İçeriğe atla

European Young Chemists' Network

European Young Chemists' Network
KısaltmaEYCN
SloganConnecting chemists across Europe
Kuruluş2006
Resmî dillerİngilizce
BaşkanAlmanya Maximilian Menche
Ana organDelege Meclisi
Ana kurumEuropean Chemical Society
Üyelik29 ulusal bölüm
Resmî siteeycn.eu

European Chemical Society (EuChemS) organizasyonunun alt birimi olan European Young Chemists' Network (EYCN), Avrupalı toplumlara mensup 35 yaşın altındaki kimyagerleri bir araya getiren bir topluluktur.

Tarih

Genç kimyagerler tarafından Avrupa'da gerçekleştirilen toplantılar neticesinde EuChemS bünyesinde EYCN fikri meydana gelip, 2006 yılında bu organizasyon kurulmuştur. Budapeşte'de düzenlenen “1st European Chemistry Congress (ECC)” adlı organizasyonda 31 Ağustos 2006 tarihli ve “EYCN’nin amaçlari, görevleri ve hedefleri” başlıklı bir makale yazıldı. 2007 yılının mart ayında Jens Breffke (Almanya) ve Csaba Janáky (Macaristan) günümüzde EuCHEM Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış olan EYCN kararlarını oluşturmak için tüm derneklerin temsilcilerini Berlin’e davet etti. Böylece EYCN bilgi, deneyim ve fikir alışverişinde bulunmak üzere Avrupa Kimya Topluluğu çerçevesinde tüm genç kimyagerlere ulaşmış oldu.[1]5 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Organizasyon

EYCN, grup liderleri tarafından yönetilen ve kendilerine özgü sorumlulukları olan dört ayrı alt gruptan ibaret (üyelik, iletişim ağı, bilim ve iletişim grupları) bir yönetim kuruluna sahiptir. EuChemS'in en aktif bölümlerinden biri olan EYCN'nin esas amacı öğrencileri, kariyerlerinin başındaki araştırmacıları ve alanında profesyonelleşmiş kişileri ödüller (en iyi poster ve en iyi sözlü bildiri ödülleri, Avrupa Genç Kimyacı Ödülü - EYCA),[2] 20 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. değişim programları (kongre bursu, Sınırları Aşan Genç Kimyagerler  - YCCB programı)[3]3 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve eğitim faaliyetleri (konferanslar, kariyer günleri, sosyal beceri sempozyumları) ile desteklemekte ve bu kişilere danışmanlık vermektir.[4]3 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

EYCN'nin Avrupa'da ve diğer ülkelerde bulunan ve sektöre yeni katılan kimya ağlarıyla işbirliğini başarıyla yaptığını belirtmek gerekmektedir. Amerikan Kimya Derneği - Genç Kimyagerler Komitesi (ACS-YCC) ile verimli bir işbirliği kurmuş olup, Uluslararası Genç Kimyagerler Ağı (IYCN) ile işbirliğini aktif olarak sürdürmektedir.

EYCN, EuChemS'in finansal desteğinin yanı sıra EVONIK Industries tarafından yıllarca desteklenmiştir.[5]5 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Üye Topluluklar

EYCN, 30 Avrupalı kimya topluluğunu ve bağlı olduğu bir üyeyi (Amerikan Kimya Derneği) temsil etmektedir. Üye topluluklar aşağıda belirtilmektedir:

EYCN'de aktif delegelerin bulunduğu tüm ülkelerin haritası
  • Almanya: German Chemical Society
  • Avusturya: Austrian Chemical Society
  • Belçika: Royal Flemish Chemical Society
  • Birleşmiş Krallık: Royal Society of Chemistry
  • Çek Cumhuriyeti: Czech Chemical Society
  • Danimarka: Danish Chemical Society
  • Finlandiya: Finnish Chemical Society
  • Fransa: French Chemical Society
  • Hırvatistan: Croatian Chemical Society
  • Hollanda: Royal Dutch Chemical Society
  • İrlanda: Institute of Chemistry of Ireland
  • İspanya: Royal Spanish Chemical Society, Spanish Society of Analytical Chemistry, Catalan Chemical Society
  • İsveç: Swedish Chemical Society
  • İsviçre: Swiss Chemical Society
  • İtalya: Italian Chemical Society
  • Kıbrıs: Pancyprian Union of Chemists
  • Kuzey Makedonya Cumhuriyeti: Society of Chemists and Technologists of Macedonia
  • Macaristan: Hungarian Chemical Society
  • Norveç: Norwegian Chemical Society
  • Polonya: Polish Chemical Society
  • Portekiz: Portuguese Chemical Society
  • Romanya: Romanian Chemical Society
  • Rusya: Mendeleev Russian Chemical Society
  • Sırbistan: Serbian Chemical Society
  • Slovakya: Slovak Chemical Society
  • Slovenya: Slovenian Chemical Society
  • Türkiye: Turkish Chemical Society 21 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Yunanistan: Association of Greek Chemists

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfred Werner</span>

Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Akira Suzuki</span> Japon kimyager

Akira Suzuki, Japon kimyager ve 2010 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Suzuki reaksiyonunu bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Woodward</span> Amerikalı kimyager (1917 – 1979)

