İçeriğe atla

Eustație Altini

Eustație Altini
Doğum1772
Zagora
Ölüm1815
Yaş
UyrukYunan
AlanıResim
Sanat eğitimiViyana Güzel Sanatlar Akademisi (1789)
Kimliği belirsiz bir kadının Batı tarzı portresi
" Panagia " (Meryem ve İsa),



Banu Kilisesi, Yaş

Eustație Altini (Yunanca: Ευστάθιος Αλτίνης; doğumu 1772, Zagora - ölümü 1815, Yaş ) Yunan kökenli Boğdanlı ressamdır. Dekoratif sanat ve ikonlar konusunda uzmanlaşmıştır.[1]

Hayatı ve çalışmaları

Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Yunanistan'da doğmuştur. 1780'de, Orlov İsyanı ve Yunanistan'da devam eden Rus müdahalesi nedeniyle Yunan bağımsızlık destekçileri zor zamanlar yaşıyordu. Bu yüzden ailesi Feneryotların (Fenerli Rumlar) kontrolü altındaki bir sınır şehri olan Yaş'a kaçmışlardır. Orada Nicolae adındaki yerel bir ressamdan sanat eğitimi almıştır.[2]

Yeteneğiyle dikkat çekti ve 1789'da Eflak Voyvodası Alexander Ypsilantis'in desteğiyle Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydolmak için Viyana'ya gitti. Orada Heinrich Friedrich Füger, Johann Baptist Lampi ve Hubert Maurer ile çalıştı. Bu, batı sanatıyla ilk tanışmasıydı. Daha sonra, perspektif ve ışık gölge'yi geleneksel ikon resmine başarıyla uyguladı. Yaş, o dönemde Rus işgali altında olduğundan, her ne kadar doğrulanmasa da Prens Grigory Potemkin de onun hamisi olarak kabul edilmektedir.

Saftei Costachi Talpan'ın portresi.

1802'de, Yaş'daki Banu Kilisesi'nde bilinen ilk ikon heykelini yapmıştır. Rus Aydınlanmasının hayranlarından biri olan Moldavya Metropoliti Iacob Stamati (1748-1803) bu eserin finansörüydü. En iyi bilinen ikonoklazmlarından bazılarını 1813'te Saint Spyridon Kilisesi için yapmıştır.[3]

Roma Piskoposluk Katedrali için de süslemeler yapmıştır. Huși Piskoposu için yaptığı dinsel eserler dışında dinsel olmayan nitelikte de çoğunluğu kadın olan birkaç portre üretmiştir.[4]

Son yıllarında,Yaş Princely Akademisi'nde resim dersleri vermiştir.

Kaynakça

  1. ^ Corinne Julien, Histoire de l'humanité, Vol.6. UNESCO. 2000. s. Vol.6. 
  2. ^ "Eustatie Altini". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  3. ^ Remus Niculescu, "Altini, Eustatie",. Oxford University Press. 2003. 
  4. ^ "Română: Eustaţie Altini (1772-1815)". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sandro Botticelli ya da Il Botticello, Rönesans dönemi İtalyan ressamdır. lakabı aslında kuyumcu ağabeyi Antonio Filipepi'ye aittir. Ancak resim eğitiminden önce ağabeyinin yanında çıraklık yaptığı süreçte Alessandro da aynı lakap ile anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aynoroz</span> Kuzeydoğu Yunanistanda bir dağ ve yarımada

Aynoroz, Balkanlar'da Yunanistan'ın Halkidiki yarımadasından Ege Denizi'ne doğru uzanan 3 dar ve uzun yarımadanın en doğuda olanı. Doğu Ortodoks manastırının önemli bir merkezidir. Yunanistan Cumhuriyeti içinde özerk bir hükûmet olarak yönetilmektedir. Aynoroz yarımadasının toprağı kalkerli olup, oldukça dağlıktır. En yüksek noktası adanın en güneyindeki Athos Dağı'dır (2.033m). Nüfusun çoğunluğu rahiplerden meydana gelir ve 2.250 kişi kadardır. Athos Dağı'nda, Konstantinopolis Ekümenik Patriğinin doğrudan yetkisi altında 20 kadar manastır vardır. Devletin yönetim biçimi 20 manastırı temsil eden 20 kişi ve küçük bir meclis tarafından yönetilir ve Yunanistan'a bağlıdır. Halkın başlıca gelir kaynağı zeytin ve üzümcülük gibi Akdeniz ürünleri ve hayvancılıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sarbel</span>

Şarbel Mihail Maronitis ya da bilinen adıyla Sarbel, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Yasu Maria" şarkısıyla temsil eden şarkıcıdır. Annesi Lübnan Marunisi, babası ise Kıbrıs Rumu'dur. Adı Lübnanlı Aziz Şarbel'den gelmektedir. Ancak Yunancada "ş" harfi bulunmaması nedeniyle Sarbel olarak yazılmakta ve telaffuz edilmektedir. Londra'da doğdu ve 18 yaşına kadar orada yaşadı. 18 yaşında Yunanistan'a döndü.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

Marc Chagall, Rus-Fransız ressamdır. Chagall, o dönemler Rus İmparatorluğu'na dahil olan Belarus'ta dünyaya geldi. İzlenimcilik akımının ardından gelen modern sanat hareketinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Parma</span> Parma iline bağlı komün (Emilia-Romagna, İtalya)

Parma, İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Parma ilinin merkezi olan bir şehirdir. Parma'nın Etrüsk asıllı ismi antik Romalılar tarafından da kullanılmış ve Roma ordularının kullandığı yuvarlak kalkanlar da Parma olarak anılmışlardır. Parma şehrinin ortasında Parma Çayı adlı bir akarsu geçmektedir. Günümüzde Parma şehri jambonu, özel "Parmesan" peyniri (Parmıgiano-Reggiano), şehrin çok güzel ve değişik mimarisi ve şehrin etrafındaki kırsal alanın güzelliği ile tanınmıştır. Parma'da bulunan Parma Üniversitesi Avrupa'nın en eski üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İkona</span>

İkona Doğu Ortodoks Kilisesi, Oryantal Ortodoksluk, Katolik ve Doğu Katolik Kiliselerinin kültürlerinde en yaygın şekli illüstrasyon olan dinî bir sanat eseridir. Türkçeye Fransızca icône sözcüğünden geçmiş olan kavramın kökeni Yunanca eikon "benzerlik, resim, portre" sözcüğüdür. Bu sözcük ise yine Yunanca eikenai kökünden gelir. En yaygın konular Mesih, Meryem, azizler ve meleklerdir. Özellikle bir veya iki ana figür üzerinde yoğunlaşan portre tarzı görüntülerle ilişkili olsa da, terim aynı zamanda Doğu Hristiyanlığı tarafından üretilen ve anlatım sahneleri de dahil olmak üzere çeşitli sanatsal basındaki dini imgelerin çoğunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Rovigo</span> İtalyanın Veneto bölgesinde, Rovigo iline bağlı ilçe (komün)

Rovigo, İtalya'nın kuzeyinde Veneto bölgesinde 50.279 nüfuslu bir şehir. Rovigo Veneto bölgesinde bulunan yedi ilden biridir ve Rovigo ili merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Surikov</span>

Vasili İvanoviç Surikov büyük ölçekli tarihi konuların önde gelen Rus ressamıydı. Ressamın başlıca eserleri Rusya'nın en iyi tabloları arasında sayılır.

Thomas Gainsborough İngiliz ressamdır. En popüler eserleri portreleri ve doğduğu bölge olan Suffolk peyzajlarıdır. 18. yüzyılda İngiltere'de Joshua Reynolds ile birlikte en çok tanınmış ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans sanatı</span>

Bizans sanatı genel olarak 4. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan sanata verilen addır. Bunun dışında Bizans sanatından etkilenen Yakın Doğu, Kafkasya, Balkan, Hazar denizi ve Rusya gibi komşu bölgelerde de etkisini göstermiştir. İstanbul'un Fethi'nden sonra da devam eden Bizans sanatı etkisi Karolenj ve Otto dönemi sanatı ve mimarisini de etkilemiştir. Bizans sanatı daha çok dini sanat olarak da ele alınabilir. Mozaik, kitap sanatları, ikonalar, freskler vb. başlıca inceleme alanı arasındadır.

Pavel Andreyeviç Fedotov (Rusça: Павел Андреевич Федотов; d. 22 Haziran 1815 - ö. 14 Kasım 1852), Hogarthçı tarzı ile bilinen Rus ressam. Bir psikiyatri hastanesinde öldüğünde yalnızca 37 yaşındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

Konstantin Apollonoviç Savitski, Taganrog şehrinde Frankovka veya Baronovka köyünde doğmuş, Rus gerçekçi ressam.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Vorobyov</span>

Maksim Nikiforoviç Vorobyov, Rus peyzaj ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Tıranov</span> Rus ressam

Aleksey Vasilyeviç Tıranov Rus portre ve janr ressamıydı.

Nikanor Grigoryeviç Çernetsov Rus manzara ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Korin</span>

Pavel Dmitriyevich Korin, bir Rus ressam ve sanat restoratörüdür. 7 Temmuz 1892 tarihinde Rusya Palekh'de doğmuştur. 22 Kasım 1967 tarihinde Moskova'da ölmüştür.