İçeriğe atla

Eudocia (Likya)

Eudocia (Grekçe: Εὐδοκία), Likya'nın antik bir şehri.

William Smith'in Yunan ve Roma Coğrafyası Sözlüğü (1854)'ne göre Hierocles'in Sinekdimos eseri Anadolu'da Eudocia (Grekçe: Εὐδοκία) adında 4, Likya'da ise 1 tane şehirden bahsediyor.[1] Akademisyenlerin Sinekdimos'tan notlarına göre Eudocias veya Eudoxias şeklinde  adlandırılan  bir veya birden fazla yer mevcut.[2][3] 

Gams tarafından yapılan daha yakın zamanlı çalışmalar Likya'da Eudocias veya  Eudocia adında herhangi bir psikoposluk bölgesinin varlığından söz etmiyor ama Eudocias (Likya'da olmayan)'dan, Likya'nın Telmessos bölgesinden ve  Pamfilya'nın Termessos bölgesinden bahsettiği biliniyor. [3]

Kaynakça

  1. ^ "William Smith, Dictionary of Greek and Roman Geography (1854)". 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  2. ^ "Frank Kolb (editor), Chora und Polis (Oldenbourg Verlag 2004 ISBN 978-34-8656730-4), pp. 104–105". 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016. 
  3. ^ a b Pius Bonifacius Gams, Series episcoporum Ecclesiae Catholicae 26 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Leipzig 1931, p. 450

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tlos</span>

Tlos bugün Muğla'nın Seydikemer ilçesi yakınlarında yer alan kadim bir Likya kentiydi. Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye İlçesi’nin yaklaşık 42 km doğusundaki Yaka Köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar'ın (Kragos) sarp batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Ayrıca güneydeki Saklıkent Kanyonu ile kuzey yönde bulunan Kemer Beldesi antik kentin egemenlik sınırlarını çizer.

<span class="mw-page-title-main">Antifellos</span> Günümüz Kaşda yer alan Likya antik kenti

Antifellos veya Antiphellos, başlangıçta Habesos olarak bilinen, Likya'da yer alan antik bir kıyı kentiydi. Kentin Yunanca adının ilk kez M.Ö. 4. yüzyıla ait bir yazıtta geçtiği görülmektedir. İlk olarak Likyalılar tarafından yerleşilen şehir, M.Ö. 6. yüzyılda Persler tarafından işgal edildi. Yunanlar döneminde önem kazanıp yakınlarındaki iç bölge kenti Phellos’un limanı olarak hizmet verdi. Ancak, Phellos önemini yitirdikçe Antifellos bölgenin en büyük kenti haline gelip kendi parasını basma yetkisine sahip olmuştu. Roma döneminde ise 141 yılında bölgeyi tahrip eden deprem sonrası yeniden inşa edilmesine yardımcı olan Rhodiapolis'li hayırsever Opramoas'tan mali destek aldı.

<span class="mw-page-title-main">Karya</span>

Karya, Anadolu'nun güneybatısında günümüzde Muğla kuzey kısımları Denizli güneyi ve içerideki bölgeye denk gelen coğrafyanın eski çağlardaki ismi. Bölgenin oluşumu Antik Yunan kavimlerinin Anadolu'nun Ege kıyılarında koloniler kurmaya başlamalarından öncesine dayanmaktadır ve bir uygarlık düzeyi yaratmış olan Karyalıların Anadolu'nun yerli halkı olduğu konusunda tarihçiler arasındaki mutabakat genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Likya</span> Anadolunun Teke Yarımadasının antik dönemdeki adı

Likya veya Lisiya , M.Ö. 15-14. yüzyıldan M.Ö. 546'ya kadar Anadolu'nun Teke Yarımadası'nda varlık göstermiş ulustur. Likya, aynı zamanda bu bölgedeki antik kentlerin oluşturduğu bir federasyon ve daha sonra da Roma İmparatorluğu’nun bir eyaletidir. "Işık Ülkesi" anlamına gelen Likya, Antalya ve Muğla illeri ile Burdur ilinin iç kısımlarında, Akdeniz'e sınır olan bir bölgede yer alıyordu. Antik Mısır'ın Geç Tunç Çağı kayıtları ve Hitit İmparatorluğu'na ait tarihi belgelerde adından bahsedilen bir devlettir. Hitit kayıtlarında adı Lukka olarak geçmektedir.