Robert Burns Woodward Amerikalı organik kimyager. Birçok kişi tarafından yirminci yüzyılın önde gelen organik kimyageri olarak kabul edilir. Özellikle karmaşık doğal ürünlerin sentezi ve moleküler yapılarının belirlenmesinde çok önemli katkılarda bulunmuştur. Sentezlediği organik bileşiklerin arasında kolesterol ve kortizon (1951), striknin (1954) ve B12 vitamini'de (1971) bulunur. Aynı zamanda kimyasal reaksiyonların teorik çalışmaları üzerine Roald Hoffmann ile yakın çalışmıştır. Woodward 1965 yılında "organik sentez ile ilgili başarıları için" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<i>The Journal of Organic Chemistry</i> dergi

The Journal of Organic Chemistry, JOC veya J. Org Chem. olarak da bilinen, organik ve biyo-organik kimyanın tüm dallarında teorik ve pratik özgün çalışmalara yer veren hakemli bilimsel dergi. Yılda 24 sayı ile Amerikan Kimya Derneği yayın kolu tarafından yayınlanmaktadır. Dergi Atıf Raporlarına göre, derginin 2017 etki faktörü 4.805'tir ve organik kimya alanında en çok atıf alan dergidir. Web of Knowledge'a göre dergiden on bir makale, 1.000'den fazla alıntı aldı ve en çok alıntı yapılan makale 7.967 alıntı aldı. Mevcut Genel Yayın Yönetmeni Yale Üniversitesi'nden Scott J. Miller'dır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

Dalton Transactions, inorganik, biyoinorganik ve organometalik bileşiklerin kimyasının tüm yönleri hakkında orijinal (birincil) araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından haftalık olarak yayınlanmaktadır. Dergi, modern atom teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz kimyager John Dalton'un adını aldı. Yazarlar, makaleleri açık erişim olarak yayınlamayı seçebilirler. Editör Andrew Shore'dur. Dalton Transactions, 2006 yılında Thomson Scientific'ten In-cites tarafından "yükselen yıldız" olarak adlandırıldı.

Lord Lewis Ödülü, bilim politikasının gelişimine önemli katkıların yanı sıra ayırt edici ve seçkin kimyasal veya bilimsel başarılar için Kraliyet Kimya Derneği tarafından verilir. Alıcıya bir madalya, bir sertifika ve £5,000 tutarında bir ödül verilir.

Bu liste maddesi, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından yayımlanan dergileri listeler.

ChemSpider, kimyasal maddelerin bir veritabanıdır. ChemSpider, Kraliyet Kimya Derneği'ne aittir.

Steven Victor Ley, Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Organik Kimya Profesörü. Cambridge Trinity College üyesi. Kraliyet Kimya Derneği (2000–2002) Başkanı. Ocak 2002'de Britanya İmparatorluk Nişanı verildi. 2011 yılında The Times tarafından "İngiliz bilimindeki en önemli 100 kişi" listesine dahil edildi.

Gibson-Fawcett Ödülü, malzeme kimyası alanındaki olağanüstü çalışmaları takdir etmek için her iki yılda bir Kraliyet Kimya Derneği tarafından verilir. Ödül için, özellikle yapılan işin özgünlüğü ve bağımsızlığı vurgulanmaktadır. Ödül 2008 yılında oluşturuldu ve Malzeme Kimyası Bölümü Ödül Komitesi tarafından verildi. Yalnızca 40 yaşın altındaki araştırmacılara verilebilmektedir.

Jubilee of the Chemical Society, güncel adıyla Journal of the Chemical Society, 1849 yılında Chemical Society tarafından Quarterly Journal of the Chemical Society adıyla yayına başlayan bilimsel bir dergidir. İlk editör Edmund Ronalds idi. Dergi, tarihi boyunca birçok yeniden adlandırma, bölünme ve birleşmeye uğradı. 1980'de Kimya Derneği, Kraliyet Kimya Derneği'ne katıldı. Derginin devamlılığı, tümü Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan Chemical Communications, Dalton Transactions, Faraday Transactions ve Perkin Transactions dergileri ile sağlanmaktadır.

Chemical Science, kimyanın tüm yönlerini kapsayan, sayıları haftalık olarak çıkan bilimsel bir dergidir. Temmuz 2010'da kurulmuş ve Royal Society of Chemistry tarafından yayımlanmıştır; 2018'den önce aylık olarak yayımlanmaktaydı. Öğrenmiş ve Profesyonel Toplum Yayımcıları Derneği tarafından 2011'in "En İyi Yeni Dergi" ödülünü kazandı. Genel yayın yönetmeni Andrew Ian Cooper'dır.

Sir George Stokes Ödülü adını George Gabriel Stokes'tan alır ve iki yılda bir Kraliyet Kimya Derneği analitik bölümü tarafından verilir. Analitik kimyanın multidisipliner doğasını tanımak için 1999 yılında kurulmuş ve verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simya ve Kimya Tarihi Derneği</span>

1935 yılında Society for the Study of Alchemy and Early Chemistry olarak kurulan Simya ve Kimya Tarihi Derneği, iki yılda bir toplantılar ve yılda bir Mezunlar Atölyesi düzenler, Ambix dergisini ve iki yılda bir yayınlanan Chemical Intelligence haber bültenini yayınlar ve akademisyenlere ödüller ve bağışlar sunar. Dünya çapında bir üyeliği vardır.