İçeriğe atla

Etimek

Etimek
BölgesiAvrupa
Türübisküvi veya kraker

Etimek, (rusk) kıtır ekmek, Zwieback ; yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek türüdür. Sert, kuru bisküvi veya iki fırında pişmiş ekmekdir. Bazen bebek dişleri yiyecek olarak kullanılır.[1] Bazı kültürlerde, rusk ekmek yerine pastadan yapılır: buna bazen pasta rusk denir. Birleşik Krallık'ta, isim aynı zamanda buğday bazlı bir gıda katkı maddesini ifade eder.

Tost ekmeğine benzeyen sert, kırılgan dilimler şeklindedir. Ekmekler 1. pişirilmeden sonra dilimlenir ikinci kez pişirilir. Zwieback çocukların beslenmesi için kullanılır. Mide rahatsızlığı olan hastalar için katı gıda olarak kullanılır. Zwieback Doğu Prusya, Almanya kökenlidir.

Türkiye'de uzun yıllar boyunca Eti (şirket) tarafından "Etimek" markasıyla üretilen peksimet, halk dilinde de aynı markayla tanınmaktadır.

Modern kullanım

Fince korppu
Zwieback
Hintçe rusklar.
Japon ruskları
Holland beschuitleri
Güney Afrika beskuitleri

Rusk'a Azerbaycan, Rusya ve birkaç ülkede sukhary (suxarı) denir. Genellikle eski bir ekmek ve çörekler yapılır. Bakü'de bazı fırınlar bayat çörekler ve ekmekleri peksimet yapmak için kullanırlar. Fırınlarda bu artık ekmek ve çöreklerin israfını önlemek için yaptıkları için rusk fiyatı genellikle düşüktür. Rusyada bunlar ya ikinci kez tatlı challah benzeri ekmeklerden yapılır, biscotti tarzında dilimlenir veya sadece artık bayat ekmeklerden yapılır, küçük küpler halinde kesilir, havayla kurutulur veya çok düşük bir sıcaklıkta pişirilir. Birincisi, kurabiye, süt, kefir, çay, kahve veya kakao ile iyidir. İkincisi genellikle çorbaya eklenir, berrak veya başka şekilde, emilmiş sıvılardan yumuşatılır ve ekmek yerine eşlik eder. Rus mutfağında her zaman temel bir malzeme olan artık ekmeğin boşa harcanmaması, binlerce yıl boyunca çok çalışılması ve saygı duyulması bir gelenek haline geldi. Slav uluslarının yaşam ve tarihinin temel taşlarından biri olan bu tahıl yemine gereken bedeli öderken, Rus dilinde ekmek hakkında birçok folklor ve söz vardır.

Kübada etimek biscottiye benzer, ancak iki kez pişmiş sarı kek hamuru yapılır. Sarı kek hamuru düz, dikdörtgen bir kek tavası içine pişirilir; bir kez pişirilip soğutulursa, şeritler halinde dilimlenir ve tekrar pişirilir veya bir kek tostu yapmak için kızartılır. Genellikle Küba kahvesiyle (Küba espressosu) veya dondurma, krema veya diğer tatlı yemeklerine eşlik eder.

Danimarka tvebak, Danimarkalı bir rusk türüdür. Fransada biscotte, Fransız usulü bir rusk türüdür. Süpermarkette paketlenmiş olarak satılırlar.

Finlandiya usulü rusk'a, genellikle kuru bir çörek olan ve tarçın ve şekerle tatlandırılan korppu adı verilir. Korppu normalde kahveye batırıldıktan sonra yenen sıradan bir kahve ekmeğidir. Hapankorppu adı verilen ekşi bir versiyon, çavdar unu ve tuzdan yapılan düz bir rusktur ve ekmek gibi yenilebilir. İtalya'da bu forma fette biscottat denir.

Zwieback (kelimenin tam anlamıyla "iki kez pişmiş"), Almanya'da yenilen rusk şeklidir. Danca ve Fransızca kelimeler gibi, isim de iki kez pişirilmek veya pişirilmek anlamına gelir.

Yunanistanda paximadi (Yunanca: παξιμάδι) terimi, genellikle arpa veya nohut unundan yapılan ve yemekten önce şarap, su veya yağla yumuşatılmış çeşitli Yunan rusk formlarını kapsar. Paximadi Girit atıştırma veri tabanlarının temelini oluşturur (Yunanca: ντάκος).

Hindistan'da rusk (veya tost bisküvi) geleneksel bir kurutulmuş ekmek veya kektir. Ayrıca Hintçe, Pencapça ve Urduca'da papay, khasta (Hintçe: खस्ता) veya Bengalce'de katti toos olarak da bilinir. Genellikle çay döneminde sütü yumuşatan sütlü çay ile yenir. Tatlı kek börek sürümü, içeriği buğday unu, şeker, yağ, kabartma ajanı ve isteğe bağlı olarak yumurta içeren kekden yapılmıştır.

Rusk 7. yüzyıldan kalma Persistan kökenlidir ve kuzey Hindistan'da ve güneyin bazı kısımlarında yaygındır.

Pakistan'da, russ (Urduca: رس) veya pasta rusk olarak bilinir. Çoğunlukla büyük yuvarlak bisküvi şekillerinde bulunur, ancak aynı zamanda uzun dikdörtgen şekillerde (kek böreği) bulunur. Genellikle süt çaylı kahvaltıda yenir. Bazen Papay olarak da bilinir (Urduca: پاپے)

İran'da rusk, nān-e sokhāri (Farsça: نان سوخاری) olarak adlandırılır. Buğday unu, şeker, yağsız süt tozu, bitkisel yağ, glüten, malt özü, soya unu, tuz, maya ve sudan yapılır. Özellikle İran çayı ile smaçlı bir bisküvi olarak yenir. Naan sukhaari'nin en yaygın markası Vitana'dır.

Japonya'da rusk, baget, kek ve hatta kruvasandan yapılan bir lezzettir. Sık sık tatlıdır.

Levant'ta bu forma Irak ve Suriye'de boksum (Arapça: بقصم) veya Ürdün'de qurshalla (Arapça: قرشلة) denir. Un, yumurta, yağ veya tereyağı, şeker, maya veya kabartma tozundan ve bazen de az miktarda kakule yapılır. Kavrulmuş susam, kara kimyon tohumu veya anason ile süslenir ve smaç bisküvi olarak, özellikle de bitkisel çay ile yenir.[2]

Hollandalı crispbakes olarak da bilinen Beschuit, hafif ve yuvarlaktır, daha ziyade Hollanda ve Belçika'da yenilen peksimetlerdir. Özellikle Hollanda'da, beyaz, pembe veya mavi şekerle kaplanmış anason tohumları ve geleneksel olarak muisjes bulunuyor. Beschuiten ayrıca çikolata (chocoladehagel veya chocolademuisjes), meyve (vruchtenhagel) veya peynir gibi tatlarda en sık tereyağı ve sprinkler gibi çeşitli malzemelerle bir kahvaltı olarak da yenir. Uzun zamandır Hollanda geleneği geleneği genellikle şeker veya çırpılmış krema ile doldurulmuş meyvada çilek servis etmektir.

Norveç'te rusk, kavring olarak adlandırılır ve İsveç skorporuna benzer. Strøkavring adı verilen ezilmiş kavring, diğer şeylerin yanı sıra, kjøttkaker (frikadeller) yapımı ve geleneksel tatlı tilslørte bondepiker'de kullanılır. Kavring ayrıca parçalanır ve normal, ekşi veya kültürlü süt ile servis edilebilir.

İsveçde skorpor rusk şeklidir. Otlar, kurutulmuş meyveler, kuruyemişler veya anason veya kakule gibi baharatlarla tatlandırılabilirler. İsveç fırın şirketi Pågen, dünyanın en çok satılan rusk markası Krisprolls'ü üretti.[3]

Ruska Filipinlerde versiyonu biscocho denir. Kek peksimetlerine mamon tost da denir.

Portekizce, ruska tosta denir. "Tosta" kelimesi sert, bisküvi dokulu bir dilim ekmek anlamına gelir. Tatlı olabilir, ama çoğu zaman tuzludur. Çeşitli şekil ve kalınlıklarda olabilir. Öğütüldüğü zaman, kelimenin tam anlamıyla öğütülmüş ekmek ve çeşitli mutfak kullanımları vardır ve buna "pão ralado" denir.

Güney Afrika'da rusk, beskuit için basitleştirilmiş bir terimdir ve geleneksel Afrikaner kahvaltısı veya atıştırmalıktır. Güney Afrika'da, 1690'lı yılların sonlarından beri, özellikle buzdolabında uzun mesafelerde seyahat ederken, ekme yapmanın bir yolu olarak kurutulmaktadır. Kullanımları Büyük Trek ve Boer Savaşları ile günümüze kadar devam etti. Peksimet tipik olarak yenmeden önce kahve veya çay ile içilir. Pek çok fırın, şarküteri ve ev sanayii, bazen hamur mayası yerine kabartma tozu gibi geleneksel olmayan malzemelerden yapılan ticari peksimet de satar. Sade ve ayran lezzetlerinin yanı sıra anason, kepekli, yoğunlaştırılmış süt, müsli ve limonlu haşhaş çeşitleri de mevcuttur.

İngilizlere göre etimek, partikül büyüklüğüne göre ayrılmış ve sosis üretiminde gıda katkısı maddesi olarak kullanılan bir bisküvidir. Başlangıçta eski ekmeklerden yapılmış olmasına rağmen, şimdi "ekmek-rusk" olarak adlandırılan, basitçe "rusk" olarak adlandırılan mayasız bir çeşittir.

Kullanımda, gıda endüstrisinde çeşitli rusk partikül boyutları kullanılmaktadır, bunlar arasında şunlar bulunur:[4]

  • Tatlar, renkler ve baharatlar için bir taşıyıcı
  • Hamburger, sosis, doldurma, turta ve diğer bileşik et ürünlerinde bağlayıcı madde
  • Kurutulmuş doldurma karışımları için bir bileşen olarak

Birleşik Krallık'ta, Farley's Rusks, 1994'ten beri Heinz tarafından üretilen kuru bir bisküvidir. Genellikle ya sütle ıslatılmış, ezilmiş ya da orijinal sert formlarında diş çıkarma yardımı olarak bebeklere verilir. ABD'de yaygın olarak bulunan rusk türleri, marketlerde paketlenmiş satılan melba tostunu ve hem marketlerde hem de kafeteryalarda veya kafelerde bulunan biscotti'yi içerir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pişi</span>

Pişi diğer adlarıyla bişi, bavırsak, bavursak, tuzlu lokma, halka, mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile yapılan bir yiyecektir. Orta Asya, Idel-Ural, Moğolistan ve Orta Doğu mutfaklarında bulunur. Anadolu'da genellikte arife günü yapılarak komşulara dağıtılır. Üçgen veya bazen küre şeklinde şekil verilerek servis yapılır. Hamuru için un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan kullanılır. Tacik bavursağı genellikle kızartmadan önce küçük bir süzgecin alt kısmına basılarak çapraz bir desenle süslenir.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Çay (öğün)</span>

Ülkelerin adetlerine bağlı olarak, çay pek çok farklı öğünlerle veya öğün zamanlarıyla ilgili olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Mutfağı</span> Azerbaycanın ulusal mutfağı

Azerbaycan mutfağı Azerbaycan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azerbaycan mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır ekmeği</span>

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çerez</span> Küçük ve tatlı, fırınlanmış hamurişi

Çerez, pişmiş veya fırınlanmış bir tatlı türüdür. Genellikle un, şeker, yumurta, bitkisel yağ veya tereyağı içerir. Kuru üzüm, yulaf, çikolata parçaları, fındık gibi bileşenler de eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Çavdar ekmeği</span>

Çavdar ekmeği, genellikle sadece çavdar unundan, bazen de buğday unu ve tatlandırıcı, renklendirici, dişe gelen malzemeler ve baharat eklenerek yapılmış mayalı hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutu</span>

Bir teneke kutu bir teneke kaptır. Teneke metal esas olarak çok ince bir teneke kaplamalı çeliktir. Kalaysız çelik de kullanılır. Bazı kültürlerde, bu kutular "konserve kutusu" veya bazen "kutu" olarak adlandırılır. Birçok “teneke kutu” menteşeli veya çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Bazı insanlar teneke kutuları bir hobi olarak toplar. Bisküvi kutusu türü de var.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rikwato</span> tatlı türü, çörek

Rikwato, genellikle pişmiş bir tatlı yiyecek ve kek türüdür. En eski formlarında, rikwatolar çörek ve ekmeklerin modifikasyonuydu. Ancak basit veya ayrıntılı hamur işleri, turnover, bundt kek, beze, koyu krema, tart ve turtalar gibi tatlılarla özellikleri paylaşan çok çeşitli preparatları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aguapanela</span> Bir içecek türü

Aguapanela, Kolombiya mutfağından su ve panela ile yapılan bir içecektir. Sıcak ve ya soğuk içilebilir. İlave olarak limon ve portakal eklenebilir. Aguapanela ile kahve demlenebilir ve tatlı yapımı için çikolata eklenebilir. Süt ve ya brendi gibi alkollu içeceklerle karıştırılabilir. Kolombiya'da aguapanela ile birlikte mogolla, arepa, bisküvi, kassava ekmeği ve garulla gibi çay atıştırmalıkları yenilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal mutfağı</span>

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı ekmek</span>

Hızlı ekmek maya veya ekşi hamur mayası gibi biyolojik olandan ziyade kimyasal kabartma tozu ile mayalanmış ekmektir.

<span class="mw-page-title-main">Badem yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir.