İçeriğe atla

Ethernet 2 Çerçeveleme

Ethernet 2 Çerçeveleme(Ethernet II Frame- DEC,Intel,Xenox gibi başlıca büyük firmalarında yer almasıyla DİX Ethernet olarak da bilinmeye başlanmıştır) bir ethernet çerçevesinde Hedef MAC ve Kaynak MAC adreslerinin yer aldığı ve daha sonra 2 Octedlik EtherType alanını tanımlayan içindeki veride daha üst katmanın bilgilerinin kapsüllendiği ve çerçeve bilgisinin bulunduğu yapıdır. Mesela EtherType 0x0800 bu paketin ipv4 datagramı içerdiğini işaret eder. Buna benzer olarak 0x806 ARP'ı,0x8100 IEEE 802.1Q çerçevesini, 0x86DD ise ipv6 çerçevesi olduğunu gösteren değerlerdir.

Endüstri tarafından geliştirilmiş bu standardın bir resmi IEEE standartlaştırma sürecine doğru gitmesi gibi, yeni 802.3 standardın da Ethertype alanı bir uzunluk alanına çevrildi. (Orijinal Ethernet paketleri kesin bir uzunluk belirtmek yerine, kendilerinin çevrelenmesiyle tanımlanırlar)

Paketi alan paketin nasıl yorumlayacağını bilmeye ihtiyaç duydukça, standart olarak paket tipini takip edebilmek ve paket tipini belirtebilmek için bir IEE 802.2 başlığına ihtiyaç duyuldu.Yıllar sonra 802.3x-1997 standardı ve 802.3 standardının sonraki versiyonları, çerçevelenmenin iki çeşidi de resmen onaylandı.Pratikte her iki formatta geniş kullanıma sahip olmasına rağmen, ek yükünün azlığı ve basitliğinden dolayı ethernet çerçeveleme, Ethernet yerel ağlarında en geniş kullanıma sahip oldu.

Bazı paketlerin Ethernet çerçeveleme kullanmasına, bazı paketlerinse orijinal 802.3 çerçeveleme kullanılmasına izin vermek için aynı Ethernet segmentinde, Ethertype alanın değeri 0x0600'den büyük olmalıdır. Bu değer özellikle seçilmiştir çünkü Ethernet 802.3 çerçeveleri 1522 byte'ı aşmamalıdırlar. (0x0600=1536 Byte)Bu yüzden eğer alanın değeri 0x0600'den büyükse çerçeve Ethernet v2 çerçevesi almak zorundadır.Eğer 0x0600'den küçük veya eşit ise bu alanın uzunluk alanı olacak şekilde IEEE 802.3 çerçevesi olmak zorundadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

WEP, IEEE 802.11 kablosuz ağları için bir güvenlik algoritmasıdır. 1997'de onaylanan orijinal 802.11 standardının bir parçası olarak sunulan WEP'in amacı, geleneksel bir kablolu ağ ile karşılaştırılabilir veri gizliliği sağlamaktı. 10 veya 26 heksadesimal sayı içeren bir anahtara sahip olan WEP, bir zamanlar geniş çapta kullanımdaydı ve kullanıcılara yönlendirici konfigürasyon araçları tarafından sunulan ilk güvenlik tercihi idi.

MAC adresi (İngilizce Media Access Control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi Protected Access</span>

WPA ve WPA 2 , Wi-Fi İttifakı tarafından kablosuz bilgisayar ağlarını güvenceye almak için geliştirilen, güvenlik protokol ve sertifika programlarıdır. Wi-Fi İttifakı bu programları bir önceki sistem olan WEP deki ciddi zayıflıklara karşı geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.3</span>

IEEE 802.3, ethernet standardı ya da CSMA/CD diye de bilinen bir standart. Bu standart bir networku bus topolojisi kullanan, baseband sinyal kullanan ve CSMA/CD access metodu kullanan olarak tanımlar. Bu standart Digital, Intel ve Xerox (DIX) ethernet network teknolojisi tarafından üretilmiştir, zamanla insanlar DIX Ethernet yerine sadece Ethernet diye isimlendirmeye başlamıştır. IEEE 802 standartlarından en çok kullanılan bu standart (802.3), basit kurulum ve düşük maliyet avantajlarından dolayı tercih edilmektedir.

Her data-link katman protokolünün kendi frame formatları vardır.Veri alanlarının maksimum boyutu tanımlanan formattaki alanlardan biridir.Fiziki bir ağın çerçevesindeki veri bölümünde taşıyabileceği en fazla veri miktarına MTU denir. MTU bir Data-Link protokolünün sarmaladığı, paketleyebildiği byte'ların maksimum sayısıdır. MTU değerleri ağdan ağa değişebilir.

