İçeriğe atla

Eurovision Şarkı Yarışması

Eurovision Şarkı Yarışması
2015 yılından beri kullanılan logo
TürŞarkı yarışması
Proje tasarımcısıMarcel Bezençon
SunucuSunucular listesi
Tema müziği bestecisiMarc-Antoine Charpentier
Açılış müziğiTe Deum
(Prelüd: Marche en rondeau)
Bitiş müziğiTe Deum
(Prelüd: Marche en rondeau)
ÜlkeKatılımcı ülkeler listesi
Diliİngilizce ve Fransızca
Bölüm sayısı66 yarışma, 98 canlı yayın
Yapım
MekânEv sahibi mekânlar listesi
Gösterim süresi~2 saat (yarı finaller)
~4 saat (finaller)
Yapım şirketiAvrupa Yayın Birliği
Dağıtımcı firmaEurovision
Yayın bilgileri
Görüntü formatıSDTV (4:3) (1956–2004)

SDTV (16:9) (2005–günümüz) HDTV 1080i (2007–günümüz)

UHDTV 4K (2022–günümüz)
Yayın tarihi24 Mayıs 1956 (1956-05-24) - günümüz
Kronoloji
İlişkili programlarEurovision Genç Müzisyenler
(1983-)
Eurovision Genç Dansçılar
(1985-)
Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması
(2003-)
Eurovision Dans Yarışması
(2007 - 2008)
Dış bağlantılar
[eurovision.tv İnternet sitesi]

Eurovision Şarkı Yarışması (İngilizce: Eurovision Song Contest, Fransızca: Concours Eurovision de la chanson), kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

1956 yılındaki başlangıcından bu yana (COVID-19 pandemisi nedeniyle 2020 hariç) her yıl aralıksız düzenlenen yarışma, dünyanın en uzun soluklu televizyon programlarından birisidir. Bunlara ek olarak, sporla ilgili olmayan uluslararası etkinlikler arasında en çok izlenen programlardan birisidir; son yıllarda izlenme oranlarının 100 milyon ila 600 milyon kişi arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Eurovision, Avrupalı ve diğer katılımcı ülkeler dışında; Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Kanada, Kolombiya, Meksika, Mısır, Japonya, Surinam, Tayland, Tayvan, Ürdün ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de yayınlanmaktadır. 2000 yılından bu yana yarışma, Eurovision internet sitesi üzerinden de gösterilmektedir.

Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanmak, şarkıcılara daha iyi tanınması ve kariyerlerini ilerletmeleri gibi şanslar sağlar. 1958 yılında "Nel blu dipinto di blu" (yaygın olarak kullanılan ismi "Volare") isimli şarkı ile üçüncü gelen İtalyan Domenico Modugno; 1974 yarışmasını "Waterloo" isimli şarkı ile İsveç adına kazanan müzik grubu ABBA; 1988 yarışmasını İsviçre adına "Ne partez pas sans moi" isimli Fransızca şarkı ile kazanan Kanadalı Céline Dion; eserleri dünya çapında 300 milyonun üzerinde satan İspanyol Julio Iglesias, 1981 yarışmasını "Making Your Mind Up" isimli şarkı ile Birleşik Krallık adına kazanan müzik grubu Bucks Fizz ve 2021 yarışmasını "Zitti e buoni" şarkısı ile İtalya adına kazanan müzik grubu Måneskin yarışmaya katılımlarının ardından uluslararası başarılar kazanan şarkıcılar arasında gösterilebilirler.

Tarihçe

2004 ile 2014 arasında (sol) ve 2015 yılından beri (sağ) kullanılan yarışma logosu.

1950'li yıllarda II. Dünya Savaşı'nın ardından kendini yeniden inşa etmeye başlayan Avrupa'da bir ad hoc komite önderliğinde halkları "ışıltılı bir eğlence programı" aracılığıyla bir araya getirmek amacıyla Avrupa Yayın Birliği (AYB), İsviçre'de kuruldu. Söz konusu komite 1955 yılının Ocak ayında Monako'da bir araya geldiğinde komiteye başkanlık eden İsviçre televizyonu genel müdürü Marcel Bezençon, birliğe üye olan tüm ülkelerin devlet kanallarının aynı anda televizyonda göstereceği bir şarkı yarışması fikrini ortaya attı. İtalya'da gerçekleştirilen Sanremo Müzik Festivali, yarışmaya esin kaynağı oldu.

Katılımcı ülkeler

Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak için Avrupa kıtasında bulunmaya gerek yoktur. Avrupa Yayın Birliği'ne üye olan her ülke katılabilir.

Eurovision Şarkı Yarışması'na elli bir ülke en az bir kez katılmıştır. 1956'dan itibaren katılım şöyledir:

1956'dan itibaren Eurovision'a katılım:
  En az bir kere katıldı
  Hiç katılmadı, ama katılabilir
  Katılmak istedi, ama daha sonra çekildi
Eurovision Şarkı Yarışması'nın düzenlendiği şehirleri ve bulunduğu ülkeleri renkli olarak gösteren bir harita.
Yıl Ülke
1956Belçika Belçika, Fransa Fransa, Almanya Almanyaa, İtalya İtalya, Lüksemburg Lüksemburg, Hollanda Hollanda, İsviçre İsviçre
1957Avusturya Avusturya, Birleşik Krallık Birleşik Krallık, Danimarka Danimarka
1958İsveç İsveç
1959Monako Monako
1960Norveç Norveç
1961Finlandiya Finlandiya, İspanya İspanya, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavyab
1964Portekiz Portekiz
1965İrlanda İrlanda
1971Malta Malta
1973İsrail İsrail
1974Yunanistan Yunanistan
1975Türkiye Türkiye
1980Fas Fas
1981Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti
1986İzlanda İzlanda
1993Bosna-Hersek Bosna-Hersek, Hırvatistan Hırvatistan, Slovenya Slovenya
1994Estonya Estonya, Macaristan Macaristan, Litvanya Litvanya, Polonya Polonya, Romanya Romanya, Rusya Rusya, Slovakya Slovakya
1998Kuzey Makedonya Makedonya Cumhuriyeti
2000Letonya Letonya
2003Ukrayna Ukrayna
2004Arnavutluk Arnavutluk, Andorra Andorra, Belarus Belarus, Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ
2005Bulgaristan Bulgaristan, Moldova Moldova
2006Ermenistan Ermenistan
2007Çekya Çek Cumhuriyeti, Gürcistan Gürcistan, Karadağ Karadağ, Sırbistan Sırbistan
2008Azerbaycan Azerbaycan, San Marino San Marino
2015Avustralya Avustralyac
a) 1990'daki iki Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce "Batı Almanya" olarak temsil edilmiştir.
b) "Yugoslavya"dan katılan yarışmalar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni temsilen yarışmaya katılmışlardır, sadece 1992 senesinde yarışmacı Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ni temsil etmiştir.
c) Avustralya yarışmaya konuk olarak katılmıştır. Daha sonra kalıcı katılımcı olarak devam etmiştir.

Ev Sahibi

Eurovision Şarkı Yarışması, her yıl bir önceki yıl kazanan ülkede gerçekleştirilir. Şu ana kadar Eurovision'a ev sahipliği yapmış en büyük yer, Düsseldorf'taki Esprit Arena'dır. Eurovision'a en çok ev sahipliği yapmış olan ülke ise Birleşik Krallık'tır.[1] Birleşik Krallık Eurovision'a tam 8 defa ev sahipliği yapmıştır.

Oylama

Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama, %50 halk ve %50 jüri oyu ile yapılır.[2] Her ülke en beğendiği 10 şarkıyı 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ve 12 puanla ödüllendirir. Bunlar jüri oylarından olur.[3] Daha sonra halk oyları havuzda toplanarak teker teker ülkelere dağıtılır.

