İçeriğe atla

Eugène Pittard

Eugène Pittard

Eugène Pittard (1867–1962), İsviçreli antropolog. En bilinen çalışması 1924'te yayımlanan Les Races et l'Histoire'dır.

5 Haziran 1867 tarihinde doğan Pittard, henüz bir çocukken biriktirme, insanları araştırma ve artifaktler konusunda bir merak ortaya koydu. Günün birinde bilim insanı Karl Vogt'a sunmayı umduğu fosiller, iskelet ve madeni paraları içeren bir küçük koleksiyona sahipti.[1]

Pittard, Geneva Üniversitesi'ndeki Etnografya Müzesi'ni kurdu. Ayrıca bu üniversitenin ilk antropoloji başkanı da Pittard idi. Daha sonra, rektör sonrası dönemde Akademi'ye atandı. Geneva Üniversitesi'ndeki çeşitli pozisyon ve rollerinin dışında, ayrıca Birleşmiş Milletler için proje menajerliği görevini yürütüyordu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930'lu yıllarda Türk Tarih Tezi konusunda yaptığı çalışmalarda en çok etkilendiği antropologlardan biridir. Prof. Afet İnan'ın doktora tez hocasıdır.1925 yılında "Türk Antropoloji Mecmuası"nın kurucuları arasındadır. 1937 'de yapılan II. Türk Tarih Kongresi'nde sunduğu "Neolitik Devirde Küçük Asya ile Avrupa Arasında Antropolojik Münasebetler" adlı tebliğ ile dünya antropoloji çevresinde geniş kabul gördü. Pittard'ın bu ünlü tezinde: "... Türklerin geçmişte Eti adını taşıdıklarını, bir kaç bin yıldan sonra da Selçuk, Osmanlı ve Türk ismiyle anıldıklarını" belirtmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "L'irrésistible «mendiant magnifique»". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

Zafer Toprak, "Cumhuriyet ve Antropoloji", İş bankası Kültür Yayınları, İstanbul 2023, s. 310,311.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Talcott Parsons</span> Amerikalı toplumbilimci (1902 – 1979)

Talcott Parsons, Amerikalı sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Afet İnan</span> Türk sosyolog ve tarihçi

Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kafatası ölçümü</span> insan kafatası ölçümü

Kafatası ölçümü, kafatası kemiklerinin uzunluklarının ölçümüne dayanan teknik.

<span class="mw-page-title-main">İvan Turgenyev</span> Rus yazar

İvan Sergeyeviç Turgenyev Rus şair, yazar, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tarih Tezi</span> sözdebilimsel çalışma

Türk Tarih Tezi, 1930'lu yıllarda, Mustafa Kemal Atatürk'ün teşvikiyle oluşturulan tarih yorumu. 1930 yılında yüz adet basılan Türk Tarihinin Ana Hatları isimli eser Türk Tarih Tezi'nin bildirgesi sayılır. Bu eser doğrultusunda hazırlanan ve 1931-1941 yılları arasında liselerde okutulan dört ciltlik ders kitabı da Türk Tarih Tezi'nin temel metinlerindendir. İslam ve Hristiyan çatışmasına dayalı Osmanlı tarihi tezine ve Türkler aleyhinde yazılan Batılı tarih tezlerine tepki olarak ortaya konmuştur. Bilimsel çevrelerde Türk Tarih Tezi, siyasi gayeler taşıdığı, hayalci veya romantik milliyetçi yönlerinin olduğu savlarıyla eleştirilmiştir.

Tıbbî antropoloji (uygulamalı) antropolojinin alt dallarındandır. Tıbbî açılardan birey ve toplumu inceleyen tıbbî antropoloji nispeten yeni bir bilim dalıdır. Sağlık, hastalık, tedavi gibi fenomenlerin kültürel, toplumsal ve biyolojik izdüşümlerini inceler. Bunun dışında çok farklı konuları da inceleyen tıbbî antropolojinin gelişimi çoğu antropolog tarafından 4 evrede tanımlanmaktadır. 1870’lerde ortaya çıkan kültürel antropoloji, bugün tıbbî antropoloji altında incelenen çoğu konu, kavram ve sorunu ele almıştır. Tıbbî antropoloji terimi 1963 yılından bu yana antropologların sağlık, hastalık ve bunlarla ilgili hemşirelik / bakım uygulamalarının sosyal süreçleri ve kültürel temsilciliğine ilişkin deneysel araştırma ve teoriler geliştirmek için bir etiket olarak kullanılmıştır 1970’lerle birlikte tıbbî antropoloji odak noktasını yerli tıp anlayışlarından, çoğunlukla kendi toplumları içinde yer etmiş, biyomedikal kurumlara ve bu kurumlara ilişkin kavramlara çevirmiştir. Son dönemlerde ise tıbbî antropologlar tıbbın araştırma ile ilişkin konularını incelemeye başlamışlardır. Tıbbî antropoloji, antropoloji ve tıbbın yanı sıra, sosyoloji, epidemiyoloji, etyoloji, ekoloji, ekonomi gibi farklı bilimlerden de kavram ve metodoloji açısından yararlanır.

Şevket Aziz Kansu, Türk, tıp doktoru, antropolog, akademisyen, üniversite idarecisi.

Kültürel antropoloji, etnolojik, etnografik, dilbilimsel, sosyal ve psikolojik analiz yöntemlerine dayanarak kültürlerin gelişimini inceleyen bilim dalı. Fiziksel antropoloji, arkeoloji ve dilbilimsel antropoloji ile birlikte antropolojinin geleneksel dört ana bölümünden biri olarak tanımlanır. Kültürel antropoloji, katılımcı gözlem, görüşme ve anketler dahil olmak üzere çeşitli metodolojilere sahiptir. Franz Boas ve pek çok öğrencisi kültüre difüzyonist, tarihsel bir yaklaşım getirmiş, daha sonra gelen Margaret Mead ve başkaları kültür ve kişilik arasındaki ilişkiyi ele alan bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Ruth Benedict gibi bazı bilim insanlarına göre kültür bir bütün olup kapalı bir sistemdir; başkalarına göre ise, o daha çok tarihsel olaylardan etkilenen gevşek biçimde bütünleşmiş bir davranış dizisidir. Ne kadar değişirse değişsin, tüm bu yazarların görüşleri şu temel varsayımı paylaşmaktadır: Kültür, davranışların başlıca belirleyicisidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Sapir</span>

Edward Sapir, Amerikalı dilbilimci ve etnologtur. Öncelikli unvanıysa, Amerikan yapısal dilbilimcisidir ve Sapir-Whorf Hipotezi'nin kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Radcliffe-Brown</span>

Alfred Reginald Radcliffe-Brown İngiliz sosyal antropolog. Yapısal işlevselci teoriyi geliştirdi. İlkel medeniyetlerin sosyal yapısına ilişkin temel kavramları tarif eden bir çerçeve çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Graduate Institute of International and Development Studies</span>

Graduate Institute of International and Development Studies İsviçre, Cenevre'de lisansüstü eğitim veren bir üniversitedir. Akademik ve profesyonel çevrelerde, Avrupa'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilir. Enstitü mezunlarının arasında çok sayıda büyükelçi, dışişleri bakanı, devlet başkanı, önceki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, yedi Nobel sahibi ve bir Pulitzer ödülü sahibi ünlü vardır. Okul özellikle siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, uluslararası iktisat, uluslararası tarih, antropoloji ve kalkınma gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Boas</span>

Franz Uri Boas modern antropolojinin kurucusu ve antropolojideki bütüncü yaklaşımı kişiliğinde de bulunduran Alman kökenli Amerikan vatandaşı dilbilimci ve etnolog. Antropoloji'nin ABD'de yerleşmesinde öncü olmuştur

Mary Butler Lewis (1903-1970) Amerikalı kadın antropolog. Pensilvanya'nın yerel tarihi yerleri ve Orta Amerika seramik sanatı ile ilgili çalışmaları ile tanınır. Pensilvanya Üniversitesinden antropoloji alanında doktora derecesi alan ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre Etnografya Müzesi</span>

Cenevre Etnografya Müzesi, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan etnografya müzelerinden biridir.

Nermin (Aygen) Erdentuğ, Türk antropolog.

Sibel Özbudun, Türk akademisyen, çevirmen, yazar, yayıncı ve antropolog.

Marcel Detienne, Belçikalı akademisyen, Yunan bilgini ve antropologdur, özellikle Antik Yunan'da söz ve otoktoni üzerine uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Irawati Karve</span> Hintli sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazar (1905-1970)

Irawati Karve, Hindistan, Maharaştra'dan öncü bir Hint sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazardır. Hindistan'da Hint Sosyolojisi ve Sosyolojisi'nin kurucusu G. S. Ghurye'nin öğrencilerinden biridir. İlk kadın Hint Sosyolog olduğu iddia edildi.

Muzaffer Süleyman Şenyürek, Türk antropolog.

Nephan Saran, Türk antropolog.