İçeriğe atla

Eudyptes

Eudyptes
Yaşadığı dönem aralığı: 0,129-0 myö
Üst Pleyistosen-Günümüz[1] 
PreЄ
J
Kraliyet pengueni (Eudyptes schlegeli)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Sphenisciformes
Familya:Spheniscidae
Cins:Eudyptes
Vieillot, 1816
Türler
Metne bakınız.

Eudyptes, penguengiller (Spheniscidae) familyasından bir penguen cinsi.[1]

Türlerin tam sayısı uzmanlara göre 4-7 arasında değişir ve bir Chatham Adası türünün 19. yüzyılda nesli tükenmiştir. Dünya'da güney okyanusyadaki Subantarktik Adalarda bulunurlar ve hepsi de siyah-beyaz renkli, sarı sorguçlu, kırmızı gagalı ve kırmızı gözlü penguenlerdir. Bütün türleri iki yumurta yumurtlar ancak yuvalama mevsimi boyunca yalnızca bir tanesi yaşama imkânı bulur. İlk koyulan yumurta ikincisinden oldukça küçüktür.

Taksonomi

Cins adı 1816'da Fransız kuşbilimci Louis Jean Pierre Vieillot tarafından tanımlandı. Eski Yunanca eu "iyi" ve dyptes "dalıcı" sözcüklerinden türetilmiştir.

Türler

  • Fiordland pengueni (Eudyptes pachyrhynchus)
  • Snares pengueni (Eudyptes robustus)
  • Dik sorguçlu penguen (Eudyptes sclateri)
  • Güney kaya pengueni (Eudyptes chrysocome)
    • Hint-pasifik kaya pengueni (Eudyptes chrysocome filholi)
    • Amerika kaya pengueni (Eudyptes chrysocome chrysocome)
  • Kuzey kaya pengueni (Eudyptes moseleyi)
  • Kraliyet pengueni (Eudyptes schlegeli)
  • Makaroni pengueni (Eudyptes chrysolophus)
  • Chatham Adaları pengueni (Eudyptes sp.)

Kaynakça

  1. ^ a b "Mindat.org". www.mindat.org. 24 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Eudyptes ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Eudyptes ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Omurgalılar</span> kordalılar alt şubesi

Omurgalılar, hayvanlar aleminin kordalılar şubesine ait bir alt şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Suat Kaya</span> Türk futbolcu

Suat Kaya, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Macellan pengueni</span>

Macellan pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Macellan pengueni adını Portekiz'li denizci onuruna Ferdinand Magellan'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kral penguen</span> penguen türü

Kral penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının ikinci en büyük türü. İmparator penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsindendir.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Büyük penguenler</span>

Büyük penguenler (Aptenodytes), penguengiller (Spheniscidae) familyasından bir kuş cinsi. Bilimsel adı olan Aptenodytes Yunanca'dan türemiş olup, yaklaşık olarak „kanatsız dalgıç“ anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Alcidae</span>

Alcidae Charadriiformes takımına bağlı bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hassas türler</span>

Neslinin tükenme riski yüksek olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Boz ebabil</span> Kuş türü

Boz ebabil, sağangiller (Apodidae) familyasından genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makaroni pengueni</span> Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türü

Makaroni pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türüdür. Sorguçlu penguenler (Eudyptes) olarak adlandırılan penguen cinsinin altı türünden birisidir. Kraliyet pengueni ile akrabalığı vardır ve bazı kesimler bu ikisini tek tür olarak ele alırlar. Sarı bir sorgucu olup, yüzü ile üst kısmı siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin bir şekilde ayrılır. Yetişkinler ortalama 5,5 kg (12 lb) ağırlığında ve 70 cm uzunluğundadır. Erkek bireyleri, dişi bireylerinden daha büyük boyuttadır ve gagaları daha uzundur. Makaroni penguenleri göçmendir, istisnai durumlarda yuvalama mevsimi dışında karada görülürler. Yaşam süreleri 8 ila 15 yıl arasında değişir.

Subantarktika krili, Euphausiidae familyasından, Antarktika'nın altında kalan bölgelerde yaşayan kril türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Chatham Adaları</span> Büyük Okyanusun güneyinde Yeni Zelandaya bağlı ada

Chatham Adaları, Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'ya bağlı olan, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan bir takımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Dik sorguçlu penguen</span>

Dik sorguçlu penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Yeni Zelanda bölgesinde yaşayan bir penguen türüdür. Sorguçlu penguen türlerinden biridir.

<i>Phalacrocorax featherstoni</i>

Phalacrocorax featherstoni, Phalacrocorax cinsine bağlı bir kuş türüdür. Yeni Zelanda'da Pitt Adası ve Chatham Adaları'na endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Chatham County, Georgia</span> Georgia eyaletinde bölge

Chatham ili veya Chatham County Amerika Birleşik Devletleri'nin Georgia eyaletinde bulunan bir ildir. İlin merkezi Savannah şehridir.

<i>Eudyptes robustus</i>

Eudyptes robustus, Eudyptes cinsine bağlı Yeni Zelanda'ya özgü bir penguen türüdür.