
1956 Eurovision Şarkı Yarışması, ilk kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma İsviçre'nin Lugano şehrinde bulunan Teatro Kursaal'da yapılmıştır.

1957 Eurovision Şarkı Yarışması, 2. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Bir önceki yarışma gibi daha çok radyodan dinlenen yarışmanın televizyon seyircisinde de artış görüldü.

2003 Eurovision Şarkı Yarışması, 24 Mayıs 2003'te Letonya'nın başkenti Riga'da, Skonto Spor Salonu'nda gerçekleştirilen 48. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışmanın sunuculuğunu, geçmiş yılın galibi Marie N ile birlikte Renārs Kaupers üstlenmiştir. Yarışmanın galibi 167 puanla "Everyway That I Can" isimli şarkıyla Türkiye adına yarışan Sertab Erener olmuştur. Belçika 165 puanla ikinci, Rusya ise 164 puanla üçüncü olmuştur.

Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.

Rusya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Channel One ve Russia-1 isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Rusya 2008 yarışması'nı "Believe" adlı şarkısıyla Dima Bilan ile kazanmıştır. Rusya 21.yüzyılda en fazla ilk 5'te bitiren ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. 2000 yılında Alsu ile, 2006 yılında Dima Bilan ile, 2012 yılında Buranovskiye Babuşki ile ve 2015 yılında Polina Gagarina ile ikinci, 2003 yılında T.A.T.u. ile, 2007 yılında Serebro ile, 2016 ve 2019 yılında Sergey Lazarev ile üçüncü ve 2013 yılında Dina Garipova ile beşinci olmuştur.

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

Almanya, 1956 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması'na 1996 yılı hariç her yıl katılmaktadır. Almanya yarışmanın 63 kez katılarak en fazla katılan ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya ile birlikte Almanya, Avrupa Yayın Birliği'ne en fazla mali katkıları olmasından dolayı, finalde direkt olarak yarışan "Büyük Beş" ülkelerinden biridir. Final Almanya'da ARD yayıncısına bağlı Das Erste kanalında yayınlanır. Almanya, 1982, 2010 yılları olmak üzere iki kez yarışmayı kazanmıştır.

Ukrayna, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 2003 yılında katılmıştır. Національна Телекомпанія України (NTU) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ukrayna, 2003 yılında yarışmaya ilk defa katılan tek ülke olmuştur.

1FLTV Lihtenştayn'dan yayın yapan tek TV kanalıdır. 15 Ağustos 2008'de Lihtenştayn hükûmetinin lisans vermesinin ardından, Almanca olarak yayın yapmaya başlamıştır. Lihtenştayn halkı 1969 ve 1976 Eurovizyon Şarkı Yarışmasına katılmak istemişler, ancak ülkede yayın yapan bir televizyon kanalı bulunmadığından dolayı Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından diskalifiye edilmişlerdir.

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

2013 Eurovision Şarkı Yarışması, 58. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Loreen'in "Euphoria" şarkısıyla 2012 yarışmasını kazanması üzerine İsveç'in Malmö şehrinde düzenlendi. Bu yarışmayla birlikte İsveç, sonuncusu 2000 yılında olmak üzere yarışmaya beşinci kez ev sahipliği yaptı. Sveriges Television (SVT), mekân olarak İsveç'teki çeşitli adaylar arasından Malmö Arena'yı seçti. Petra Mede yarışmanın sunuculuğunu tek başına yaptı. En son 2011 yarışmasında yer alan Ermenistan dahil olmak üzere otuz dokuz ülke yarışmaya katıldı. Bosna-Hersek, Portekiz, Slovakya ve Türkiye 2013 yılında yarışmaya dahil olmaktan vazgeçti.
İsviçre, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilecek 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İsviçre ulusal finali 15 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Ulusal finalde her bölgenin ulusal kanalının belirlediği dokuz şarkı yarışmış ve yarışmanın galibi televoting ile belirlenmiştir.
Azerbaycan, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilecek 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Azerbaycan'ın temsilci ve şarkısını belirleyen Millî Seçim Turu 2013 isimli ulusal final ülkenin kamusal yayın kuruluşu İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) tarafından gerçekleştirilmiştir.
Eurovision Şarkı Yarışması'na katılamayan ülkeler vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.
Norveç, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Norveç'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Norsk rikskringkasting (NRK) tarafından düzenlenen "Melodi Grand Prix" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı Kjetil Mørland tarafından yazılan "A Monster Like Me" adlı şarkısıyla Kjetil Mørland & Debrah Scarlett olmuştur.
Ermenistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Sevak Khanagyan, Anna Danielyan ve Viktorya Maloyan'ın yazdığı "Qami" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Sevak Khanagyan seslendirmiştir. Ermeni yayıncı Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն (AMPTV) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil eden kişiyi Depi Evratesil 2018 yarışması'nda seçmiştir.
Kıbrıs Cumhuriyeti, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Alex P. ve Nancy Auralides'in yazdığı "Fuego" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Eleni Foureira seslendirmiştir. Kıbrıslı yayıncı Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu (CyBC) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018'deki yarışmada Kıbrıs'ı temsil eden kişiyi ulusal finalde seçmiştir.

2018 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması 16. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışmasıdır, Belarus Radyo ve Televizyon Şirketi ve Avrupa Yayın Birliği tarafından organize edilecektir. Yarışma Belarus'un başkenti Minsk'te 25 Kasım 2018 tarihinde Minsk-Arena'da yapılmıştır. Yarışma 2010 yarışması'ndan sonra ikinci kez Belarus'ta yapılmıştır.