İçeriğe atla

Ethem Şevki Kepenek

Ethem Şevki Kepenek (1888, Ardeşen, Atina Kazası, Lazistan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu - 1981), Atatürk ile silah arkadaşı olduğu dönemle ilgili verdiği demeçleriyle tanınan Türk asker ve siyasetçi.[1] 1953-54 yılları arasında Rize belediye başkanlığı yapmıştır.

Hayatı

Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak Ardeşen'de doğdu. Ardeşen'deki mahalle mektebi ve Erzurum'daki askeri rüştiyede öğrenim gördü. Dayısı Sultan II. Abdülhamid'in yaveri olarak atanınca dayısıyla İstanbul'a gitti. Kuleli Askerî Lisesi'ni bitirdikten sonra 1908'de Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. Hareket Ordusu'nda yer aldı. 1911'de Mülazımı Evvel rütbesiyle Mustafa Kemal Paşa'nın birliğine katıldı. Sarıkamış Harekâtı'dayken Rus kuvvetleri tarafından esir alınarak 42 ay Rusya'da esir tutuldu. Serbest kaldıktan sonra İstanbul'dan Anadolu'ya milli mücadele için cephane kaçırdı. Cephane kaçırdığı anlaşılınca tutuklandıysa da serbest kaldıktan sonra cephane kaçırmaya devam etti. Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle arkadaşlarıyla birlikte Askeri Polis Örgütü'nün kurucuları arasında yer aldı. Uzun süre askerlik yaptıktan sonra 1947'de İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığından emekli oldu. 25 Haziran 1953 ve 1954 yılları arasında Rize belediye başkanlığı yaptı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Atatürk'ün Trablusgarp'tan Silah Arkadaşı Ethem Şevki Kepenek Anlatıyor". mustafakemalim.com. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 
  2. ^ "Ethem Şevki Kepenek". rizeliunluler.com. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reşat (Çiğiltepe)</span> Türk asker

Reşat Çiğiltepe, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sakallı Nureddin Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmed Nureddin Paşa ya da bilinen adıyla Sakallı Nureddin, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Hurşit</span> Türk siyasetçi

Ziya Hurşit Bey, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Salih Bozok</span> Türk asker ve siyasetçi

Salih Bozok, Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Tayyar Eğilmez</span> Türk asker ve siyasetçi

Cafer Tayyar Eğilmez, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Şevki Subaşı</span> Türk asker

Yakup Şevki Subaşı, Türk asker. Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Megiddo Muharebesi (1918)</span> I. Dünya Savaşında İtilaf Devletlerinin zaferiyle sonuçlanan bir muharebe

Megiddo Muharebesi, Nablus Yarması veya Nablus Meydan Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgisi ve tüm Suriye'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan muharebedir.

İmdat Sütlüoğlu, Türk siyasetçi. 58. Hükûmet'te çevre bakanlığı ve TBMM 22. dönem Rize milletvekilliği yapmıştır. 2011-2018 yılları arasında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İzzettin Çalışlar</span> Türk asker ve siyasetçi

İzzettin Çalışlar, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Kılıç</span> Türk asker

Ahmet Muzaffer Kılıç, Türk asker ve siyasetçidir. 7 Ağustos – 13 Kasım 1918 arasında 4 ay ve 16 Mayıs 1919 – 01 Temmuz 1927 arasında 8 yıl ikinci defa olmak üzere toplamda 8 yıl 4 ay Mustafa Kemal Atatürk’ün yaverliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Derviş</span>

Ahmet Derviş, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mim Mim Grubu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda istihbarat teşkilatı

Mim Mim Grubu, kuruluşunda Enver Paşa ve Talat Paşa'nın da rolünün bulunduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin resmen tanıdığı bir istihbarat grubudur. Asıl adı Müsellâh Müdâfaa-i Milliye'dir ve baş harfleri olan "M. M."nin Osmanlıca alfabedeki okunuşu olan "Mim Mim" kısaltmasıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rüsuhi Savaşçı</span> Türk asker

Rüsuhi Savaşçı, Türk asker. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün başyaveri.

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal, Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı ordusu ve askerlik ile ilgili görüşlerini yazdığı kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">İnebolu bombardımanları</span>

İnebolu bombardımanları, 9 Haziran - 30 Temmuz 1921 tarihleri arasında Yunanistan'ın Kilkis zırhlısı ve Panter muhribi tarafından İnebolu kıyılarında yaptığı çeşitli saldırılardır. Saldırıların sebebi, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan ablukası altında olan Anadolu kıyılarında, İnebolu'dan Anadolu'ya akan cephane taşıma işlerini sekteye uğratmak ve Türk ordusunun ikmal yeteneğini azaltmaktı. Yunan gemilerinin yaptığı bombardımana Ankara hükûmetine bağlı Türk topçusu kısmen cevap verdi. Saldırılar sonucunda ciddi bir hasar oluşmadı. Bombardımanın ardından Birleşik Krallık komutanı General Harrington ile Ankara hükûmetinin başındaki Mustafa Kemal Paşa arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı.