İçeriğe atla

Eugen Ehrlich

Eugen Ehrlich (14 Eylül 1862, Çernivtsi, Bukovina Dükalığı - 2 Mayıs 1922, Viyana, Avusturya), Avusturyalı hukukçu ve sosyolog. Hukuk sosyolojisinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Viyana Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı ve orada birkaç yıl öğretmen olarak görev yaptı. Czernowitz Üniversitesi'nde (1899–1914) Roma hukuku alanında Profesör olarak görev yaptı. Eugen Ehrlich, 1906 profesör olarak bulunduğu Czernowitz Üniversitesi'nde dana sonra Rektörü olarak devam etti. Ehrlich'in eserleri arasında 1913'te yayımlanan Hukuk Sosyolojisinin Temelleri eseri ana çalışmalarından birisidir.

Eugen Ehrlich Yaşayan Hukuk

Ehrlich, hukuk sosyolojisini genel olarak bir bilim dalı olarak tanımlar ve hukuk sosyolojisinin görevini bu anlamda bir yönüyle hukukun çevresini yani devlet ve yargılama süreçlerini incelemektense asıl olarak da hukuksal birliklerde ortaya çıkan yaşayan hukuku incelemek olarak nitelendirir. Ehrlich kiliseleri, şirketleri, sınıfları, hatta aileyi bu anlamda bir toplumsal birlik olarak tanımlar. Bu toplumsal birliklerin kendi içinde resmi hukukun dışında bir hukuk düzenleri olduğunu söyler, bunu da ‘yaşayan hukuk’ kavramsallaşmasıyla anlatır.

Yaşayan hukuk denilen şey aslında toplumsal birliklerin içsel düzenini sağlamaya dönük kurallardır. Yaşayan hukuk, hukuksal metinlerde yani pozitif hukukta tanınmamış ya da yasa koyucu tarafından vaaz edilmemiş olsa da yaşamın kendisinde hâkim olan hukuk düzenidir.

Ehrlich'e göre, hukuk bilimi sadece pratik bilgiden oluşuyordu. Ve hukuk çalışmalarının bilimsel temellini anlamadan, mesleklerini icra etmek için gerekli becerileri edindiklerini ve öğrencilerin hakim veya bir devlet görevlisi olarak görevlerini yerine getirebilecek kadar bilgiye donanıma sahip eğitimler aldığını eleştiriyordu. Ehrlich bu hukuk önermelerini mahkemelerin önlerine gelen uyuşmazlıkların nasıl çözmeleri gerektiğini anlatan ve idarecilerin belirli durumlarda ne yapmaları gerektiğini anlatan talimatlardı. Yani hukukçunun eğitimi sadece hukuk kurallarını soyut bir şekilde tanımak ve bunları belirli davalarda uygulamayı öğrenmekti.

Ehrlich, sosyolojik bir hukuk biliminin yeterli gelişiminin zamanla hukuk bilimini karakterize eden durumların üstesinden gelmek için alternatif olduğuna inanıyordu. Ve bu yüzden sosyal yaşamda nasıl işlediğini anlamayı amaçlayan ve bilimsel bilginin hemen pratik kullanımı gibi kararları bir kenara bırakacak bir bilimi savundu. Ehrlich'in görüşü, hukukun parlamentolardan, meclislerden ziyade dışarıda, insanların arasında aranması yönündedir.

Ölümü

Ehrlich, Czernowitz Üniversitesi'ne geri dönme talebini sunmaya karar verdi. Ancak Eugen Ehrlich, Czernowitz'de Profesör olarak faaliyetlerine devam edemedi. Sağlık sorunlarının kötüleşmesi ve diyabet nedeniyle 2 Mayıs 1922'de Viyana'da öldü.

Kaynakça

www.eugen-ehrlich.com 12 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hukuk</span> genellikle devlet otoritesi tarafından desteklenen kurallar ve yönergeler sistemi

Hukuk ya da tüze birey, toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilimdir. Ayrıca, toplumu düzen altına alan ve kişiler arası ilişkileri düzenleyen, ortak yaşamın huzur ve güven içinde akışını sağlayan, gerektiğinde adaleti yerine getiren, kamu gücü ile desteklenen ve devlet tarafından yaptırımlarla güvence altına alınan kurallar bütünüdür. Hukuk, birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve ortak menfaati gözetir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

Antropoloji ya da insan bilimi, geçmiş ve günümüz topluluklarında yaşayan insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalı. İnsanın kültürel ve fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur. Bu bilim, insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanlığın başlangıcından beri toplulukların çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk sosyolojisi</span>

Hukuk sosyolojisi, sosyoloji boyutuyla hukuk eksenli araştırmalar yapan bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Max Weber</span> Alman sosyolog

Max Weber, Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. Modern antipozitivistik toplumbilimi incelemesinin öncüsü olduğu düşünülür. Sosyolojiyi yöntem bilimsel olgunluğa eriştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Berkes</span> Kıbrıslı Türk sosyolog

Niyazi Berkes, Kıbrıslı Türk sosyolog ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk felsefesi</span> felsefe alanı

Hukuk felsefesi, hukukun doğasını ve hukukun diğer norm sistemleriyle, özellikle etik ve siyaset felsefesiyle ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. Felsefenin temel dallarından biri olan aksiyoloji içindeki etik başlığına bağlanır. Hukuk felsefesi ve içtihat sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak içtihat ekonomiye veya sosyolojiye uyan muhakeme biçimlerini kapsamaktadır.

İslam hukuku dinsel kökenli hukuk kurallarını ve bunların uygulanma esaslarını tanımlar. Kimi zaman Fıkıh bilimi ile aynı anlamda kullanılır. Bazen de Şeriat kavramı kastedilmektedir.

Doğal hukuk kuramı, doğal hukuk veya doğa hukuku içeriği doğal olarak var olan, doğal olarak ayarlanmış ve her şeyin üzerinde geçerliliğe sahip bir hukuk olarak tanımlanabilir. Doğal hukuk; insanın akılla erişebileceği, yazılı olmayan hukuk kuralıdır. Bu kuramı destekleyenler arasında Aristoteles ve Thomas Aquinas da yer alır ki, Aquinas'ın tavrı Katolik Kilisesi tarafından da kabul edilmektedir. Doğal hukuk kuramı, gerek etik gerekse hukuk felsefesi açısından büyük önem taşımaktadır ve farklı filozofları farklı yönlerde etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy E. Smith</span>

Dorothy Edith Smith, Kanadalı sosyolog.

Süleyman Sencer Ayata, Türk sosyoloji Profesörü ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tobias Asser</span>

Tobias Michael Carel Asser Yahudi asıllı Hollandalı avukat ve hukukçudur. 1911 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Alfred Fried ile birlikte paylaşmıştır. Tobias Asser'e Nobel Ödülü, 1899 yılındaki Lahey Barış Konferansı'nda Daimi Hakemlik Mahkemesi'nin (PCA) kurulmasındaki rolü nedeniyle verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolph von Jhering</span>

Caspar Rudolph Ritter von Jhering Alman hukukçu. 1872 yılında yazdığı Der Kampf ums Recht kitabıyla ve bir hukuk uzmanı ve modern sosyolojik ve tarihi hukuk okullarının kurucusu olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Gurvitch</span> Fransız toplum bilimci (1894 – 1965)

Georges Gurvitch, Rus asıllı Fransız sosyolog. Hukuk ve bilgi sosyolojisi alanında çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salo Weisselberger</span> Avusturya-Macaristanda siyasetçi (1867-1931)

Dr. Salo Weisselberger, Yahudi siyasi lider, hukukçu ve yargıçtır. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde Bukovina'nın Eyalet Meclisinin bir üyesi olmuştur. 1912–1914'te Czernowitz Belediye Başkanlığı daha sonra Romanya Senatosu üyeliği ve ardından Temsilciler Meclisi üyeliği yapmıştır.

Frank Schmalleger, Pembroke'daki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde Seçkin bir Fahri Profesördür. Notre Dame Üniversitesi ve Ohio Devlet Üniversitesinden derecelere sahiptir ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nden kriminolojiye özel bir ilgiyle sosyoloji alanında hem yüksek lisans (1970) hem de doktora (1974) derecesi almıştır. 1976'dan 1994'e kadar Pembroke'daki North Carolina Üniversitesi'nde kriminoloji ve ceza adaleti dersleri verdi. O yılların son 16'sında üniversitenin Sosyoloji, Sosyal Hizmet ve Ceza Adaleti Bölümünün başkanlığını yaptı. Üniversite ona 1991 yılında Seçkin Profesör ünvanı verdi.