İçeriğe atla

Eugène Carrière

Eugène Carrière
Otoportre (yak. 1893)
Metropolitan Museum of Art
Genel bilgiler
Doğum adıEugène Anatole Carrière
Doğum16 Ocak 1849(1849-01-16)
Gournay-sur-Marne, Fransa
Ölüm27 Mart 1906 (57 yaşında)
Paris, Fransa
AlanıResim, Taşbaskı
Sanat eğitimiÉcole des Beaux-Arts
Katıldığı akımlarSembolizm
EtkiledikleriPablo Picasso

Eugène Anatole Carrière (16 Ocak 1849 – 27 Mart 1906), Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.[1][2]

Yaşamı

Eugène Carrière, Fransa'nın Seine-Saint-Denis ilindeki Gournay-sur-Marne'da doğdu. Paris'teki École des Beaux-Arts'da eğitim gördükten sonra Alexandre Cabanel'den eğitim aldı.[3] Fransa-Prusya Savaşı sırasında tutsak kaldığı Dresden'de Peter Paul Rubens'in eserlerini gördü ve bunlardan etkilenerek yaptığı erken dönem tablolarında parlayan renkler kullandı. 1877-78 yıllarında ticari ressamlık yapmak üzere Londra'ya gitti ancak burada sadece altı ay kalabildi. Londra'da geçirdiği günler ressamın kendine özgü tarzının ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Goncourt'ta göre ressamın eserlerindeki figürler "Londra sisinde birkaç adım ileride duruyormuş gibi" betimlenmişti.[1] Ressam bu tarzın temellerini 1890 civarında, gri ve sisli tonlardaki renk paletini ve ışık ile gölge arasındaki kontrastı kullanmaya başlayarak.[4]

Ressam genelde kendi ev yaşamında seçtiği temalarda eserler yaptı. Sıklıkla analık temasını işledi ve bu tablolarındaki kadınları eşine benzeyecek şekilde çizdi.[3] Bu portrelerden ilki, bugün Musée des Beaux-Arts de Rouen'de bulunan 1879 tarihli Genç Anne eseriydi. Bunu Hasta Çocuk (Montargis) ve İlk Komünyon (Toulon) izledi. Bu eserlerinde gerçek ile ruhsal dünyayı bir arada ele alması ve yapıtlarındaki figürleri bir pus ardında betimlemesiyle sembolist estetiğe yaklaştı.[5] Ressamın, heykeltıraş Louis-Henri Devillez'in 1887 tarihli portresi ise döneminde övgüyle karşılandı.[6]

Carrière, Société Nationale des Beaux-Arts kurulmasıyla sonuçlanan sezesyon hareketinin önderlerinden biriydi. Société çalışmaları çerçevesinde Carrière diğer eserlerinin yanı sıra Uyku (1890), Annelik (1892), Çarmıhtaki İsa (1897), Madame Menard-Dorian (1906) tabloları ile Paul Verlaine'in çok övülen portresini (1891) vardı.[4] Académie de La Palette'te de ders veren Carrière ayrıca Verlaine için Rodin tarzında bir anıt da tasarladı. 1898'de Viyana Sezesyonu'nun ilk sergisine katılan[1] Carrière, aynı yıl kendi adıyla bir resim akademisi kurdu.[7] Henri Matisse, André Derain ve Jean Puy bu akademide tanıştılar ve Fovizm'in temellerini burada attılar.[7]

Ressamın eserlerinin büyük kısmı Paris'teki Musée d'Orsay'de ve Belgrad'daki Sırbistan Ulusal Müzesi'nde bulunmaktadır.

Bazı eserleri

Masaya Dayanan Kadın, 1893
Bakan Kadın
Düz Saçlı Kız
Şarkı Söyleyen Bayan Marguerite Carrière

Kaynakça

  1. ^ a b c Richard Hollis (26 Ağustos 2006). "Ghostly realist". The Guardian. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  2. ^ "The Contemplator". Cleveland Museum of Art. 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  3. ^ a b "Carrière, Eugène". AnaBritannica. 5. İstanbul: Ana Yayıncılık. 1987. s. 364. 
  4. ^ a b Bantens, Robert (1989). Eugene Carriere: The Symbol of Creation. New York: Kent Fine Art. 
  5. ^ Rona, Zeynep (2008). "Simgecilik". Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. 3. İstanbul: YEM Yayın. s. 1414. ISBN 978-9944-757-09-6. 
  6. ^ "Louis-Henri Devillez in his Studio, by Eugène Carrière, 1887, tumblr.com". 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  7. ^ a b Rona, Zeynep (2008). "Akademi". Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi. 1. İstanbul: YEM Yayın. s. 52. ISBN 978-9944-757-09-6. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Léon Gérôme</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1824 – 1904)

Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam, heykeltıraş ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Victorine Meurent</span> Fransız ressam (1844 – 1927)

