İçeriğe atla

Ethem Onur Bilgiç

Ethem Onur Bilgiç
Doğum13 Temmuz 1986 (38 yaşında)
İnebolu, Türkiye
EğitimMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Meslekİllüstratör · grafiker

Ethem Onur Bilgiç (13 Temmuz 1986, İnebolu), Türk illüstratör ve grafik tasarımcısı. Erken yaşlarını Konya'nın Ereğli ilçesinde geçirmiştir. Güzel sanatlara olan ilgisini destekleyen ressam Ali Fuat Koç'un yönlendirmesiyle bu alanda eğitim aldı. Ashley Wood, Ralph Steadman'dan etkilendi. İllüstrasyona olan ilgisinde Steadman'ın etkisi oldu.[1] Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde grafik tasarım üzerine eğitim aldı.[2]

Kariyer

Bilgiç tiyatro, ajans, dergi ve yayınevleri için içerik ve afiş üretti. Ulusal ve uluslararası festivallere katıldı. Aralık 2013'te Milk Gallery'de Tatlı Kabuslar başlığıyla ilk sergisini düzenledi. Bir röportajında antik gizemler, destan ve rüyalardan ilham aldığını ifade etti.[3] NTV Tarih, GQ Türkiye, Notos, Sabitfikir, Bant Mag., Skylife, Zero İstanbul, Tempo gibi dergiler için çizimler yaptı. Radikal gazetesinin kitap eki için illüstrasyonlar hazırladı. Bir dönem İthaki Yayınları'nda sanat yönetmenliği yaptı. Malatya Uluslararası Film Festivali ve 4. Bursa İpekyolu Film Festivali'nde de sanat yönetmeni olarak görev aldı.[4] OT dergisine hazırladığı kapak MediaCat tarafından 2016 yılının en iyi dergi kapakları arasında gösterildi.[] Nike – icons in İstanbul, Rock'n Coke 2011, Türkiye İş Bankası 88. Yıl ve Turkcell – Futbol Ne Güzel Şey gibi reklam kampanyalarında çalıştı.[3] 2014'te Salkım Söğüt (Weeping Willow) adlı kısa filmin yönetmenliğini yaptı.[5] Bu kısa filmi Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Canlandırma Filmi seçilirken 2014 İzmir Kısa Film Festivali'nde ise En İyi Animasyon seçildi.[6][7] Kolektif hafızada yer edinmiş şarkı ve grupları hatırlatmak amacıyla kurulan Anatolian Rock Revival Project'in 7 kişilik ekibindeydi.[8] Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı eseri için İhap Hulusi Görey'e atfen bir afiş hazırladı ve bu afişte İhap Hulusi imzasına da yer verdi.[9] Epsilon Yayınevi için Sabahattin Ali'nin eserlerine kapak resimleri hazırladı.[10] İletişim Yayınları için de muhtelif tasarımlar hazırladı.[11]

Filmografi

Yönettiği kısa filmler

Ödüller ve başarılar

Kaynakça

  1. ^ Dimili, Burcu. "Ethem Onur Bilgiç ile 'Tatlı Kâbuslar'". Artfull Living. 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  2. ^ "About". EOB kişisel websitesi. 13 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  3. ^ a b "Keşif: Ethem Onur Bilgiç". campaign. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  4. ^ "Takip Etmeniz Gereken 12 İllüstratör". Artfull Living. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  5. ^ "Ethem Onur Bilgiç". kameraarkasi.org. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  6. ^ a b Alıcı, Birgül (2019). Türkiye'de Modernleşme ve Animasyon Sineması. Eğitim Yayınevi. s. 185. 
  7. ^ a b "Altın Kedi Ödülleri sahiplerini buldu". Milliyet. 6 Kasım 2014. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  8. ^ Kapalıel, Yağmur. "Her Şarkıya Özel Poster". Artfull Living. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  9. ^ "Notos Öykü 71". Google Kitaplar. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  10. ^ "Mert Fırat'ın sesinden Sabahattin Ali eserleri". BantMag. 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  11. ^ "Ethem Onur Bilgiç". İletişim. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  12. ^ "Ethem Onur Bilgiç, en iyi 100'ün içinde". BirGün. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

Mengü Ertel,, grafik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İhap Hulusi Görey</span>

İhap Hulusi Görey, Türk grafik tasarımcısı, illüstratör.

<span class="mw-page-title-main">Yekta Kopan</span> Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu

Ethem Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Erden Kıral</span> Türk senarist ve yönetmen (1942–2022)

Erden Kıral, Türk yönetmen, senarist ve sinemacı.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<i>Karartma Geceleri</i> (film) film

Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı romanından Yusuf Kurçenli tarafından uyarlanan film. Başrolünde Tarık Akan'ın oynadığı 1990 yapımı film, 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde (1991) 'En İyi Türk Filmi' seçildi. 27. Altın Portakal Film Festivali'nde (1990) En İyi 2. film olurken, halk jürisi tarafından da 1. seçildi (1992). Ayrıca 1990'da Yunus Nadi En İyi Uzun Metrajlı Film Ödülü'nü aldı. Venedik Film Festivali'ne de giden Karartma Geceleri, San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde Jüri En İyi Film Ödülü'nü kazandı (1992).

<span class="mw-page-title-main">Selda Alkor</span> Türk oyuncu

Selda Alkor, Türk oyuncudur. Asmalı Konak dizisindeki rolüyle 30. Altın Kelebek Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">47. Altın Portakal Film Festivali</span> Film festivali

2010 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Altın Portakal festivallerinin 47.'sidir. 9-14 Ekim 2010 tarihleri arasında Antalya, Burdur ve Isparta'da düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirilmiştir.

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara'da Polis tarafından vurularak öldürülen eylemci. Ankara'daki Gezi Parkı eylemi sırasında Polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından başından ağır yaralanan Sarısülük, 14 gün yoğun bakımda kaldı. 12 Haziran 2013 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013 tarihinde saat 15.15'te Ankara Numune Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside mermi çekirdeğinin beynin içinde olduğu rapor edilmiştir.

Etem Çalışkan,, Türk ressam, grafiker, kaligraf.

<i>Salkım Söğüt</i>

Salkım Söğüt, Ethem Onur Bilgiç'in yönettiği, Adana Altın Koza Film Festivali'nden ödüllü, animasyon türünde, Türk yapımı bir kısa filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">29. Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

29. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 19 - 29 Nisan 2018 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalin onur ödülleri bu yıl, Menderes Samancılar'a, Rüştü Asyalı'ya ve Sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi'ne takdim edildi.

92. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2019'un en iyi filmlerine 9 Şubat 2020'de, Hollywood, Kaliforniya'daki Dolby Theatre'da, Pasifik Zaman Dilimine göre 17.30 / Doğu Zaman Dilimine göre 20.30'da verilen ödüllerdir. Törende, 24 kategoriye ayrılmış Akademi Ödülleri dağıtılırken tören bu yıl da American Broadcasting Company (ABC) tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nden canlı yayınlandı.

Ethem Baran, Türk yazar ve öğretmen.

Extramücadele ya da gerçek adıyla Memed Erdener, Türk çağdaş sanatçıdır. 1997 yılından itibaren disiplinler arası bir anlayışla ürettiği güncel sanat işlerinde bu mahlası kullanmaktadır.

15. İzmir Kısa Film Festivali, 1-5 Kasım 2014 tarihinde Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. 63 ülkeden 1093 filmin başvurduğu festivalde kurmaca, belgesel ve animasyon dallarında finale kalan filmler Altın Kedi Ödülleri için yarıştı. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Konak Belediyesi'nin desteğiyle festival gerçekleştirilmiştir. 15. İzmir Kısa Film Festivalinde, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Yaşar Üniversitesi başta olmak üzere, İzmir'deki üniversitelerde de film gösterimleri yapılmıştır.