İçeriğe atla

Ethra (Theseus'un annesi)

Theseus ve Ethra, Laurent de La Hire (1606-1656)

Yunan mitolojisinde Aethra veya Aithra veya Ethra

("parlak gökyüzü"[1] ) Troezen kralı Pittheus'un kızıdır. Atina kralı Egeus'a veya bazı versiyonlarda Poseidon'a Theseus'u doğurmuştur. Hippalces'e de Klymene'yi doğurmuştur.[2][3] Ethra babası Pittheus'tan dolayı Pittheis olarak da anılmaktadır.[4]

Mitoloji

Erken dönem

Bellerophon, Ethra'nın babası Pittheus'tan bir bakire ile evlenme talebinde bulunmak için Troezen'e gelir, ancak kahraman, evlilik gerçekleşmeden önce Korinth'ten sürülür.[5]

Önceki evliliklerinden çocuğu olmayan Kral Egeus, Atina'nın güneybatısında, koruyucuları Athena ve Poseidon olan Troezen'e gitti. Burada Pittheus, Aegeus'u karıştırılmamış şarapla sarhoş etti ve kızıyla birlikte olmasını sağladı. Ethra, Athena'nın rüyasına gönderdiği talimatlarını izleyerek, yanında uyuyan Egeus'u bırakır ve Troezen'in kıyısına yakın olan Spharia Adasına doğru gider. Orada, Pelops'un arabacısı için yere sunu döker (libasyon) ve gece Poseidon ile beraber olur. Bu nedenle Ethra, hem Aegeus[6] hem de Poseidon[7] tarafından hamile bırakılır. Plutarch'a göre, Ethra'nın babası Pittheus, bu haberi yalnızca Theseus'un, Troezen'de çok saygı duyulan Poseidon'un oğlu olarak görülmesi için yaymıştır.[8] Ancak bu görüş, gerçek hikâyeyi olağanüstülüğünü boşaltma girişiminden başka bir şey değildir.

Demophon (?) Ethra'yı serbest bırakıyor, Attika beyaz zemin kylix, MÖ 470–460, Staatliche Antikensammlungen .

Ethra, daha sonra Sphairia Adasında Athena Apaturia'ya (Aldatıcı) bir tapınak adadı ve adaya Sphaeria yerine Hiera adını verdi ve ayrıca Troezen'in kızları arasında, evlendikleri gün, kuşaklarını Athena Apaturia'ya adamak geleneğini getirdi.[9] Daha sonraki bir zamanda, Ethra hamileyken, Egeus Atina'ya geri dönmeye karar verdi. Ayrılmadan önce sandaletlerini, kalkanını ve kılıcını Güçlü Zeus'a basit bir sunak görevi gören devasa bir kayanın altına sakladı ve oğlu büyüdüğünde kayayı hareket ettirip silahlarını geri getirmesi gerektiğini söyledi. Ethra kendisine söyleneni yaptı ve Theseus, doğuştan hakkı olan silahları geri aldı ve diğer maceraların yanı sıra Minotor'u öldürerek büyük bir kahraman haline geldi.

Sonraki Maceralar

Daha sonra Theseus , Helen'i kaçırdığında, onu saklaması için Ethra'ya verdi. Helen'in kardeşleri Dioskoriler, Helen'i geri aldı ve intikam almak için Ethra'yı Lacedaemon'a (Sparta) kaçırdı. Ethra, orada Helen'in kölesi oldu ve onunla birlikte Truva'ya gitti. Torunu Akamas onu geri getirene kadar da Truva'da kaldı.[10] Truva'nın alınmasındaYunanlıların kampına geldi ve orada torunları tarafından tanındı. Yine torunlarından biri olan Demophon, Agamemnon'dan kadını kurtarmasını istedi. Agamemnon bu yüzden Helen'e Ethra'dan vazgeçmesini istemek için bir haberci gönderdi. Helen kabul etti ve Ethra yeniden özgür oldu.[11] Hyginus'a göre, daha sonra oğullarının ölümünün üzüntüsünden kendi hayatına son verdi.[12] Helen'e köle olduğu süre, Cypselus'un meşhur sandığında[13] ve Polygnotus'un Delphi, Lesche'deki bir resminde anlatılmıştır.[14]

Popüler Kültürde

Karakterde yapılan önemli değişikliklerle, Richard Strauss'un ünlü operası Die ägyptische Helena'da (Mısırlı Helen) bu Ethra'nın bir versiyonu ("Aithra" olarak), Poseidon'un bir büyücüsü ve cariyesi olarak yer alır.

Notlar

  1. ^ Robert Graves, The Greek Myths, (1955; 1960) index, s.v. "Aethra".
  2. ^ Scholia on Homer, Iliad 3.144; Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 6.2
  3. ^ Women of Classical Mythology: A Biographical Dictionary. ABC-CLIO. 1991. ss. 10-13. ISBN 9780874365818. 
  4. ^ Ovid, Heroides 10.31
  5. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.31.12
  6. ^ Plutarch, Theseus 3; Hyginus, Fabulae 14
  7. ^ Apollodorus, 3.15.7; Hyginus, Fabulae 37; Bacchylides, Dithyrambs 3.34
  8. ^ Plutarch, Theseus 6
  9. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 2.33.11
  10. ^ Plutarch, Theseus 34; Homer, Iliad 3.144; Dio Chrysostom, Speeches 11.59[]
  11. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 10.25.3; Dictys Cretensis, Trojan War Chronicle 5.13
  12. ^ Hyginus, Fabulae 243
  13. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 4.19.1; Dion Chrysostom, Orations 11
  14. ^ Pausanias, Graeciae Descriptio 10.25.2

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minotor</span> boğa-insan karışımı mitolojik yaratık

Minotor, Yunan mitolojisinde yarı insan-yarı boğa yaratık. Yunanca "Minos’un Boğası" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Theseus</span>

Theseus, Atina'nın efsanevi kralı. Annesinin Ethra, babasının Egeus veya Poseidon olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Likaon</span> Yunan mitolojisinde Arkadya kralıı

Yunan mitolojisinde Lycaon ya da Lykaon, efsanenin en popüler versiyonunda, Zeus'un gerçekten her şeyi bilip bilmediğini test etmek isteyen Lykaon, kendi oğlu Nyctimus'un öldürüp, etini Zeus'a sunan Arkadya kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Chloris adı çeşitli bağlamlarda geçer. Bazıları açıkça farklı karakterlere atıfta bulunur; diğer hikâyeler aynı Chloris'e atıfta bulunabilir, ancak ayrıntılar konusunda farklılık gösterebilir.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

Psamathe, Yunan mitolojisi'nde Nereid, yani Nereus'un elli kızından biri olarak kumlu plajların tanrıçasıydı. Nereus ve Okeanos'un kızı Doris'in evliliğinden doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sikroslu Likomedes</span>

Yunan mitolojisinde,, Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Pittheus Troezen kralıdır ve şehre kardeşinin adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

<span class="mw-page-title-main">Foroneus</span>

Yunan mitolojisinde, Phoroneus veya Phoroneos Argos'un kahramanı ve ateş-getiren en eski kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

Mentor, Yunan Mitolojisi'nde aşağıdaki karakterlerle ilişkilendirilir;

<span class="mw-page-title-main">Alfios (tanrı)</span>

Alfios veya Alpheios, Alfios, Yunan mitolojisinde bir nehir ve aynı zamanda da nehir tanrısıydı.