İçeriğe atla

Estonya neopaganizmi

Estonya Neopaganizmi ya da Estçe: maausk veya taarausk[1] Est halkının Hristiyan olmadan önceki inançlarını diriltmeyi amaçlayan din. Tengricilik, Fin Neopaganizmi ve Macar Neopaganizmi ile pek çok ortak yönü vardır.

Estonya Neo-Paganizmi sembolü

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Maavalla Koda. Estonian House of Taara and Native Religions 22 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn</span> Estonyanın başkenti

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonlar</span> Estonyada çoğunluğu oluşturan Ural halkı

Eston, Estonya'nın çoğunluğunu oluşturan ve ülkenin resmi dili olan Estoncayı konuşan etnik gruba verilen isimdir. Estonlar, binlerce yıl önce Uralların ötesinden bulundukları bölgeye göç etmişlerdir. Konuştukları dil Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri grubundandır. Finler ve Macarlarla tarihi yakınlıkları vardır. Estonya sözcüğünün bölgenin Baltık denizinin doğusu olması nedeniyle doğuda yaşayanlar manasında Eastern'den türediği söylenir. 600 yıl önce Baltık Denizi kıyısındaki limanları geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık devletleri</span>

Baltık devletleri, Baltık Denizi'ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetler. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tengricilik</span> Türk ve Moğol halkları tarafından inanılan çok tanrılı ve daha sonra tek tanrılı din

Tengricilik veya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dinî bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya millî futbol takımı</span>

Estonya millî futbol takımı, Estonya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri grubunda 2. olup play-off'a kalarak tarihindeki en büyük başarısını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Bağımsızlık Savaşı</span>

Estonya Bağımsızlık Savaşı, Rus kontrolünde bulunan Estonya'nın, 28 Kasım 1917'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetlere karşı ayaklanıp başlattığı savaş. Bu ayaklanmanın üzerine Sovyetler ülkeye ordu gönderdi. Sovyetlerin Estonya'yı ilhak etmemesi için Almanlar Estonya'yı desteklediler. Alman savunması altındaki Estonya, 24 Şubat 1918'de resmi olarak bağımsız oldu ve Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Almanya, Sovyetlerin Baltık devletlerinden vazgeçmesini sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

Judeo-Paganizm Yahudiler için dünya elementlerine bağlı bir din yaratma amaçlı başlatılan bir akımdır. Yahudilik, Neopaganizm ve Kabbala ilkelerinin karışımıyla oluşturulmuştur. Yahudi Paganistler Yahudiliğin kökenini ve eski çağlardaki komşularının inançlarını araştırırlar. Fikir alışverişinde bulunma amaçlı toplanırlar. Bu felsefenin merkezini İbrani tanrıçalar, Lilith, Panteizm gibi konular oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

Asya'ya özgü mitolojiler şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Estonya pasaportu</span>

Estonya pasaportu, Vatandaşlığın kanıt olarak bir kimlik belgesinin yanı sıra, Estonya İçişleri Bakanlığı Göç Kurulu tarafından ve yurt dışında Estonya dış temsilciliklerin tarafından yayınlanan Estonya vatandaşının bir yolculuk belgesidir. Yurt Dışında Vatandaşlık Bürosu ve Polis Göçmen Bürosu ve Estonya Sınır Muhafızları tarafından da verilir. Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Estonya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 162 ülkeye seyahat edebilirler.

Estonya Futbol Federasyonu(EJL), Estonya'da futbolun yönetim organıdır. Meistriliiga, Eesti Karikas ve Estonya millî futbol takımının maçlarını organize eden federasyonun merkezi başkent Tallinn'dedir. 1923 yılında FIFA üyeliğine kabul edilen Estonya Futbol Federasyonu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1992 yılında UEFA üyeliğine tekrar kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slav neopaganizmi</span>

Slav neopaganizmi, Slav halklarının geçmişteki etnik dininin çağdaş bir devamıdır. Panteist ve politeist teolojiyle karakterize edilir, Slav kültürü ve folkloruna odaklanır ve Slav ilahlarına ibadet içerir.

Türkiye'de Tengricilik küçük azınlık dinlerinden biridir. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç'a göre eski Türk dini olan Tengriciliğe son yıllarda ilgi artmakta ve kendini Tengrici sayan kişilerin sayısı çoğalmaktadır. Kılıç Tengriciliği Türkiye'de deizm çerçevesinde değerlendirmekte ve inancı "Türk deizmi" olarak ele almaktadır.

Estonya, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Eston yayıncı Eesti rahvusringhääling (ERR) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Estonya'yı temsil edecek katılımcı Melodi Grand Prix 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

Cofidis Solutions Crédits, kredi şirketi olan Cofidis tarafından desteklenen bir Fransız profesyonel yol bisikleti yarış takımı. 1996 yılında, 1980'lerin Bernard Hinault, Greg LeMond ve Laurent Fignon'lu Renault-Elf-Gitane ekibinin eski yöneticisi Cyrille Guimard tarafından başlatıldı. Takımın sponsoru, doping skandalları gibi tekrar eden sorunlara rağmen takımı destekledi. UCI ProTour'un ilk beş sezonu için UCI ProTour'un bir parçası olduktan sonra, 2010'dan itibaren takım UCI Profesyonel Continental takımı olarak yarıştı. Takım, 2020 sezonu için UCI Dünya Turu kapsamında geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Macar neopaganizmi</span>

Macar Neo-Paganizmi Macarlar'ın Hristiyan olmadan önceki inançlarını diriltmeyi amaçlayan bir dindir. Macar Neopaganizmi'nin Tengricilik ile pek çok ortak yönü bulunur. Macar Neopaganizmi hareketinin kökleri 18. ve 19. yüzyıla uzanır. Ulusal bir Macar dininin inşası, iki savaş arası dönemde Turancı çevrelerde kabul gördü. Macaristan Halk Cumhuriyeti döneminde dinin yayılması komünistlerin din karşıtı politikaları yüzünden sekteye uğradı. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Macaristan'da Macar Neopaganizmi hareketi yeniden yükselişe geçti. Macar Neopaganizmi grupları arasındaki fikir birliği, Macarların, Finlerin ve Estlerin Ural halkları arasında ortaya çıktığı yönündedir. Bu nedenle Macar Neopaganizmi grupları, İskit, Sümer ve Türk kültürleriyle bağ geliştirmektedir.