Logical Link Control bilgisayar ağında, IEEE standart ailesindeki OSI Referans modelinde bulunan Data Link Layer(Veri iletim katmanı)'ın alt katmanıdır.LLC çeşitli ağ protokolleri için çok bağlantılı multipoint ağların bir arada tutulmasını ve aynı ortam üzerinden veri akışını gerçekleştirmek için çoklama (multiplexing) ve akış kontrol(flow control) mekanizmaları sağlar.

Dağıtılmış kuyruklama çift hatlı veri yolu kısa adıyla DQDB ; istatistiksel çoklama yöntemini kullanarak fiberoptik ortamların geniş band olanaklarının ortak kullanımı için geliştirilmiştir. DQDB, iki yönlü bir veri yolu üzerinde dağıtılmış kuyruklama erişim mekanizmasını kullanan bir standarttır. Haberleşmede, DQDB dağıtık çoklu erişimli ağdır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.20</span>

IEEE 802.20 veya Mobil Geniş Band Kablosuz Erişimi (MBWA) Mobil geniş band kablosuz erişimi ağlarının birlikte çalışabilmesi için yayınlanan Dünya çapında IEEE Standartıdır.

İnternet Protokolü (IP), ağlar arası paket transferinde eğer paketin boyutu gönderilecek ağın taşıyabileceği maksimum taşıma birimi 'nden (MTU) daha büyük olması durumunda datagram parçalamasını uygularlar. Böylece daha büyük boyuttaki paketleri kabul edecek olan ağın MTU'na uygun şekilde küçük parçalara böler. Parçalama bir IP datagramının ağlar arasında dolaşırken MTU(Maksimum Transfer Unit) değeri daha düşük kapasitede bir ağa geldiginde yaşadıgı durumdur. Yani parçalama, bölünmedir. Örneğin; Ethernet ağlarının MTU değeri 1500 byte'dır. Bizim IP datagramımızın değeri 2400 byte olsun. Bu paket ethernet ağının girişindeki yönlendiriciye geldiğinde yönlendirici diğer tarafında ethernet ağı ve bunun MTU değerinin 1500 byte olduğunu bilir ve 2400 byte’lık gelen paketi Ethernet ağına parçalayarak gönderir. Paketimiz artık hedefine ilk parça 1500 byte, ikinci parçası 900 byte olmak üzere iki parça olarak ulaşır ve birleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.1X</span>

IEEE 802.1x, bağlantı noktası tabanlı ağ erişim kontrolü için kullanılan bir standarttır ve 802.1 protokol grubunun bir parçasıdır. Bir kablolu (LAN) veya kablosuz (WLAN) ağa dahil olmak isteyen istemci cihazlara kimlik doğrulama mekanizması sağlar.

Bilgisayar ağlarında, İnternetin ağ mimarisinde genellikle TCP/IP olarak bilinen, İnternet iletişim kuralları dizisinde en düşük tabaka bağlantı katmanıdır. Bu tabaka RFC 1122 ve RFC 1123 ile tanımlanmıştır. Bağlantı katmanı metodların grubudur ve İletişim protokolleri sadece konağa fiziksel olarak bağlantı ile çalışmaktadır. Bağlantı, ağda konak ve düğümler arasında fiziksel ve mantıksal bileşenler kullanılmasıdır ve bir bağlantı protokolü metodların bir takımıdır ve standartlar sadece Yerel alan ağı parçalarında ya da bir Geniş alan ağı bağlantılarında sadece komşu ağ bileşenleri arasında geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">SoftEther VPN</span> Baymuhammet

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.

Power Over Ethernet - Kısa Adı ile "PoE", Başka bir açıklama ile Ethernet Over PoE

Terabit Ethernet veya TbE, hızları 100 Gbit/sn'nin üzerinde olan Ethernet'tir. 100 Gigabit Ethernet 'e kadar benzer bir teknoloji kullanılarak geliştirilen 400 Gigabit Ethernet ve 200 Gigabit Ethernet  standartları IEEE P802.3bs Görev Gücü tarafından 6 Aralık 2017'de onaylandı. 2016 yılında, birkaç ağ ekipmanı tedarikçisi zaten 200G ve 400G için özel çözümler sunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gigabit Ethernet</span>

Bilgisayar ağlarında, Gigabit Ethernet, Ethernet çerçevelerinin saniyede gigabit hızında iletilmesine uygulanan terimdir. En popüler varyant 1000BASE-T, IEEE 802.3ab standardı tarafından tanımlanır. 1999'da kullanılmaya başlandı ve Hızlı Ethernet'e göre önemli bir hız artışı ve yaygın olarak mevcut, ekonomik ve önceki standartlara benzer kablo ve ekipman kullanımı nedeniyle kablolu yerel ağlarda Fast (Hızlı) Ethernet'in yerini aldı.