İçeriğe atla

Euromarfor

Euromarfor
Etkin1995–günümüz
Ülke Avrupa Birliği
SınıfıDonanma
ParçasıAvrupa Birliği Askerî Personeli
SloganDenizlerde barış için
Nişanlar
Bayrak

Avrupa Deniz Kuvveti (EUROMARFOR veya kısaltılma şekliyle EMF) deniz, hava ve amfibi harekâtın yanı sıra verilecek görevin Karakterine bağlı olarak gerektiğinde müşterek harekât yapabilme kabiliyetine sahip çokuluslu bir deniz kuvvetidir.

EUROMARFOR; Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'nın, Petersburg Deklarasyonunda belirtilen Deniz Kontrolü, İnsani Görevler, Barışı Koruma Operasyonları, Krizlere Mukabele Operasyonları (Önleyici Konuşlanma, Keşif/Gözetleme, Mayın Temizleme vb.) ve Barışı Zorlama Harekâtı görevlerini yerine getirmek maksadıyla bir deniz kuvveti oluşturmak üzere anlaşmaları sonucunda 1995 yılında kurulmuştur.

EUROMARFOR; Öncelikle Avrupa Birliği (EMF, en düşük seviyeli intikal ettirilebilir yüksek hazırlıklı bir Deniz Unsur Komutanlığı (Maritime Component Command (MCC)) olarak, Avrupa Birliği Kuvvet Kataloğuna dahildir) olmak üzere, NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşların görev talimatları altında intikal ettirilebilir.

Organizasyon

EMF komuta yapısı, daimi olmayan bir görev kuvveti karakterindedir.

Yüksek Düzeyli Bakanlar Komitesi (High Level Inter-Ministerial Committee (CIMIN)) EMF'un da bağlı olduğu Avrupa Kuvvetleri (EUROFORCES)'nin en yüksek seviyeli yönetim birimi olup, EUROMARFOR'a politik-askeri liderlik yapmakta ve bir alt seviyesinde icracı konumda yer alan Politik Askeri Çalışma Grubu (Politico-Military Working Group (POLMIL WG)) tarafından desteklenmektedir. CIMIN, üye ülkelerin politik-askeri direktiflerini temin ederek kuvvetin görevlendirilmesine yönelik koşulların tesisini sağlar ve COMEUROMARFOR'a gerekli direktifleri yayımlar.

POLMIL WG altında yer alan çalışma gruplarından birisi olan EMF Alt Çalışma Grubu (EMF Sub Working Group (EMF SWG)) üye ülkelerin Deniz Kuvvetleri temsilcilerinden oluşmaktadır. EMF SWG; kendi sorumluluğundaki standart operasyon prosedürleri ve EMF'un kendine özgü meseleleri gibi kuvveti ilgilendiren spesifik konularda, üye ülkelerin Deniz Kuvvetleri temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda POLMIL WG'a tavsiyelerde bulunur.

Kuvvetin operasyonel komutanı olan EUROMARFOR Komutanlığı (COMEUROMARFOR (CEMF)), 4 üye ülkenin aşağıda isimleri bulunan Milli Deniz Kuvvetleri Otoriteleri (National Naval Authorities (NNAs)) arasında ikişer yıllık rotasyonel görevlendirmeler ile deruhte edilmektedir.

Commandant de la Force d'Action Navale (ALFAN) Fransa

Comandante in Capo della Squadra Navale (CINCNAV) İtalya

Comandante Naval (COMNAV) Portekiz

Almirante de la Flota (ALFLOT) İspanya

CEMF Operasyonel Karargahı (CEMF Operational Headquarter (OHQ)), bulunduğu ülkenin NNA karargahı ve personelinin yanı sıra, CEMF'a bağlı olarak teşkil edilen EMF Daimi Hücresi (EMF Permanent Cell (EMFPC)) personeli ile kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir.

EMF Daimi Hücresi (EMF Permanent Cell (EMFPC)) CEMF ile aynı ülkeden olan Albay rütbesinde bir Direktör ile 4 üye ülkenin (Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya) temsilcisi birer Deniz Subayından oluşmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Yunanistan gözlemci statüsünde birer Deniz Subayı ile EMFPC'de temsil edilmektedir.

Kuvvet aktive edildiğinde üç farklı komuta kademesi bulunmaktadır:

  • High Level Interministerial Committee (CIMIN) – EUROMARFOR üyesi dört ülkenin Savunma Bakanları ve Dışişleri Bakanlığı Politik Direktörleri'nden teşkil edilmektedir.
  • EUROMARFOR Komutanı (COMEUROMARFOR - CEMF) Operasyonel seviyededir.
  • EUROMARFOR Görev Grubu Komutanı (The Commander of Task Group (COMGRUEUROMARFOR)) taktik seviyede olup COMEUROMARFOR emrindedir. EUROMARFOR Görev Grubu Komutanı (The Commander of Task Group (COMGRUEUROMARFOR)) kuvvet aktivasyonu durumunda CIMIN tarafından atanmaktadır.

EUROMARFOR nasıl aktive edilmektedir

EUROMARFOR dört ülke tarafından teşkil edilmiş daimi olmayan (non-standing) bir deniz kuvveti olmakla birlikte, diğer Avrupa Birliği (EU) ülkelerinin katılımına da açıktır.

Aktive edilecek kuvvetin yapısı operasyonun doğasına bağlı olarak; birkaç gemiden oluşan küçük bir görev grubu olabileceği gibi, verilecek görevin yerine getirilmesini sağlayacak seviyede uçak gemileri, refakat ve destek gemileri ve amfibi bileşenlerden oluşan yüksek kapasiteli bir görev gücü şeklinde de olabilir. Her bir görev için ihtiyaç duyulacak kuvvet yapısı ve organizasyon üye ülkelerin ortak kararı ile belirlenir. Bununla birlikte, teşkil edilecek kuvvet, eğitim amaçlı olarak veya gerçek bir operasyona katılım durumunda (Real World Operations) EUROMARFOR üyesi olmayan ülkelere ait platformları da kapsayabilir.

EUROMARFOR bir mukabele kuvvetidir, verilen göreve istinaden uyarlanır ve aktivasyon emrinin alınmasını müteakip 5 gün içinde aktive edilir.

Tarihi

EUROMARFOR'un temeli, Haziran 1992'de Avrupa Birliği (EU) Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan Petersburg Deklarasyonu'nda belirtilen misyona dayanmaktadır.

1993 yılında başlayan değerlendirme sürecinin ardından, Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'in Petersburg Deklarasyonu'nda belirtilen misyonun başarılmasına katkıda bulunma isteklerini belirterek 15 Mayıs 1995 tarihinde Lizbon Deklarasyonunu imzalamaları ile, EUROFORCES (deniz kuvveti bileşeni olan EUROMARFOR ve kara kuvveti bileşeni olan EUROFOR ile birlikte) resmi olarak hayata geçirilmiştir.

EMF, 1995'te kuruluşunun ardından, başarılı bir proje olarak hızlı bir şekilde gelişmiştir.

Türkiye ve Yunanistan, 2001 yılında gözlemci statüsünde birer Deniz Subayı ile EMF Daimi Hücresi (EMF Permanent Cell (EMFPC))’ne katılmışlardır.

Operasyonlar ve eğitimlerdeki deniz periyotları her geçen yıl artmış ve geçen süre içerisinde EMF’un (yeni bir organizasyon olmasına rağmen) başardığı birçok önemli görevin arasında 3 adet gerçek operasyona (Real World Operations (RWO)) katılım da yer almıştır.

EMF’un ilk gerçek operasyonu (RWO), Doğu Akdeniz’de icra edilen “Coherent Behaviour” Harekâtı olmuştur. Bu harekât; EMF tarihinde, 4 EMF üyesi ülke tarafından yapılan görevelendirme ile icra edilen ilk mustakil harekâtır. EMF tarafından Ekim-Kasım 2002 tarihlerinde “Coherent Behaviour” harekâtı icra edilirken, aynı harekât alında ve aynı amaç ile “Active Endeavour” harekâtını icra eden NATO makamlarıyla yakın koordinsayon içinde çalışılmıştır (İstihbarat toplama, Keşif Gözetleme faaliyetleri).

