerini, alt süreç ilişkilerini ve ilgili eylemleri önceden belirleyerek ve bu önceden belirlemeleri makinelerde somutlaştırarak süreçlere insan müdahalesini azaltan geniş bir teknoloji yelpazesini tanımlar.
BACnet Bina otomasyon kontrol ağı.
Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.
Hareket kontrolü : Otomasyon sistemlerinde kullanılan bir teknoloji veya süreçtir ve bu sistemlerin hareketli bileşenlerini kontrol etmek için tasarlanmıştır. Bu kontrol, farklı uygulamalarda kullanılan makinelerin, robotların, konveyörlerin, CNC makinelerinin ve diğer otomasyon ekipmanlarının hareketini düzenler.
Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mevlana Üniversitesi içerisindeki 4 mühendislik bölümünü içermektedir. 2009 yılında eğitim vermeye başlamıştır. 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Fakültenin tüm bölümlerinde eğitim dili İngilizcedir. Fakülte ABD Californiya merkezli Cisco Systems firması ile olan anlaşması ile Cisco Networking Academy olduğu için bu dersi alan öğrencilere aynı zamanda CCNA eğitim sertifikası verilmektedir. Ana yerleşke olan Rixos kampüsü içerisinde eğitim vermektedir. Yüksek lisans ve doktora eğitimleri fen bilimleri enstitüsü altında verilmektedir.
Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Nesnelerin tekil anahtar ile işaretlenerek internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Askeri sistem için "askerî nesnelerin interneti" yaratılmıştır.
İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. veya İSBAK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından trafik ve sistem mühendisliği ile projelendirme ve uygulama hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. Kuruluşunun ilk yıllarında İstanbul’un trafik sinyalizasyon çalışmaları ile birlikte İBB’nin araç bakım onarım hizmetlerini de yürüten şirket, 1995 yılında Ar-Ge departmanının kurulmasıyla birlikte faaliyet alanını genişletmiş ve başta trafik sinyalizasyon olmak üzere Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında profesyonel çalışmalara başlamıştır.
Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.
Ali Galip Ulsoy, Michigan Üniversitesi'nde (UM), Ann Arbor'da, Makine Mühendisliği ve Üretim Mühendisliği'nin William Clay Ford Profesörü Emeritusu ve C.D. Mote Jr. Üniversite Profesörü Emeritusu olarak akademisyen olarak görev yapmaktadır.
Amazon Echo Amazon tarafından geliştirilen Akıllı hoparlör markasıdır. Echo cihazları, "Alexa" dediğinizde yanıt verecek olan ses kontrollü bir akıllı asistan'a sahiptir. Kullanıcılar bu uyandırma sözcüğünü "Amazon", "Echo" veya "Computer" olarak değiştirebilir. Cihazın özellikleri arasında hava durumu bilgileri öğrenme, müzik çalma, yapılacaklar listeleri hazırlama, alarm kurma, podcast ve sesli kitapları çalma gibi işlevleri yerine getirebilir ve Trafik gibi diğer gerçek zamanlı bilgileri de sunabilir. Ayrıca, ev otomasyon merkezi olarak işlev gören çeşitli akıllı cihazları da kontrol edebilir.
Amazon Alexa, Amazon tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli sanal asistan çözümü. İlk olarak Amazon Echo ve Amazon Lab126 tarafından geliştirilen akıllı hoparlör Amazon Echo Dot'ta kullanıldı. Sesli etkileşim, müzik çalma, yapılacaklar listesi oluşturma, alarm kurma, podcast akışı açma, sesli kitap okuma gibi özelliklerinin yanı sıra hava durumu, trafik, spor ve haber gibi gerçek zamanlı bilgileri aktarma görevlerini yerine getirme yeteneğine sahiptir. Alexa'nın bir başka işlevi de çevrimiçi yemek sipariş edebilmenizdir. Bunlara ek olarak ev otomasyon sistemi olarak kendisine bağlanan birçok akıllı cihazı da kontrol edebilir. Kullanıcılar Alexa'nın yeteneklerini üçüncü taraflarca geliştirilen "becerileri" tanımlayarak geliştirebilirler.
Karanlık fabrika, minimum veya sıfır insan müdahalesi ile üretim sağlayan, makinelerin operatöre veya gözetime ihtiyaç duymadan otomatik olarak çalışmasını hedefleyen bir üretim yöntemidir.
Google Nest daha önce Nest Labs adıyla bilinen bir Google LLC markasıdır. Ev otomasyonu sistemleri, akıllı hoparlörler, akıllı ekranlar, akış cihazları, akıllı termostat, duman dedektörü, yönlendiriciler, güvenlik alarmı, akıllı kapı zili, kameralar ve akıllı kilitler dahil güvenlik sistemleri pazarlar.
Akıllı hoparlör, entegre sanal asistan ve sesli kullanıcı arayüzü olan bir tür hoparlör ve sesli komut cihazıdır. Birkaç "sıcak kelime" yardımıyla etkileşimli eylemler ve serbest aktivasyon sunar. Bazı akıllı hoparlörler, ev otomasyonu cihazlarını kontrol eder, Wi-Fi, Bluetooth ve diğer protokol standartlarını kullanan akıllı cihaz olarak da hareket edebilir.
Güvenlik alarmı, bir bina, ev veya okul gibi başka bir alana izinsiz girişleri tespit etmek için tasarlanmış bir sistemdir. Güvenlik alarmları, hırsızlık veya mülk hasarına karşı koruma için konut, ticari, endüstriyel ve askeri mülklerde kullanılır. Araba alarmı da aynı şekilde araçların ve içeriklerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca cezaevleri de mahkûmların kontrolü için güvenlik sistemleri kullanır.
Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi. Tasarım patentinin 17 Mayıs 1997'de Daimler-Benz tarafından alınmasından sonra, 1998'de W220 S-Serisi'nde Mercedes-Benz tarafından "Keyless-Go" adı altında tanıtıldı. Akıllı anahtar, aracın kilidini açarken, kilitlerken ve aracı çalıştırırken anahtarlık'ı kişinin cebinde tutmasını sağlar. Son dönemlerde akıllı anahtarların akıllı telefon ve işletim sistemlerine entegresi gerçekleşmekdedir.
Philips Hue, kablosuz olarak kontrol edilebilen, renk değiştiren LED lambalar ve beyaz ampullerden oluşan bir akıllı ampul serisidir. 2012 yılında 1.nesli çıkan Philips Hue ampul serisi, kendi türünde piyasaya sürülen ilk akıllı ampuldür. Ampuller, şu anda Philips'in eski aydınlatma bölümü olan Signify N.V. tarafından üretilmektedir.