İçeriğe atla

Euphausia crystallorophias

Buz krili
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklembacaklılar)
Alt şube: Crustacea (Kabuklular)
Sınıf: Malacostraca
Takım: Euphausiacea
Familya: Euphausiidae
Cins: Euphausia
Tür: E. crystallorophias
Euphausia crystallorophias
Holt & Tattersall, 1906

Buz krili (Euphausia crystallorophias), Euphausiidae familyasından, Antarktika yakınlarındaki sularda yaşayan kril türüdür.

Antarktika kıyı krili adı da verilen buz krilleri, Antarktika krilinden (Euphausia superba) daha küçük olup 23 – 35 mm uzunluğundadır. Boyca benzeyen Euphausia superba 'nın genç bireylerinden, uzun ve keskin köşeli rostrumlarıyla ayırt edilirler.

Antarktika kıyıları etrafında 74° güneyde yaşayan buz krilleri, 350 – 600 m derinliklerde bulunsalar da bazen 4000 m derinliklerde de görüldüğü olur.

Avcıları arasında balinalar (Balaenoptera bonaerensis), foklar (Leptonychotes weddellii), penguenler (Pygoscelis adeliae) ve balıklar (Pleuragramma antarcticum) sayılabilir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kutbu</span> Dünyanın en güney noktası

Güney Kutbu, Dünya ekseninin alt kısmında kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Mavi balina</span> memeli bir hayvan

Mavi balina ya da gök balina, en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir. Cetacea (balinalar) takımının Mysticeti alt takımına dahil türlerden olan gök balina, Arktik Okyanus dışındaki tüm dünya denizlerinde yayılım gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Buzul</span> büyük kar ve buz kütlesi

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır. Ekvator yakınlarında 0° enlem çevresinde buzullara rastlamak için Runewenzorilerin 4.400 m yüksekliğine çıkmak gerekirken, Alplerde (45°) 2500 m'ye, Norveç'te (60°) 1500 m'ye çıkmak yeterlidir. Kutupta buzullara deniz yüzeyinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kutbu</span> Dünyanın dönme ekseninin yüzeyiyle kesiştiği kuzey noktası

Kuzey Kutbu, Dünya'nın ekseninin üst kısmında, kuzeyde kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Ross Denizi</span> deniz

Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victoria Toprakları ile Marie Byrd Toprakları arasında kalan bir kenar denizi.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey krili</span>

Kuzey krili, Kuzey Atlantik Okyanusunda yaşayan bir kril türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika krili</span>

Antarktika krili, Euphausiidae familyasından, Güney Okyanusu'nun Antarktika sularında yaşayan kril türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Pasifik krili</span>

Kuzey Pasifik krili, Euphausiidae familyasından, Pasifik Okyanusunun kuzeyinde yaşayan kril türüdür.

Subantarktika krili, Euphausiidae familyasından, Antarktika'nın altında kalan bölgelerde yaşayan kril türüdür.

Japon krili, Euphausiidae familyasından, Japonya'nın güney kıyılarından Doğu Çin Denizi ve Tayvan sularına kadar olan bölgede yaşayan kril türüdür.

Avustralya krili, Euphausiidae familyasından, Avustralya'nın güneydoğu kıyılarında yaşayan kril türüdür.

Nyctiphanes simplex, Euphausiidae familyasından, Kaliforniya Körfezi'nin batı kıyılarında yaşayan kril türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük kıngaga</span>

Büyük kıngaga, kıngagagillerin iki türünden biri. Genellikle kara üzerinde yaşar. Antarktika'nın tek karada yaşayan kuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Antarktik</span>

Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir. Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sakallı penguen</span>

Chinstrap pengueni, Güney Pasifik ve Antarktika Okyanuslarında çeşitli ada ve kıyılarda yaşayan bir penguen türüdür. Adı, başının altındaki dar siyah banttan kaynaklanıyor, bu da siyah bir kask takıyormuş gibi görünmesini sağlayarak tanımlamayı kolaylaştırıyor. Günümüzde Antarktika’da çember sakallı penguen sayısı yüzde 60 azaldı. Greenpeace’in yapmış olduğu “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında bağımsız bilim insanları tarafından gerçekleştirildi.