İçeriğe atla

Eugen d'Albert

Eugen d'Albert
Eugen d'Albert
Doğum10 Nisan 1864
Glasgow, İskoçya
Ölüm13 Mart 1932 (67 yaşında)
Riga günümüzde Letonya
MeslekMüzisyen, Besteci, Piyanist, Eğitimci

Eugen (bazen Eugène) Francis Charles d'Albert (d. 10 Nisan 1864, Glasgow, İskoçya – ö. 3 Mart 1932, Riga), İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

d'Albert İskoçya'da çalışan kozmopolit bir müzisyen babanın ve bir İskoç annenin çocuğu olarak Glasgow'da doğdu. Genç yaşından itibaren müzik yetenekli olduğu anlaşıldı. İlk müzik eğitimini babasından aldıktan sonra, 12 yaşından itibaren Londra'da müzik eğitimine devam etti. 17 yaşında iken bir burs kazanıp müzik eğitimi için Viyana, Avusturya'ya gitti. Alman kültür ve müziği ile yakınlığı dolayısıyla çok geçmeden Almanya'ya geçip orada yerleşti ve gençken İngiltere'de aldığı eğitimi ve İngiliz kültürünü tenkide başladı. Berlin'de iken Franz Lizst'den dersler aldı.

Bir konser piyanisti olarak Almanya'da müzik kariyerine girdi. Piyanist kariyerine[1] başarı ile devam etmekteyken d'Albert besteciliğe de önem vermeye başladı. Besteci olarak çok sayıda piyano müziği, vokal müzik, oda müziği ve orkestra müziği besteledi. Başarı kazanan orkestra eserleri arasında bir viyolonsel konçertosu (1899), iki yaylı sazlar kuarteti ve 2 piyano konçertosu bulunmaktadır. Romantik opera bestecisi olarak da isim yapmıştır. Sahnelenmiş 31 tane opera eseri bulunmaktadır. Bunlardan en tanınmısı 1903'te [[Prag]'da prömiyeri yapılan Tiefland operasıdır. 1907'de d'Albert Berlin " Höchschüle für Musik" konservatuvarına direktör tayin edilmiş ve bu görevde Almanya'daki müzik eğitimine büyük etkileri olmuştur. d'Albert Weimar'daki sarayda Kapelmeister görevini de yüklenmiştir.

d'Albert 6 defa evlilik yapmıştır. Tabiyetini de birkaç defa değiştirmiş; sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya ve İsviçre tabiyetinde bulunmuştur.

Yaşamı

Seçilmiş eserleri

Operaları

Sahnelenmiş 21 tane opera eseri bestelemiştir.

Orkestra eserleri

  • Op.2 No.1 Si-minör Konçerto: piyano ve orkestra için (1884)
  • Op.4 Fa-majör Senfoni (1886)
  • Op.8 Esther (1888)
  • Op.12 No.2 Mi-major Konçerto: piyano ve orkestra için (1893)
  • Op.20 Do-major Konçerto viyolonsel ve orkestra için (1899)
  • Op.33 Aschenputtel Süiti: (1924)
  • Op.34 Tiefland için Senfonik Prelud (1924)

Oda müziği

  • Op.1 Re-minör Piyano Süiti (1883) Notalar
  • Op.5 Piyano için Sekiz Parça
  • Op.6 Dört Elle Piyano için Valsler Notalar
  • Op.7 No.1 La-minör Yaylışazlar Kuarteti (1887)
  • Op.10 Fa-diyez Piyano Sonatı (1893)
  • Op.11 No.2 Mi-bemol QYaylışazlar Kuarteti(1893)
  • Op.16 Klavierstucke (piyano parçası)

Vokal müzik

  • Op.14 Der Mensch und das Leben (1893)
  • Op.15 Seejungfräülein (1897)
  • Op.24 Wie wir die Natur erleben (1903)
  • Op.26 Mittelalterliche Venüshymne (1904)
  • Op.30 An den Genius von Deutschland (1904)
  • d'Albert 10 cilt halinde yayımlanan toplam olarak ses ve piyano için 53 "lieder"'de bestelemiştir.

Medya

  • Eugen d'Albert, J.S.Bach: Re-majör Prelud ve Fugue, BWV 532 d'Albert piyano transkripsiyonu, Piyanist:Martha Goldstein

Kaynakça

  1. ^ Jean-Pierre Thiollet, 88 notes pour piano solo, "Solo nec plus ultra", Neva Editions, 2015, p.52. ISBN 978 2 3505 5192 0.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Britten</span> İngiliz piyanist, orkestra şefi ve besteci

Edward Benjamin Britten, piyanist, orkestra şefi ve Grammy Ödülü sahibi İngiliz modern dönem bestecilerden birisidir. Vokal eserleri ile ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alban Berg</span> Avusturyalı besteci (1885-1935)

Alban Berg, 20. yüzyılın II. Viyana Okulu üyesi Avusturyalı bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedřich Smetana</span>

Bedřich Smetena, Çek müziğinin kurucusu kabul edilen piyanist, orkestra şefi, besteci. Müzik tarihindeki ilk milliyetçi bestecilerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

Bu Rus Besteci Sergey Taneyev'in eserleri listesidir (1856-1915).

<span class="mw-page-title-main">Sergey Prokofyev</span>

Sergey Sergeyeviç Prokofyev, (Rusça: Серге́й Серге́евич Проко́фьев; Sergey Sergeyeviç Prokofyev; birçok değişik müzik türünü ustalıkla icra edebilen, bu özelliği ile 20. yüzyılın en önemli yorumcularından sayılan ünlü piyanist ve besteci.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Maria von Weber</span> besteci

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber,, Alman romantik piyanist, besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ditters von Dittersdorf</span> Avusturyalı besteci ve kemancı (1739-1799)

Karl Ditters von Dittersdorf, Avusturyalı bir besteci ve kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Marschner</span>

Heinrich August Marschner, Alman müzisyen ve opera, "lied" şarkıları ve oda müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Vaughan Williams</span> İngiliz Müzisyen ve Besteci

Ralph Vaughan Williams, İngiliz müzisyeni ve bestecisi. Senfoniler, oda müziği, koro müziği ve film müziği bestelemiştir. İngiliz folklor müziği toplayıcılığı ile uğraşmış ve İngiliz folklor müziğinin çok popüler olan bazı yeni aranjmanlarını yapmış, ayrıca bu parçalardan ilham alarak orijinal müzik parçaları bestelemiştir; örneğin, folklor şarkılarının melodilerini kullanan "English Hymnal".

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Nielsen</span>

Carl Nielsen, Danimarka'nın yetiştirdiği en ünlü klasik Batı müziği bestecisi ve aynı zamanda bir virtüöz kemancı, kornet çalgısı, orkestra şefi, müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Ermanno Wolf-Ferrari</span> İtalyan besteci (1876-1948)

Ermanno Wolf-Ferrari, İtalyan opera ve batı klasik müzik bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

Reinhold Glière'in sanatsal zengin ve çeşitli olmuştur: 5 opera, 6 bale, 3 senfoni, yaylı çalgılar için 4 konçerto, orkestral eserler, oda orkestrası parçaları, enstrümantal parçalar, çocuklar için piano ve vokal çalışmalar, tiyatro ve film için müzik yazmıştır.

Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası, Londra Filarmoni Orkestrası tarafından şef David Parry ile kaydedilen klasik eserlerden bir seçkidir. Londra'daki Abbey Road Studios, Royal Festival Hall ve Henry Wood Hall'da kaydedilen albüm, Kasım 2009'da dijital formatta ve 2011'de 4'lü CD set olarak yayınlandı. Klasik Müziğin En Büyük 50 Parçası 200.000'den fazla kopya sattı ve üç yılı aşkın süredir iTunes'daki en iyi 10 klasik albümden biri olarak geçirdi.