Bu ilk gerçek operasyonun (RWO) tamamlanmasının ardından, EMF tarafından başka bir görev daha kabul edilmiş ve EMF kuvveti, uluslararası koalisyon tarafından Hint Okyanusunda icra edilen ve gerçek operasyon (RWO) olan “Operation Enduring Freedom” harekâtını desteklemek üzere görevlendirilmiştir. EMF; “Operation Enduring Freedom” harekâtının bir parçası olarak Ocak 2003-Aralık 2005 tarihleri arasında “Operation Resolute Behaviour” olarak isimlendirilen harekâtı icra etmiş ve farklı periyotlarda toplam 1 yıl süre ile bölgedeki Görev Kuvveti Komutanlığını yapmıştır. EMF üyesi ülkeler, süresi ve harekât alanı bakımından büyük çaba gösterilen bu görev ile, küresel terörizmle savaşta uluslararası komuoyu ile birlikte sorumluluklarını güçlü bir şekilde yerine getirdiklerini sergilemişlerdir. Bu operasyon aynı zamanda, EMF'un dünyanın herhangi bir yerinde operasyon yapabilme kabiliyetine sahip olduğunu sergileyerek, olgunlaşmış bir kuvvet olarak tanınması açısından son aşama olmuştur.

EMF bu ilk dönemlerinde gerçek operasyonların yanı sıra planlı tatbikatlar, seyirler (sancak/varlık gösterme ve diğer ülke gemileri ile tatbikatlar) ve Güney Akdeniz ülkeleri ile işbirliği tatbikatları icra etmiş, EMF'un uluslararası tanınması ve görünürlüğünü önemli seviyede artırmıştır.

EUROMARFOR en son Mart 2008-Şubat 2009 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler himayesinde görev yapan UNIFIL Deniz Görev Grubunda (CTF 448) yer almıştır. UNIFIL'e katılım, EMF'un farklı organizasyonlar himayesinde görev yapabilme kabilyetini ve esnekliğini bir kez daha sergilemiştir. UNIFIL'e katılım Birleşmiş Milletler himayesinde görev icra edilmesi açısından EMF için tarihi bir görevlendirme olmuştur.

EMF, 6 Aralık 2011 tarihinden itibaren Hint Okyanusunda Korsanlık faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği'nin kontrolü altında icra edilen Atalanta Harekâtına iştirak etmeye başlamıştır.

EUROMARFOR kuruluşundan bu yana toplamda 54 ay süre ile gerçek operasyonlar (RWO) için aktive edilmiştir. (Aralık 12'ye kadar)

EUROMARFOR için önemli faaliyetler

19 Haziran 1992Petersburg Deklarasyonu. Batı Avrupa Mukabele Kuvveti konseptinin ortaya çıkması.
7 Eylül 1992Fransa, İtalya ve İspanya Savunma Bakanları'nın Avurupa Deniz Kuvveti ön hazırlık konseptini geliştirmesi.
15 Mayıs 1995Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya Savunma ve Dışişleri Bakanları'nın Avrupa Kuvvetleri (EUROMARFOR ve EUROFOR)’nin kuruluş anlaşmalarını Lizbon’da imzalamaları.
2 Ekim 1995İspanyol Amiral ACEDO MANTEOLA’nın EUROMARFOR’un ilk Komutanı olarak atanması.
23 Nisan 1996EUROMARFOR’un ilk aktivasyonu ve EOLO ’96 tatbikatına iştiraki.
1 Ekim 2002 - 30 Kasım 2002 (Toplam: 2 ay)EUROMARFOR’un ilk kez gerçek harekat (RWO) için aktive edilmesi.

EMF harekatı “Coherent Behaviour” (Doğu Akdenizde).

14 Ocak 2003 - 12 Aralık 2005 (Toplam: 28 ay)EUROMARFOR'un ikinci kez gerçek harekât (RWO) için aktive edilmesi.

EMF Harekâtı “Resolute Behaviour” (Hint Okyonusunda).

26 – 30 Kasım 2007EUROMARFOR Görev Grubu'nun Cezayir ile yapılan MULTICOOPERATIVE Tatbikatı 2007 için aktive edilmesi.
29 Şubat 2008 - 28 Şubat 2009 (Toplam 12 ay)EUROMARFOR'un üçüncü kez gerçek harekât (RWO) için aktive edilmesi (bu kez Birleşmiş Milletler himayesinde).

EMF Harekâtı “Impartial Behaviour” (Doğu Akdeniz-Lübnan kıyıları).

23 – 27 Eylül 2010EUROMARFOR Görev Grubu'nun Fas ile yapılan MULTICOOPERATIVE Tatbikatı 2007 için aktive edilmesi.
6 Aralık 2011 – Devam EtmektedirEUROMARFOR Görev Grubu'nun dördünce kez aktivasyonu Atalanta Harekâtı altında gerçekleştirilmiştir. (Hint Okyanusu)

EUROMARFOR komutları

02 Ekim 1995Koramiral ACEDO MANTEOLA (SP)
07 Ekim 1996Koramiral PHILIPPE DURTESTE (FR)
22 Ekim 1997Koramiral UMBERTO GUARNIERI (IT)
14 Şubat 1998Koramiral PAOLO GIARDINI (IT)
09 Ekim 1998Koramiral REIS RODRIGUES (PT)
14 Ekim 1999Koramiral FRANCISCO RAPALLO (SP)
14 Eylül 2001Koramiral QUINTO GRAMELLINI (IT)
16 Eylül 2003Koramiral ALAIN DUMONTET (FR)
20 Eylül 2005Koramiral ANGEL TELLO VALERO (SP)
31 Ağustos 2006Koramiral FERNANDO ARMADA (SP)
17 Eylül 2007Koramiral GIUSEPPE LERTORA (IT)
29 Nisan 2009Koramiral LUIGI BINELLI MANTELLI (IT)
15 Eylül 2009Koramiral JOSÉ SALDANHA LOPES (PT)
28 Kasim 2010Koramiral JOSÉ MONTEIRO MONTENEGRO(PT)
15 Eylül 2011Koramiral Xavier Magne (France)(FR)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İncirlik Hava Üssü</span> Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava üslerinden biri

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">İstihkâm sınıfı</span> Askeri sınıf

İstihkâm veya askerî mühendislik, savaşan birliklerin saldırısını kolaylaştıran, savunma gücünü artıran, yapı işleriyle uğraşan teknik askerî sınıftır. Günümüzün ve geleceğin muharebeleri her seviyede ve sürekli bir biçimde manevra yapmayı, üstün hareket kabiliyetine sahip kuvvetlerin bir bütün hâlinde eğitilmesini, başarılı bir şekilde bütünleştirilerek kullanılmasını ve karşılaşılan her türlü engelden süratle geçilmesini gerektirmektedir. İlgi ve etki alanları genişleyen muharebe sahasının bir görevi olan “Geçit Açma Harekâtı'nın başarılı bir şekilde uygulanması harekâtın sonucunu belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özel kuvvetler</span>

Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.

<span class="mw-page-title-main">Dragoon Harekâtı</span>

Dragon Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nın bir parçası olup, 15 Ağustos 1944’te Müttefik Kuvvetleri'nin Güney Fransa’yı ele geçirmesine verilen isimdir. Operasyon, Toulon ve Cannes arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu</span>

Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu, Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi maksadıyla, bölgesel iş birliği faaliyetlerinin artırılması ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak sahildar devletlerin katılımı ile çok uluslu bir deniz kuvvetinin oluşturulması fikri ilk olarak 1998 yılında Bulgaristan'ın Varna kentinde yapılan İkinci Karadeniz Deniz Kuvvetleri Komutanları Toplantısı'nda Türkiye tarafından gündeme getirildi. Bu tarihten itibaren, Karadeniz Donanma İşbirliği Görev Grubu ya da kısa adıyla BLACKSEAFOR'un kuruluşu yönündeki çabalar, bir Türk amirali başkanlığında diplomat, deniz subayları ve yetkili uzmanların katılımı ile icra edilen Uzmanlar Grubu toplantıları ile sürdürüldü. Toplantılar sonucunda, “Niyet Mektubu” Karadeniz'e sahildar devletlerin büyükelçileri tarafından 28 Haziran 2000 tarihinde Ankara'da imzalandı. Kuruluş Anlaşması ise 2 Nisan 2001 tarihinde İstanbul Çırağan Sarayı'nda Karadeniz'e sahildar devletlerin dışişleri bakanları ve yetkilendirdikleri üst düzey temsilcileri tarafından imzalandı. Anılan imza törenine Karadeniz Deniz Kuvvetleri Komutanları da iştirak etmişlerdir. Karadeniz'e kıyısı bulunan 6 devlet de organizasyona üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş Harekâtı</span> Askerî harekât

Güneş Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21 Şubat 2008'de yerel saatle 19.00'da Kuzey Irak'a yönelik başlattığı Türk Hava Kuvvetleri destekli sınır ötesi kara harekâtı. Harekât 29 Şubat 2008 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerinin Türkiye sınırları içine dönmesiyle son bulmuş, harekâtın sonlandığı Genelkurmay Başkanlığı tarafından da doğrulanmıştır.

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının Mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği askerî operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Duhovşçina Muharebesi</span>

Duhovşçina Taarruzu, Sovyet Kızıl Ordu kuvvetlerinin II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Barbarossa Harekâtı sırasında geliştirdikleri ilk geniş çaplı karşı taarruzlardan biridir. Yelnya Muharebesi ile aynı günlerde uygulamaya konulan taarruz, Smolensk'in kuzeyinde yer alan Duhovşçina yerleşimine yönelmişti. Muharebe Sovyet kaynaklarında Duhovşçina Taarruz Harekâtı olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı Savunma Grup Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, yetenekli askerlerden oluşan teknik bir birlik

Sualtı Savunma Grup Komutanlığı veya SAS, Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, yetenekli askerlerden oluşan teknik bir birliktir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ilk ve tek EOD birliğidir. Sualtı Savunma'nın (SAS) görevleri; örtülü taarruz, baskın ve sabotaja karşı koyma, tuzaklama, tuzaktan arındırma kıyı savunma operasyonları çerçevesinde, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı engellerinin imhasının yanı sıra terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcı düzenekleri imha/etkisiz hale getirmektir. SAS birliğinin ana üssü Beykoz'daki Kurtarma ve Sualtı Komutanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Kara Komutanlığı</span>

Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), eski adıyla Müttefik Kara Kuvvetleri Güneydoğu Avrupa Komutanlığı (LANDSOUTHEAST), NATO Kara Kuvvetlerinin daimi karargâhıdır. LANDCOM komutanı ittifakın birincil kara savaşı danışmanıdır. Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı tarafından talimat verildiğinde kara harekâtlarının yürütülmesinden sorumlu olan karargâhın çekirdeğini oluşturur. 2012'de oluşturulan komutanlığın merkezi, İzmir'in Buca ilçesinde 1994'te inşa edilen Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Baliste Operasyonu</span>

Baliste Operasyonu, 2006 Lübnan Savaşı bağlamında, Temmuz 2006'dan bu yana Avrupa Birliği vatandaşlarını güvence altına almayı amaçlayan Lübnan açıklarında Fransız hava operasyonunun kod adıdır.

Amerika Birleşik Devletleri özel operasyon birimleri (SOF) özel kuvvetler, Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı 'nın Amerika Birleşik Devletleri Özel Operasyonlar Komutanlığı içinde (USSOCOM) Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri için kullanılan, özel operasyonlar gerçekleştirmek amacıyla kurulan birimleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2</span>

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG2), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) daimi deniz acil tepki gücüdür. SNMG2, dört ila altı muhrip ve firkateynden oluşur. Rolü, NATO'ya acil bir operasyonel yanıt yeteneği sağlamaktır.