İçeriğe atla

Eurovision Şarkı Yarışması kuralları

Eurovision Şarkı Yarışması'nın uzun, teknik kuralları vardır ve her geçen gün değişmektedir. Kuralların çoğu kendi televizyon yayınını kapsamaktadır. Ancak daha önemli, yarışmanın sonuçlarını etkileyen kurallar vardır.

Şarkıların sayıları

Eurovision Şarkı Yarışması'na her ülke sadece bir şarkıyla katılabilir.

Yarışmanın finalinde yaklaşık 26 şarkı yarışır.

Sonra şunlar uygulanır:

  • Buradaki "5 büyük" ülke (İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İspanya) yarışma için 5 büyük ekonomik katkı kaynağı sağlamaktadır ve finalde otomatik olarak ödüllendirilmektedirler.
  • Salı günü yarışma öncesi 1. Yarı final'de 10 eleme yapılır.
  • Perşembe günü yarışma öncesi 2. Yarı final'de 10 eleme yapılır.

İlk yarışmasında, her ülkenin üç dakika süresi vardır ve en fazla iki şarkı için izin verilir. Günümüzde hâlâ şarkıların üç dakikayı geçmemesi gerekir, birçok sanatçının şarkı kaydı daha uzun olsa da, yarışmada kısaltılmış sürümüyüle performans göstermek zorundadır.

Katılımcı ülkelerin sayısı yarışma tarihi boyunca büyüdü ve 1993 yılından bu yana Sovyet ve Yugoslav cumhuriyetleri, Varşova Paktı ülkeleri ve diğerlerinin yarışmaya katılabilmesi için kurallarda değişiklikler yapıldı.

Yarışmada başka sanatçılara ait veya daha önceden yayınlanmış şarkıların katılmasına izin verilmiyor.

Tüm şarkılar söz ve enstürümantasyonlar açısından tamamen özgün olmalıdır ve kamuya 1 Ekim tarihinden önce duyurulmamalıdır.

Diller

1956 ve 1965 yılları arasında ilk yarışmadan bu yana ve yine 1973'ten 1976'ya kadar olan süre itibarıyla diller üzerinde hiçbir kısıtlama olmadı. 1966 ile 1972'ye kadar ve 1978'den 1998'e kadar olan sürede şarkıların ulusal dilde söylenmesine karar verildi. Ulusal dilde söyleme kuralı aslında 1977 yılından kısa bir süre önce uygulamaya konuldu, ancak bazı ülkelerde ulusal dilde söylenmeyen şarkılar seçildiği için o ülkelere izin verildi.

1999 yılındaki yarışmada, kısıtlama yeniden kaldırıldı ve şarkılar herhangi bir dilde gerçekleştirilebildi.

Sonuç olarak, şarkıların bir kısmını veya tamamını İngilizce olarak söyleyen ülkeler de oldu. 2003 yılında Belçika sözde serbest bir dil olan sadece şarkı için oluşturulmuş yapay bir dille Urban Trad tarafından söylenen Sanomi ile yarışmaya katıldı. Aynı taktiği 2006 yılında Hollanda kısmen yapay bir dille uyguladı ve yine Belçika tarafından 2008 yılında Julissi ile aynı taktik gerçekleştirildi.Türkiye'de 2007 yılında Kenan Doğulu'nun Eurovision şarkısının nakaratında Türkçe bir kelime kullanmıştır. Yine Türkiye ' den Mor ve Ötesi grubu da yarışmaya tamamen Türkçe bir şarkı ile katılmıştır.

Lehçeler ve bölgesel diller

Bazen, bir dil ya da çok nadir, dilin lehçeleri bir şarkı için kullanılmıştır:

  • 1971, 1996 & 2003, Avusturya (Vorarlbergish ve Steiermarkish), Viyana'da şarkı söylerken: tüm lehçe Almanca
  • 2012'de Avusturya Trackshittaz grubu Bavyeraca (Woki Mit Deim Popo) şarkısı ile katılmıştır.
  • 2012'de Rusya,Buranovsiye Babushki grubu ile Udmurtça ağırlıklı ve sadece nakarat kısmı İngilizce olan "Party For Everybody" adlı şarkıyla yarışarak 2.olmuştur

Süre

Yarışmada söylenen şarkılar üç dakika ile sınırlandırılır.

Katılımcı kuralları

  • Katılımcıların hiçbiri on altı yaşından küçük olmamalıdır. 1989 yılındaki yarışmaya Fransa'dan Nathalie Pâque ve İsrail'den Gili & Galit'in içindeki Gili olmak üzere iki tane 16 yaşın altında şarkıcı katılmıştır. 1986 yılındaki yarışmayı da Sandra Kim 13 yaşındayken kazanmıştır.

Ama 1990 yılında bugünkü Hırvatistan sınırları içinde bulunan Zagreb'de yapılan 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ve ondan sonraki yarışmalarda 16 yaşından küçüklerin katılması yasaklanmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1956 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1956 Eurovision Şarkı Yarışması, ilk kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma İsviçre'nin Lugano şehrinde bulunan Teatro Kursaal'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

<span class="mw-page-title-main">1971 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1971 Eurovision Şarkı Yarışması, 16. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1970 yarışması'nı kazanmasından dolayı 3 Nisan 1971 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Gaiety Theatre'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Bernadette Ní Ghallchóir yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1965 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1965 Eurovision Şarkı Yarışması, 10. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1964 yarışması'nı kazanmasından dolayı 20 Mart 1965 tarihinde İtalya'nın kenti Napoli'de bulunan Sala di Concerto della RAI'de yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Lüksemburg'u temsil eden "Poupée de cire, poupée de son" adlı şarkısıyla France Gall olmuştur. Lüksemburg yarışmayı ikinci kez kazanmıştır. Almanya, Belçika, Finlandiya ve İspanya ikinci kez sıfır puan almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1981 yılında gerçekleştirmiş ve o yıldan günümüze 35 kez katılmıştır. Kıbrıs'ın ilk temsilcisi Island müzik grubu olmuş, yarışmada altıncı olmuştur. En iyi derecesini 2018 yılında Eleni Foureira ile ikinci olarak almıştır.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

İsrail, İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleştirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Gili & Galit, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Dereh Hameleh" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. İkili, 50 puan toplayarak yarışmayı on ikinci sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda diller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Eurovision Şarkı Yarışması finallerinde ve 2004 yılından bu yana yarı finallerde, 1956 yılından beri kullanılan dillerin bir listesi aşağıdadır. Dillerin katılımıyla ilgili kurallar, yarışma süresince birkaç kez değiştirildi.

Belçika, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Belçika'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) tarafından düzenlenen ulusal final doğrultusunda Stockholm'da Belçika'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Belçika'yı "What's the Pressure" adlı şarkısıyla Laura Tesoro temsil etmiştir.

Ermenistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan ve David Tserunyan'ın yazdığı "Fly with Me" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Artsvik tarafından seslendirilmiştir. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Depi Evratesil (Eurovision'a) adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Ermenistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

Belçika, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Laura Groeseneken, Alex Callier ve Maxime Tribeche'nin yazdığı "A Matter of Time" adlı şarkıyla katılmıştır. Belçikalı yayıncı Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Laura Groeseneken seçilmiştir.

Macaristan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Dániel Kökényes, Bence Brucker, Áron Veress, Soma Schiszler ve Örs Siklósi'nin yazdığı "Viszlát nyár" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı AWS müzik grubu seslendirmiştir. Macar yayıncı Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ve DUNA tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Macaristan'ı temsil eden kişiyi A Dal 2018 yarışması'nda seçmiştir.

Arnavutluk, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavut yayıncı Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Arnavutluk'u temsil eden kişiyi Festivali i Këngës 56 yarışması'nda seçmiştir. Arnavutluk'u Lizbon'da "Mall" adlı şarkısıyla Eugent Bushpepa temsil etmiştir.

Birleşik Krallık, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Nicole Blair, Gil Lewis ve Sean Hargreaves'in yazdığı "Storm" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı SuRie seslendirmiştir. Britanyalı yayıncı British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden kişiyi Eurovision: You Decide yarışması'nda seçmiştir.

Kıbrıs Cumhuriyeti, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Alex P. ve Nancy Auralides'in yazdığı "Fuego" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Eleni Foureira seslendirmiştir. Kıbrıslı yayıncı Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu (CyBC) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018'deki yarışmada Kıbrıs'ı temsil eden kişiyi ulusal finalde seçmiştir.

Beyaz Rusya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Kyrylo Pavlov ve Evhen Matyushenko'nun yazdığı "Forever" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Alekseev seslendirmiştir. Beyaz Rusyalı yayıncı Нацыянальная дзяржаўная тэлерадыёкампанія Рэспублікі Беларусь (BTRC) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Beyaz Rusya'yı temsil eden kişiyi Eurofest 2018 yarışması'nda seçilmiştir.

Polonya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Andrzej Gromala, Lukas Meijer, Mahan Moin ve Christian Rabb'ın yazdığı "Light Me Up" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Gromee feat. Lukas Meijer tarafından seslendirilmiştir. Polonyalı yayıncı Telewizja Polska (TVP) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Polonya'yı temsil eden kişiyi Krajowe Eliminacje 2018 yarışması'nda seçilmiştir.

Almanya; 1956 yılında ilki gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'nın o yılki yedi katılımcısından birisidir. Alman televizyon kanalı ARD'nin öncülüğünde düzenlenen ulusal seçmelerde, ülkeyi yarışmada temsil etmek adına, iki şarkı finale kalmış fakat İsviçre'nin Lugano kentinde yapılan organizasyonda hiçbiri birinci olamamıştır. O yılın kuralları gereği yarışmaya katılan bütün ülkelerden ikişer şarkı göndermeleri istenmiş; Almanya da ülkeyi temsilen ikisi de Almanca olan, biri Walter Andreas Schwarz'ın seslendirdiği "Im Wartesaal zum großen Glück" (İyi Şans Bekleme Odası) ve diğeri Freddy Quinn'in okuduğu "So geht das jede Nacht" isimli şarkılarla katılmıştır. 4. sırada çıkan Schwarz ve 11. sırada sahne alan Quinn'in yarışmadan günümüze ulaşan herhangi bir video kaydı veya fotoğrafı bulunmamaktadır. Ayrıca Almanya; bu yarışmadan sonra 1996 yılı hariç düzenlenen bütün senelerdeki yarışmalara katılmış ve çeşitli dereceler elde etmiştir.

Belçika, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Belçikalı Fransız dilinde yayın yapan yayıncı Radio-Télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles (RTBF) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Belçika'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Wake Up" adlı şarkısıyla Eliot olmuştur.

İzlanda, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Diljá'nıın seslendirdiği "Power" adlı şarkısıyla katılmıştır. İzlandalı yayıncı Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda İzlanda'yı temsil eden katılımcı Söngvakeppnin 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.