İçeriğe atla

Etiyopya Elektrik Gücü

Etiyopya Elektrik Gücü
TipKamu İktisadi Teşebbüsü
EndüstriEnerji üretimi
Kuruluş1956 (1956)
Genel merkezi,
Hizmet alanlarıEthiopia, Djibouti, Kenya
Önemli kişilerCEO: Dr. Abraham Belay
Web sitesieep.gov.et

Etiyopya Elektrik Gücü (Amharca: ኢትዮጵያ ኤሌክትሪክ ኃይል), Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti'nde devlete ait bir elektrik üreticisidir. Enerji santralleri geliştirme, yatırım, inşaat, işletme ve yönetim ile enerji üretimi ve enerji iletimi konularında faaliyet göstermektedir. Şirket, Etiyopya enerji sektöründe ana oyuncudur.

Etiyopya Elektrik Gücü yüksek gerilim, 66 kV[1] yukarıdaki enerji nakil hatları,  bağlı tüm elektrik trafo merkezlerini ve ulusal elektrik şebekesi içindeki hemen hemen tüm santralleri içeren (devlete ait Etiyopya Şeker Kurumuna ait bazı ortak üretim santralleri hariç) tüm Etiyopya ulusal elektrik şebekesinin sahibi ve işletmecisidir. Etiyopya Elektrik Gücü, ulusal elektrik şebekesi için elektrik enerjisi üretme konusundaki neredeyse tekeldir, ancak Etiyopya, Bağımsız Enerji Üreticilerinin 2017'den beri ulusal elektrik şebekesine elektrik sağlamak için elektrik santralleri kurmasına ve işletmesine izin vermektedir.

Elektrik dağıtım ulusal elektrik şebekesinde 66 kV'dan düşük enerji nakil hatlarının çalışmasını  devlete ait kardeş şirket Ethiopian Elektrik İdaresi tarafından gerçekleştirilir, Etiyopya Elektrik Gücü'nün faaliyet alanına bu hatlar girmez.

Küçük ve kendine yeten enerji üretim sistemleri ve ulusal elektrik şebekesine bağlı olmayan 5MW e kadar kapasiteye sahip izole santraller Etiyopya'da bulunmaktadır Bu yerel elektrik üreticileri Etiyopya Elektrik Gücü'ne ait değildir ve özel mülkiyete veya bölgesel otoritelere ait olabilir. Bu bağımsız elektrik santrallerinden elektrik iletimi ve elektrik dağıtımı da Etiyopya Elektrik Enerjisinin ticari faaliyetlerinin bir parçası değildir.

Tarihçe

Şirket, 1956 yılında, Etiyopya'daki elektrikle ilgili tüm faaliyetleri tek bir kuruluşta bir araya getiren Etiyopyalı Elektrikli Aydınlatma ve Güç Kurumu (EELPA) olarak kuruldu.[2] 1996 yılında, EELPA santralden gelen eve erişime kadar tüm faaliyetleri üstlenecek Etiyopya Elektrik Gücü Şirketi (EEPCO) ve düzenleyecek bir diğer şirket, Etiyopya Elektrik Kurumu (EEA) olarak ikiye ayrıldı. 2013 yılında, EEPCo tekrar Etiyopya Elektrik İdaresi ve Etiyopya Elektrik Gücü olmak üzere iki şirkete bölündü. Etiyopya Elektrik Gücü 302/2013 Sayılı Bakanlar Kurulu Tüzüğü ile kuruldu.[3]

Etiyopyalı Elektrik Enerjisinin ilk (2013) CEO'su Azeb Asnake'nin, yerini 2018 Ağustos'da Abraham Belay aldı. 2016'da Etiyopya Elektrik Gücü'nde 3500'den fazla çalışanı bulunmaktaydı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "ETHIOPIAN ELECTRIC POWER (EEP)". Worldfolio. 2016. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2018. 
  2. ^ "Company Overview of Ethiopian Electric Power Corporation". Bloomberg (İngilizce). 2018. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 
  3. ^ "Facts in Brief". EEP. 4 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi</span>

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), 8 Haziran 1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve değişiklikleri ile 22 Ocak 1990 tarih ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanılarak çıkarılan, 2001/2026 sayılı kararnamenin eki Bakanlar Kurulu kararı ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik santrali</span>

Hidroelektrik santrali, barajda biriken su yer çekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre Yerçekimi Potansiyel Enerjisi önce kinetik enerjiye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Buna da yenilenebilir enerji sınıfına giren hidroelektrik enerji santrali denir. Fizikten bilindiği gibi 1 kg'lık bir kütle, 1 m yükseklikten düştüğünde:

<span class="mw-page-title-main">Kompanzasyon</span> Faz farkının sıfıra yakın tutulmasını sağlayan olaya denir

Gerilim kontrolü ve reaktif güç yönetimi, elektrik iletim şebekelerinin güvenilirliğini sağlayan ve bu şebekelerde elektrik piyasasını kolaylaştıran yardımcı hizmetin iki yüzüdür. Bu faaliyetin her iki yönü iç içe olduğundan bu maddede Kirby & Hirst (1997) tarafından önerildiği gibi "gerilim kontrolü" terimi bu faaliyeti belirtmek için kullanılır. Gerilim kontrolü AC çevrimindeki reaktif güç enjeksiyonlarını içermez, bunlar sistem kararlılık hizmeti denilen ayrı bir yardımcı hizmetin parçasıdır. Reaktif güç iletimi doğası gereği sınırlıdır bu nedenle voltaj kontrolü sistemde genel aktif güç dengesini korumaya dayanan frekans kontrolünün aksine güç şebekesindeki ekipman parçaları aracılığıyla sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik iletim hattı</span>

Elektrik iletim hattı, elektrik santralinde kontrollü ve planlı olarak elde edilmiş elektrik enerjisinin, santrallerden dağıtım hatlarına iletilmesini sağlayan hatlardır. Elektrik üretim tesisleri ile, elektrik tüketim bölgeleri yakınlarındaki transformatör istasyonları arasında elektrik enerjisi iletimini sağlayan sistemdir. Elektrik hatlarının döşenmesinde maliyet, iletim hattının güzergahı, coğrafik durum, arazi durumu, hattın işletme kolaylığı, gerilim düşümü hesabı, kapasite ve taşıma gücü gibi hususlar incelenir. Elektrik hattının güvenli bir şekilde yapımı ve elektriğin minimum kayıplarla iletilmesi çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kojenerasyon</span>

Kojenerasyon, tercihen ısı tüketimi olan yerlerde kullanılan ve aynı zamanda bölge ısıtma ağını yararlı ısıyla besleyebilen elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler yapılı bir sistemdir. Bu sistem kombine ısı ve güç sistemi ilkesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik santrali</span> elektrik enerjisi üreten tesis

Elektrik santralı, elektrik üretecek bir fabrikayı meydana getiren tesislerin tümü.

<span class="mw-page-title-main">Alternatif akım</span>

Alternatif akım, genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En çok kullanılan dalga türü sinüs dalgasıdır. Farklı uygulamalarda üçgen ve kare gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır. Bütün dalgalar birbirlerine elektronik devreler aracılığı ile çevrilebilir. Devrede kondansatör, diyotlar, röleler ile bu çevrim yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr gücü</span> Rüzgârdan elektrik enerjisi üretimi

Rüzgâr gücü, elektrik üretmek için rüzgâr türbinleri, mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgârın kullanışlı formundaki rüzgâr enerjisinin sonucudur.

Elektrik dağıtımı elektriğin son kullanıcıya ulaştırılmasıdır. Bir dağıtım sisteminin şebekesi elektriği iletim sisteminden tüketiciye ulaştırır. Örnek olarak, şebeke; trafo merkezleri, orta gerilim hatları, dağıtım merkezleri, dağıtım transformatörleri, alçak gerilim dağıtım hatları ve bazen ölçü devrelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik şebekesi</span>

Elektrik şebekesi üretilen elektrik enerjisini kullanıcılara iletmek için oluşturulmuş bileşik bir ağdır. Elektrik gücü üreten enerji santralları, üretim kaynaklarından talep merkezlerine enerji aktaran iletim (nakil) hatları ve kullanıcılara bağlantı sağlayan bileşik dağıtım hatlarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik üretimi</span>

Elektrik üretimi, elektrik ve diğer kaynaklardan birincil enerji üretme sürecidir. Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820'lerde ve 1830'ların başında keşfedildi. Onun temel yöntemi bugün hâlâ kullanılmaktadır: Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız. Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar. Fosil yakıtlı santrallar ısı üretimi için doğal gaz, kömür ve petrol yakarlar. Nükleer santrallar da uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu dönme, jeneratörün elektrik üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, enerjisi diğer bir deyişle basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) denilen bölümde soğutulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar kullanılmak üzere santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynaklarından uzak bölgelerde ise santralın hemen yanında bulunan ve uzaktan bakıldığı zaman geniş dev bacalara benzeyen soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.

GAMA Enerji A.Ş., 2002 yılında kurulmuş, elektrik ile su temini alanlarında varlık gösteren, Dünya Bankası ile Malezya devletinin de ortakları arasında olduğu bir enerji şirketidir. Şirketin kuruluş amacı enerji ve su altyapısı konularında proje geliştirme, finansman, inşaat, işletme ve bakım olsa da, elektrik üretimi ve ticareti alanında da faaliyet göstermektedir.

Enerji sistemleri mühendisliği; enerji üretimi, iletimi ve kullanımı konularında maksimum verim hedefi güden mühendislik branşıdır. Makine, elektrik ve kimya mühendisliği bölümleri ile ortak çalışma alanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de elektrik</span>

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWs elektriği, yani Türkiye'nin birincil enerjisinin miktar karşı beşte bir, kullanılır. Türkiye'de elektriği çok kömür yakıyor, hem yerel hem ital. O yüzden Türkiye'nin sera gaz emisyonlarının en büyük kaynağı Türkiye'nin kömür yakan termik santralleri. Onlar'dan çok hükûmet sübvansiyon veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı şebeke</span>

Akıllı şebekeler, içlerinde çeşitli işlemlerin yürütüldüğü, akıllı sayaçlar ile enerji ölçümlerinin yapıldığı ve yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte diğer verimli enerji kaynaklarının bulunduğu bir çeşit elektrik şebekeleridir. Elektriksel gücü düzenleme, kontrolü ve dağıtımı akıllı şebekelerin önemli özelliklerindendir.

Sırbistan'da enerji, Sırbistan'daki enerji ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da enerji</span>

Yunanistan'da enerji üretimi, devletin sahip olduğu Kamu Enerji Şirketi'ne aittir. 2009'da KES Yunanistan'daki tüm elektrik enerjisi talebinin %85,6'sını karşılarken, 2010'da bu rakam %77,3'e düşmüştür. KES'in güç üretiminin 2009'da %51,6'sı, 2010'da %48'i linyit kullanılarak üretilmiştir.