İçeriğe atla

Eutaxia ve Artemisios için Mezar Kabartması

August Kestner Müzesi'nde Eutaxia ve Artemisios için mezar kabartması.

Eutaxia ve Artemisios için Mezar Kabartması Hannover'deki August Kestner Müzesi antik koleksiyonunda bulunan Helenistik dönem mezar rölyefidir.

August Kestner Müzesi antik eser koleksiyonunda bulunan iki Grek mermer mezar kabartmasından biridir (Envanter numarası I 45). MÖ 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmekte olup, Attika'da yapılmış diğer parçadan yaklaşık iki yüz yıl daha gençtir. Mezar kabartması, İzmir çevresinden gelmekte olup, Carl Humann aracılığıyla müzeye kazandırılmıştır. Hellenistik dönemde İyonya'da, Attika'nın aksine, böyle lüks cenaze törenleri yasak değildi.

Mezar kabartması, mezarda yatan iki kişinin tasvirini ve isimlerini içeren bir yazıtı göstermektedir.[1] Solda Hermon'un kızı Eutaxia, sağda onun kocası, Menekrates'in oğlu Artemisios yer almaktadır. Kabartmanın süslemeleri, yaygın tasvir biçimlerine dayanmaktadır. Eutaxia giysileriyle tasvir edilmiş olup sol duvara yaslanmaktadır. Bir kolunu karnının önünde tutarken diğer eliyle başını desteklemektedir. Sol bacağı neredeyse diz hizasına kadar örtünün altından görünmektedir. Eutaxia ile duvar arasında sol tarafta elinde bir pyxis tutan küçük bir hizmetçi figürü yer almaktadır. Her iki figürün yüzleri de kırılmıştır. Artemisios ağırlığını sol bacağına vermiş, sağ bacağı ise serbest olup sola eğimlidir. Elleri karnının önünde kavuşturulmuştur. Kalın bir pelerin giymiş olup sağ ayak ucunda daha küçük bir hizmetçi figürü bulunmaktadır. Asıl kabartmanın üstünde, Yunan mezar yapısının mimari bir taklidi yer almaktadır. Saçaklık, alınlığı çevrelemektedir. Üçgenin ortasında bir rozet vardır. Altında ise dışarıda iki rozet, içeride ise iki defne çelengi bulunan bir friz yer almaktadır. Çelenklerdeki disklerde basit bir selamlama olan ΧΑΙΡΕ (sağlıklı ol) yazısı bulunmaktadır. İsimlerinin yazısı ise yanlardaki rozetlerin altına kazınmıştır. Gable'ın kenarlarını ve tepesini Akroterler süslemektedir.[2][3]

Bibliyografi

  • Ernst Pfuhl, Hans Möbius: Die ostgriechischen Grabreliefs. Bd. 1, Zabern, Mainz 1977, S. 162 Nr. 532 Taf. 82.
  • Hans-Georg Dettmer: „… den Sinn für das Schöne erwecken …“. Führer durch das Kestner-Museum Hannover. Kestner-Museum Hannover, Hannover 1998, 3-924029-28-8, S. 94.

Kaynakça

  1. ^ Inschriften von Smyrna 152 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Datei:Grave relief of Eutaxia and Artemisios Museum August Kestner 1.jpg - Territorio Scuola". territorioscuola.com. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  3. ^ Shorr, Dorothy C. (1940). "[PDF] The Mourning Virgin and Saint John - JSTOR". The Art Bulletin. 22 (2). jstor.org. ss. 61-69. doi:10.1080/00043079.1940.11409018. JSTOR 3046686. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir</span> Türkiyenin kurucusu Atatürkün Ankaradaki anıt mezarı

Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır. Anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Mozolesi</span> Antik Mezar

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hannover</span> Almanyanın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti

Hannover, Almanya'nın Aşağı Saksonya (Niedersachsen) eyaletinin başkentidir. 2021 verilerine göre 535.932 nüfusuyla Almanya'nın en kalabalık 13. şehri, ayrıca Kuzey Almanya'nın en büyük üçüncü şehridir. Oldukça geniş yeşil alanlara ve parklara sahip olan kent, aynı zamanda Almanya'nın en büyük fuar kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Daskileion</span> Türkiyede arkeolojik bir yerleşim

Dascylium, Dascyleium, Dascylus ya da Daskyleion olarak da yazılır. Güney Marmara'da günümüz Balıkesir, Bandırma, Ergili mahallesi sınırları içinde, antik dönemde Misya olarak anılan bölgede yer alan bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır hiyeroglifleri</span>

Mısır hiyeroglif yazısı, birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembolden oluşur. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil eder. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağı yazılabilir, okumak için ölçüt sembollerdeki insan ya da hayvan figürlerinin baktıkları yöndür. Mısır hiyerogliflerinde 700'den fazla işaret bulunmaktadır. Bu yüzden de okuma yazma oranı düşüktür. Çünkü hiyeroglif bir harf yazısı değildi. Bunlar için yazıcı adlı bir meslek vardı. Bu insanlar uzun bir eğitimden geçerlerdi. Ayrıca hiyeroglif öyle zor bir yazıydı ki sanat halini almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ara Pacis</span> Romada bina

Ara Pacis Augustae, Roma tanrıçası olarak tahayyül edilen Barış'a adanmış sunak. Sunak, Roma İmparatoru Augustus tarafından sipariş edilmiş ve MÖ 30 Ocak 9 tarihinde Augustus'un Galya ve Hispania'daki zaferlerinin ardından tesis edilen barışı kutlamak için Roma Senatosu tarafından kutsanmıştır. MÖ 4 Temmuz 13 tarihinde hizmete girmiştir. Sunak, Roma İmparatorluğu'nun baskın askerî güç olmasıyla elde ettiği Pax Romana'nın sağladığı barış ve refahtan duyulan memnuniyeti resmetmek için yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılıkaya</span>

Yazılıkaya, Çorum ilinde, Hitit başkenti Hattuşaş antik yerleşkesinin 2 km kuzeydoğusunda yer alan, doğal kayalar arasına yapılmış Hitit açık hava tapınağıdır. Kayalar arasındaki iki açıklık Hitit tanrılarını resmeden rölyeflerle işlenmiştir ve Hitit döneminden kalan en önemli anıtsal eserlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır sanatı</span>

Antik Mısır'da sanat, MÖ 31. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında eski Mısır'da üretilen sanatı ifade eder. Resimler, heykeller, papirüs, fayans, mücevher, fildişi, mimari ve diğer sanat ortamları üzerine çizimler içerir. Aynı zamanda çok muhafazakâr: sanat tarzı zamanla çok az değişti. Hayatta kalan sanatın çoğu, Mısırlıların öbür dünyaya olan inancı hakkında daha fazla fikir veren mezarlar ve anıtlardan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Lewis satranç figürleri</span>

Lewis satranç figürleri toplam 78 satranç figüründen oluşan bir karışımdır. Hebrides ada gruplarından sonra en büyüğü olan İskoç Hebridler'deki Lewis adasında(de•en) keşfedilmiştir. Norveç'te üretildiği tahmin ediliyor ve Orta Çağın oyun taşları olarak geçerliliğini koruyor. Ayrıca Roma süsleme sanatının muhteşem bir kanıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan sanatı</span>

Bugünkü Yunanistan topraklarına Yunanlar ayak basmadan önce, Girit, kültürel gelişimin öncülerindendi. Burada Neolitik'ten son Tunç Çağına kadar sürekli bir gelişim izlenilebilir. Minos kültürü; Girit'teki Bronz Çağ kültüründeki kral Minos'a bağlanarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte bir tür akraba olarak tanımlayabileceğimiz Yunan topraklarındaki kültür için "Hellas" terimi kullanılmıştır. Ayrıca "Kiklad" terimi de Kiklad'larda bulunan 3000 yıllık mermer heykelcikleri ve çömlekleri için kullanılmıştır. Bu adlandırmalar dönemi inceleyen arkeologlar tarafından verilmiştir. Kiklad yapıtları, Minos ve Hellas kültürü ile ilişkili değildir. Tam tersine bu yapılar yerel olarak sınırlanmış ve bugüne dek az tanınmış bir kültür çevresine bağlıdır. Erken Minos kültürünün en önemli kalıntıları Girit'in doğu bölümünde, özellikle Gurnia, Vasiliki, Palaikastro gibi küçük kentlerle komşu adalardan Pseira ve Mochios'da bulunmuştur. Akdeniz çevresiyle de karşılıklı ilişkiler kurduğu açıkça bellidir.

<span class="mw-page-title-main">İvriz</span>

İvriz, Konya ilinin Halkapınar ilçesinin İvriz mahallesine bağlı, Ereğli ilçesinin 12 km güneydoğusunda bulunan Demir Çağı arkeolojik sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya sanatı</span>

Mezopotamya sanatının adı çoğu arkeolojik kayıtlarda geçer. Bu kayıtlar, erken avcı-toplayıcı topluluklardan, Sümer, Akad, Babil ve Asur imparatorluklarının yaşadığı Tunç Devri'ne kadar geçen süreyi kapsar. Sonraları bu imparatorlukların yerini Demir Çağı'nda Eski Asur ve Eski Babil imparatorlukları almıştır. Genellikle medeniyetin beşiği olarak görülen Mezopotamya, önemli kültürel gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Bunlardan biri de en eski yazı örnekleridir. Mezopotamya sanatı MÖ 4000 tarihinden Persli Ahameniş İmparatorluğu'nun bölgeyi fethettiği MÖ 6. yüzyıla kadar Batı Avrasya'daki en soylu, en gelişmiş ve en detaylı sanat olma yolunda Antik Mısır ile rekabet içinde olmuştur. Ana vurgu oldukça dayanıklı taş ve kilden yapılmış çeşitli heykeller üzerindedir. Çok az sayıda resim günümüze ulaşmıştır ama belirtilene göre, birkaç istisna dışında, boyamalar genellikle geometrik ve dekoratif bitkisel şekiller yapmak için kullanılmıştır. Buna rağmen çoğu heykellerin de boyandığı görülür. Ayrıca çok sayıda silindir mühür de günümüze ulaşmıştır. Küçük boyutlarına rağmen bunların çoğunun üstünde karmaşık ve detaylı sahneler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Efes Müzesi</span> İzmir, Selçuktaki bir müze

Efes Müzesi, Türkiye'nin İzmir iline bağlı Selçuk'ta bulunan bir müze. Yakınlarında bulunan Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. En bilinen eser, Efes'teki Artemis Tapınağı'nda bulunan Artemis heykelidir. Müze, arkeoloji ve etnografya olarak iki bölüme ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Homeros'un tanrılaştırılması</span> Antik bir kabartma

Homeros'un tanrılaştırılması rölyefi ya da Homeros'un yüceltilmesi kabartması, bazen heykeltıraşın ismine istinaden Prieneli Archelaos kabartması olarak da tanınır. British Museum'da bulunan helenistik döneme ait ikonografisi itibarı ile müstesna bir kabartmadır.

<i>Doni Tondo</i> Michelangelo eseri

Doni Tondo veya Doni Madonna, Olgun Michelangelo'nun hayatta kalan tek bitmiş panel resmi. Şimdi İtalya'nın Floransa şehrindeki Uffizi'de hâlâ orijinal çerçevesinde sergilenen Doni Tondo, muhtemelen Agnolo Doni tarafından güçlü bir Toskana ailesinin kızı Maddalena Strozzi ile evliliğini anmak için yaptırılmıştır. Resim, İtalyancada 'yuvarlak' anlamına gelen tondo şeklinde, yani Rönesans sırasında iç fikirlerle sık sık ilişkilendirilen bir şekildedir.

<span class="mw-page-title-main">Burney Rölyefi</span> tarihi eser

Burney Rölyefi, İsin-Larsa veya Eski Babil dönemine ait yüksek kabartmalı Mezopotamya terakota plakadır. Kabartmada kanatlı, çıplak, tanrıçaya benzeyen, kuş pençeli, baykuşlarla çevrili ve iki aslanın üzerine tünemiş bir figür tasvir edilmiştir.

Silivrikapı Hipojesi, Yunanca ‘‘altında’’ anlamına gelen ‘υπο ile ‘‘toprak’’ anlamına gelen γε kelimelerinin bileşimi olup arkeolojide yeraltı mezarı anlamına gelir.

<i>Demetria ve Pamphilenin mezar naiskosu</i> Kerameikostan mezar kabartması

'Demetria ve Pamphile'nin mezar naiskosu,, Demetria ve Pamphile adlı ölmüş iki kadının anısına dikilmiş bir mezar anıtıdır. MÖ 320 civarında, Pamphile'nin ölümünden kısa bir süre sonra Atina'da dikilmiştir. Mermerden yapılmış olup şu anda Yunanistan'ın Atina kentindeki Keramikos Arkeoloji Müzesi'nde P687 envanter numarası ile saklanmaktadır. Anıtın bir kopyası ise mezarın antik alanında bulunmaktadır.