Bakırçay, eskiden Kaikos, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe'nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisi'nin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anavarza</span>

Anavarza, Türkiye'nin Adana ilinde, Kozan sınırları içerisinde, Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde, tarihi Kilikya bölgesinde bulunan antik kent. Çevresi mesire yeri olarak kullanılır. Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza'nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Mira (antik kent)</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısında bulunan bir Likya antik kenti

Myra, günümüzde Antalya ilinin Demre ilçesinin bulunduğu yörede yer alan antik bir Likya kentidir. Alacadağ, Akdağlar (Massikytos) ve Ege Denizi arasında Demre Çayı (Myros) tarafından taşınan toprakla oluşmuş verimli alüvyon ovasına kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Semender</span> kuyruklu amfibiyen

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler, iki yaşamlılar sınıfından yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar.

Şar ya da Komana, Adana'nın en kuzeyinde Tufanbeyli ilçesine bağlı Şarköy'de bulunan bir örenyeridir. Eski dönemde Hitit'ler tarafından kullanılan dini bir merkez olarak bilinir.

Eudocia (Kapadokya), William Smith'in Yunan ve Roma Coğrafyası Sözlüğü (1854)'ne göre Hierocles'in Sinekdimos eseri Anadolu'da Eudocia (Grekçe: Εὐδοκία) adında 4, Kapadokya'da ise 1 tane şehirden bahsediyor olmasına rağmen Sinekdimos'un Gustav Parthey tarafından 1866'da yayınlanan versiyonunda Kapadokya şehirleri arasında aynı veya benzer isimli bir şehirden bahsedilmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü</span>

İngiliz bilim insanı William Smith (1813–1893) tarafından düzenlenen son klasik sözlük serisi olan ve kardeş bir çalışması olan "Yunan ve Roma Eski Eserler Sözlüğü" ve "Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü"nü içinde barındıran "Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü" ilk kez 1854'te basıldı.

Faustinopolis, Colonia Faustinopolis ya da Halala, Anadolu'nun Kapadokya bölgesinde, Tyana'nın 20 km güneyinde ve Gülek Boğazı yakınlarında yer alan bir antik kent. Kentin adı, Marcus Aurelius'un eşi Genç Faustina'dan gelmektedir.

Kardiya, Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur.

Arsamosata Fırat kenarında bugün ki Elazığ kentinin yakınlarında kurulmuş Ermeni Sophene'de antik bir şehirdir. Orontid Hanedanı'ndan Kral I. Arsames tarafından M.Ö. 3.yüzyılda kurulmuştur. Kentin Orta Çağ'daki adı Ashmushat idi, Roma ve Bizans zamanında Armosota (Ἀρμόσοτα) ve Arsamosota (Ἀρσαμόσοτα) isimleriyle anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kızılada</span>

Kızılada, antik adıyla Lagusa ya da Lagousa, Akdeniz'de Fethiye sahile 6.4 km uzaklıkta bulunan bir Türk adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Müzesi</span>

Fethiye Müzesi, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir müzedir. Dalaman, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz ve Seydikemer'den gelen arkeolojik eser ve bulguların sergilendiği müze, 1962 yılında faaliyet göstermeye başladı. Fethiye Müzesi iki ana salondan oluşur ve sergilenen eserler kronolojik olarak sıralanmıştır. Eserler MÖ 3000 ile Geç Osmanlı Dönemi aralığını kapsar. Fethiye çevresinde bulunan arkeolojik bölgeler Fethiye Müzesi'ne bağlıdır.

Pisidya'daki Sozopolis, Seleukos döneminde Apollonia (Ἀπολλωνία) ve Apollonias (Ἀπολλωνίας) olarak adlandırılan, eski Roma eyaleti Pisidya'da bir kasabaydı ve günümüzde Bulgaristan'da yer alan Haemimonto'daki Trakya Sozopolis'i ile karıştırılmamalıdır..

MycoBank, yeni mikolojik adları ve kombinasyonları belgeleyen, sonunda açıklamalar ve resimlerle birleştirilen çevrimiçi bir veritabanıdır. Utrecht'teki Westerdijk Mantar Biyolojik Çeşitlilik Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Eudocias veya Eudocia Pamfilya'nın antik bir şehri. Termessos'un komşusu konumunda idi.

Eudocia (Frigya), William Smith'in Yunan ve Roma Coğrafyası Sözlüğü (1854)'ne göre Hierocles'in Sinekdimos eseri Anadolu'da Eudocia (Grekçe: Εὐδοκία) adında 4, Frigya'da ise 1 tane şehirden bahsediyor. Sinekdimos'un Gustav Parthey tarafından 1866'da yayınlanan versiyonunda bahsi geçen Frigya şehrine Eudocias (Grekçe: Εὐδοκιάς) ismiyle yerverilmiştir.