İçeriğe atla

Etnospor Kültür Festivali

Etnospor Kültür Festivali
Başlangıcı2016
Yeriİstanbul
DüzenleyiciDünya Etnospor Konfederasyonu

Dünya Etnospor Konfederasyonu, 2016 yılından bu yana her yıl onlarca ülkeden yüzbinlerce ziyaretçinin katılımı ile İstanbul’da Etnospor Kültür Festivali düzenlemektedir. Geleneksel sporlar ve oyunlar kapsamında dünyanın en geniş̧ katılımlı festivali olan Etnospor Kültür Festivali, geleneksel spor müsabakalarının yanı sıra tarihi el sanatları atölyelerinden geleneksel lezzetlere, sanatsal gösterilerden geleneksel ritüellerin sergilenmesine kadar birçok aktiviteye sahne olmaktadır. Farklı milletlerden pek çok katılımcının olduğu festivalde katılımcı ülkeler kültürel ve sportif etkinliklerini sergileme fırsatı bulmaktadır.

1. Etnospor Kültür Festivali

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından, “meydan bu meydan” sloganı ile 1. Etnospor Kültür Festivali 26-28 Ağustos 2016 tarihlerinde birçok ülkeden geleneksel sporlar ve oyunlar, kültürel etkinlikler eşliğinde Küçükçekmece- Bezirgânbahçe'de düzenlenmiştir. 1. Etnospor Kültür Festivaline Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 300 bine yakın ziyaretçi katılmıştır.[1]

2. Etnospor Kültür Festivali

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından “Ok Yaydan Çıktı!” sloganıyla 11-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Yenikapı Meydanı'nda düzenlenmiştir. 2. Etnospor Kültür Festivali düzenlenmiştir. 12 geleneksel spor branşı ile gerçekleşen 2. Etnospor Kültür Festivaline Türkiye ve Dünyanın çeşitli ülkelerinden 750 bine yakın ziyaretçi katılım sağlamıştır.[2]

3. Etnospor Kültür Festivali

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali’nin üçüncüsü, “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganıyla Yenikapı Meydanı’nda düzenlenmiştir. 5 gün süren 3. Etnospor Kültür Festivali'ne Türkiye ve Dünyanın çeşitli ülkelerinden 1 milyona yakın ziyaretçi katılım sağlamıştır.[3][4]

4. Etnospor Kültür Festivali

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin dördüncüsü "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla 3-6 Ekim 2019 tarihlerinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlendi.

"Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla azim, kararlılık ve mücadele vurgusunun yapıldığı organizasyona 1 milyon 200 bin kişi katıldı. 12 dalda geleneksel oyun ve sporun yanı sıra katılımcı ülkelerin geleneksel lezzetleri, el sanatları ve geleneksel çocuk oyunları sergilenmiştir.[5][6][7]

5. Etnospor Kültür Festivali

9-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen 5. Etnospor Kültür Festivali, yapılan açıklamaya göre 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı.[8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ "1. Etnospor Kültür Festivali 2016". Dünya Etnospor Konfederasyonu. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "2. Etnospor Kültür Festivali 2017". Dünya Etnospor Konfederasyonu. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "3. Etnospor Kültür Festivali 2018". Dünya Etnospor Konfederasyonu. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "3. Etnospor Kültür Festivali Başladı". Anadolu Ajansı. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "4. Etnospor Kültür Festivali 2019". Dünya Etnospor Konfederasyonu. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "4. Etnospor Kültür Festivali Başladı". Anadolu Ajansı. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "4. Etnospor Kültür Festivali Fotoğraf Yarışması Başladı". Hürriyet. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "5. Etnospor Kültür Festivali'nde 2. gün". www.aa.com.tr. 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  9. ^ Gzt (9 Haziran 2022). "5. Etnospor Kültür Festivali başladı". Gzt. 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  10. ^ "5. Etnospor Kültür Festivali başladı". TRT Haber. 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali</span>

Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, ilk kez 1973 yılında dönemin Arhavi Kaymakamı Erol Ertuğrul tarafından gündeme getirildi. Belediye başkanı Kazım Kurtoğlu’nun katkıları ile İlçe Turizm yasası gereği kurulan komite ile 1-3 Temmuz 1973 tarihleri arasında, ağırlığı müzik, folklor, spor ve sanatsal etkinliklerin düzenlendiği organizasyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları veya eski adıyla Yabancılar İçin Türkçe Yarışması, ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışma. Olimpiyatlar çerçevesinde Türkiye'ye getirilen öğrenciler Türkçe şarkı ve şiir okuyor, halk oyunları gösterisi yapıyordu. Bu çerçevede yurt dışında bulunan Gülen okullarında Türkçe eğitim verildiği ve Türkçenin öğretildiği katılımcılara gösteriliyordu. Ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erişte</span>

Erişte ya da Kesme ; un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır. Kesildikten sonra oda sıcaklığında tutarak, fırında veya tavada kurutulur. Türkiye'nin bazı bölgelerinde hamura yumurta da eklenir. Süt, peynir altı suyu tozu gibi maddeler de eriştenin hamuruna katılabilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta Asya, özellikle Türki ülkelerde "kesme" adı ile bilinir. Aynı zamanda Çin ve Türki ülkelerde tüketilen lagman aşına benzerlik gösterir.

Şeyh Edebalı'yı Anma ve Ahilik Haftası, Bilecik'te eylül ayının ilk haftası gerçekleştirilen kültürel etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Çin mutfağı</span>

Çin mutfağı başta Çin olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">San Diego Comic-Con</span>

Comic-Con International, - San Diego Comic Con (SDCC) olarak da adlandırılır - 1970'ten beri San Diego'da düzenlenen bir çizgi roman fuarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara tavası</span> Orta Anadolu mutfağından geleneksel yemek

Ankara Tavası, eski Ankara mutfağına ait bir yemektir. Ankara il sınırları dışında en iyi bilinen yerel yemeklerden biridir. Etli ve sebzeli bir pilav veya şehriye yemeğidir. Çeşitli varyasyonları olmakla beraber, ortak özellik, etler ve sebzelerin kavrulduktan sonra pişirilecek şehriye veya pilava eklenmesi ve etin suyu içinde fırında pişirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Göçebe Oyunları</span> Uluslararası Yarışma

Dünya Göçebe Oyunları, Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır. Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi'nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir. Katılan ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya, Afganistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Etnospor Konfederasyonu</span>

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

Cüneyt Yalaz, Türk tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu; tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, ışık tasarımcısı ve eğitmeni.

Bakü Uluslararası Caz Festivali – Azerbaycan Kültür Bakanlığı ve "Caz Dünyası" dergisi tarafından düzenlenen organizasyon. Bakü Uluslararası Caz Festivali 2005 yılından beri düzenlenmektedir. Festivalde hem yabancı hem de yerli caz yıldızları sahne almaktadır. Bakü Uluslararası Caz Festivali; eğitim(seminerler ve ustalık sınıfları), “çocuklar caz günü”, yarışma("en iyi caz sanatçısı"), sanat ve fotoğraf sergileri, dünya caz sanatçılarının caz konserleri ve başka etkinliklerden ibaret olan forum ve müzik festivalidir.

Geleneksel Sporlar Ödülleri, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından 2019 yılından itibaren verilen bir ödüldür. Geleneksel sporlara ve oyunlara katkı sağlayan kişilerin, kurumların ve kuruluşların onurlandırılması ve tüm ülkelerde duyurulmasını amacıyla her yıl "Geleneksel Sporlar Ödülleri" organize edilir. Bu ödüller, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından seçilen, alanında uzman jüriler tarafından verilmektedir.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından her sene düzenlenen "Geleneksel Sporlar İhyası" adı altında katılımcı ülkelerden akademisyenler, bakanlar, devlet yetkilileri ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile "Uluslararası Etnospor Forumu" düzenlenmektedir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde bulunan kurumların faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlenen forum, 2018 yılında ilk olarak Antalya'da düzenlenmiştir. Uluslararası Etnospor Forumu, geleneksel sporların ve oyunların belirlenen hedeflerini gerçekleştirmek için istişare, iş birliği ve kolektif akıl platformu görevi görmektedir.

Etnospor, geleneksel kültürlerin muhafaza edildiği etnik kimliklere ait çok sayıda ögeyi bünyesinde bulunduran spor aktivitelerinin genel bir tanımıdır. Aba Güreşi, Pato, Ssierum, Tent Pegging, Aşık Oyunları, Yabusame, Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Kökbörü, Kuşak Güreşi, Mangala, Mas Güreşi, Şalvar Güreşi, Yağlı Güreş ve Yaya Okçuluğu etnosporlara örnek verilebilecek oyun ve sporlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Sura yemeği</span>

Sura bir et yemeğidir. Sura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biridir. Balıkesir'de de yapılır. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılır,Baharatlı iç pilav, kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilir. Kurban Bayramı gibi özel günlerde pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Dünya Göçebe Oyunları</span>

2022 Dünya Göçebe Oyunları, Dünya Göçebe Oyunları Komitesi tarafından 29 Eylül-2 Ekim 2022 tarihleri arasında 4.kez Türkiye'nin İznik kentinde 37 sporun yer aldığı oyunlarda düzenlendi.

Etnospor Yağlı Güreşleri, İstanbul ilinin Bakırköy ilçesinde düzenlenen bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır.