İçeriğe atla

Eupeodes corollae

Eupeodes corollae
Erkek
Dişi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Sınıf:Insecta
Takım:Diptera
Familya:Syrphidae
Cins:Eupeodes
Tür:Eupeodes corollae
(Fabricius, 1794)
Sinonimler
  • Eupeodes consisto Harris, 1780
  • Musca consisto Harris, 1780
  • Syrphus corollae Fabricius, 1794
  • Metasyrphus corollae Fabricius, 1794

Eupeodes corollae, Avrupa'da çok yaygın bir böcek türüdür Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: ). Erkekler 6-11 milimetre (0.24-0.43 inç) vücut uzunluğuna sahiptir.[1] Erkek ve dişilerin karın bölgesinde farklı işaretler vardır; erkeklerin 3. ve 4. segmentlerde kare virgül işaretleri varken dişilerde ise dar virgül işaretleri bulunur. Larvaları yaprak bitleriyle beslenir. Bu tür, seralarda yaprak biti kontrol yöntemi, meyve bahçelerinde ise hem pul böceklerini hem de yine yaprak bitlerini kontrol etmek için deneysel olarak kullanılmıştır.[2] Meyvelere karşı yaprak bitlerinden daha fazla ilgi duydukları ve yaprak bitlerinden daha fazla meyve yedikleri tespit edilmiştir.[3]

E. corollae Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya boyunca bulunur. Yetişkinler genellikle göçmendir.[4]

Teknik tanım

Kanat uzunluğu 5-8,25 mm arasındadır. Erkeğin karnının genital öncesi segmenti oldukça büyük ve belirgindir. Genital organları büyüktür. Sarı noktalar 3 ve 4. segmentlerin yan kenarlarına kadar uzanır. Skütellum ağırlıklı olarak sarı tüylüdür. Dişinin alnında beyaz toz noktaları bulunur ve siyah zemin rengi ile sarı noktalar arasındaki birleşme düzdür.[5][6][7][8]

Dağılım

Tür Afganistan, Afrika (genel olarak), Bhutan, Çin, Japonya, Pakistan, Avrupa (genel olarak) ve Hindistan'da yayılış gösterir [9]

Biyoloji

Yaşam Alanı: Otlaklar, kumul sistemleri, kuru nehir yatakları, garigler (Akdeniz bitki topluluğu), çoğu tarım arazisi (ekin dahil), şehir kenarı bahçeleri, meyve bahçeleri, Alpler'deki alpin çayırlıkları. Dikenli çitler, ormanlık alanlardaki otlaklar, ekinler, bahçeler, patikalar ve yol kenarları. Ziyaret edilen çiçekler arasında şaptalar, civanperisi, çançiçeği, kasımpatı, deve dikeni, Kaliforniya gelinciği, ısırganotu, sarıcan otu, leylak çiçeği, kekik, dik beşparmak otu, düğünçiçeği, ahududu çalısı, söğüt, kantar otu, papatya, kokusuz papatya ve kırk ayak bulunur.[10]

