İçeriğe atla

Estonya İsveçlileri

Estonya İsveçlileri, Estonyalı-İsveçliler (İsveççe: estlandssvenskar veya özel adlandırmayla aibofolke "Ada Halkı"; Estonca: eestirootslased) veya Kıyı İsveçlileri (Estonca: rannarootslased) eskiden Estonya'nın kıyı bölgeleri ve adalarında yaşamış olan, şimdiyse ülkenin batı ve kuzeyinde yaşayan İsveççe konuşan bir azınlıktır. Estonya İsveçlilerinin tarihi 13 ve 14'üncü yüzyıla kadar dayanmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamı İsveç'e göç etti ve kalanların çok azının torunları Estonya'da ikamet etmeye devam etmektedir. İsveçli topluluğunun yaşadığı alanlar küçülmüş ve Estonya İsveçilieri, Estonyalılaşmaya başlamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonlar</span> Estonyada çoğunluğu oluşturan Ural halkı

Eston, Estonya'nın çoğunluğunu oluşturan ve ülkenin resmi dili olan Estoncayı konuşan etnik gruba verilen isimdir. Estonlar, binlerce yıl önce Uralların ötesinden bulundukları bölgeye göç etmişlerdir. Konuştukları dil Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri grubundandır. Finler ve Macarlarla tarihi yakınlıkları vardır. Estonya sözcüğünün bölgenin Baltık denizinin doğusu olması nedeniyle doğuda yaşayanlar manasında Eastern'den türediği söylenir. 600 yıl önce Baltık Denizi kıyısındaki limanları geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Estonca</span> Estonyanın resmi dili

Estonca, Estonya'nın resmî dilidir. 1,1 milyon Estonya vatandaşına ek olarak on binlerce Estonyalı göçmen tarafından konuşulan dil. Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri'ne mensuptur. Dil, Finceye oldukça benzemektedir. Dili ailedeki diğer dillerden ayıran en önemli özellik, kısa, uzun ve çok uzun olmak üzere üç farklı tonlama barındırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsveççe</span> İsveç ve Finlandiyada konuşulan Kuzey Cermen dili

İsveççe, İsveç ve Finlandiya'nın güney ve batı sahillerinde 9,6 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulan bir Kuzey Cermen dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca: Estonya SSC, II. Dünya Savaşı sırasında, 21 Haziran 1940'ta Sovyetler Birliği'ne katılan bir cumhuriyettir. Kısa bir süre sonra bağımsızlığını ilan eden ülke 6 Ağustos 1940'ta tekrar Sovyetler'e katılmıştır. 1941'de Almanya tarafından işgal edilen ülke 1944'te Sovyet askerleri tarafından tekrar alınmıştır. Estonya'nın bağımsızlığı döneminde Narva'nın bir parçası olan Jaanilinn, 1945'in Ocak ayında Rusya SFSC'nin Leningrad iline bağlanmış ve İvangorod isimini almış ve 1954'te kent statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tartu Üniversitesi</span>

Tartu Üniversitesi Tartu, Estonya'da bulunan bir yükseköğretim kurumudur. 1632 yılında kurulan üniversite kamuya ait bir üniversitedir. Yaklaşık 19.000 öğrencisi bulunmaktadır. Üniversite Avrupa Birliği Erasmus Projesi üyesidir. Günümüzde üniversitede Estonya dışından 400 öğrenci eğitim almaktadır. Yabancı öğrenci grupları Finler, İsveçliler, Ruslar, Almanlar ve Amerikalılar çoğunluğu oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Öregrund</span>

Öregrund, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, başkent Stokholm'ün kuzeyindeki Baltık Denizi kıyılarında yer alır. Kent bir köy nüfusunda olmasına rağmen tarihi nedenlerden dolayı kent olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

Estonya Futbol Federasyonu(EJL), Estonya'da futbolun yönetim organıdır. Meistriliiga, Eesti Karikas ve Estonya millî futbol takımının maçlarını organize eden federasyonun merkezi başkent Tallinn'dedir. 1923 yılında FIFA üyeliğine kabul edilen Estonya Futbol Federasyonu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1992 yılında UEFA üyeliğine tekrar kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaarina</span>

Kaarina, Finlandiya'nın Güneybatı Finlandiya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Turku'nun hemen yanında yer almaktadır. Yüzölçümü 851.93 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 32,987'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uusikaupunki</span> Finlandiyada bulunan şehir

Uusikaupunki, Finlandiya'nın Güneybatı Finlandiya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, bölgenin kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 551,38 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 15.777'dir.

<span class="mw-page-title-main">Keuruu</span>

Keuruu, Finlandiya'nın Orta Finlandiya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, bölgenin batı ucunda yer almaktadır. Yüzölçümü 1.430,56 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 9.953'tür.

<span class="mw-page-title-main">Hanko</span>

Hanko, Finlandiya'nın Uusimaa bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Helsinki'nin 130 km batısında Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 118,96 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 8.578'dir.

<span class="mw-page-title-main">2012 UEFA Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası</span>

2012 Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası UEFA'nın 19 yaş altı seviyesinde, 3 - 15 Temmuz tarihleri arasında Estonya'da düzenlediği futbol turnuvası. Bu turnuva Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Turnuvalarının 61. ayağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vormsi</span> Estonyada ada

Vormsi, Estonya'nın dördüncü büyük adası. Hiiumaa adasının arasında ve Baltık Denizinde yer alan 92 km²'lik bir adadır. 11 Ocak 2010 itibarıyla ada üzerinde yaşayan 399 kişi vardır.

Ruffus, Eston müzik grubu. Letonya'nın Riga kentinde yapılan 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı "Eighties Coming Back" adlı şarkıyla temsil etmiş, Estonya yarışmada 14 puanla 21. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Estonya</span>

Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Liminka</span>

Liminka, Finlandiya'nın Kuzey Ostrobotniya bölgesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Oulu'nun 25 km güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 642.59 km² olan belediyenin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 10,098'dir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Klinti</span>

Baltık Klint, Baltık Denizi'nin çeşitli adalarında, Estonya'da, Rusya'nın Leningrad Oblastı'nda ve İsveç'in Gotland ve Öland adalarında görülen erozyon sonucu meydana gelmiş kireç taşı uçurumlarıdır. 1928'deki 50 kron banknotunun ve 1992'deki 100 kroni banknotunun arka yüzünde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Eston mutfağı</span>

Eston mutfağı, Estonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Geleneksel Eston mutfağı büyük ölçüde et, patates ve ve kıyı ve göl kenarındaki balıklara dayanmakla birlikte günümüzde yakın ülkelerin geleneklerinden bir dizi katkı ile çeşitli uluslararası yiyecekler ve yemekler de dahil olmak üzere diğer birçok mutfaktan etkilenmektedir. İskandinav, Alman, Rus, Leton, Litvan ve diğer etkiler de önemli rol oynamıştır. Estonya'daki en tipik yiyecekler çavdar ekmeği, domuz eti, patates ve süt ürünleridir. Estonya'nın yeme alışkanlıkları tarihsel olarak mevsimlerle yakından bağlantılıdır. Temel ürünler açısından Estonya, Avrupa'nın bira, votka, çavdar ekmeği ve domuz kemerine sıkı sıkıya bağlıdır.