Cibuti, resmî adı ile Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. Komşuları; kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali'dir. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti, ülke ile aynı ismi taşıyan Cibuti şehridir. Halkın %95'i Müslüman'dır.
Pantolon, belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine inen giysi.
Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.
Gelinlik, gelin tarafından düğün ya da nikâh esnasında giyilen özel giysi. Gelinliğin rengi, biçimi ve önemi gelin ve damadın dinine ya da kültürüne göre değişiklik gösterir. Genellikle beyaz ve kırık beyaz renginde olup üretiminde saten, dantel,tül gibi kumaşlar kullanılır.
Kadın hareketi, kadın haklarını desteklemeye yönelik evrensel nitelikteki sosyal harekettir.
Giyim, vücudun bir kısmını veya tamamını kapsayan her türlü kıyafet ve aksesuar. Giyim kuşamın en önemli ve muhtemelen en eski işlevi, vücudu doğa şartlarından korumasıdır. Hava koşullarından korumasının yanı sıra, spor ve yemek yapmak gibi tehlikeli faaliyetler sırasında deri ile çevre arasında bariyer görevi görerek güvenliği artırır. Ayrıca vücuda hijyenik bir bariyer sağlayarak vücuda toksinlerin ve mikropların girişini sınırlandırır. Giyim kuşamın en önemli işlevlerinden biri de kişinin stilini, zevklerini ve modayı yansıtmasıdır. Her halka ve ülkeye ait ulusal giyimler mevcuttur.
Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.
Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.
Tayyör, ceket ve etekten oluşan bir kadın giysisidir. Erkeklerin giydiği takım elbisenin kadınlardaki karşılığı sayılabilir. Tayyör sıklıkla topuklu ayakkabı ve bluz ile birlikte giyilir. Ceketin altına ayrıca bluz giyilmeyip, ceketin bluz olarak kullanıldığı durumlarda genellikle döpiyes şeklinde adlandırılır.
Çador, Çadar ya da Çadur İran'da kadınlar tarafından giyilen bir çarşaftır. Kullanımı antik zamanlara, Ahameniş İmparatorluğu'na dayanır. Pehlevi Hanedanı döneminde Batılı kıyafetler tercih edilirken, İran İslam Devrimi'nden sonra yeniden yaygınlaşmıştır. Günümüzde İran'da örtünmek zorunlu olsa da, çador kullanımı zorunlu değildir, daha çok dini ya da geleneksel sebeplerle tercih edilir. Vücudun tamamını ve başı öreten şekildedir.
Skort ya da şort etek, genellikle altta giyilen bir mikro şortun cephesini kapatan bir tür etek çeşididir. Bazı skortların altındaki şort ile skort bütünleşik olarak tasarlanmıştır. Bu tür skortlar genellikle tenis vb. efora dayalı spor dallarında tercih edilmektedir.
Frak, erkeklerin resmî törenlerde giydikleri siyah renkli, uzun etekli ve eteğinin arkası bele değin yırtmaçlı ceketle bir pantolondan oluşan takım giysi. Bir zamanlar TBMM Başkanlarının giydiği beyaz papyonlu, beyaz yelekli, ceketinin arkası uzun olan kıyafet. Meclis içtüzüğünde yapılan değişiklikle TBMM Başkanı'nın giyme zorunluluğunu kaldırılmıştır.
Dirndl, özellikle Bavyeralı kadınların giydiği üstü dar altı geniş olan geleneksel elbise. Avusturya ve Güney Tirol'de de yaygın olarak kadınlarca tercih edilir. Kökenini Alp köylülerinin geleneksel kıyafetlerinden alır. Günümüz Almanya'sında yılın her döneminde dirndl giymeyi tercih eden kadınlara rastlanır. Dirndl elbiseler geleneksel olarak bel seviyesinde dardır, etek ise diz kapağının altında tercih edilir ve dairesel kesimli bir görünüme sahiptir. Oktoberfest'te erkekler deri pantolon tercih ederken kadınlar dirndl giyerler. Bu tarz giyinmenin vücudu topladığı ve formda bir görüntü verdiği düşünülmektedir. Üç parçadan oluşan dirndl elbisesini özel olarak üreten giyim markaları bulunmaktadır.
Balerin etek, baldırın ortasına veya ayak bileklerinin hemen üstüne ulaşan, bale performansında kostüm olarak giyilen tam bir etek. Genellikle birden fazla kumaş katmanından oluşur. 1950'lerde popüler bir gündelik etek tarzıydı.
A-line etek, kalçalara takılan ve yavaş yavaş etek ucuna doğru genişleyen, A büyük harf şeklinin izlenimini veren bir etekdir. Terim aynı zamanda benzer şekildeki elbiseleri ve paltoları tarif etmek için de kullanılır. Terim ilk olarak Fransız moda tasarımcısı Christian Dior tarafından 1955 baharı koleksiyonunun etiketi olarak kullanıldı.
Kot etek, bazen 'denim etek' olarak adlandırılır, kaba pamuklu kumaştan yapılmış, mavi kot ile aynı malzemeden yapılmış bir etek. Denim etekleri farklı popülasyonlara ve durumlara uyacak şekilde çeşitli stil ve uzunluklarda gelir. Örneğin, tam boy kot etekleri, dini inançlarının, diğerlerinin yanı sıra Ortodoks Yahudileri, bazı Müslümanlar, Mennonitler ve Pentikostallar dahil olmak üzere pantolon giymelerini yasaklayan kadınlar tarafından genellikle giyilir. Denimden yapılan daha mikro etekler ve mini etekler genellikle ergen ve genç yetişkinler tarafından giyilir.
İş kıyafetleri, Batı kıyafet kodlarından biri olan gayriresmî kıyafetler, erkekler için takım elbise ve gömlekleri, kadınlar için kokteyl elbisesi veya pantolondur. Formalite ölçeğinde yarı resmî kıyafetten daha az resmîdir, ancak gündelik kıyafetten daha resmî olarak kabul edilir. Bu nedenle, gayriresmî iş kıyafeti veya akıllı gündelik kıyafetler gibi gündelik kıyafetler ile karıştırılmamalı, ancak bazı insanlar gayriresmî kıyafetlere sadece gündeliklerin aksine "resmî" olarak atıfta bulunabilir.
Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.
Faroe Kıyafeti Faroe Adaları'nın halk kıyafetidir.
Geleneksel Özbek kıyafetleri, Orta Asya'daki en kalabalık halk olan Özbeklerin giydiği geleneksel giyim tarzından oluşmaktadır. Özbek kültürel geleneklerinin geleneksel moda duyarlılıklarını sergiler ve Özbek medeniyetinin önemli kültürel yönlerinden birini oluşturur. Özbeklerin giydiği iki geniş giysi türü vardır: geleneksel Özbek kıyafetleri olarak bilinen kıyafetler ve batı kıyafetleri.