Kaynakça

  1. ^ Stubbs, Alan E.; Falk, Steven J. (1983). British Hoverflies: An Illustrated Identification Guide. British Entomological & Natural History Society. s. 253, xvpp. 
  2. ^ Santos Rojo; Keith R. Hopper; M. Angeles Marcos-García (2004). "Fitness of the hover flies Episyrphus balteatus and Eupeodes corollae faced with limited larval prey". Journal Entomologia Experimentalis et Applicata. 81 (1). Springer Netherlands. ss. 53-59. doi:10.1007/BF00187838. ISSN 0013-8703. 
  3. ^ Jacopo Rossi; Ursula Gamba; Massimo Pinna; Sandra Spagnolo; Cristina Visentin; Alberto Alma (2006). "Hoverflies in organic apple orchards in north-western Italy" (PDF). Bulletin of Insectology. 59 (2). Bologna: Facolta' Di Agraria Universita' Di Bologna. ss. 111-114. ISSN 1721-8861. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ocak 2009. 
  4. ^ Van Veen, M.P. (2004). Hoverflies of Northwest Europe, Identification Keys to the Syrphidae. Utrecht: KNNV Publishing. s. 254. ISBN 90-5011-199-8. 
  5. ^ Van Veen, M. (2004) Hoverflies of Northwest Europe: identification keys to the Syrphidae. 256pp. KNNV Publishing, Utrecht.addendum 7 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Van der Goot,V.S. (1981) De zweefvliegen van Noordwest - Europa en Europees Rusland, in het bijzonder van de Benelux. KNNV, Uitgave no.32: 275pp. Amsterdam.
  7. ^ Bei-Bienko, G.Y. & Steyskal, G.C. (1988) Keys to the Insects of the European Part of the USSR, Volume V: Diptera and Siphonaptera, Part I. Amerind Publishing Co., New Delhi. 81-205-0080-6.
  8. ^ Coe, R.L. (1953) Diptera: Syrphidae. Handbks.ident.Br.insects, 10(1): 1-98. R.ent.Soc.London. pdf 4 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Chakrovorty, Arnob; Bhattacharjee, Banani; Samadder, Asmita. "Distribution of hoverfly Eupeodes corollae from eastern India: new record from the states of Assam and Odisha". ResearchGate. 
  10. ^ de Buck, N. (1990) Bloembezoek en bestuivingsecologie van Zweefvliegen (Diptera, Syrphidae) in het bijzonder voor België. Doc.Trav. IRSNB, no.60, 1-167.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ceviz</span> bitki cinsi

Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kokar ağaç</span>

Kokar ağaç,Çin Cennet Ağacı, Simaroubaceae familyasından Mayıs-Haziran ayları arasında yeşilimsi sarı renkli çiçekler açan, kötü kokulu bir ağaç türü. Vatanı Uzakdoğu'dur. Buradan Avrupa ve Anadolu'ya yayılmıştır. Zararlı yabani bir ot, istilacı bir tür olarak kabul edilir. Ağaç hızla büyür ve 25 yılda 15 metre (50 ft) yüksekliğe ulaşabilir. Tür nadiren 50 yıldan fazla yaşarken, bazı örnekler 100 yaşını aşar. Ağaç, ipek üretiminde kullanılan bir güve olan ailanthus ipek güvesi için bir konak bitki olarak hem Çin'de hem de yurtdışında yaygın olarak yetiştirilmiştir. Menzilinin uzağında, uzun zaman önce dikilmiş bir sokak ağacı olarak bulunduğu şehirlerin bozulmuş bölgelerinde en yaygın şekilde büyür.

<span class="mw-page-title-main">Rezene</span>

Rezene, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Anavatanı, Akdeniz havzası ve Yakın Doğu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hünnap</span> Bitki türü

Hünnap, cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan, dikenli bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çınargiller</span>

Çınargiller (Platanaceae), hamamelidales'e ait 5 familyadan biridir. Platanaceae (Çınargiller) soğuğa ve kirli havaya dayanıklı uzun ömürlü bitkilerdir. Işık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilirler (fotosentez). Kök çok güçlüdür. Budamaya oldukça dayanıklıdır. Yaprakları tozdan ve gazlardan fazla etkilenmediklerinden büyük endüstri şehirlerinin caddelerinde, park ve bahçelerde fazla görünmektedir. Platanaceae (Çınargiller) ailesinin sadece bir cinsi (Platanus) vardır. Bu cins 6-10 m uzunluğuna sahiptir. Çınarlar (Platanus), kuzey Yarım kürenin ılıman ve subtropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ve 25-30 m boylarında kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Tüm türlerde, çiçekler yoğun küçük çiçek grupları olarak büyür. Platanus occidentalis (Amerikan çınar) ve P. orientalis ; iki tür melezleştirildi ve ekili çınarların çoğu melez kökenli olabilir. Bütün üyeleri Platanus cinsinde toplanmıştır. Platanus'un taksonomik pozisyonunun, genellikle çiçek ve çiçeklenme yapısına dayanarak, Rosaceae'nin daha ilkel üyelerine yakın bir yerde olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz defnesi</span> her dem taze çalı veya ağaç türü

Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü. Yemeklere lezzet kattığı gibi alternatif tıpta da birçok yararı vardır. Ayrıca Türkiye'nin tarım ihracatında önemli bir paya sahiptir.

<i>Centaurea cyanus</i>

Centaurea cyanus, papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Estonya'nın ulusal çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Rumex obtusifolius</span> bitki türü

Yabani labada, kuzukulağıgiller familyasından, Avrasya ve Kuzey Afrika'da yetişen, 20-50 cm boyunda, çok yıllık bir labada türü. Tarımda mücadele edilmesi gereken yabancı ot muamelesi görür.

Şeftali virgül kabuklu biti, Diaspididae familyasından zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Virgül kabuklu biti</span>

Virgül kabuklu biti, Diaspididae familyasından zararlı böcek türü.

<i>Anthoxanthum odoratum</i>

Anthoxanthum odoratum veya halk arasında kokulu çayır otu; Avrasya'nın asidik çayırlarında bulunan uzun ömürlü bir bitkidir. Gelişmemiş çayır ve otlaklarda yetişebilmektedir. Çok kuru veya çok su emmiş topraklarda görülmez. Kokusundan dolayı aynı zamanda bahçe ve ev bitkisi olarak da yetiştirilir. İsmini kokusundan almaktadır.

<i>Shepherdia canadensis</i>

Shepherdia canadensis, iğdegiller familyasından, Kuzey Amerika'da yetişen, 1–4 m boyunda, azot bağlayıcı, kırmızı meyveli diğer Shepherdia türlerinin aksine sarı renkte de olabilen acı meyveli bitki türü. Genellikle çakıllı sığ topraklarda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Civanperçemi</span> papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli bitki

Civanperçemi, Papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli bir bitkidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Yol kenarları, çayırlar, tarlalar ve kıyı kesimleri gibi hem nemli hem de kuru bölgeler için ortak olan civanperçemi, hayvancılıkta yem olarak kullanılması amacıyla Yeni Zelanda ve Avustralya gibi yerlere de götürülmüştür.

<i>Mayıs papatyası</i> bir bitki türü

Matricaria chamomilla, çoğu zaman papatya, Alman papatyası, Macar papatyası (kamilla), yaban papatyası, mavi papatya, kokulu mayıs papatyası adlarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt otu</span>

Galium aparine Rubiaceae ailesine mensup bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Myzus persicae</span>

Yeşil şeftali yaprak biti, yeşil sinek veya şeftali-patates yaprak biti olarak bilinen Myzus persicae Hemiptera takımına ait küçük yeşil bir yaprak bitidir. Şeftali ağaçlarının en önemli yaprak biti zararlısıdır, büyümenin azalmasına, yaprakların buruşmasına ve çeşitli dokuların ölümüne neden olur. Ayrıca salatalık mozaik virüsü (CMV), patates virüsü Y (PVY) ve tütün aşındırma virüsü (TEV) gibi bitki virüslerinin taşınması için bir vektör görevi görür. Patates virüsü Y ve patates yaprak kıvırcıklığı virüsü, itüzümü/patates ailesinin (Solanaceae) üyelerine ve çeşitli mozaik virüsleri diğer birçok gıda ürününe geçebilir.

<i>Eupeodes</i>

Eupeodes, Syrphidae familyası içinde yer alan orta büyüklükte hoverfly cinsidir. Dünya çapında yayılış gösterirler. Siyah renkli olup sarı işaretlere sahiptirler ve Syrphini oymağındaki diğer cinslerle kolayca karıştırılabilirler. Larvaları geniş bir yelpazedeki yaprak bitleriyle beslenir. Yetişkinler ise enerji kaynağı olarak nektarla, protein kaynağı olarak ise polenle beslenirler. Ziyaret ettikleri bitkilerin üzerinde sıklıkla havada asılı kalırlar.