İçeriğe atla

Eti Alüminyum

Logosu

Eti Alüminyum veya Eti Alüminyum A.Ş., 1973 yılında Konya ilinin Seydişehir ilçesinde kurulan madencilik şirketidir. Eti Alüminyum, özelleştirme kapsamında 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine katılmış olup, faaliyetlerine katma değerli ve çevreye duyarlı üretime yönelik artan yatırımları ile devam etmektedir.[1]

Eti Alüminyum A.Ş., maden işletmeleri, alumina rafinerisi, elektrolizhaneler, dökümhane, haddehane ve Antalya ithalat-ihracat müdürlüğünden oluşmaktadır. Türkiye Cumhuriyetinin tek birincil alüminyum üreticisi olan[2] Eti Alüminyum A.Ş., aynı zamanda boksit cevherinden nihai ürüne kadar üretim yapabilen dünyanın sayılı entegre tesislerinden birisidir.

Eti Alüminyum A.Ş. yılda 550.000 ton boksit işleyebilme ve 80.000 ton sıvı alüminyum üretme kapasitesi bulunmaktadır.[3] Eti Alüminyum A.Ş. tesislerinde ticari değere sahip Alüminyum Hidroksit, Öğütülmüş Aluminyum Hidroksit, Alumina, Aluminyum Sülfat, Vanadyum Keki ve Yanma Geciktirici özelleğe sahip Aluminyum Hidroksit üretimi ve satışı tesis bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ve Uluslararası Alüminyum sektörlerine hizmet veren tesiste Alüminyum Külçe, T-Ingot, Yuvarlak Ingot (Biyet), Yassı Ingot, Alaşımlı Külçe, Sıcak Haddelenmiş Levha Ürünlerinin sektöre arzını kesintisiz gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda şirket Seydişehir Alüminyum tesislerinde 250 milyon dolarlık üretim yapmaktadır.[4]

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafında açıklanan veriler kapsamında Eti Alüminyum A.Ş. 2016 yılında ilk bin ihracatçı arasından 230. sırada, Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe ise 17. sırada yer almıştır.[]

Kaynakça

  1. ^ Yücel, Dr. T. Fikret. Cumhuriyet Türkiye'sinin Sanayileşme Öyküsü (2015 bas.). Bilkent, Ankara: Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı. ss. 58, 148. ISBN 6056439240. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018. 
  2. ^ "580 milyon dolar yatırımla Eti Alüminyum dünyanın teknoloji yıldızı oldu". www.aksam.com.tr. Akşam Gazetesi. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018. 
  3. ^ Leblebici, Abdullah. "Tesis hem moders hem daha üretken". www.yenimeram.com.tr. Yeni Meram. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018. 
  4. ^ "Kapanıyordu, dünyanın ilk 10 tesis arasına girdi". Vatan Gazetesi. 27 Ekim 2018. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Seydişehir</span> Konyanın ilçesi

Seydişehir, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde Konya'nın güneybatısında Konya iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingdir. Türkiye'nin ilk holdingi ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding merkez binası Üsküdar, Nakkaştepe'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tuborg</span>

Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş., 1967 yılında İzmir-Pınarbaşı'nda kurulan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum</span> sembolü Al, atom numarası 13 olan element

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.

<span class="mw-page-title-main">TÜMOSAN</span> Türk motor ve traktör üreticisi

TÜMOSAN,, 1975 yılından beri faaliyet gösteren ve 2004 yılında özelleştirilip Albayrak Holding'e satılan traktör ve motor üretimi yapan, Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.</span>

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., Türkiye’nin en büyük demir-çelik işletmesidir. Hatay’ın Payas ilçesinde 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye’nin kuruluş tarihi itibarı ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye'nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisidir. {Https://www.isdemir.com.tr/kurumsal/ 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.}

DemirDöküm, 1954 yılında İstanbul'da kurulan ve ısıtma, su ısıtma ve iklimlendirme sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Türkiye'nin ilk sanayi şirketlerindendir.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geyik Dağları</span>

Geyik Dağları, Antalya'nın kuzey doğusunda Dedegöl dağlarının en kuzey noktasından başlayarak Taşeli Platosu'na kadar uzanan Batı Torosların Orta Toroslarla bağlandığı noktada bulunan sıradağlar. Bu sıradağların kuzeye bakan tepe yamaçlarında yaz aylarında dahi kar bulunur. Geyik dağları dizi halinde Konya, Karaman ve Antalya illeri arasında bir sınır çizgisi çizerler. Geyik Dağları'nın en yüksek tepesi Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi'nin kuzey doğusunda bulan Geyik dağı tepesi 2877 metredir. Dikkate değer bir diğer zirvesi ise yine Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin doğu-kuzey doğu istikametinde bulunan Sarıtaş Tepesi ise 2339 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Holding</span> şirketler grubu

Yaşar Holding, Türkiye’de faaliyet gösteren İzmir, Karşıyaka kökenli şirketler topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

Cengiz Holding 1980 yılında inşaat amacıyla Mehmet Cengiz tarafından kurulmuş bir şirketler grubudur. Günümüzde inşaat sektörüne ek olarak enerji, maden, turizm, altyapı, havalimanı ve sigorta sektörlerinde de hizmet vermektedir.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Dikkan, merkezi İzmir'in Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Türk menşeli, üretimlerinin yaklaşık %90'ını ihraç eden endüstriyel üretim fabrikaları grubu.

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.

Bu, birincil alüminyum üretime göre ülkelerin listesidir. Birincil alüminyum, boksit'ten elde edilen alüminyum oksit'ten üretilir ve geri dönüştürülmüş alüminyum hariçtir. Yalnızca minimum 100.000 ton üretimi olan ülkeler listelenmiştir.

Carl Josef Bayer, günümüzde alüminyumun ekonomik üretimi için gerekli olan boksitten alüminanın çıkarılmasına yönelik Bayer sürecini icat eden Avusturyalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Tosyalı</span>

Fuat Tosyalı, Türk iş insanı ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Tosyalı ayrıca Türkiye'nin köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC'nin de 2021 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.