İçeriğe atla

Eugène Soubeiran

Eugène Soubeiran

Eugène Soubeiran (5 Aralık 1797, Paris - 17 Kasım 1859, Paris) Fransız bir bilim adamıydı. Kloroformu birbirinden bağımsız olarak keşfeden üç araştırmacıdan biriydi. Bulgularını ilk yayınlayan kişi Soubeiran'dı, ancak her biri keşif ile yayın arasında bir zaman aralığının geçmesine izin vermiş olabileceğinden, keşfi gerçekte ilk kimin yaptığını belirlemek zordur.

1823'ten itibaren Paris'teki La Pitie Hastanesi'nde baş eczacı olarak görev yaptı. 1832'de Paris'teki hastaneler ve bakımevleri (hôpitaux et hospices de Paris) için bir ilaç üretim ve dağıtım merkezi olan Pharmacie Centrale'nin müdürü oldu.[1] Ertesi yıl eczacılık alanında yardımcı doçent olarak seçildi ve ardından Ecole de Pharmacie'de fizik kürsüsünün sorumluluğunu üstlendi. Tıp diplomasını aldıktan sonra Tıp Fakültesi eczacılık kürsüsüne atandı.[2]

Yayınları

  • Recherches analitiques sur la crème de tartre soluble par l'acide borique, présentées à l'Ecole spéciale de Pharmacie, 1824 - Ecole spéciale de Pharmacie.
  • Handbuch der pharmaceutischen Praxis, oder ausführliche Darstellung der pharmaceutischen Operationen, sammt den gewähltesten Beispielen ihrer Anwendung . Winter, Heidelberg 1839.
  • Mémoire sur les camphènes, 1840 (Hyacinthe Capitaine ile)
  • Nouveau traité de pharmacie théorique et pratique, 1840
  • Précis élémentaire de physique, ou Traité de physique facile, 1842

Kaynakça

  1. ^ Berman, Alex (1982). "An Unpublished Letter From Eugène Soubeiran To Antoine Portal, June 3, 1828". Pharmacy in History. 24 (1). American Institute of the History of Pharmacy. ss. 32-37. ISSN 0031-7047. JSTOR 41110242. PMID 11611015. 
  2. ^ "Eugène Soubeiran (1797-1858): Le chloroforme". Ordre national des pharmaciens (Fransızca). 8 Eylül 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adrien-Marie Legendre</span> Fransız matematikçi (1752 – 1833)

Adrien-Marie Legendre, Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Bachelard</span> Fransız filozof ve yazar (1884 – 1962)

Gaston Bachelard, Fransız filozof, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Charles Robert Richet</span> Fransız hekim (1850-1935)

Charles Robert Richet, Fransız fizyoloji bilgini, bakteriyolog, psikolog, patolog, tıp istatistikçisi, metapsişikçi, filozof, sosyolog, şair, roman ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Charles Catalan</span> Fransız-Belçikalı matematikçi

Eugène Charles Catalan, sürekli kesirler, tanımlayıcı geometri, sayı teorisi ve kombinatorikler üzerinde çalışan Fransız ve Belçikalı bir matematikçiydi. Göze çarpan katkıları arasında uzayında periyodik bir minimal yüzey keşfetmek vardı; sonunda 2002'de kanıtlanabilen ünlü Catalan varsayımını ifade etti ve bir kombinatoryal problemi çözmek için Catalan sayılarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Mathurin Jacques Brisson</span> Fransız biyolog (1723-1806)

Mathurin Jacques Brisson Fransız zoolog ve doğa filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Michel-Eugène Chevreul</span> Fransız kimyager (1786 – 1889)

Michel Eugène Chevreul, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Lémery</span> Fransız kimyager (1645 – 1715)

Nicolas Lémery, Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Biot</span> Fransız bilim insanı (1774 – 1862)

Jean-Baptiste Biot, Fransız bilim insanı. Meteoroitlerin gerçek yapısını ortaya çıkarmış, bir balon yolculuğu yapmış ve ışığın polarizasyonu hakkında araştırmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">René Primevère Lesson</span> Fransız hekim (1794-1849)

René Primevère Lesson, Fransız cerrah, doğa bilimci, ornitolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Navarra Krallığı</span> Batı Pireneler çevresindeki topraklara sahip Orta Çağ Bask krallığı

Navarra Krallığı veya Navara Krallığı, bugün Fransa ile İspanya arasında kalan Pirene Dağları arasında kalan 824-1620 yılları arasında hüküm sürmüş tarihi bir Bask krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vestiaritai</span>

Vestiaritai Bizans İmparatorluğu'nda imparatorluk muhafız birlikleri ve malî memurlar, 11 ile 15. yüzyıllar arasında kayıtlarda görülürler.

Jean-Baptiste Lanoix, Lyon'da bir fabrika kurarak uyguladığı aydınlatma ve gaz ısıtmasının temellerini atan bir manifestonun yazarı Fransız eczacı ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Lamé</span> Fransız matematikçi (1795 – 1870)

Gabriel Lamé, eğrisel koordinatları kullanarak kısmi diferansiyel denklemler teorisine ve matematiksel elastikiyet teorisine katkıda bulunan bir Fransız matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Milne-Edwards</span> Fransız hayvan bilimci (1800 – 1885)

Henri Milne-Edwards, Fransız zoologdur.

<span class="mw-page-title-main">Higieia Kâsesi</span>

Hygieia Kâsesi, farmakolojinin sembollerinden biridir ve Asklepios'un Asası ile birlikte batı ülkelerinde tıpla ilgili en eski ve önemli sembollerden birisi olarak kabul edilir. Hygieia; Yunan sağlık, hijyen, temizlik ve sanitasyon tanrıçası ve aynı zamanda Asklepios'un kızıydı. Asklepios'un sembolü etrafına bir yılan dolanmış olan asasıdır. Buna karşılık, Hygieia'nın sembolü, sapının etrafına dolanmış bir yılan bulunan bir kâse veya kadehtir. Orijinal Hipokrat Yemini'nde babası Asklepios ve Panacea ile birlikte Hygieia'ya da belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Victor Regnault</span> Fransız fizikçi (1810 – 1878)

Henri Victor Regnault, en çok gazların termal özelliklerini dikkatli ölçümleriyle tanınan bir Fransız kimyager ve fizikçidir. Erken dönem bir termodinamikçi ve 1840'ların sonlarında William Thomson'un akıl hocasıdır. İlk adını asla kullanmadı ve hayatı boyunca Victor Regnault olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Charles Adolphe Wurtz</span> Fransız kimyager (1817 – 1884)

Charles Adolphe Wurtz, Alsaslı Fransız kimyager. Marcellin Berthelot ve Henri Étienne Sainte-Claire Deville gibi kimyagerlerin şüpheci görüşlerine karşı, atom teorisini ve kimyasal bileşiklerin yapıları hakkındaki fikirleri onlarca yıldır savunduğu için en iyi hatırlanan bilim insanlarından biridir. Wurtz, organik kimyacılar tarafından Wurtz reaksiyonu, alkil halojenürlerin sodyum ile reaksiyona sokulmasıyla karbon-karbon bağları oluşturulması ve etilamin, etilen glikol ve aldol reaksiyonu keşifleriyle tanınır. Wurtz aynı zamanda etkili bir yazar ve eğitimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Baumé</span> Fransız kimyager (1728 – 1804)

Antoine Baumé, Fransız kimyagerdir.