İçeriğe atla

Et-Tabiin Okulu saldırısı

10 Ağustos 2024 tarihinde İsrail, Gazze Şehri'nin doğusundaki Et-Tabiin Okulu'nu vurdu. Bu okul, Hamas-İsrail Savaşı sırasında sığınacak yer arayan Filistinlilere ev sahipliği yapmaktaydı.[1] Filistin sağlık yetkililerine göre en az 80 Filistinli hayatını kaybetti, 47 kişi de yaralandı.[2] Bazıları ise yangın bölgede yayılırken okulda mahsur kaldı.[3][4]

Saat 4:40 civarındaki sabah namazı sırasında yaklaşık 6.000 mülteci ve yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı okul binasına üç roket isabet etti ve bina çöktü.[5] Bunun ardından çıkan yangın daha fazla can kaybına neden oldu.[6] Kurtarma ekipleri ve sivillerin yangını söndürme ve mahsur kalanları kurtarma çabaları, İsrail ordusunun bölgenin su tedarikini kesmesiyle büyük ölçüde engellendi.[7]

Bu olay, bir hafta içinde bir okula yapılan beşinci saldırıydı. BM İnsan Hakları Ofisi, okullara yönelik saldırıların "endişe verici bir düzen" haline geldiğini belirtti.[8] Al Jazeera'nin yaptığı bir araştırma, bu bombalamanın olabildiğince çok can kaybı yaratmak amacıyla kasıtlı olarak yapıldığını ortaya koydu.[6] İsrailli araştırmacı gazeteci Meron Rapoport, İsrail ordusunun resmî açıklamalarını inceleyerek "ordunun bu dolu sığınağı bombalarken vereceği zararların tamamen farkında olduğunu" ifade etti.[9] CNN'in silah uzmanı ise saldırıdan sonra çekilen görüntülerde görülen şarapnel parçalarının, ABD merkezli Boeing tarafından üretilen GBU-39'a ait olduğunu tespit etti.[8]

Galeri

Ayrıca bakınız

  • İsrail'in Savaş suçları

Kaynakça

  1. ^ "IDF doubts Hamas claim of over 90 dead after strike on terror operatives at Gaza school". The Times of Israel. 10 Ağustos 2024. 10 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Israeli airstrike on a Gaza school used as a shelter kills at least 80, Palestinian officials say". AP News (İngilizce). 10 Ağustos 2024. 18 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. Fadel Naeem, director of the al-Ahli hospital in Gaza City, told The Associated Press that the facility received 70 bodies along with the body parts of at least 10 others. 
  3. ^ "Scores reported dead in Gaza school shelter as Israel says it bombed militants". Reuters. 10 Ağustos 2024. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  4. ^ Abdulrahim, Raja; Kim, Victoria (10 Ağustos 2024). "Israel Strikes School Complex in Gaza, Killing Dozens, Local Health Officials Say". The New York Times – NYTimes.com vasıtasıyla. 
  5. ^ Ryan, Missy; Harb, Hajar; El Chamaa, Mohamad; Suliman, Adela; Ables, Kelsey (10 Ağustos 2024). "Nearly 100 killed in Israeli strike on school, Gaza officials say". The Washington Post. 10 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2024. 
  6. ^ a b "Exclusive: Al-Tabin attack 'deliberately timed to cause maximum casualties'". Al Jazeera English (İngilizce). 24 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  7. ^ "Israeli strike on Gaza school kills more than 100 people". Al Jazeera (İngilizce). 18 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2024. 
  8. ^ a b Goodwin, Lex Harvey, Irene Nasser, Mohammed Tawfeeq, Allegra (10 Ağustos 2024). "Israeli strike on mosque and school in Gaza kills scores, sparking international outrage". CNN. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 
  9. ^ Rapoport, Meron (23 Ağustos 2024). "Israeli society's dehumanization of Palestinians is now absolute". +972 Magazine. 25 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2011 Gazze Şeridi hava saldırıları</span>

