İçeriğe atla

Eugen Gerstenmaier

Eugen Gerstenmaier
Yerine geldiğiHermann Ehlers
Görev süresi
7 Eylül 1949 - 19 Ekim 1969
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Ağustos 1906(1906-08-25)
Kirchheim unter Teck
Ölüm 13 Mart 1986 (79 yaşında)
Oberwinter, Almanya
Mesleği Teolog ve Siyasetçi

Eugen Karl Albrecht Gerstenmaier (d. 25 Ağustos 1906, Kirchheim unter Teck - ö. 13 Mart 1986, Oberwinter) bir Alman Protestan teolog ve politikacıydı.

Hayatı

Kreisau Çevresi'nin bir üyesi olarak, Nasyonal Sosyalist dönemde Adolf Hitler'e suikast planlarına karıştı ve 20 Temmuz 1944'te tutuklandı.

Siyasetçi olan Gerstenmaier

1945'te EKD'nin yardım organizasyonunu organize etti. 1951'e kadar başkanlık ettiği. 1949'da CDU adına Federal Meclis'e üye oldu. Gerstenmaier, 1954'ten 1969'a kadar Federal Meclis Başkanıydı. 14 yıl, 2 ay ve 15 günlük görev süresi, bugüne kadarki en uzun görev süresidir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konrad Adenauer</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin ilk şansölyesi (1949–1963)

Konrad Hermann Josef Adenauer, Alman devlet adamı, şansölye.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Langer Eugen</span>

Lange Eugen, Almanya'nın Bonn kentinde Birleşmiş Milletler'in muhtelif birim ve programlarına merkezlik yapan bina. 114 metre yüksekliğindeki bina, 1965-1969 yılları arasında inşa edilmiştir. Federal Alman eski Meclis Başkanı Eugen Gerstenmaier'e ithafen Lange Eugen olarak anılan bina, yaklaşık 50 milyon Mark'a mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alman Federal Meclisi</span> Almanya parlamentosunun alt kanadı

'Alman Federal Meclisi, Almanya'nın yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kongre (Brezilya)</span> Brezilyanın yasama organı

Ulusal Kongre, Brezilya'nın federal yürütme görevini yerine getirmektedir. Yerel yönetimlerin aksine Brezilya Ulusal Kongresi, Federal Senato ve Temsilciler Meclisinden oluşan çift meclisli bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya cumhurbaşkanı</span> Almanyanın devlet başkanı

Almanya cumhurbaşkanı ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti federal cumhurbaşkanı, Almanya Federal Cumhuriyeti devletinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Scheel</span> 4. Almanya cumhurbaşkanı

Walter Scheel, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1974-1979 yılları arasında Batı Almanya Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan cumhurbaşkanı</span>

Sırbistan cumhurbaşkanı, resmî olarak Cumhuriyet cumhurbaşkanı olarak adlandırılan Sırbistan devletinin başı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Karadağ devletinin başkanıdır. Mevcut cumhurbaşkanı, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda 58.88% oyla seçilen Jakov Milatović'tir. Cumhurbaşkanı'nın resmî konutu eski kraliyet başkenti Çetine'de bulunan Mavi Saray'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Senatosu</span> Şûra Meclisinin üst kanadı

Pakistan Senatosu, Pakistan Şûra Meclisi'nin üst meclisidir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Ulusal Meclis (Birleşik Arap Emirlikleri)</span>

Federal Ulusal Meclis, Birleşik Arap Emirlikleri'nin tek meclisli ulusal yasama organıdır.