İçeriğe atla

Etnolojik film

Etnolojik film, etnoloji ve etnografya alanında üretilen bir çeşit belgesel film. Etnolojik filmlerin amacı yabancı kültürleri içinde bulundukları sosyokültürel ve sosyoekonomik çevrelerinde kaydederek, bu kültürlerin yaşam şartlarını, normlarını ve değerlerini anlamak ve incelemektir. Etnolojik filmin en önemli özelliği sadece belirli bir etnik grup ya da yerli halkın filmin konusunu belirlemesidir.[1]

Etnolojik filmler görsel antropolojinin alanına girmektedir.[2]

Tarihsel gelişim

İlk etnolojik filmler 1900lü yıllarda kolonileşme ile paralel gelişim gösteren bölgesel keşif ve araştırma seferleri ile birlikte üretildi. Filmlerin üretimindeki temel amaç, yabancı kültürler hakkında biyoantropolojik bilgi sahibi olmaktı. İlk çekimler genellikle yerli halkın belirli işleri nasıl yaptığına ya da bir tören ya da ritüeli nasıl kutladığına yönelik, bu kişileri meşguliyetleri esnasında kayda almaktaydı. Kayda alınan bu süreçler sonraları geri dönüldüğünde analiz edilmekteydi. Bu sayede bu film materyalleri etnolojik araştırma değeri olan kayıtlar haline geldiler. İlk etnolojik film, 1922 yapımı içerisinde kurgusal öğeler de barındıran ve yönetmenliğini Robert Joseph Flaherty'nin üstlendiği Kuzeyli Nanook filmidir.

1950lere değin pek kabul görmeyen ve yaygınlaşmayan etnolojik film, 1960ların başında yeniden ilgi çekmeye başladı. Bilhassa Fransız etnolog ve yönetmen Jean Rouch, John Marshall ve Robert Gardner bu dönemde etnolojik film ile yakından ilgilenen isimler olmuşlardır. Kameraların teknolojik olarak gelişmesi ve hafifleşmesi ile, filmlerin nasıl çekilmesi gerektiği yönünde de yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaya başladı. Önceki çekimlerde eşzamanlı ses ve video kaydı mümkün değilken, artık mümkün hale gelmişti. Etnolojik filmde yenilikçi yaklaşımlardan birine örnek olarak olarak David ve Judith MacDougall'ın Turkana Conversations isimli üçlü filml verilebilir.

Bilimsel önemi

Etnolojik filmin birincil amacı, görsel-işitsel kayıt imkanlarının bilimsel araştırma amaçları doğrultusunda kullanımasıdır. Bu özelliğiyle etnolojik filmler, egzotik yabancı ülkelerde yapılan seyahat ve gezi videolarından ve anlatılarından ayrılır. Zira bu tür anlatılarda bütün anlatı, o toplumu şaşkınlıkla gözlemleyen gezginin gözünden aktarılmaktadır. Etnolojik film, video kayıtlarının etnolojik bilgi edinimindeki rolünü ve bunun sınırlarını sorgular.

Kaynakça

  1. ^ "The Death of Ethnographic Film". 20 Mart 2008. 20 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ MacDougall, David (1978). "Ethnographic Film: Failure and Promise". Annual Review of Anthropology. 7: 405-425. doi:10.1146/annurev.an.07.100178.002201. JSTOR 2155700. 

Literatür

  • Edmund Ballhaus, Beate Engelbrecht (Hrsg.): Der ethnographische Film: Einführung in Methoden und Praxis. Reimer, Berlin 1995.
  • Marcus Banks, Howard Morphy (Hrsg.): Rethinking Visual Anthropology. Yale University Press, New Haven/London 1997.
  • Margarete Friedrich u. a. (Hrsg.): Die Fremden sehen: Ethnologie und Film. Trickster, München 1984.
  • Anna Grimshaw, Amanda Ravetz: Observational cinema: Anthropology, film, and the exploration of social life. Indiana University Press, Bloomington 2009.
  • Peter Gürge: Kulturwissenschaftliches Filmen im Umbruch: Die Filmarbeit von Edmund Ballhaus. Doktorarbeit Universität Mainz 2000. Norderstedt 2000, (PDF: 6,6 MB, 512 sayfa 10 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  • Paul Hockings (Hrsg.): Principles of visual anthropology. 3. Auflage. De Gruyter, Berlin 2003.
  • Georg Hoefer: Mythen im ethnographischen Film: Vom Überleben des Jäger-Sammler-Mythos im Bereich des ethnographischen Dokumentarfilms. Coppi, Coppengrave 1994.
  • Rolf Husmann (Hrsg.): Mit der Kamera in fremden Kulturen: Aspekte des Films in Ethnologie und Volkskunde. Gehling, Emsdetten 1987.
  • Peter Loizos: Innovation in Ethnographic Film: From Innocence to Self-Consciousness, 1955–1985. 2. Auflage. University of Chicago Press, 1993.
  • David MacDougall: Transcultural Cinema. Princeton University Press, Princeton 1998.
  • Dan Marks: Ethnography and Ethnographic Film: From Flaherty to Asch and after. In: American Anthropologist, New Series. Band 97, Nr. 2, 1995, S. 339–347.
  • Sarah Pink: Working images: Visual research and representation in ethnography. Routledge, London 2006.
  • Jay Ruby: Picturing Culture: Explorations of Film and Anthropology. University of Chicago Press, 2000.
  • Gerlinde Waz: Begehrte Ferne: Expeditions-, Kolonial- und ethnographische Filme. In: Peter Zimmermann, Kay Hoffmann (Hrsg.): Geschichte des dokumentarischen Films in Deutschland. Band 3: Drittes Reich: 1933–1945. Reclam, Stuttgart 2005.

İlgili Araştırma Makaleleri

İslam hukuku dinsel kökenli hukuk kurallarını ve bunların uygulanma esaslarını tanımlar. Kimi zaman Fıkıh bilimi ile aynı anlamda kullanılır. Bazen de Şeriat kavramı kastedilmektedir.

Jay Ruby, Amerikalı antropolog, akademisyen. Philadelphia, Pennsylvania'daki, Temple Üniversitesi Antropoloji bölümünden profesör olarak emekli oldu. Eğitimini Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles kampüsünde tamamladı. Lisans ve yüksek lisansını Tarih, doktorasını ise Antropoloji alanında yaptı. Özellikle Görsel Antropoloji alanında çalışmalarıyla bilinir.

Rudolf Arnheim Almanya'da doğmuş ABD'li bir yazar, sanat ve film kuramcısı ve algısal psikolog. Bir sanat eleştirmeni ve psikolog olarak ününü 1932 yılında yayınlanan 'Sanat olarak film' sayesinde kazanmıştır. Gestatlt psikolojisi okulu mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Edward Sapir</span>

Edward Sapir, Amerikalı dilbilimci ve etnologtur. Öncelikli unvanıysa, Amerikan yapısal dilbilimcisidir ve Sapir-Whorf Hipotezi'nin kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kolugo</span> memeli takımı

Kolugolar ya da uçarmakiler, ağaçlarda yaşayan ve havada süzülerek ağaçtan ağaca hareket eden, Güneydoğu Asya'da bulunan ve en yakın akrabası primatlar olan memeli. Soyu tükenmeden günümüze gelmiş ve yaşayan yalnızca iki türü bulunan Cynocephalidae (Uçarmakigiller) familyasını ve Dermoptera takımını oluşturur. Havada süzülerek hareket eden memeliler içinde en beceriklileridir ve yüksek bir noktadan alçak bir noktaya ayakları arasındaki fazladan deri perdelerini kullanıp havada süzülerek ulaşır. Aynı zamanda uçarmaki adı da verilmesine karşın gerçek maki değildir.

Kurgu belgesel, fantezi ve belgesel tarzlarının sinematografik kombisyonu olan tür.

Dijital antropoloji, insan ile dijital teknolojilerin ilişkisi üzerine çalışan diiplindir. Antropoloji ile teknolojinin kesiştiği alanlara eğilir.

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir.

Douglas Harper 1948'de St. Paul, Minnesota'da doğan sosyolog ve fotoğrafçı. 1970 yılında Macalester College'dan mezun oldu. Brandeis Üniversitesi'nde sosyoloji doktorası yaptı. Doktora çalışması olarak Good Company - A Tramp Life adlı ünlü eserini yazdı. Harper bu çalışmasında, yük trenlerinde yaşayan ve yol boyunca bulduğu işlerde çalışan avarelerle 32 bin kilometre yol aldı ve fotoğraflar çekti.

İletişimsel bellek, Alman bilim insanları Kültürbilimci Jan Assmann ve Aleida Assmann tarafından kişisel tecrübelerin sözlü gelenek içerisinde aktarılması ile ortaya çıkan bir hafıza çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

Fahri Piskopos ya da Avrupa dillerinde yerleştiği şekli ile Titular Piskopos, Roma Katolik Kilisesi'nde piskopos unvanını taşımaya hakkı olan ancak kendine ait bir piskoposluğu bulunmayan din adamlarına verilen unvandır. Yetkisel anlamda diösezan piskoposların altında bulunan unvansal piskoposlar başka türlü görevler üstlenebilmektedirler. Bu unvan, genellikle eskiden piskoposluk bulunduran yerlere ithafen verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet arkeolojisi</span> Arkeolojinin bir yan-disiplini

Toplumsal cinsiyet arkeolojisi, cinsiyetlerin sosyal anlamda inşasını arkeolojik buluşlar ışığında anlamlandırmayı amaçlayan arkeolojik bir metot ve araştırma alanıdır. Arkeolojinin cinsiyet araştırmaları ile birlikte ele alınması ile yorumsal arkeoloji kuramının bir sonucu olarak doğmuş bir alandır.

Michael MJ Fischer, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Antropoloji ve Bilim ve Teknoloji Çalışmaları bölümlerinde Andrew W. Mellon Beşeri Bilimler Profesörü olarak görev yapmaktadır. Harvard Tıp Okulu Global Sağlık ve Sosyal Tıp Bölümü'nde de ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Margarete Himmler</span>

Margarete Himmler, Marga Himmler olarak da bilinir, Reichsführer-SS Heinrich Himmler'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

Pastoral mektuplar, Yeni Ahit'teki Titus, Birinci ve İkinci Timoteos'u kapsayan üç kitaba verilen adlandırmadır. Bu mektuplara verilen pastoral adı, latince "çoban" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu isimlendirme ile mektupların bir cemaate değil, Pavlus sonrası işleri kontrol altına alacak bireysel bir "çobana" gönderildiğine dikkat çekilmek istenmiştir. Pavlus mektuplarının çoğu gibi cemaatlere yazıldığından, pastoral mektuplar kendine özgü bir kategori oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Katoliklik karşıtlığı</span>

Anti-Katoliklik, Katolik Kilisesi'ne ve kısmen de üyelerine karşı düşmanca bir tutumu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Arzu Toker</span>

Arzu Toker, Türk asıllı Alman gazeteci ve çevirmen.