İçeriğe atla

Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines
የኢትዮጵያ አየር መንገድ
IATAICAOÇağrı Kodu
ET ETH ETHIOPIAN
Kuruluş21 Aralık 1945
Faaliyet sonlandırmaFaal
HublarıAddis Ababa Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıShebaMiles
Üye longuCloud Nine Lounge
ShebaMiles Lounge
Havayolu ittifakıStar Alliance
Uçak filosu77[1]
Uçuş noktaları111[1]
Ana şirketEtiyopya Hükümeti
Websitesiethiopianairlines.com
Vikiveri öğesi

Ethiopian Airlines ya da kısaca Ethiopian, Etiyopya'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi.[2] 21 Aralık 1945'te Ethiopian Air Lines (EAL) adıyla kurulan şirket, 1965'te günümüzde de kullandığı Ethiopian Airlines ismini almıştır. IATA ile Afrika Havayolları Birliği (AFRAA) üyelikleri bulunan Ethiopian, Aralık 2011'den beri Star Alliance üyesidir.[1] Uçuşlarını Addis Ababa Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştiren Ethiopian, 2014 yılında yaklaşık 6 milyon yolcu trafiğine ulaşmıştır.[2]

Ethiopian, Cape Town (Güney Afrika), Gaborone (Botsvana), Los Angeles (ABD), Dublin (İrlanda), Goma (Dem.Kongo Cum.), Tokyo (Japonya), Manila (Filipinler) 2015 yılında yeni uçuşlar başlattı . Yaounde (Kamerun), Sao Paulo (Brezilya) ve Bengaluru (Hindistan) yeni kargo uçuşları ile 2014 ve 2015 yıllarının afrikada en kârlı havayolu olarak ödül aldı.  Ethiopian şu anda 92 Uluslararası uçuş ve 19 Yurt içi uçuş yapmaktadır.[3] Şirketin web sitesi 01 Haziran 2016 tarihinde TurkHackTeam tarafından hacklenmiş olup akabinde web sitesi hizmet vermeye devam etmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Ethiopian Airlines - Star Alliance". staralliance.com. 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2015. 
  2. ^ a b "Ethiopian Airlines 2015 outlook: more rapid expansion as it becomes Africa's largest airline". centreforaviation.com. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Ethiopian Airlines - Türkiye". etiyopyahavayollari.gen.tr. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2016. 
  4. ^ "zorrokin zone-h.org". zone-h.org. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Singapore Airlines</span>

Singapore Airlines Limited Singapur'un ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 1947'de Malayan Airways adıyla kurulan şirket, 1972'de Singapore Airlines ismini almıştır. Uçuşlarını Changi Havalimanı merkezli gerçekleştiren Singapore Airlines, günümüzde Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Afrika'da 60 farklı noktaya uçmaktadır. Singapore Airlines'ın filosunda 26 Adet Airbus A330-330,6 Adet Airbus A350-900 tipi uçak ve bu uçaklardan biri Airbus tesislerinde üretilen 10.000 Airbus uçağıdır. Singapore Airlines ayrıca 61 Adet Airbus A350-900 siparişi vermiştir. 19 Adet Airbus A380 bulunduran havayolu 5 adet A380 siparişi daha vermiştir. Filosunda 11 Adet Boeing 777-200, 12 Adet Boeing 777-200ER, 6 Adet Boeing 777-300 ve 27 Adet 777-300ER uçakları bulunmaktadır. Toplamda 56 Adet Boeing 777 uçağı bulunan Singapore Airlines buna ek olarak 30 Adet Boeing 787 Dreamliner siparişi vermiştir.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

Star Alliance Almanya'nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997'de kurulan Star Alliance'ın logosu, kurucu üyeleri temsil etmektedir. 27 üyesi bulunan Star Alliance'a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193 ülkede 1,321 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Croatia Airlines</span> Hırvatistan merkezli havacılık şirketi

Croatia Airlines Hırvatistan'ın millî havayolu şirketidir. Şirketin merkezi ülkenin başkenti Zagreb'tedir. Croatia Airlines Star Alliance'ın bölgesel bir üyesidir. Şirket iç ve dış hatlarda uçuşlar düzenlemektedir. Şirket 2007 yılında 25 milyon Hırvat kunası kar elde etmiş ve şirket tarihinde en yüksek taşıdığı yolcu sayısı 1.75 milyona ulaşmıştır. Şirket 20 Haziran 1989'da Zagreb Havayolları adı altında kurulmuş ve uçuşlar düzenlemeye başlamıştır. 23 Haziran 1990'da şirket ismini Hırvat Havayolları olarak değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heathrow Havalimanı</span>

Heathrow Havalimanı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 6 ana havalimanından biridir. Uluslararası yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek birinci, toplam yolcu trafiğine göre ise dünyanın en işlek 3. havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

Air India, 1932'de Tata Airlines adıyla kurulan ve bugün bir Hint kamu kuruluşu olan uluslararası havayolu şirketi. Merkezi Yeni Delhi'de bulunan şirket, Temmuz 2014'ten bu yana Star Alliance üyesidir.

Asiana Airlines, Güney Kore başkenti Seul merkezli havayolu şirketi. 1988 yılında kurulup operasyonlara başlayan Asiana Airlines, Mart 2003'ten beri Star Alliance üyesidir. Aralık 2014 itibarı ile 24 ülkede 75 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren Asiana Airlines, uçuşlarını Gimpo ile Incheon havalimanları üzerinden gerçekleştirmektedir.

Air New Zealand Limited, Yeni Zelanda'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Auckland merkezli, uçuşlarını Auckland Uluslararası Havalimanı'ndan gerçekleştiren Air New Zealand, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya kıtalarında 16 ülkede 51 farklı noktaya uçmaktadır. Air New Zealand, Mart 1999 yılından bu yana Star Alliance üyesidir.

LOT Polish Airlines Polonya'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 1929'da kurulan şirket, Aralık 2014 itibarı ile 60 ülkede 142 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. LOT Polish Airlines, Ekim 2003'ten bu yana Star Alliance üyesidir.

Compañía Panameña de Aviación, S.A. Panama'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Uçuşlarını başkent Panama şehrindeki Tocumen Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştiren Copa Airlines, 30 ülkede 72 farklı noktaya uçmaktadır. Copa Airlines, Haziran 2012'den bu yana Star Alliance üyesidir.

Brussels Airlines Belçika'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Aralık 2009'dan bu yana Star Alliance üyesi olan Brussels Airlines, 39 ülkede 78 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">South African Airways</span>

South African Airways (SAA) Güney Afrika'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 1934 yılında kurulan SAA, üs olarak kullandığı OR Tambo Uluslararası Havalimanı'ndan 27 ülkede 39 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. SAA, Nisan 2006'dan bu yana Star Alliance üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhen Airlines</span>

Shenzhen Airlines Çin'in Shenzhen şehri merkezli özel havayolu şirketi. 1992 yılında kurulan şirket, Kasım 2012'den bu yana Star Alliance üyesidir. Daha çok yurt içi uçuşlar gerçekleştiren şirket, 5 ülkede 67 farklı noktaya uçuş düzenlemektedir. Kısa mesafeli uçuşlara uygun olarak Shenzhen Airlines'ın filosunda Airbus A319, Airbus A320 ile Boeing 737 uçakları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Bir havayolu ittifakı, önemli düzeyde işbirliği yapmayı kabul eden iki veya daha fazla havayolu arasında bir yapılan havacılık endüstrisi anlaşmasıdır. Birlikler, yolcular için havayolları arasında kod paylaşımlı uçuşlar düzenlemek pazarlama markası sağlayabilir. Bu markalaşma, üye uçakların ortak uçak boyamalarını içerebilir.

Bulgaria Air ; merkezi Sofya'daki Sofya Havalimanı'nda, Bulgaristan'ın bayrak taşıyıcısı havayoludur. Şirketin sahibi Chimimport AD'dir ve şirket ülkedeki pazar payında liderdir. Havayolu, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya'daki varış noktalarına kısa ve orta mesafe uçakları işletmektedir. Şirketin Bulgaristan'daki odak şehirleri Burgaz ve Varna'dır. 2018 yılında şirket 5.995 uçuşta toplam 1.267 milyon yolcu taşıdı.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Cabo Verde Airlines</span>

Cabo Verde Airlines, Yeşil Burun Adaları merkezli uluslararası bir havayoludur. Dört kıtayı Sal Adası'ndaki Amílcar Cabral Uluslararası Havaalanı'ndaki merkezlerinden aktarmasız uçuşlarla birbirine bağlar.