İçeriğe atla

Eunkyung Oh

Prof. Eunkyung Oh (오은경; Ingyöng O; Eun-kyung Oh), uluslararası ilmi toplantıda. Pekin şehri. 19.10.2015.

Eunkyung Oh (Korece: 오은경; Ingön O; Rusça: Ынгёнг О; İngilizce: Eun-kyung Oh, 1969 yılında Seul'da doğmuştur[1]) – Güney Kore'nin tanınan Türkolog kadınıdır, Türk halklarının destanlarını, özellikle Özbek destanlarını, kadın hukuku sorunları araştırmacısı, gazeteci, profesör, bilim doktoru. Seul'deki Dongduk Kadın Üniversitesi profesörü, Avrasya Türk Araştırmaları Enstitüsü Müdürü, Orta Asya ülkelerinde UNESCO temsilcisi.

Hayatı

1968 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de doğdu. Hankuk Yabancı Diller ve Araştırmalar Üniversitesi Türkoloji Bölümünü bitirdi (1987-1991). 1992-1999 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin burslu ögrencisi olarak Ankara Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nde Yüksek Lisans ve Doktora yaptı. 1995-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1994-1997 yıllarında Kore Televizyonu ve Radyosunda Türkiye Cumhuriyeti muhabiri olarak görev yaptı. Halen Kore Dongduk Kadın Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.[2] Türkçede yayınlanmış iki eseri var: Türk Edebiyatında Kore Savaşı, 20.Yüzyıl Türk ve Kore Romanında Kadın.

Eğitimi

1987-1991- yılları Seul şehrindeki Hankuk Yabancı Araştırmalar Üniversitesinin Türkoloji bölümünde okumuştur.

1992-1994 yıllarında Hacettepe Üniversitesinde Yüksek lisans öğrenimi gördü.

1994- 1999 yılllarında Hacettepe Üniversitesinde doktora öğrenimi gördü.

2000 yılı Ekim ayından 2001 yılının Eylül ayına kadar Kore'nin Kyunggido yerleşimindeki Kore Araştırma Akademisinde doktora tezini savunup araştırmalarına devam etmiştir.

2010-yılı Şubat ayından 2014 yılı Aralık ayına kadar Özbekistanda Taşkent şehrinde Özbekistan İlimler Akademisinin Dil ve Edebiyat Enstitüsünde doktora eğitimi almıştır.

Edebi ve ilmi çalışmaları

Türkoloji meseleleri üzerine 150'yi aşkın çalışmalarını yayınlamıştır. Bunlar içinde 25 kadar kitap vardır. Bunlar arasında Özbek Türklerinin “Alpamış” ve başka destanlarını incelemiş monografileri de vardır. O Türk halklarının başka destanlarını, bunlar arasında Sibir Türklerinin folklorik mirasını da araştırma yönünde çalışmaları olmuştur.

2015 yılı Kasım ayının 18-21'inde Çin'in Pekin şehrinde Uygur destanlarına adanan I.Uluslararası Bilimlik toplantıya katılmıştır. Burada Kırgızistanlı ve Çinli Türkologlar, Manas destanı araştırmacıları ve Kırgızşinaslarla tanışmıştır.

Orta Asya ile ilmi bağlantıları

Güney Kore ile Orta Asya arasındaki ilmi bağlantıları sağlamak için 2000 yılından beri gayret göstermektedir.

Kendi de Taşkent şehrinde iken Merkezi Asya'da çok sayıda şehri gezmiş görmüştür. Ona Özbekistanlı meslektaş dostları Özbekistanda yaygın adlardan Nigora adı ile adlandırmışlardır.

Türkiyede de eğitim almış olup Türkçede dersler 6 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. okumuştur.

Bildiği diller

Prof. Eunkyun Oh (solda), Tınçtıkbek Kadırmambetoğlu Çorotegin ve Lan Yin (sağda) Pekin şehrinde Uygur Destanları üzerine gerçekleşen bir toplantıda 20.10.2015.

Kore dili – ana dili.

Bundan başka İngilizce, Fransızca, Türkçe, Özbekçe, Kazakça, Rusça bilmektedir. Türkçe ve Özbekçe'yi çok iyi konuşmaktadır.[3]

Eserleri

  • Ынгёнг О. “Алпомиш” ва “Жумонг” достонларининг қиёсий-типологик таҳлили / Масъул муҳаррир: Ўзбекистонда хизмат кўрсатган маданият ходими, филология фанлари доктори, профессор Маматқул Жўраев. – Тошкент: Turon zamin ziyo, 2014. - 220 s. - Ўзбекистон Республикаси Фанлар Академияси. Алишер Навоий номидаги Тил ва адабиёт институти. - ISBN 978-943-335-53-0.
  • Eunkyung Oh, Feminist Eleştiri: XX. Yüzyıl Türk ve Kore Romanında Kadın, Ankara: Aydan Veb Ofset Tesisleri, 2005. - vııı+220 s. ISBN 975-8694-21-9.
  • Eunkyung Oh, Türk Edebiyatında Kore savaşı, Ankara: Aydan Veb Ofset Tesisleri, 2005. - 162 s. - ISBN 975-8694-20-0.
  • S. Gölsel Türközü, Hatıce Türközü, Eungkyung Oh, Kore'yi Tanıyarak Korece Öğrenelim, Ankara, Lotus Yayınevi, 2014. - 196 s. - ISBN 978-975-6665-85-5.

Kaynakça

  1. ^ "https://librarian.nl.go.kr/LI/contents/L20101000000.do?id=KAC201407037". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.  |başlık= dış bağlantı (yardım);
  2. ^ "South Korean scientist Eunkyung Oh studying Alpomysh - UzReport.uz". web.archive.org. 11 Ağustos 2016. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Hem Seul`deyim hem Ankara`da(Eun Kyung OH'la Söyleşi)". www.korea-fans.com. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilge Karasu, Türk öykü, roman, deneme yazarıdır. Aynı zamanda felsefeci yanı olan Karasu, metinlerinde felsefi sorunları işlemiş ya da onun metinleri felsefi incelemenin konusu olarak görülmüştür. Postmodern romanın Türkiye'deki önemli isimleri arasında değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Fikret Türkmen akademisyen, Türk Dünyası Araştırmaları profesörüdür. 1992 yılında kurulan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünün kurucu müdürüdür.

Muharrem Ergin, Türk Türkologdur.

Gülseren Akalın, Emekli Öğretim Üyesi, yazar.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü hem geçmiş dönemlerdeki hem de günümüzdeki durumu açısından Türk dilini ve Türk edebiyatını ele alır ve tanıtır. Türk dilinin yapısı, gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısını inceler. Bölümün iki temel amacı vardır: Birincisi, sahasında temel eğitim almış uzmanlar yetiştirmek ve onları lisansüstü eğitim için hazırlamak; ikincisi öğrencileri Türk dünyasının bütününde öteki Türk lehçeleri ve edebiyatları ile karşılaştırmalı araştırmalar yapabilecek seviyede hazırlamaktır. Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalında eski Türk edebiyatı, yeni Türk edebiyatı ve halk edebiyatı üzerine dersler verilir. Bu bölümü bitiren öğrencilere Türkolog unvanı verilir. TC Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2007 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na göre Türkiye'de lisans eğitimi veren sivil 108 yükseköğretim kurumu vardır. Bunlardan 58'inde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü bulunur. Bir anlamda her iki üniversiteden birinde bu bölüm bulunur.

Necati Demir, Türk öğretmen ve Türkoloji üzerine araştırmalar yapan halen Gazi Üniversitesi'nde görevli profesör.

Şükrü Elçin, Türk şair, folklorcu, araştırmacı, akademisyen ve yazardır.

Prof. Dr. Sevda Şener, Türk yazar, dramaturg, akademisyen.

Mehmet Cihat Özönder, Türk milletvekili, sosyolog ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

Nimetullah Hafız Türk bilim insanı ve edebiyatçı. Başta Balkanlar olmak üzere, dünya genelinde tanınmış Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Özkul Çobanoğlu</span> Türk akademisyen, yazar, halkbilimci

Özkul Çobanoğlu, Türk akademisyen ve yazar.

Mehmet Talât Tekin, Türk dil bilimci, Türk edebiyatına önemli katkıları olan araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson, İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.