İçeriğe atla

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg

Koordinatlar: 47°35′24″K 7°31′45″D / 47.59000°K 7.52917°D / 47.59000; 7.52917
EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg
Flughafen Basel-Mülhausen-Freiburg
Aéroport Bâle-Mulhouse-Fribourg
IATA: BSL, MLH - ICAO: LFSB
Özet
Havalimanı tipiKamu
YerSaint-Louis, Fransa Fransa
Açılış8 Mayıs 1946[1]
Bağlantı merkezi (hub)EasyJet Switzerland
İnşa tarihi8 Mart 1946
Rakım (ODS)885 ft / 270 m
Koordinatlar47°35′24″K 7°31′45″D / 47.59000°K 7.52917°D / 47.59000; 7.52917
Web sitesieuroairport.com
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
15/33 12,795 3,900 Beton
08/26 5,971 1,820 Beton
İstatistikler (2016)
Yolcular7,314,269

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

Havaalanı, Basel'e 6 km., Mulhouse'a 22 km. ve Freiburg'a 70 km. uzaklıktadır. Fransa'nın İsviçre ve Almanya sınırına yakın olan Saint-Louis idârî bölgesinde yer almaktadır.

Uluslararası statüsü

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, Fransa ve İsviçre tarafından ortaklaşa işletilen ve dünyada iki farklı ülke tarafından kullanılan sayılı havaalanlarından bir tanesidir. 1949 uluslararası kongresi tarafından yönetilir. Operasyon merkezi Fransa, Blotzheim'da bulunmaktadır. Havaalanının tamamı Fransa topraklarında yer almaktadır ve havaalanı Basel'e bağlı bir İsviçre gümrük alanına da sahiptir.

Havaalanının statüsü, 1946'da üç ülke (İsviçre, Almanya ve Fransa) arasında imzalanmış bir anlaşma ile belirlenmiştir. herhangi bir gümrük veya diğer sınır kısıtlaması olmadan her 3 ülkeden de havaalanına erişilebilmektedir. Havaalanının idare heyeti, Basel ve Mulhouse'da üçer ve Freiburg'ta 2 olmak üzere toplam 8 üyeden oluşmaktadı.

Havaalanı binası, İsviçre ve Fransa olarak iki ayrı bölüme ayrılmıştır. İsviçre'nin 2009 yılı Mart ayında Schengen Antlaşması'na dahil olmasıyla, havaalanı Schengen ve Schengen hârici olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.

EuroAirport'un sıra dışı uluslararası statüsü nedeniyle üç IATA havaalanı kodu bulunmaktadır: BSL (Basel) İsviçreli kodudur, MLH (Mulhouse) Fransız kodudur ve EAP (EuroAirport) uluslararası kodudur. ICAO havaalanı kodu ise LFSB'dir. Cenevre Uluslararası Havaalanı'na benzer bir uluslararası statüye sahiptir.

Tarihi

Ortaklaşa İsviçre-Fransız havaalanının inşaatı için planlar 1930 yılında başladı ancak II. Dünya Savaşı'nın başlaması ile durduruldu. 1946 yılında, müzakereler yeniden açıldı ve Fransa, Blotzheim'in kuzeyinde 4 kilometre (2.5 mil) mesafesine havaalanının inşa olacağı kabul edilmiştir. İnşaat 8 Mart 1946 tarihinde başladı ve 1.200 metre (3,900 ft) uzunluğundaki pist ile geçici bir havaalanı aynı yılın 8 Mayıs tarihinde resmen açıldı.

Sonbahar 1951 ve ilkbahar 1953 yılları arasında, doğu-batı pisti 1.600 metre (5,200 ft) kadar uzatıldı ve "Zollfreistrasse" (gümrüksüz yol) inşa edildi. Fransız sınır kontrollerini geçirmeden Basel'e gidiş terminali erişim sağlandı.

İlk genişleme projesi, 1960 yılında Basel'deki referandum ile onaylandı ve kabul edildi. Sonraki yılda, terminaller ve pist sürekli uzatıldı. Kuzey-güney pisti 1972 yılında 3.900 metre (12.800 ft) daha uzatıldı. 1984 yılında yıllık 1 milyon yolcu toplam kapasitesine ulaşıldı.

1987 yılında, resmi adı "EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg" olarak değiştirilmiştir. 1992 yılında, 2 milyon yolcu toplam ve 1998 yılında 3 milyon toplam yolcu kapasitesine ulaşılmıştır.

2004 yılında düşük maliyetli yolcu taşıyıcı EasyJet, Basel'de bir üs açtı ve giden yolcu toplamı 2006 yılında 4 milyon ulaşarak, tekrar yükseldi.

