İçeriğe atla

Estonya devlet başkanları listesi

Estonya devlet başkanlığı forsu

Estonya devlet başkanı, Avrupa ülkesi Estonya'da 1938-1940 ile bağımsızlığın yeniden elde edildiği 1992 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1938-1940)

# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti
1 Konstantin PatsKonstantin Päts
(1874-1956)
24 Nisan 1938 21 Haziran 1940 Bağımsız

Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (1992-günümüz)

# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti
2 Lennart MeriLennart Meri
(1929-2006)
6 Ekim 1992 8 Ekim 2001 IL
3 Arnold RüütelArnold Rüütel
(1928-)
8 Ekim 2001 9 Ekim 2006 ERL
4 Toomas Hendrik IlvesToomas Hendrik Ilves
(1953-)
9 Ekim 2006 10 Ekim 2016 SDE
5 Kersti Kaljulaid
(1969-)
10 Ekim 2016 GörevdeBağımsız

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn</span> Estonyanın başkenti

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Estonlar</span> Estonyada çoğunluğu oluşturan Ural halkı

Eston, Estonya'nın çoğunluğunu oluşturan ve ülkenin resmi dili olan Estoncayı konuşan etnik gruba verilen isimdir. Estonlar, binlerce yıl önce Uralların ötesinden bulundukları bölgeye göç etmişlerdir. Konuştukları dil Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri grubundandır. Finler ve Macarlarla tarihi yakınlıkları vardır. Estonya sözcüğünün bölgenin Baltık denizinin doğusu olması nedeniyle doğuda yaşayanlar manasında Eastern'den türediği söylenir. 600 yıl önce Baltık Denizi kıyısındaki limanları geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık devletleri</span>

Baltık devletleri, Baltık Denizi'ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetler. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca: Estonya SSC, II. Dünya Savaşı sırasında, 21 Haziran 1940'ta Sovyetler Birliği'ne katılan bir cumhuriyettir. Kısa bir süre sonra bağımsızlığını ilan eden ülke 6 Ağustos 1940'ta tekrar Sovyetler'e katılmıştır. 1941'de Almanya tarafından işgal edilen ülke 1944'te Sovyet askerleri tarafından tekrar alınmıştır. Estonya'nın bağımsızlığı döneminde Narva'nın bir parçası olan Jaanilinn, 1945'in Ocak ayında Rusya SFSC'nin Leningrad iline bağlanmış ve İvangorod isimini almış ve 1954'te kent statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Bağımsızlık Savaşı</span>

Estonya Bağımsızlık Savaşı, Rus kontrolünde bulunan Estonya'nın, 28 Kasım 1917'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetlere karşı ayaklanıp başlattığı savaş. Bu ayaklanmanın üzerine Sovyetler ülkeye ordu gönderdi. Sovyetlerin Estonya'yı ilhak etmemesi için Almanlar Estonya'yı desteklediler. Alman savunması altındaki Estonya, 24 Şubat 1918'de resmi olarak bağımsız oldu ve Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Almanya, Sovyetlerin Baltık devletlerinden vazgeçmesini sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

Estonya tarihi, bugünkü Estonya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Dave Benton</span>

Efren Eugene Benita, bilinen adıyla Dave Benton, Arubalı pop müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Estonya arması</span> Ulusal arma

Estonya arması Estonya devletince günümüzde kullanılan arma. Arma altın bir zırhın içine yerleştirilmiş 3 adet ince ve mavi renkteki 3 leopar ve armayı çevreleyen yine altın rengindeki meşe dallarıyla oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Kamu Yayıncılığı</span> Estonya devlet televizyon kanalı

Eesti Rahvusringhääling. Estonya'nın 2007'de kurulmuş devlet televizyon kanalıdır. Ayrıca Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya pasaportu</span>

Estonya pasaportu, Vatandaşlığın kanıt olarak bir kimlik belgesinin yanı sıra, Estonya İçişleri Bakanlığı Göç Kurulu tarafından ve yurt dışında Estonya dış temsilciliklerin tarafından yayınlanan Estonya vatandaşının bir yolculuk belgesidir. Yurt Dışında Vatandaşlık Bürosu ve Polis Göçmen Bürosu ve Estonya Sınır Muhafızları tarafından da verilir. Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Estonya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 162 ülkeye seyahat edebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Savunma Kuvvetleri</span>

Estonya Savunma Kuvvetleri Estonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli savunma kuvvetleridir. Savunma kuvvetleri, Estonya Kara Kuvvetleri, Merevägi (Deniz), Õhuvägi ve paramiliter bir birlik olan Kaitseliit olmak üzere 4 ana birimden oluşur. Savunma kuvvetleri, bağımsızlığın yanı sıra devletin bütünlüğü ve egemenliğini ve anayasal düzeni korumakla görevlidir. Ayrıca NATO'ya üye olmakla birlikte, NATO ittifakında bulunan ülkelerle askeri iş birliğine girerek ülkenin çıkarlarını korumak gibi bir amacı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Estonya ilişkileri</span>

Çin-Estonya ilişkileri, Çin ile Estonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Estonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riigikogu</span> Estonyanın tek meclisli parlamentosu

Riigikogu, Estonya'nın tek meclisli parlamentosudur. Devletle ilgili tüm önemli sorunlar Riigikogu'dan geçer. Riigikogu, mevzuatı onaylamaya ek olarak, başbakan ve Yüksek Mahkeme başkanı dahil olmak üzere yüksek yetkilileri atar ve başkanı seçer.

<span class="mw-page-title-main">Estonya cumhurbaşkanı</span> Estonyanın devlet başkanı

Estonya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Estonya'nın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Estonya Savunma Kuvvetleri'nin sembolik başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya cumhurbaşkanı</span>

Letonya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Letonya Devlet Cumhurbaşkanı, Letonya'nın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri'nin de başkomutanıdır.