İçeriğe atla

Eulpaso

Eulpaso
Hangıl을파소
Hanja乙巴素
Latin harfleriyle yazımıEulpaso
McCune-ReischauerŬlp'aso

Eulpaso (을파소, 乙巴素) (ö. 203) Goguryeo'nun 9. hükümdarı Kral Gogukcheon'un Guksangıydı (Başbakan).

Eulpaso, Başbakanlık görevine getirilmeden önce Amnok Nehri yakınlarındaki Jwa-mul köyünün yerlisiydi. Ataları arasında bir buçuk asır önce, Kral Yuri (M.Ö. 19 - M.S. 18) döneminde bir bakan olduğu söyleniyordu, ancak Kral Gogukcheon zamanında, okuma yazma bildiği ve bilgelik "ününe" sahip olmak için yeterli bağlantıları olduğu için, muhtemelen sabana rehberlik etmekten ziyade bir mülkü yönetmek anlamında çiftçilik yapıyordu. Kral Gogukcheon'un aristokratik yönetim tarzından meritokratik yönetim tarzına ani geçişi, krallık genelinde birçok yetenekli insanın keşfedilmesiyle sonuçlandı. Bu seçilmiş kişiler arasında Eulpaso'nun öğrencisi ve komşusu olan Anryu da vardı. Anryu krala Eulpaso'dan bahsetti ve Samguk Sagi, kralın onu başkente çağırdığını ve sonunda 191 yılında ona Başbakanlık görevini verdiğini söylüyor.[1]

Eulpaso kralın krallığı akıllıca yönetmesine yardımcı oldu, ancak kıskanç soylular tarafından sürekli olarak siyasi saldırıya uğradı, çünkü Kral onu tam da onların gücünü zayıflatmak için getirmişti. Kral onları itaatsizlik etmeye devam ederlerse yok edilmekle tehdit etti ve reformlarına kraliyet iktidarına tecavüz ettikleri için anne tarafından akrabalarının takipçilerini idam ederek ya da sürgün ederek başladığı için ona inandılar ve sustular. Eulpaso 203 yılında, Kral Gogukcheon'un halefi Kral Sansang'ın hükümdarlığı sırasında öldü.[2]

Ayrıca bakınız

Önce gelen
Myeongnim Dap-bu
Koguryo Başbakanı
(191–203)
Sonra gelen
Go Uru

Kaynaklar

  1. ^ "을파소" [Eulpaso]. terms.naver.com (Korece). Erişim tarihi: 10 Haziran 2019. 
  2. ^ Samguk Sagi 45:419-420, translated in Peter H. Lee, Sourcebook of Korean Civilization, pp. 42-3

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MÖ 1. yüzyıl</span> yüzyıl

MÖ 1. yüzyıl, 1 Ocak MÖ 100 tarihinde başlayıp, 31 Aralık MÖ 1 tarihinde biter. Bu yüzyıl için alternatif bir isim ise MÖ son yüzyıldır. Bu MS/MÖ gösterimi 0 yılını içermez. Fakat bilimsel gösterim içerir ve eksi işaretini kullanır. Böylese 'MÖ 2' bilimsel gösterimde 'yıl -1' olur.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. William</span>

IV. William, 1830-1837 arası Birleşik Krallık ve Hannover kralı ve Kraliçe Victoria'nın amcası. Temsil gücünü seyrek nüfuslu bölgelerden sanayi bölgelerine kaydıran, böylece hükümdar ile toprak sahibi soyluların yönetim üzerindeki etkilerini sınırlandıran 1832 Reform Yasası'nı kabul etmek zorunda kalmıştır.

Goguryeo Kralı Dongmyeong Seongwang, doğduğu isimle Jumong olarak bilinmekle birlikte, Kore'nin Üç Krallık Dönemi'nin kuzeydeki Goguryeo'nun kurucusudur. Gwanggaeto Dikilitaş'ında Chumowang olarak anılmaktadır. Üç Krallık Dönemi'nin andaçları Samguk Sagi ve Samguk Yusa'da, adı Jumong, soyadı Go olarak kaydedilmiştir. Samguk Sagi'de Chumo veya Sanghae olarak belirtilmiştir. Bu isim diğer kayıtlarda Chumong (추몽), Jungmo (중모) veya Domo (도모) olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koguryo</span> Korenin eski krallığı

Goguryeo veya Koguryo eski bir Kore krallığıdır. Günümüz Kore yarımadasında, Çin doğusunda güney Mançurya ve güney Rusya Denizi'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunmuştur.

Hyeokgeose, Silla Krallığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Saltanatı MÖ 57'den MS 4 yılına kadar sürmüştür.

<i>Samguk Sagi</i>

Samguk Sagi, Üç Kore Krallığı olan Goguryeo, Baekje ve Silla'nın tarihsel bir kaydıdır. Samguk Sagi, eski Kore'de yazılı edebiyat dili olan Klasik Çince ile yazılmıştır ve Goryeo Kralı Injong tarafından derlemesi emredilmiş olup hükûmet görevlisi ve tarihçi Kim Busik ve genç akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanmıştır. 1145 yılında tamamlanmış olup Kore tarihinin en eski tarih kroniği olarak bilinmektedir.

Onjo, Baekje Krallığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Saltanatı MÖ 18'den MS 28 yılına kadar sürmüştür.

Daru, Baekje Krallığı'nın ikinci hükümdarıdır. Saltanatı MS 28'den MS 77 yılına kadar sürmüştür.

Geunchogo, Baekje Krallığı'nın 13. hükümdarıdır. Saltanatı MS 346'dan MS 375 yılına kadar sürmüştür.

Gogukcheon, Koguryo Krallığı'nın dokuzuncu hükümdarıdır. Saltanatı MS 179'dan MS 197 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hubaekje</span> Eski bir ülke

Hubaekje, MS 892-936 yılları arasında Taebong ve Geç Silla ile birlikte Geç Üç Kore Krallığı'ndan biriydi. Krallık resmî olarak Silla generali Gyeon Hwon tarafından MS 892'de kuruldu ve 936'da Goryeo tarafından yıkıldı. Krallığın başkenti günümüz Kuzey Jeolla ilinde olan Jeonju idi. Krallık hakkında mevcut olan bilgilerin çoğu Samguk Yusa ve Samguk Sagi'den gelmektedir.

Chang Jo-ri (?-?), Kral Bongsang ve Micheon dönemlerinde Goguryeo'nun başbakanıydı.

Wang San-ak Kral Yangwon döneminde Goguryeo'nun başbakanıydı.

Sang-nu Kral Seocheon döneminde Goguryeo'nun başbakanı ve önceki Başbakan Eum-u'nun oğluydu.

Eum-u (?-271), Kral Jungcheon ve Seocheon dönemlerinde Goguryeo'nun başbakanıydı.

Myeongnim Eosu (?-254), Kral Dongcheon ve Jungcheon dönemlerinde Goguryeo'nun başbakanıydı.

Jwawon Savaşı Han'ın Xuantu Kumandanlığı ve Goguryeo güçleri arasında gerçekleşen bir savaştı. Goguryeo'nun 8. hükümdarı Kral Sindae'nin saltanatının 26. yılında Myeongnim Dap-bu komutasında zaferle sonuçlanmıştır.