Victorine Louise Meurent (1844-1927), Fransız ressam ve ünlü bir ressam modeli. Édouard Manet'nin favori modeli olarak ün kazanmış olsa da kendisi de tanınan bir ressamdı. Eserleri pek çok kez prestij sahibi bir sanat merkezi olan Paris Salonu'nda sergilendi. 1876 yılında, jürinin belirlediği çalışmaların sergilendiği sergiye eserleri kabul edildi. Aynı jüri bu sergi için Manet'nin resimlerini eledi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Orsay Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orsay Müzesi veya orijinal dilinde Musée d'Orsay, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bir devlet müzesidir. Sen Nehri'nin sol yakasında bulunan müze eski bir tren garıydı. Bina 1898 - 1900 yılları arasında inşa edildi. Orsay Müzesi'nde çoğunlukla Fransız sanatına ait, 1848 - 1915 yıllarında arasında yaratılmış heykeller, resimler, mobilyalar ve fotoğraflar bulunur. Müze daha çok içlerinde Monet, Degas, Renoir, Cezanne gibi ressamların eserlerinin bulunduğu geniş izlenimci koleksiyonu ile tanınır. Bu koleksiyon, müzenin 1986 tarihindeki açılışına kadar Galerie nationale du Jeu de Paume'de sergileniyordu.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

Léonce Bénédite, Fransız sanat eleştirmeni ve küratör.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Léger</span> Fransız ressam (1881 – 1955)

Fernard Léger, 20. yüzyıl Paris Ekolü sanatçılarından başta gelen ressam, heykeltıraş, seramikçi ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eva Gonzalès</span> Fransız ressam (1849 – 1883)

Eva Gonzalès, Fransız İzlenimci ressam.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un eserlerinin listesi Hollandalı ressam Vincent van Gogh (1853-1890) tarafından yapılmış tablo ve diğer eserlerinin tam olmayan bir listedir. Yaşamı süresince çok az değer verilmiş olan ressamın ünü ölümünden sonraki yıllarda giderek artmıştır. Bir rivayete göre van Gogh yaşamı boyunca yalnızca bir resmini satabilmiştir. Kırmızı Üzüm Bağı adlı bu tablo ressam ve sanat koleksiyoneri Anna Boch tarafından 400 franga satın alınmıştır. Günümüzde tarihin en büyük ressamlarından biri ve modern sanatın temellerini atanlardan biri olarak görülmektedir. Van Gogh yirmili yaşlarının sonuna kadar resme başlamadı ve en çok bilinen tablolarını yaşamanın son iki yılında yaptı. Aralarında 900 kadar yağlı boya tablo ve 1.100 çizim ve eskiz bulunan 2.000'den fazla sanat eseri üretti. 2013 yılında Montmajour'da Günbatımı adlı tablosu, 1928'den beri ressama ait olduğu belirlenen ilk büyük boyut eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">François-Guillaume Ménageot</span> Fransız ressam (1744 – 1816)

François-Guillaume Ménageot, dini sahneleri ve Fransız tarihi sahnelerini resmeden Fransız ressamdı. François Boucher'ın (1703–1770) öğrencisiydi. Roma Grand Prix'sini kazandı ve Roma'daki Fransız Akademisi'nin bir yöneticisi, bir akademisyen ve bir Enstitü üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Albert Marquet</span> Fransız sanatçı (1875 – 1947)

Albert Marquet, Fauvist hareketiyle ilişkili bir Fransız ressamdı. Başlangıçta Fauve ressamlarından biri ve Henri Matisse'in ömür boyu arkadaşı oldu. Marquet daha sonra daha natüralist bir tarzda, öncelikle manzaralar, aynı zamanda birkaç portre ve 1910 ile 1914 arasında birkaç çıplak kadın resmini çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Jules Bastien-Lepage</span> Fransız ressam (1848 – 1884)

Jules Bastien-Lepage . Fransız ressam. En çok Saman Tarlası gibi kırsal yaşamın duygusal sahneleriyle ve Fransa ve İngiltere'de yaygın olarak taklit edilen rustik dış mekan türü sahneleri ile tanınır. Aynı zamanda bir portreciydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Lebasque</span> Fransız ressam (1865 – 1937)

Henri Lebasque Fransız post-empresyonist ressam. Champigné'de doğdu. Çalışmaları, özellikle Angers, Cenevre, Lille, Nantes ve Paris başta olmak üzere çeşitli Fransız müzelerinde sergilenmektedir.

<i>Ile-de-la-Logeye Feribot - Sel</i>

Ile-de-la-Loge'a Feribot – Sel, Alfred Sisley tarafından yapılmış bir tablodur. Sisley bu tabloyu Seine nehrinde ekim ayı sonlarında başlayan ve 17 aralık'ta zirveye çıkan sel sırasında yaptı. Tablo Aralık 1872'de tamamlandı.

Jean-Joseph Benjamin-Constant, daha çok Oryantalizm konuları ve portreleriyle tanınan Fransız ressam ve gravür sanatçısıydı. Aynı zamanda on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Fransız ve İngiliz sosyetesinin en gözde portre sanatçılarından biriydi.