İçeriğe atla

Eudokia (V. Konstantinos'un eşi)

Eudokia
Bizans İmparatoriçesi
Hüküm süresi705–711
Doğum8. Yüzyıl
Ölüm8. Yüzyıl
Eş(ler)iV. Konstantinos
Çocuk(lar)ıNikiforos
Hristofer
Nikitas
Eudokimos
Anthimo
Anthusa
Hanedanİsaurya Hanedanı

Eudokia Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un üçüncü eşidir. Günah Çıkartıcı Theofanis'in Vakainamesinde, Anatolikon Theması strategos'u Mihail Melissenos'un baldızıdır. Eudokia'nın kızkardeşi ve eniştesi Konstantinopolis patriği I. Theodotos'un ebeveynidir.

İmparatoriçe

Konstantinos 741 yılından beri imparatordu ve ilk karısı Çiçek 25 Ocak 750 tarihinde, İmparator IV. Leon isimiyle babasının arkasından tahta geçecek bir erkek çocuk doğurmuştu. Onun doğumu, Çiçek'in tarihi kayıtlarda adının geçtiği son olaydır. Takip eden yıl, Konstantinos, Maria ile evlenmiştir. Lynda Garland, Çiçek'in doğum sırasında öldüğünü önerir.[1]

Maria, evliliğinden çok uzun bir zaman geçmeden çocuksuz olarak ölmüştür.[2] Konstantinos'un Eudokia ile evlendiği tarih bilinmemektedir, geç 751 ile 769 arası olması mümkündür. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre, 2 Nisan 769 tarihinde, Konstantinos onu augusta ilan etti. Ertesi gün, iki oğlu sezar unvanı alırken, üçüncüsü ise nobilissimus yapıldı. Bu törenler, evliliklerinden çok yıllar sonra olmuştur.

Theofanis, üçüncü kez evlenen imparatorun varlığının sıra dışı olduğunu vurgular. 899 yılında VI. Leon'un üçüncü karısı Eudokia Baïana ile evliliği, Georgiy Ostrogorskiy'e göre o zamanın Bizans kanunlarına göre kanunsuz ve Ortodoks Kilisesi uygulamalarına uygun değildi. Bu durumun Eudokia'nın evliliğinin meşruluğunu da etkilediği kabul edilebilir.

V. Konstantinos, Putkırıcı imparatordu ve özellikle iconodule (Putkırıcı karşıtı) görüşlerin kalesi olan manastırları hedef aldı. Fakat Eudokia Mantineon St. Anthusa manastırının cömert yardım seveni olarak kaydedilmiş ve hatta bir kızına bu manastırın koruyucu azizinin ismini vermiştir bu da onun kocasının dinin görüşlerini paylaşmadığını gösterir.

Konstantinos, 14 Eylül 775 tarihinde öldüğünde Bulgar Telerig'e karşı bir sefer yürütüyordu. Eudokia'nın bu sırada yaşayıp yaşamadığı belirsizdir.

Çocukları

Konstantinos ile Eudokia çiftinin bilinen altı çocuğu olmuştur:

