İçeriğe atla

Etiyopya bayrağı

Etiyopya bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Etiyopya
Kabul tarihi1897 (orijinal hali)
28 Ağustos 2009 (Günümüzdeki hali)
Oran1:2

Etiyopya bayrağı, Etiyopya devletinin resmi bayrağı.

İlk olarak 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmış, üzerinde amblem ilave edilen bayrak 6 Şubat 1996 tarihinde göndere çekilmiş, ülkede yaşanan rejim değişiklikleri ile sık sık revize edilen bayrak, son olarak 28 Ağustos 2009 tarihinde yapılan değişiklik ile günümüzdeki hâlini almıştır.

Bayrak yukarıdan aşağıya doğru üç yatay şerit halinde yeşil, sarı ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Bayrağın tam ortasında mavi daire içerisinde beş köşeli yıldızdan ve ışından oluşan Etiyopya arması yer almaktadır.

Sömürge yönetiminden bağımsızlık kazandıktan sonra Afrika'da yeni kurulan ülkeler, Etiyopya'nın yabancı işgaline karşı direnişine saygı duruşu olarak bu üç rengi benimsedi. Pan-Afrikacı politikalar ve kuruluşlar tarafından bayrağın renkleri benimsendi. Bu sebeple bayrağın renklerine genellikle Pan-Afrika renkleri denir.[1]

Tarihi bayraklar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "About this Collection | Country Studies | Digital Collections". Library of Congress. 14 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan arması</span> Ulusal arma

Afganistan arması, Afganistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Benin bayrağı</span> Ulusal bayrak

Benin bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak o dönem Fransa'ya bağlı bölge olarak özerkliğini kazanan Dahomey Cumhuriyeti'in bayrağı olarak göndere çekilmiştir. 1975-1990 yılları arasında ülke isminin değişikliğinin yanı sıra başka bir bayrak da kullanmaya başlayan ülke, komünist rejimin sona ermesi ile birlikte 1 Ağustos 1990 tarihinde yeniden bu bayrağı resmî bayrak olarak göndere çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gana bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gana bayrağı, Gana'nın Etiyopya bayrağından esinlenerek oluşturduğu, günümüzdeki hâli ile de ilk olarak 6 Mart 1957 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gine Bissau bayrağı resmî olarak 24 Eylül 1973 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kenya bayrağı günümüzdeki hâli ile ilk olarak 12 Aralık 1963 tarihinde göndere çekilerek resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Komorlar bayrağı, Afrika ülkesi Komorlar tarafından güncel hâli ile 2002 yılında göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malavi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malavi bayrağı ilk olarak 6 Temmuz 1964 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması neticesinde kullanılmaya başlanmış, 2010 ile 2012 yılları arasında yapılan anayasa değişikliği ile kısa süreliğine başka bir bayrak kullanımda olmuş, ancak 2012 tarihinde göreve gelen yeni hükûmet Malavi toplumu tarafından da hoş karşılanmayan yeni bayrak ile ilgili yasa değişikliğini geri çekerek eski bayrağın yine ülkenin resmî bayrağı olmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mali bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mali bayrağı, Mali devletinin resmi bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 1 Mart 1961 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ruanda bayrağı, günümüzde kullanılan hali ile 25 Kasım 2001 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe bayrağı</span> Ulusal bayrak

São Tomé ve Príncipe bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile ilk olarak ülkenin tarih boyunca Portekiz İmparatorluğu ve Portekiz sömürgesiyken bağımsızlığını ilan ettiği 12 Temmuz 1975 tarihinde göndere çekilmiş, 5 Kasım 1975 tarihinde ise resmî olarak ülkenin bayrağı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sudan bayrağı, Sudan devleti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya bayrağı</span> Bu nasıl bayrak böyle

Zambiya bayrağı, Zambiya'nın bağımsızlığını kazandığı 24 Ekim 1964 tarihinde göndere çekilmiş, 1996 yılında bayrak zemini renginde ufak değişiklik yapılarak bugünkü halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eritre arması</span> Ulusal arma

Eritre arması, Afrika ülkesi Eritre tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gana arması</span> Gananın resmî devlet arması

Gana arması, Afrika ülkesi Gana tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma bağımsızlığın kazanılmasından iki gün önce 4 Mart 1957 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth tarafından takdim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya arması</span> Ulusal arma

Etiyopya arması, Afrika ülkesi Etiyopya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar arması</span> Ulusal arma

Madagaskar arması, Afrika ülkesi Madagaskar tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ arması</span> Ulusal arma

Karadağ arması 12 Temmuz 2004'te Parlamento'da kabul edilen yasa ile resmen kabul edildi. 2 Ekim 2007'de ilan edilen Anayasa tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrika renkleri</span>

Pan-Afrika renkleri terimi, üç renkten oluşan iki farklı grup anlamına gelebilir. Kırmızı, sarı ve yeşil Etiyopya bayrağından ilham almıştır. Afrika ve Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerin bayraklarında ve diğer amblemlerinde Pan-Afrikalı ideolojiyi temsil etmek için kullanılırlar. Rastafaryan hareketi ve birçok Pan-Afrika organizasyonu da sıklıkla renkleri kullanır.