Ağustos 2011 Gazze Şeridi hava saldırıları, (Yidiş: טעראָריסט אנפאלן אין דאָרעמדיק ישראל)

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Güvenlik Güçlerinin (IDF), Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde yaptığı, sekiz gün süren operasyondur. Operasyon 14 Kasım 2012 tarihinde, Hamas askeri kanadının baş amiri olan, Ahmed Jabari’nin, Gazze’de İsrailli bir hava saldırısı esnasında ölmesiyle başladı.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Ordusu tarafından, Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlenen askerî operasyondur. 14 Kasım 2012 tarihinde, Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yapılan roket saldırılarına tepki olarak başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Filistin-İsrail çatışmaları</span> Mayıs 2021de İsrailliler ve Filistinliler arasında başlayan çatışma

2021 Filistin-İsrail çatışmaları, 6 Mayıs 2021'de İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde oturan bazı Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmasına ve başka bir yere yerleştirilmesine karar vermesi üzerine başlayan, ardından Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere orantısız müdahale sonrası başlayan protestolarla büyüyen ve daha sonra karşılıklı saldırılara dönüşerek devam eden çatışmalar bütünü.

Muhammed Deyf, doğum adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Filistinli genelkurmay başkanı ve yüksek askeri komutanı. 1995'ten bu yana intihar saldırıları, adam kaçırmalar ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini öldürmekten dolayı son 26 yıldır İsrail'in en çok aranan adamı oldu. İsrail'in Deif'i öldürmeye yönelik en son girişimi, Mayıs 2021'deki Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında oldu. Deif'in karısı, bebeği ve kızı 2014 yılındaki bir saldırıda öldürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Hamas-İsrail Savaşı</span> 7 Ekim 2023te başlayan Hamas-İsrail Savaşı

Hamas-İsrail Savaşı, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı Operasyonu ve İsrail tarafından Demir Kılıçlar Operasyonu olarak adlandırılan, 7 Ekim 2023 tarihinde paramiliter örgüt Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, İsrail geneline geniş çaplı saldırısı ile başlayan bir savaştır. Saldırı sonrası İsrail, Hamas için savaş ilanı kararı almış ve çıkan çatışmalarda en az 1.400 İsrailli ve 15.000+ Filistinli sivil olmak üzere 15.000'den fazla kişi ölmüş, 45.000'den fazla kişi yaralanmıştır. 1 milyon Gazzeli ve 500.000 İsrail'li yerinden edilmiştir. İsrail Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez savaş ilanı kararı almış, Gazze'ye büyük bir bombardıman yapılmıştır.

Ekim 2023'te, 2023 Hamas-İsrail Savaşı sırasında düzenlenen çok sayıda saldırıda Gazze'nin kuzeyinden ayrılmaya çalışan Filistinliler vuruldu ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 70 kişi öldü. 13 Ekim'de, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yaşayan bir milyondan fazla kişiyi bölgenin güneyine taşınmaya çağıran tahliye talimatının ardından bir hava saldırısı gerçekleşti. CNN'e göre, tahliye uyarılarına uyarak evlerinden kaçan çok sayıda Filistinli, İsrail hava saldırılarında tahliye bölgesinin dışında öldürüldü. Ayrıca söz konusu saldırılarda 200 kişi de yaralandı.

Ayman Nofal, Filistinli üst düzey Hamas komutanı ve hava operasyonları başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi'nin tahliyesi</span>

13 Ekim 2023'te İsrail Savunma Kuvvetleri Gazze Şehri de dahil olmak üzere Wadi Gaza'nın kuzeyindeki tüm toplulukların güneye tahliye edilmesini emretti. BM'ye göre, İsrail ordusu tahliye için 24 saatlik bir süre verirken, bir İsrail askeri sözcüsü bir son tarih belirtmedi ve IDF'nin tahliyenin "zaman alacağını" anladığını söyledi. Emir, Hamas tarafından El Aksa Seli Operasyonu adı altında Gazze'den İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenlenmesinden bir hafta sonra geldi. 14 Ekim itibarıyla yüz binlerce Filistinli kuzey Gazze'yi tahliye etti. Hamas Gazzelilere ayrılmamaları talimatını verdi ve IDF'ye göre kaçmaya çalışan sivilleri bombalayarak ve vurarak sivillerin tahliyesini engellemeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas-İsrail Savaşı'nda işlenen savaş suçları</span>