  • Nikiforos: 769 yılında sezar unvanı ile taltif edilmiştir. Theofanis, imparatora karşı birçok farklı komploya karıştığını kaydeder. Önce Mayıs 776 tarihinde, üvey kardeşi İmparator IV. Leon'a karşı girişimde bulunmuş, kırbaç cezasına çarptırılıp, sürgüne yollanmıştır. İkinci kez, baldızı naip imparatoriçe İrini'ye karşı girişimde bulunmuş, bir manastıra sürgüne yollanmıştır. Üçüncü kez, VI. Konstantinos'a karşı girişimde bulunmuş, kör edilmiş ve imparatorluk sarayında hapis edilmiştir. Dördüncü kez, Ekim 797 tarihinde oğlunu tahtan indiren İrini'ye karşı girişimde bulunmuş, İrini'nin memleketi Atina'ya sürgüne gönderilmiştir. Beşinci kez, 812 yılında I. Mihail'e karşı girişimde bulunmuş, bu kez Marmara Denizi'nde bir yer olan Aphousia isimli bir yere sürgüne gönderilmiştir. Daha sonra adı kayıtlarda geçmemiştir.
  • Hristoforos: ikinci çocuk olduğu kabul edilir. 769 yılında sezar unvanı ile taltif edilmiştir. Theofanis, onu birçok farklı komploda ağabeyini desteklediğini kaydeder. 780 yılında bir manastıra sürgüne gönderilmiş, 792 yılında dili kesilmiştir. 799 yılında kör edilmiştir.
  • Nikitas: üçünücü çocuk olduğu kabul edilir. 769 yılında nobilissimus unvanı ile taltif edilmiştir. Theofanis, onu birçok farklı komploda ağabeyini desteklediğini kaydeder. 780 yılında bir manastıra sürgüne gönderilmiş, 792 yılında dili kesilmiş ve 799 yılında kör edilmiştir.
  • Anthimos: dördüncü çocuk olduğu kabul edilir. 775 yılında üvey ağabeyi İmparator IV. Leon tarafından nobilissimus unvanı ile taltif edilmiştir. 780 yılında bir manastıra sürgüne gönderilmiş, 792 yılında dili kesilmiş ve 799 yılında kör edilmiştir.
  • Evdokimos: beşinci çocuk olduğu kabul edilir. 775 yılında üvey ağabeyi İmparator IV. Leon tarafından nobilissimus unvanı ile taltif edilmiştir. 780 yılında bir manastıra sürgüne gönderilmiş, 792 yılında dili kesilmiş ve 799 yılında kör edilmiştir.
  • Anthusa (757–809). Sofu bir rahibeydi, VI. Konstantinos'un küçüklüğünde İrini ile naipliği paylaşmayı reddetti.[3]
Eudokia (V. Konstantinos'un eşi)
İsaurya Hanedanı
Doğumu:  ? Ölümü:  ?
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Maria
Bizans İmparatoriçe eşi
751–775
Sonra gelen
İrini

Kaynakça

  1. ^ ""Irene, wife of Constantine V" (2000)". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  2. ^ ""Maria, second wife of Constantine V" (2000)". 1 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  3. ^ "Hagiografi, her biri hakkında kısa bilgiler içeren azizler listesi". 21 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romen Diyojen</span> 1068–1071 yılları arasındaki Bizans imparatoru

IV. Romanos ya da yaygın Türkçe adıyla Romen Diyojen, 1068 ile 1071 arasında hüküm süren Bizans imparatoru. Anadolu'yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Alparslan'a karşı başarısız olunca tahttan indirildi ve Bizans tarafından gözlerine mil çekildi. Gözlerine mil çekme işlemi çok kötü yapıldığı için öldü.

<span class="mw-page-title-main">Heraklonas</span>

Heraklonas veya Herakleonas, , Şubat – Eylul 641 arasında Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Heraklonas imparator Herakleios ile onun yeğeni olan Martina'nın oğlu idi.

<span class="mw-page-title-main">IV. Leon</span> Bizans imparatoru

IV. Leon Hazar (eski Yunanca: Λέων Δ΄, Latince Leōn IV) 775 ile 780 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">V. Leon</span>

V. Leon (775- 25 Aralık 820), 813 – 820 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos</span>

VI. Konstantinos 780 ile 797 döneminde Bizans İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

İman Savunucusu Theofanis, Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesidir. Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eudokia Makrembolitissa</span>

Eudokia Makrembolitissa Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un ikinci karısı. 1067 yılında onun ölümünden sonra Romen Diyojen'in karısı olmuştur. Ayrıca Konstantinopolis Patriği I. Mihail Kirularios'un yeğenidir.

İoannis Dukas ya da Yannis Dükas, Paflagonyalı asil olan ve Moesia Superior Thema'sı valisi olan Andronikos Dukas'ın oğlu, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un kardeşidir. İoannis Dukas, İmparator I. Aleksios'un karısı İrini Dukena'nın baba tarafından büyük babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Mistikos</span>

I. Nikolaos Mistikos ya da I. Nicholas Mysticus, Mart 901'den Şubat 906'ya ve Mayıs 912'den öldüğü Mayıs 925 yılına kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Zoi Zaucena</span> Bizanslı imparatoriçe

Zoi Zaucena, Bizans İmparatoru VI. Leon'nin ikinci karısı. Kocasının hükümdarlığında yüksek rütbeli bürokratlık yapmış Stilianos Zaucis'in kızıdır.

Eudokia Baïana Bizans İmparatoru VI. Leon'un üçüncü karısı.

Çiçek, Hazar Kağanı Han Bihar'ın kızı ve Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un ilk eşidir.

Efrosini, İsaurya Hanedanı'nın son temsilcisi Bizans İmparatoru VI. Konstantinos ile Maria'nın kızıdır. İmparator II. Mikhail'in ikinci eşidir.

Theodote, VI. Konstantinos'un imparatoriçe eşi. Konstantinopolis'in ayrıcalıklı bir ailesinin üyesidir, erkek kardeşinin bir hypatos olduğu belirtilir. Annesi Anna'nın, Theoktiste isminde bir kızkardeşi, Plato isminde erkek kardeşi vardır. Teyzesi Theoktiste, Thedoros o Studitis'in annesidir. Bu nedenle onunla birinci derece kuzendir.

Aetios ya da Aetius Bizanslı hadım bürokrat ve Bizans İmparatoriçesi Atinalı İrini'nin en güvendiği danışmanlarından biridir. İrini mutlak hükümdar olunca, Aetios, hadım başbakan Stavrakios ile yoğun bir rekabete girmiştir. Stavrakios'un ölümünden sonra, devletin en önemli adamı olmuştur. Kardeşi Leon adına tahtı gasp edecek bir komplo kurmuştur fakat 802 yılında İrini tahttan indirilince gücünü kaybetmiştir.

Stavrakios Bizanslı hadım bürokrat ve Bizans İmparatoriçesi Atinalı İrini'nin en önemli ve etkili danışmanlarından biridir. İrini'nin genç oğlu İmparator VI. Konstantinos döneminde, 790 yılında genç imparatorun lehine gerçekleşen askeri darbe sonrası sürgüne gönderilmesine kadar 780–790 yılları arasında başbakanlığa vekalet etmiştir. İrini, 792 yılında ortak hükümdar olarak çağrıldığında görevine geri dönmüştür, 797 yılında İrini'nin oğlunu tahttan indirip, kör edip, muhtemel öldürmesine yardım etmiştir. Sonra güçlü pozisyonu, bir diğer güçlü hadım Aetios tarafından tehdit edilmiştir. Aralarında yükselen rekabet ve Stavrakios'un imparatorlukla ilgili hırslar, Stavrakios'un ölümüne kadar devam etmiştir.

Eudokia ya da Eudocia, asıl ismi Fabia idi. Herakleios'un 610 ile öldüğü 612 yılına kadar ilk eşiydi. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Afrika Eksarhlığı'nda toprak sahibi Rogas'ın kızıdır.

Martina, Herakleios'un ikinci eşi olan Bizans İmparatoriçesi ve 641 yılında oğlunun naibesi. Herakleios'un kızkardeşi Maria ile Martinus isimli birinin kızıdır. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Herakleios ve Maria Yaşlı Herakleios ile karısı Epiphania'nın çocuklarıdır.

Nikiforos, Bizans imparatoru V. Konstantinos'un ikinci oğlu ve Bizans İmparatorluğu'nun Sezar'ıydı. Üvey kardeşi IV. Leon'a karşı, Nikiforos'un unvanına mal olan bir komploya girişmişti ve sonraki hükümdarlıklar olan yeğeni VI. Konstantinos 780-797) ve Konstantinos'un annesi Atinalı İrini'den sırasında çok sayıda gasp komplosunun odak noktası oldu. Bu nedenle gözleri kör edildi ve hayatının çoğunu bir manastıra sürgüne gönderdi; muhtemelen 812'den sonra Aphousia adasında öldü.