İçeriğe atla

Eugen Lazišťan

Eugen Lazistan
Doğum8 Mart 1917
Hriňová
Ölüm6 Ocak 2006 (88 yaşında)
Sučany
MilliyetSlovak
MeslekFotoğrafçı, gönüllü yayımcı

Eugen Lazišťan (8 Mart 1917 Hriňová - 6 Ocak 2006 Sučany), Slovak fotoğrafçılığının kurucularından kabul edilen Slovak fotoğrafçıdır. Fotoğraf belgeselcisi, birçok görsel yayının yazarı ve ortak yazarı, editör ve kültür emekçisiydi.

Hayatı

Slovakya'nın Banská Bystrica bölgesine bağlı Hriňová belediyesinde doğdu. Sučany'de büyüdü ve üniversiteye kadarki eğitimini burada aldı. Turčianské Teplice'deki öğretmen enstitüsünde okudu ve buradan mezun oldu. Okulu bitirdikten sonra Považská Bystrica'daki Zbrojovce'de idari işçi olarak çalıştı. 1940-1942 yıllarında askerlik görevini tamamladı. Askerde fotoğrafçılığı öğrendi ve Hava Kuvvetleri'nin "fotoğraf ekibinde" görev yaptı.

Sloval Ulusal Ayaklanması'na aktif olarak katıldı. Kasım 1944'te yakalandı ve savaşın sonuna kadar bir Alman esir kampında hapsedildi.

Mesleki hayatı Martin şehriyle bağlantılıdır. 1942'den 1953'e kadar Matica Slovenská'da foto muhabiri ve editör olarak çalıştı. Daha sonra 1953-82 yılları arasında Osveta Yayınevi'nde yönetici editör olarak çalıştı.

Karel Plicka, Martin Martinček, Karol Skřipský, Ester Plicková, Karol Kállay, Ján Halaša ve M. Gregor gibi Slovak fotoğrafçılarla işbirliği yaptı. Ayrıca fotoğraf yarışmalarında uzman jüri olarak yer aldı.[1]

Emekli olduktan sonra Martin'deki Slovak Ulusal Müzesi'nde belgeselci olarak çalıştı. Eş zamanlı olarak fotoğrafçı ve etnograf Karel Plicka'nın koleksiyonu üzerinde çalıştı. Blatnice'deki müzenin inşasına önemli katkılarda bulundu. Ayrıca öğretim görevlisi ve danışman olarak çalıştı.

1997 yılında yönetmen Martin Slivka, Eugen Lazišťan'ın hayatı ve çalışmalarını konu alan Eugen Lazišťan adlı kısa bir belgesel film çekti.

Seksen sekiz yaşında öldü ve Sučany'deki mezarlığa gömüldü.

Çalışmaları

Çalışmalarında ağırlıklı olarak halk mimarisi, Slovakya manzaraları, Slovak gelenekleri ve giyimi üzerine yoğunlaştı. Eserleri tarihi ve kültürel belge niteliğindedir. Slovakya'nın kültürel mirasının bir parçası olarak sınıflandırılmaktadır.

1941'de Martina'daki bölgesel amatör fotoğrafçılık sergisinde Na Smrekovici resim galerisi ile birincilik ödülünü kazandı. "Robotníckej sociálnaj poisťovna" Baskı ve Film Hizmeti yarışmasında (1943) on ödül aldı. Martin'deki Neografia matbaası ile işbirliği yaparak yazar ve ortak yazar olarak kırka yakın görsel yayın yayımladı.

Yayımları (seçmeler)

  • Jasná – Nízké Tatry, Osveta, Martin, 1953
  • Bratislava, Osveta, Martin, 1953 (více vydání),
  • Dedina na Slovensku včera a dnes, Osveta, Martin, 1958
  • Drevené stavby na Slovensku, (spoluautor Ján Michalov), Osveta, Martin, 1971
  • Orava, Osveta, Martin, 1976
  • Dolu Váhom, (spoluautor Blažej Belák), Osveta, Martin, 1983
  • Bratislava dávnych čias, Osveta, Martin, 1990
  • Slovensko, Neografie Martin, 2001
  • Krajina našej pamäti, (spoluautor Marián Pauer), Vydavatelství Matice slovenské, Martin, 2004[2]

Mirası

Eugen Lazišťan'a, Sučany Belediye Meclisi'nin 15 Nisan 1999 tarihli kararıyla fahri vatandaşlık verildi. Sučany'deki SNP ilkokulunda çalışmalarının sergilendiği bir anma salonu kuruldu.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Dokumentarista Eugen Lazišťan sa narodil pred 100 rokmi". 15 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  2. ^ "Eugen Lazišťan knihy | Databáze knih". databazeknih.cz. 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2023. 

Ek okumalar

  • Kolektiv autorů. Sučany. Monografia obce. Turany: Tlačiareň P+M Turany, 2018. 328 s. ISBN 978-80-89694-35-8. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

16 Ekim, Miladi takvime göre yılın 289. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 76 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

Mikuláš Galanda Ressam, grafik sanatçısı, illüstratör, Slovak modern sanatının en önde gelen simalarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Komünist Partisi (1939)</span>

Slovakya Komünist Partisi Slovakya'da faaliyet yürüten komünist parti. Mayıs 1939'da Çek Cumhuriyeti kurulduğu zaman, Çekoslovakya Komünist Partisi'nin (KSČ) Slovak şubelerinin ana partiden ayrılmasıyla kuruldu. Çekoslovakya tekrar birleşik bir devlet olarak kurulduğunda 1945-1948 yılları arasında KSS ayrı bir partiydi. 29 Eylül 1948'de KSČ ile tekrar birleşti ve “KSČ’nin Slovakya topraklarında örgütsel bölge birimi ” olarak var olmaya devam etti. Başlıca yayın organı o zamandaki Slovakya'daki ana gazete olan Pravda idi.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Monti</span> İtalyan fotoğrafçı (1908-1982)

Paolo Monti İtalya'nın en büyüklerinden biri olarak kabul edilen bir İtalyan fotoğrafçıydı. Mimari fotoğrafçılığı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da turizm</span>

Slovakya'da turizm doğal manzaralar, dağlar, mağaralar, Orta Çağ kaleleri ve kasabaları, halk mimarisi, kaplıcalar ve kayak merkezleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Hlinka</span>

Andrej Hlinka İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Çekoslovakya'daki en önemli Slovak kamu aktivistlerinden biri olan Slovak Katolik rahip, gazeteci, bankacı ve politikacıydı. Hlinka Slovak Halk Partisi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'daki Sırplar</span>

Slovakya'da, çoğunlukla 17. yüzyıldan beri yaşadıkları Güney Komárno kasabasında bulunan az sayıda Sırp vardır. Birçok Habsburg Sırpının çalıştığı Bratislava'da (Požun) tarihi bir azınlık da vardı. Sırp kökenli Slovakların sayısını belirlemek zordur, ancak yine de resmi bir azınlık olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miloš Alexander Bazovský</span>

Miloš Alexander Bazovský tanınmış bir Slovak ressamdır ve genellikle Slovakya'dan 20. yüzyıl sanatının en önde gelen figürleri arasında yer almaktadır. İlham kaynağı halk sanatı olan ressam, Balad şiirlerinin müstehcen eserlerini yarattı. Yenilikçi sanatsal ifadeleriyle Slovak modernizminin kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Marina Kilisesi (Kopčany)</span>

Antakyalı Azize Marina Kilisesi, Slovakya'daki Kopčany yakınlarında yer alır ve Büyük Moravya kökenli olduğu düşünülen ve günümüzde de mevcudiyetini sürdüren kiliselerden biridir. Slovakya'daki en eski kiliselerden birisidir. Kilise muhtemelen 9. veya 10. yüzyılda inşa edilmiştir ve kendisinden ilk kez 1329'da bahsedilmiştir. Kopčany köyünde yeni bir kilisenin inşa edildiği 18. yüzyıla kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Lipšic</span>

Daniel Lipšic, Slovak bir politikacı ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Margita Figuli</span>

Margita Figuli Daha çok çocuklar ve gençler için eser vermiş olan Slovak nesir yazarı ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Timrava</span>

Božena Slančíková Takma adı olan Timrava ismiyle daha iyi bilinen Slovak romancı, öykü yazarı ve oyun yazarıdır. Ayrıca "Polichna Teyze" mahlasıyla da yazıları vardır. "Timrava" adını yazarken oturmayı sevdiği, çeşmeli küçük bir gölün isminden alınmıştır.

Harkov Fotoğraf Okulu (HFO), Ukrayna'nın en önemli sanatsal fotoğrafçılık hareketlerinden biridir. 1934'ten 1980'lere kadar hüküm süren Sovyet sosyalist gerçekçilik sanat tarzına karşı kuruldu. HFO, 1960'larda Kruşçev çözülmesi döneminde Harkov'da sanatsal fotoğrafçılığın yeniden canlanmasıyla oluşmaya başladı. HFO'nun konformist olmayan bir yeraltı hareketi olarak resmi oluşumun, Harkov fotoğrafçıları tarafından Vremia Grubu 1971 adlı bir grubun kurulmasıyla başladığı ifade edilir; kuruluşu, modernist sanatın Harkov'daki canlanmasının temeli olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Osep Minasoğlu</span> Türkiye Ermenisi fotoğrafçı

Osep Minasoğlu doğum adıyla Hovsep Minasyan, Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı. 1960'lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosu Stüdyo Osep'i kuran Minasoğlu, aralarında Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Feri Cansel ve Yılmaz Güney gibi birçok Yeşilçam oyuncusunun fotoğraflarını çekti. Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, İstanbul'un en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eva Siracká</span> Fizikçi

Eva Siracká, Slovak hekim ve akademisyen. 1990-2020 yılları arasında Kansere Karşı Mücadele STK'sının başkanlığını yaptı. 2011'de Dünya Sağlık Örgütü'nden Sasakawa Sağlık Ödülü'nü alan ilk Avrupalı kadın oldu. "En Başarılı 100 Slovak" şahsiyet arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Slovak-Macar Savaşı</span>

Slovak-Macar Savaşı veya Küçük Savaş, 23 Mart - 31 Mart 1939 tarihleri arasında Doğu Slovakya'da Birinci Slovak Cumhuriyeti ile Macaristan arasında yapılan bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Ramón Masats</span>

Ramón Masats Tatera, İspanyol fotoğraf sanatçısı ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ústredňa Židov</span>

Ústredňa Židov (Yahudi Merkezi), Holokost sırasında Nazi emirlerini uygulamak için Mihver Devletlerine bağlı Slovakya eyaletindeki Yahudi cemaatine dayatılan Bratislava'daki Judenrat'tı.Schutzstaffel yetkilisi Dieter Wisliceny'nin tavsiyesi üzerine kuruldu. İlk lider Heinrich Schwartz, Nazi talepleriyle işbirliği yapmayı reddettikten sonra görevden alındı ve yerine etkisiz Arpad Sebestyen getirildi. Karol Hochberg tarafından yönetilen işbirlikçi Özel İşler Departmanı, yetkililere Yahudi mülklerine el konulmasında ve Yahudileri tutuklayıp sınır dışı etmek için kullanılan bilgilerin toplanmasında yardımcı oldu. Bununla birlikte, ÚŽ üyelerinin çoğu, topluluğun azalan kaynakları nedeniyle engellenmiş olsalar da, Slovakya'da kalan Yahudilerin sosyal refahını iyileştirmeye ve göç için fırsatlar sağlamaya odaklandılar. Buna ek olarak ÚŽ, Slovak yetkililere rüşvet vererek, önceki mesleklerinden ihraç edilen Yahudileri yeniden eğiterek ve Slovakya'daki Yahudiler için çalışma kamplarını iyileştirerek ve genişleterek sınır dışı edilmeye direnmeye çalıştı. Onun himayesi altında çalışan yeraltı direniş örgütü Çalışma Grubu, Aralık 1943'te ÚŽ liderliğini devraldı. Çalışma Grubu, 1942'nin başlarında kurulduğundan bu yana, ÚŽ'yi yasadışı kurtarma faaliyetleri için kılıf olarak kullanmıştı. Ağustos 1944'te Almanya'nın Slovakya'yı işgalinden sonra ÚŽ dağıtıldı ve üyelerinin çoğu tutuklanarak toplama kamplarına sürüldü.