İçeriğe atla

Eta Lyrae

Eta Lyrae Latinceleştirilmiş bir isim olan Eta Lyrae, kuzey takımyıldızı Çalgı'da bulunan muhtemel bir ikili yıldız sistemidir.[1] Geleneksel adı Aladfar'dir ve 4,43'lük görsel kadir ile çıplak gözle hafifçe görülebilmektedir.[2] Sistem paralakas ölçümlerine dayanarak Güneş'ten yaklaşık 1.390 ışık yılı uzaklıkta bulunmakta ve −8 km/s'lik bir dikey hızla Güneş sistemine doğru yaklaşmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ van Leeuwen, F. (Kasım 2007). "Validation of the new Hipparcos reduction". Astronomy & Astrophysics. 474 (2): 653-664. doi:10.1051/0004-6361:20078357. ISSN 0004-6361. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  2. ^ Anderson, E.; Francis, Ch. (Mayıs 2012). "XHIP: An extended hipparcos compilation". Astronomy Letters (İngilizce). 38 (5): 331-346. doi:10.1134/S1063773712050015. ISSN 1063-7737. 
  3. ^ Rountree Lesh, Janet (Aralık 1968). "The Kinematics of the Gould Belt: an Expanding Group?". The Astrophysical Journal Supplement Series (İngilizce). 17: 371. doi:10.1086/190179. ISSN 0067-0049. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfa Centauri</span> Erboğa takımyıldızında bulunan üçlü yıldız sistemi, üç yıldızdan biri olan Proxima Centauri, Dünyaya en yakın yıldız olmasıyla bilinir

Alfa Centauri, Erboğa takımyıldızının güneyinde bulunan bir yıldız sistemidir. Sistem üç yıldızdan oluşur: Rigil Kentaurus, Toliman (B) ve Proxima Centauri (C). Proxima Centauri, 4,2465 ışık yılı uzaklığıyla aynı zamanda Güneş'e en yakın yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Cepheus (takımyıldız)</span> dünyadan 50 ışık yılı uzakta bir takımyıldızı

Kral takımyıldızı, kuzey gök yüzünün derinliklerinde yer alan ve Yunan mitolojisinde Etiyopya Kralı Kefeos'un adını taşıyan bir takımyıldızdır. İkinci yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldızdan biridir ve günümüzde de 88 modern takımyıldız arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağız (yıldız)</span>

Ağız, Irmak takımyıldızının en parlak ve gökyüzünün de sekizinci en parlak yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakın yıldızlar dizini</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Güneş Sistemi'nden en fazla 5 parsek uzaklıkta olan yıldızları ve kahverengi cüceleri kapsamaktadır. Bu mesafe içerisinde Güneş Sistemi de dâhil olmak üzere 56 yıldız sisteminin varlığı bilinmektedir. Bu sistemlerde bilinen toplam 60 hidrojen-füzyon yıldız ve 13 Kahverengi cüce bulunmaktadır. Bu nesneler görece olarak Dünya'ya yakın olmasına rağmen, sadece dokuz tanesinin görünen büyüklüğü 6,5'ten daha azdır ve bu da bu nesnelerin, sadece %12'sinin çıplak gözle görülebileceği anlamına gelmektedir. Güneş'in dışında sadece üç tane yıldız; Alfa Centauri, Sirius ve Procyon, birinci kadir yıldızlarıdır. Tüm bu nesneler, yerel kabarcık içindeki Samanyolu Gökadası'nın Orion–Kuğu Kolu bölgesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bellatrix</span>

Bellatrix ya da Gama Orionis, Orion (Avcı) Takımyıldızı'ndaki en parlak 3. ve gökyüzündeki en parlak 27. yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Zeta Reticuli</span>

Zeta Reticuli, Ağcık takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 39 ışık yılı uzaklıkta yer alan ikili yıldız sistemidir. Çok karanlık bir gecede sadece güney-yarıküreden çıplak gözle iki yıldız da görülebilir. Türkiye'den gözlemlenebilir bir konumda değildir. Zeta2 Reticuli'nin yörüngesinde yıldızı çevreleyen bir enkaz diski bulunmaktadır. Her iki yıldız da Güneş ile benzer özellikleri paylaşan solar analog yıldızlardır. Ortak bir kökene ait yıldızların oluşturduğu Zeta Herculis Hareketli Grubu üyesidirler.

<span class="mw-page-title-main">Açık kümeler dizini</span> Vikimedya liste maddesi

Bu dizin, Güneş Sistemi'nden uzaklığına göre sıralanmış olan açık yıldız kümelerinin bir listesidir. Açık küme, aynı dev moleküler bulut içinde oluşan ve yerçekimsel olarak birbirlerine bağlı olan birkaç bin yıldızın oluşturduğu bir gruptur. Samanyolu gökadasında 1,000'den fazla açık küme bilinmektedir ancak gerçekte bu rakam on katına kadar çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kappa Orionis</span>

Kappa Orionis, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 645 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi bir süperdev yıldızdır. Takımyıldızın en parlak altıncı yıldızıdır ve Avcı'nın ana dörtgenini oluşturan yıldızların güneydoğu köşesinde yer alır. Geleneksel adı Saif, Arapça سیف الجبّار saif el jabbardan gelir ve Dev'in kılıcı anlamındadır. Bu isim aslında Eta Orionis için söylenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eta Boötis</span>

Eta Boötis, Çoban takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 37 ışık yılı uzaklıkta bulunan G-tipi altdev yıldızdır. Geleneksel isimleri Müfrid ve Saak, Flamsteed belirtmesi 8 Boötis'dir. 1943 yılından bu yana bu yıldızın tayfı diğer yıldızların sınıflandırılmasında dayanak noktası olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eta Scorpii</span>

Eta Scorpii, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 73 ışık yılı uzaklıkta bulunan F-tipi sarı-beyaz bir altdev yıldızdır. 3,33 kadir görünen büyüklüğüyle Akrep'in en parlak üyelerinden birisidir

<span class="mw-page-title-main">Alcyone (yıldız)</span>

Alcyone, Boğa takımyıldızında yer alan bir yıldız sistemidir. Güneş'ten yaklaşık 440 ışık yılı uzaklıkta, yaklaşık 100 milyon yaşında genç bir küme olan Ülker açık kümesinin en parlak yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lalande 21185</span>

Lalande 21185, Ursa Major takımyıldızında yer alan bir kırmızı cücedir. Yaklaşık olarak 8.31 ışık yılı. uzaklıkta yer almakta olup Güneş'e en yakın yıldızlardan biridir. Yıldız, küçük bir teleskopla görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sh2-308</span> Salma Bulutsusu

Sh2-308, Büyük Köpek takımyıldızının merkezine yakın bulunan iyonize hidrojenden oluşmuş bir H II bölgesidir. Gece gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius'un yaklaşık 8 derece güneyindedir. Bulutsu, EZ Canis Majoris adlı Wolf-Rayet yıldızını çevreleyen bir kabarcığa benzer. Bu yıldız kısaca, yıldız evriminin ön-süpernova aşamasındadır. Bulutsu, Dünya'dan yaklaşık olarak 4.530 ışık yılı uzaklıktadır, fakat bazı kaynaklar hem yıldızın hem de bulutsunun 5.870 ışık yılı uzakta olduğunu belirtir. Hatta bulutsunun Dünya'dan 1.875 ışık yılı uzaklıkta olduğunu belirten kaynaklar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gama Andromedae</span>

Gamma Andromedae, Latince γ Andromedae'den gelir, Andromeda'nın kuzey takımyıldızındaki üçüncü en parlak ışık kaynağıdır. Dünya'dan yaklaşık 350 ışıkyılı uzaklıkta çoklu yıldız sistemidir. Sistem, −12 ile −14 aralığındaki dikey hızla Güneş'e yaklaşmaktadır.

μ Lyrae, Latince Mu Lyrae olarak okunur, kuzey takımyıldızı Çalgı'da bulunan bir yıldızdır. Geleneksel adı Alathfar al-ʼaẓfār "pençeler " kelimesinden gelir ve Eta Lyrae ile paylaştığı bir isimdir. Beyaz renkli bu yıldız, çıplak gözle 5,11 kadir parlaklığıyla zayıf bir ışık noktası olarak görülebilmektedir. Paralaks hesaplamalarına dayalı olarak Güneş'ten 412 ışık yılı uzaktadır ve −24 km/s dikey hızla Güneş'e yaklaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beta Virginis</span>

Beta Virginis, ekvatoryal takımyıldız Başak'ta bulunan bir yıldızdır. Özel adı Zavijava'dır ve 'beta' olarak adlandırılmasına rağmen, 3.604'lük görsel parlaklığıyla takımyıldızının beşinci en parlak yıldızıdır. Paralaks ölçümlerinden yola çıkarak uzaklığı Güneş'ten 35,7 ışık yılıdır ve +4,1 km/s dikeyhızla daha da uzaklaşmaktadır. Ekliptiğin 0,69 derece kuzeyinde olduğundan Ay ve (nadiren) gezegenler tarafından örtülebilmektedir. Beta Virginis'in bir sonraki gezegensel örtülmesi 9 Kasım 2210'da Venüs tarafından gerçekleşecektir.

Pi Sagittarii, Zodyak Takımyıldızlarından Yay'da bulunan üçlü bir yıldız sistemidir. +2,89 görünür parlaklığa sahiptir ve çıplak gözle kolayca görülebilecek kadar parlaktır. Paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık 510 ışık yılı uzaktadır.

Latince adı : Epsilon Aquarii, ekvatoryal zodyak takımyıldızı Kova'da yer alan, Oğlak takımyıldızının batı sınırında bulunan tek bir yıldızdır. Artık IAU tarafından resmi olarak tanınan Albali özel ismine sahiptir. Görsel parlaklığı 3,77 olan, çıplak gözle görülebilen beyaz renkli bir yıldızdır. Hipparcos görevi sırasında alınan paralaks ölçümlerine göre, yaklaşık 208 ışık yılı (64 pc) uzaklıkta yer almaktadır. −0,46 mutlak parlaklığa sahip olan Yıldız Güneş'e -15 km/s dikey hızla yaklaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eta Serpentis</span> yıldız

Eta Serpentis, Yılan takımyıldızında yaklaşık olarak 60,5 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Yılanın kuyruğu olan Serpens Cauda'da yer alır. Görünür büyüklüğü 3,260 kadir olan yıldız, çıplak gözle gözlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Eta Piscium</span> Balıklar takımyıldızındaki ikili yıldız sistemi

Eta Piscium, Balıklar takımyıldızında yaklaşık olarak 350 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldız sistemidir. 3,6 kadir görünür büyüklüğüyle takımyıldızının en parlak yıldızıdır.