Havayolları

Basel-Mulhouse Havalimanı Easyjet Switzerland Havayolunun bir merkez havalimanıdır. Şirketin 12 uçağı buradadaki üsse kaydırılmış durumunda.

Türkiye'den İsviçre'ye en fazla uçuş Basel-Mulhouse Havalimanına gerçekleştiriliyor. Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanından günde 2, Pegasus Havayolları Sabiha Gökçen Havalimanından günde 2, SunExpress Havayolları İzmir'den ve Antalya'dan günde bir (yazın 2) sefer yapmaktadır. Ayrıca Tatil aylarında Diyarbakır, Kayseri, Dalaman ve Bodrum'a da uçuşlar sunulmaktadır.

Kaynakça

  • EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg İngilizce Wikipedia maddesi

Dış bağlantılar

  1. ^ https://www.euroairport.com/en/euroairport/company/about-us/presentation.html.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basel</span> İsviçrede bir şehir

Basel, İsviçre'nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. Basel şehri "Basel Stadt" Kantonu'nun başkentidir. 170.000'in üzerinde nüfusu ile İsviçre'nin Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Basel, Almanya ve Fransa'ya komşudur. Günlük Basel'e giriş yapan 100.000 kişinin içerisinde bu komşu ülkelerden çalışmak için gelenlerin sayısı önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Havalimanı</span> İsviçrenin en büyük uluslararası havalimanı

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

<span class="mw-page-title-main">Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı</span>

Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, Tayland'ın başkenti Bangkok'da bulunan iki havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Uluslararası Havalimanı</span>

Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek'teki en büyük havalimanlarındandır. Havalimanı Saraybosna şehri yakınlarındadır ve şehrin güneybatısındadır. Aynı zamanda şehre düzenlenen kısa geziler için de popülerdir. Yugoslavya döneminde 1966'da yapımına başlanmış, 2 Haziran 1969'da hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Havalimanı</span>

Halep Havalimanı, Halep şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ikinci bağlantı merkezi olarak kullanılmaktadır. Havalimanının tarihi 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 1999'da şimdiki yeni terminal binası açılana kadar yıllar içinde pek çok kez geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Erbil Havalimanı</span>

Erbil Havalimanı. Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde yer alan havalimanı, Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani İdris tarafından oluşan bir komite altında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından işletilmektedir. Duhok'ta üçüncü yapım aşamasında olmak üzere Irak'ın Kürdistan bölgesinde iki uluslararası havalimanından biridir.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juba Uluslararası Havalimanı</span>

Juba Uluslararası Havalimanı

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krasnodar Uluslararası Havalimanı</span>

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Strigino Havalimanı</span>

Strigino Havalimanı Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. Avtozavodsky District kentinin yakınlarında yer alır, Şehir merkezinin 14 km (8.5 mi) güneybatısındadır. Strigino Havalimanı Nijniy Novgorod Oblastı ve 3.281.000 sakinlerinin hizmetinden sorumludur.

IZair aşağıdaki destinasyonlara hizmet vermektedir :

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı</span> Macaristandaki en büyük uluslararası havalimanı

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı eski adıyla Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı veya yaygın adlandırmasıyla Ferihegy, Budapeşte'ye hizmet veren Macaristan'daki en büyük uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, Budapeşte merkezinin 16 kilometre güneydoğusunda yer alır ve 2011'de, doğumunun 200. yıl dönümü vesilesiyle ünlü Macar besteci Franz Liszt onuruna yeniden adlandırılmıştır.

Solinair, Ljubljana Jože Pucnik Havalimanı merkezli bir Sloven havayolu şirketidir. Ağırlıklı olarak DHL gibi çeşitli lojistik şirketleri için tarifeli ve charter kargo hizmetleri vermekte ve ayrıca uçak bakımı sunmaktadır.

Cardiff Havalimanı Galler'deki en işlek havalimanıdır. Mart 2013'ten beri Galler Hükûmeti'nin mülkiyetindedir ve ticari bir işletme olarak emsallere uygun bir şekilde faaliyet göstermektedir. 2019 yılında yolcu sayısı 1,66 milyondu ve her yıl artıyor. Adının aksine, Cardiff Havalimanı Cardiff'te değil, Vale of Glamorgan'daki Rhoose köyünün birkaç mil batısında da yer almaktadır.

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kahire Uluslararası Havalimanı ve Hurgada Uluslararası Havalimanı'ndan sonra Mısır'ın üçüncü en yoğun havalimanıdır. Havaalanı daha önce Ophira Uluslararası Havaalanı olarak biliniyordu.