İçeriğe atla

Eugène Boudin

Eugène Boudin
1890'larda Boudin
Genel bilgiler
Doğum adıEugène Boudin
Doğum12 Temmuz 1824(1824-07-12)
Honfleur, Fransa
Ölüm8 Ağustos 1898 (74 yaşında)
Deauville, Fransa
UyrukFransız
AlanıResim
Katıldığı akımlarİzlenimcilik
Trouville kumsalında yüzenler. 1869. Ahşap üstüne yağlı-boya. Musée d'Orsay. Paris.
Trouville 1864

Eugène Boudin (12 Temmuz 1824 - 8 Ağustos 1898), açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

Özellikle deniz manzaraları yapan ressam, denizde ve kıyıda olup bitenleri resimlemek konusunda bir uzmandı. Özetleyici niteliğe sahip pastelleri Baudelaire ve Camille Corot'nun övgülerini aldı. Onun tablolarına bakan Corot ressama "Sen bir gökyüzü ustasısın." demişti. Sanatçının adına Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi tarafından ödül verilmektedir. Boudin, İzlenimcilik'in gelişmesinde en çok rol oynayan ressamlardan biri olarak kabul edilir.[1]

Hayatı

Gençliği

Boudin, Fransa'nın Normandiya bölgesinde yer alan Honfleur kentinde Léonard-Sébastien Boudin ve Marie-Félicité Buffet'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası La Havre ile Hamburg arasında gidip gelen gemilerde çalışıyordu. Aile, 1835 yılında La Havre şehrine taşındı ve Léonard-Sébastien Boudin burada kırtasiyecilik ve çerçevecilik yapmaya başladı. Ressam, 1836 yılında babasının yanına çırak olarak girdi.

1844 yılında, 20 yaşındayken kendi kırtasiye dükkânını açtı. İşinin bir parçası olarak Constant Troyon, Eugène Isabey, Charles Baudelaire gibi sanatçılarla tanıştı ve arkadaş oldu. 22 yaşında, Jean-François Millet ve Thomas Couture gibi ressam arkadaşlarının cesaretlendirmesi ile ticaret hayatını bırakarak resim yapmaya başladı. Şehirdeki sanat okuluna yazıldı.

1850'de gazeteci Alphonse Karr, Constantin Troyon ve Thomas Couture gibi isimlerin desteği ile Paris'te sanat çalışmalarına devam etmesi için senelik 1200 Frank burs kazandı. 30 Haziran 1851'de başkente gitti. Eugène Isabey'nin atölyesine devam ederken bir yandan da Louvre'da resim kopyalayarak kendini geliştirdi. Burada, bazı usta ressamların tablolarını bu ressamların hayranları için tekrar çizdi. 1855'ten sonra ressam kışlarını Paris'te yazlarını ise Normandiya'da geçirmeye başladı. Bu dönemde birçok liman ve tekne resmi yaptı.

Boudin ilk kişisel sergisini 1857 yılında Paris'te açtı. Aynı sene yirmi civarında eserini sattı. 1859'da ilk kez Paris Salonu'na kabul edildi. Şair Charles Baudelaire, Salon'da gördüğü eserini övdü ve ressama bazı tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanlarda Paris'te bir dükkânda sanatçının bir tablosunu görüp beğenen Gustave Courbet Boudin ile tanıştı ve ikili arkadaş oldular. Bu dönemde edindiği diğer iki arkadaş ise Hollandalı ressam Johan Barthold Jongkind ve Claude Monet idi. 1857 / 58'de Boudin, genç Claude Monet ile arkadaş oldu, o zamanlar Monet sadece 18 yaşındaydı ve onu gençlik karikatür çizimlerinden vazgeçip daha sonra Monet'nin Empresyonist resimlerinde belirginleşen su üzerindeki ışık oyununu ve parlak renklere olan sevgisini aşılamaya yardım ederek manzara ressamı olmaya ikna etti. Monet ve Boudin birlikte açık havada resim yapmaya başladılar. İkisi ömür boyu arkadaş kaldı ve Monet daha sonra Boudin'in erken etkisine saygılarını sundu. Boudin, Monet ve genç arkadaşlarına 1873'teki ilk Empresyonist sergiye katıldı, ancak kendisini hiçbir zaman bir radikal veya yenilikçi olarak görmedi.

Trouville yakınındaki sahil, yakl. 1865

14 Ocak 1863'te Boudin Marie-Anne Guedes ile evlendi. Bu yılın şubat ayında Paris'e geri taşındı. Eylül ayında ise Normandiya yakınlarındaki Trouville'e geri döndü. Aynı zamanlarda Gustave Courbet Deauville'de; Monet ve Jongking ise Honfleur'deydiler. Bu dönemde sık sık Bretanya Bölgesi'ni ziyaret etti ve birçok tablosunu orada çizdi. 1867'de "Notes d'un voyage en Bretagne" ("Bretanya Bölgesi Seyahatinden Notlar") isimli bir metin yazdı. Hanvec, Le Faou, Rumengol gibi yerlerdeki gündelik hayatı anlatan bu metin 1924 yılında Mercure de France dergisinde basıldı. 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı sırasında hem Boudin Anvers'te hem de Monet Londra'da olmak üzere yurt dışında yaşadılar. 1870'in sonlarında kısa bir süre Brüksel'de kaldıktan sonra deniz ressamlığına geri göndü. 1873'ten 1880'e kadar ise Boudinler Bordeaux'da yaşadılar.

Trouville'deki yelkenliler (1884), Yale Üniversitesi Sanat Galerisi, Bay ve Bayan Paul Mellon’un koleksiyonu

İzlenimcilik ve sonraki hayatı

Boudin, 1874 yılında fotoğrafçı Felix Nadar'ın stüdyosunda açılan izlenimcilerin ilk sergisine katıldı. Bu sergiler sanat simsarı Paul Durand-Ruel'in desteği ile sonraki yıllarda da devam etti. Boudin kendisini hiçbir zaman "yenilikçi" olarak görmese de sergiye katıldığı tarihten itibaren İzlenimcilik hareketinin gelişmesinde önemli rol oynayan isimlerden biri oldu. Büyüyen ünü sayesinde 1870'li yıllarda bol bol seyahat etme imkânı buldu. Hollanda, Belçika, güney Fransa ve İtalya'yı ziyaret ederek bu bölgelerde gelişmekte olan sanat akımları hakkında fikir sahibi oldu. Paris'te sergilere de katılmaya devam eden ressam, 1881 yılındaki Paris Salonu'nda üçüncülük madalyası kazandı. 1886'da New York'ta Durand-Ruel tarafından açılan İzlenimcilik sergisinde çalışmaları yer aldı. 1889 Exposition Universelle' de iki altın madalya kazandı.

Le Havre, Liman (1884), Brooklyn Müzesi

1889'da Mart ayında eşini kaybetti.

1892'de Villefranche-sur-Mer'e yerleşti. 1892'de Boudin, yeteneklerinin ve çağdaşlarının sanatı üzerindeki etkisinin biraz geç tanınan Légion d'honneur şövalyesi oldu.

1895 yılına kadar ilham vermesi için düzenli olarak Venedik'i ziyaret etti. 1898'de Paris'te iken rahatsızlandı. Deniz kenarında ölmek istediğini söyleyerek Deauville'e gitti. Ressam Paris'te 8 Ağustos'ta öldü. 12 Ağustos'ta Paris'in Montmartre bölgesinde yer alan St. Vincent Mezarlığı'na gömüldü.

Eserleri

Eugène Boudin bir deniz ressamı idi. Denizler ve sahillerle ilgili her şeyi izleyiciye sunma konusunda uzmandı. Balıkçıların limanlardaki ve pazarlardaki yaşamını ve Normandiya plajlarında vakit geçiren ondokuzuncu yüzyıl orta sınıf aileleri anlatan çok sayıda tablosu vardır.

Eserlerinde gökyüzüne ve havanın doğa üzerindeki etkilerine verdiği önem sebebiyle Fransız ressam Camille Corot kendisine "göklerin kralı" derdi.

Yaşamı boyunca yaklaşık 4,500 tablo yaptı. Ayrıca öldüğünde geride birçok çizim, pastel ve suluboyalar bıraktı. Ressama ait en geniş koleksiyona Musée des Beaux-Arts André Malraux sahiptir. Bu müzede sanatçının 224 eseri sergilenmektedir.

Mirası

Galeri

Eugène Boudin Ödülü Société Nationale des Beaux-Arts tarafından verilen bir ödüldür. Bu ödülün sahipleri arasında aşağıdaki ressamlar aday gösterildi:

  • Maurice Boitel, 1989'da.

Kaynakça

  • Sérullaz, Maurice (2004), Empresyonizm: Sanat Ansiklopedisi, Remzi Kitabevi, ISBN 975-14-0251-4 

Notlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Sen Nehri</span> Fransada bir akarsu

Sen Nehri, kuzeybatı Fransa'da önemli bir akarsu. Fransa'nın ikinci en uzun nehridir. Burgonya'dan doğar ve Manş Denizi'ne Le Havre yakınlarında dökülür. 776 km uzunluğundaki nehrin debisi ortalama 500 m³/s.dir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<i>İzlenim: Gün Doğumu</i>

İzlenim: Gün Doğumu, Claude Monet'nin izlenimcilik akımına adını veren resmidir. İzlenim: Gün Doğumu, ilk kez 1874 yılında, Paris'teki La Salon Galerisi’nde düzenlenen ilk izlenimcilik sergisinde sergilendi. Tabloda resmedilen manzaranın genel havası sislidir. Sislerin arasından güneş ışığı etrafı aydınlatıyor. Monet bu temayı sonralar başka tablolarında da kullanmıştır. Tablo Paris'te, Marmottan Monet Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Nadar</span> Fransız fotoğrafçı (1820-1910)

Nadar, Fransız fotoğrafçı, karikatürist, roman yazarı, gazeteci ve baloncu

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Orsay Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orsay Müzesi veya orijinal dilinde Musée d'Orsay, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan bir devlet müzesidir. Sen Nehri'nin sol yakasında bulunan müze eski bir tren garıydı. Bina 1898 - 1900 yılları arasında inşa edildi. Orsay Müzesi'nde çoğunlukla Fransız sanatına ait, 1848 - 1915 yıllarında arasında yaratılmış heykeller, resimler, mobilyalar ve fotoğraflar bulunur. Müze daha çok içlerinde Monet, Degas, Renoir, Cezanne gibi ressamların eserlerinin bulunduğu geniş izlenimci koleksiyonu ile tanınır. Bu koleksiyon, müzenin 1986 tarihindeki açılışına kadar Galerie nationale du Jeu de Paume'de sergileniyordu.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Robinson</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1896)

Theodore Robinson, izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean-François Millet</span> Fransız ressam (1814 – 1875)

Jean-François Millet Fransız ressam ve Fransa taşrasında doğan Barbizon ekolünün kurucularından. Millet, köylü sınıfına dair tablolarıyla bilinir ve eserleri realizm akımının bir parçası olarak sınıflandırılır.