Kurallar

Eurovision Şarkı Yarışması'nın uzun, teknik kuralları vardır ve her geçen gün değişmektedir. Kuralların çoğu kendi televizyon yayınını kapsamaktadır. Ancak daha önemli, yarışmanın sonuçlarını etkileyen kurallar vardır.

Şarkıların sayıları

Eurovision Şarkı Yarışması'na her ülke sadece bir şarkıyla katılabilir.

Yarışmanın finalinde yaklaşık 26 şarkı yarışır.

Sonra şunlar uygulanır:

  • Buradaki "5 büyük" ülke (İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İspanya) yarışma için 5 büyük ekonomik katkı kaynağı sağlamaktadır ve finalde otomatik olarak ödüllendirilmektedirler.
  • Salı günü yarışma öncesi 1. Yarı final'de 10 eleme yapılır.
  • Perşembe günü yarışma öncesi 2. Yarı final'de 10 eleme yapılır.

İlk yarışmasında, her ülkenin üç dakika süresi vardır ve en fazla iki şarkı için izin verilir. Günümüzde hâlâ şarkıların üç dakikayı geçmemesi gerekir, birçok sanatçının şarkı kaydı daha uzun olsa da, yarışmada kısaltılmış sürümüyle performans göstermek zorundadır.

Katılımcı ülkelerin sayısı yarışma tarihi boyunca büyüdü ve 1993 yılından bu yana Sovyet ve Yugoslav cumhuriyetleri, Varşova Paktı ülkeleri ve diğerlerinin yarışmaya katılabilmesi için kurallarda değişiklikler yapıldı.

Yarışmada başka sanatçılara ait veya daha önceden yayınlanmış şarkıların katılmasına izin verilmiyor.

Tüm şarkılar söz ve enstrümantasyonlar açısından tamamen özgün olmalıdır ve kamuya 1 Ekim tarihinden önce duyurulmamalıdır.

Diller

1956 ve 1965 yılları arasında ilk yarışmadan bu yana ve yine 1973'ten 1976'ya kadar olan süre itibarıyla diller üzerinde hiçbir kısıtlama olmadı. 1966'dan 1972'ye kadar ve 1978'den 1998'e kadar olan sürede şarkıların ulusal dilde söylenmesine karar verildi. Ulusal dilde söyleme kuralı aslında 1977 yılından kısa bir süre önce uygulamaya konuldu, ancak bazı ülkelerde ulusal dilde söylenmeyen şarkılar seçildiği için o ülkelere izin verildi.

1997 yılındaki yarışmada, kısıtlama tekrar kaldırıldı ve şarkılar herhangi bir dilde gerçekleştirilebildi. 1997 yılındaki yarışmaya Türkiye, Şebnem Paker - Dinle şarkısı ile katılmış ve üçüncü olmuştur.

Sonuç olarak, şarkıların bir kısmını veya tamamını İngilizce olarak söyleyen ülkeler de oldu. 2003 yılında Belçika sözde serbest bir dil olan sadece şarkı için oluşturulmuş yapay bir dille Urban Trad tarafından söylenen Sanomi ile yarışmaya katıldı. Aynı taktiği 2006 yılında Hollanda kısmen yapay bir dille uyguladı ve yine Belçika tarafından 2008 yılında Julissi ile aynı taktik gerçekleştirildi. Türkiye'de 2007 yılında Kenan Doğulu'nun Eurovision şarkısının nakaratında Türkçe bir kelime kullanmıştır.

Lehçeler ve bölgesel diller

Bazen, bir dil ya da çok nadir, dilin lehçeleri bir şarkı için kullanılmıştır:

  • 1971, 1996 & 2003, Avusturya (Vorarlbergish ve Steiermarkish), Viyana'da şarkı söylerken: tüm lehçe Almanca
  • 2012'de Avusturya Trackshittaz grubu Bavyeraca (Woki Mit Deim Popo) şarkısı ile katılmıştır.
  • 2012'de Rusya, Buranovskiye Babuşki grubu ile Udmurtça ağırlıklı ve sadece nakarat kısmı İngilizce olan "Party For Everybody" adlı şarkıyla yarışarak 2. olmuştur.

Süre

Yarışmacıların şarkıları söylemek için 3 dakika süreleri vardır.

Katılımcı kuralları

  • Katılımcıların hiçbiri on altı yaşından küçük olmamalıdır. 1989 yılındaki yarışmaya Fransa'dan Nathalie Pâque ve İsrail'den Gili & Galit'in içindeki Gili olmak üzere iki tane 16 yaşın altında şarkıcı katılmıştır. 1986 yılındaki yarışmayı da Sandra Kim 13 yaşındayken kazanmıştır.[4]

Ama 1990 yılında bugünkü Hırvatistan sınırları içinde bulunan Zagreb'de yapılan 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ve ondan sonraki yarışmalarda 16 yaşından küçüklerin katılması yasaklanmıştır.

Birinciler

2022 yılı itibarı ile katılımcı ülkelerin birincilik sayılarını gösteren harita.[b 1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça ve dipnotlar

Dipnotlar

  1. ^ İki birinciliği bulunmasına rağmen Almanya bir bütün olarak yarışmayı 2010 yılında olmak üzere yalnızca bir defa kazanmıştır. Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce, Almanya Federal Cumhuriyeti (Batı Almanya olarak da bilinir) da yarışmayı 1982 yılında olmak üzere bir defa kazanmıştı. Batı Almanya ve Yugoslavya gibi eski ülkelerin birincilikleri sağ üst köşede ifade edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Fawkes, Helen (19 Mayıs 2005). "Ukrainian hosts' high hopes for Eurovision". BBC News Online. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Eurovision Song Contest 1969". European Broadcasting Union. 3 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Rules for the Eurovision Song Contest 2009" (PDF). European Broadcasting Union. 27 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Eurovision Song Contest 1977". European Broadcasting Union. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1998 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1998 Eurovision Şarkı Yarışması, 43. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1997 yarışması'nı kazanmasından dolayı 9 Mayıs 1998 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Birmingham'da bulunan National Indoor Arena'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Terry Wogan ve Ulrika Jonsson yapmıştır. Birleşik Krallık sekizinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır. Wogan yarışmanın tarihinde hem yorumculuk yapıp hem de sunuculuk yapan Denise Fabre ve Léon Zitrone'den sonra üçüncü kişi olmuştur. Sahnede değilken, BBC izleyicilerine yorumculuk yapmak için sahne arkasındaki özel standında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1956 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1956 Eurovision Şarkı Yarışması, ilk kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma İsviçre'nin Lugano şehrinde bulunan Teatro Kursaal'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması birincileri</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan 10-15 yaş arasındaki çocukların katıldığı Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar on bir şarkı birinciliği elde etti. İlk kez 2003 yılında düzenlenmeye başlayan yarışma, 1956 yılından beri düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın çocukların katıldığı versiyonudur. Yarışmanın galibi, tarih boyunca jüri oylaması ile halk oylaması merkezli sayısız oylama teknikleri kullanılarak belirlenmiştir. En çok puan alan ülke o yılın kazananı olmuştur.

İsviçre, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İsviçre'nin şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Swiss Broadcasting Corporation tarafından düzenlenen "Die grosse Entscheidungs Show" isimli ulusal final doğrultusunda seçilmiştir. İsviçre'yi The Last of Our Kind adlı şarkısıyla Rykka temsil etmiştir.

Malta, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Malta'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Public Broadcasting Services (PBS) tarafından düzenlenen "Malta Eurovision Song Contest 2016" isimli ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Malta'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Malta'yı Ira Losco ve Talkback'ın yazarlığını yaptığı "Walk on Water" adlı şarkısıyla Ira Losco temsil etmiştir.

Birleşik Krallık, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Birleşik Krallık'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından düzenlenecek Ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Birleşik Krallık'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Birleşik Krallık'ı You're Not Alone adlı şarkısıyla Joe & Jake temsil etmiştir.

Slovenya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Omar Naber'in yazdığı "On My Way" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Omar Naber seslendirmiştir. Slovenya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından EMA 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Slovenya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Hollanda, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Rory de Kievit ve Rick Vol'un yazdığı "Lights and Shadows" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı O'G3NE müzik grubu tarafından seslendirilmiştir. Hollanda'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu AVROTROS kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hollanda'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Finlandiya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lasse Piirainen ve Leena Tirronen'in yazdığı "Blackbird" adlı şarkıyla katılmıştır. Finlandiya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Yleisradio (Yle) tarafından Uuden Musiikin Kilpailu 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Finlandiya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Birleşik Krallık, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na The Treatment, Emmelie de Forest ve Laurie Martin'in yazdığı "Never Give Up on You" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Lucie Jones seslendirmiştir. Birleşik Krallık'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından Eurovision: You Decide adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Birleşik Krallık'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Litvanya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Viktorija Ivanovskaja, Denis Zujev ve Michail Levin'in yazdığı "Rain of Revolution" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Fusedmarc müzik grubu seslendirmiştir. Litvanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Litvanya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

İtalya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Luca Chiaravalli ve Fabio Ilacqua'nın yazarlığında "Occidentali's Karma" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Francesco Gabbani seslendirmiştir. İtalya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından Sanremo Müzik Festivali adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da İtalya'yı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

Arnavutluk, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Klodian Qafoku ve Gerald Xhari'nin yazdığı "World" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Lindita seslendirmiştir. Arnavutluk'un şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından Festivali i Këngës 55 adlı festival yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Arnavutluk'u temsil eden kişi belirlenmiştir.

Arnavutluk, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavut yayıncı Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Arnavutluk'u temsil eden kişiyi Festivali i Këngës 56 yarışması'nda seçmiştir. Arnavutluk'u Lizbon'da "Mall" adlı şarkısıyla Eugent Bushpepa temsil etmiştir.

Hollanda, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Waylon, Ilya Toshinsky ve Jim Beavers'in yazdığı "Outlaw in 'Em" adlı şarkıyla katılmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda temsil etmesi için Waylon seçilmiştir.

Malta, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Johnny Sanchez, Thomas G:son, Christabelle Borg ve Muxu'nun yazdığı "Taboo" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Christabelle seslendirmiştir. Maltalı yayıncı Public Broadcasting Services (PBS) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Malta'yı temsil eden kişiyi Malta Eurovision Song Contest 2018 yarışması'nda seçmiştir.

Birleşik Krallık, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Nicole Blair, Gil Lewis ve Sean Hargreaves'in yazdığı "Storm" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı SuRie seslendirmiştir. Britanyalı yayıncı British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden kişiyi Eurovision: You Decide yarışması'nda seçmiştir.

İsviçre, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Corinne “Co” Gfeller, Stee Gfeller ve Laurell Barker'in yazdığı "Stones" adlı şarkıyla katılmıştır. İsviçreli yayıncı İsviçre Yayın Kurumu tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden kişiyi ESC 2018 – Die Entscheidungsshow yarışması'nda seçmiştir.

Malta, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Maltalı yayıncı Public Broadcasting Services (PBS) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Malta'yı temsil eden katılımcı Malta Eurovision Song Contest 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Malta, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na The Busker müzik grubunun seslendirdiği "Dance " adlı şarkısıyla katılmıştır. Maltalı yayıncı Public Broadcasting Services (PBS) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Malta'yı temsil eden katılımcı Malta Eurovision Song Contest 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.