İsrail-Hamas Savaşı'nın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana BM İnsan Hakları Konseyi hem Hamas hem de İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından savaş suçu işlendiğine dair "açık kanıtlar" tespit etmiştir. İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin bir BM Komisyonu, "İsrail ve Gazze'deki son şiddet patlamasında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtlar bulunduğunu ve uluslararası hukuku ihlal eden ve sivilleri hedef alan herkesin sorumlu tutulması gerektiğini" belirtti. 27 Ekim'de OHCHR sözcüsü, her iki tarafça işlenen olası savaş suçlarını incelemek üzere bağımsız bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

İhab el-Güzin, Filistnli siyasetçi.

İsrail-Hamas Savaşı'nda gazetecilerin öldürülmesi, diğer gazetecilere yönelik şiddet eylemleriyle birlikte, 1992'den bu yana İsrail-Filistin çatışmasında gazeteciler için en ölümcül ve 21. yüzyılda gazeteciler için en ölümcül dönemdir. Committee to Protect Journalists'e göre, 5 Nisan 2024 itibarıyla Gazze, İsrail ve Lübnan'daki çatışmalar 108 Filistinli, 3 Lübnanlı ve 2 İsrailli gazetecinin hayatına mal oldu. Gazze hükûmeti medya ofisi tarafından Temmuz 2024'te yapılan bir sayıma göre öldürülen Filistinli gazeteci sayısı 160'dır.

Filistin'de spor, İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgali nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüştür. Filistin Olimpiyat Komitesi ve Filistin Futbol Federasyonu'na göre 26 Temmuz 2024 itibarıyla 245 adeti futbolcu olmak üzere 400 Filistinli sporcu İsrail saldırılarında ölmüştür. İsrail saldırıları stadyumların yıkılmasına ve kulüplerin kapatılmasına da yol açmıştır.

9 Ekim 2023'ten itibaren, Hamas-İsrail Savaşı kapsamında İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Cibaliye Mülteci Kampı'nda hava saldırıları düzenleyerek buranın Hamas ve diğer militan gruplar için bir sığınak olarak kullanıldığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamas ve İsrail arasındaki rehine krizi</span>

7 Ekim 2023'te İsrail-Hamas Savaşı'nın başında Hamas ve diğer Filistinli militan gruplar, İsrail'den Gazze Şeridi'ne 251 kişiyi kaçırdı. Kaçırılanlar arasında çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da vardı. Neredeyse yarısı yabancı uyruklu veya çifte vatandaş olan rehinelerin hepsi İsrail vatandaşı değildi. Bazı rehineler ise Necef Bedevileri idi. Kaçırılanlar arasındaki asker ve sivillerin oranı ise bilinmiyor. Esirlerin Gazze Şeridi'nin farklı yerlerinde tutulduğu tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'in Gazze Şeridi bombardımanı</span>

İsrail'in Gazze Şeridi bombardımanı, Hamas-İsrail Savaşı dahilinde İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yürütülen hava saldırılarının bütünüdür. Bu saldırılarda Filistinli mülteci kampları, okullar, hastaneler, camiler, kiliseler ve diğer sivil yapılar ya zarar görmüş ya da tamamen yıkılmıştır. 2024 yılı nisan ayının sonuna kadar İsrail’in Gazze’ye 70.000 tondan fazla bomba attığı tahmin edilmektedir. Bu, II. Dünya Savaşı'nda Dresden, Hamburg ve Londra bombardımanlarındaki toplamını aşan bir miktar olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazze soykırımı</span>

Gazze Soykırımı, İsrail devletinin Hamas İsrail savaşı'nda Filistin halkına yönelik işlediği sürgün ve katliamlardır.