İçeriğe atla

Estonya Muhafazakâr Halk Partisi

Estonya Muhafazakâr Halk Partisi
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond
KısaltmaEKRE
Genel başkanMartin Helme
KurucuMart Helme
Kuruluş tarihi24 Mart 2012
BirleşmeEstonya Halk Birliği, Estonya Vatanseverler Hareketi
MerkezToompuiestee 27, Tallinn
Gençlik koluMavi Uyanış
Üyelik8793 (2019)
İdeolojiMillî muhafazakârlık
Estonya milliyetçiliği
Sağ popülizm
Sosyal muhafazakârlık
Doğrudan demokrasi
Avrupa şüpheciliği
Siyasi pozisyonSağ ve aşırı sağ
Avrupa üyeliğiPatriots.eu
Resmî renklerMavi
Riigikogu
11 / 101
Avrupa Parlamentosu
0 / 7
İnternet sitesi
Parti bayrağı
Estonya

Estonya Muhafazakâr Halk Partisi (Estonca: EKRE), Estonya'daki millî muhafazakâr ve sağcı popülist [1][2] bir siyasi parti. Bazı kaynaklar tarafından aşırı sağa ait olarak tanımlanmıştır.[3][4][5][6] 2013 yılından bu yana, başkanı eski Estonya'nın Rusya büyükelçisi Mart Helme olmuştur. Parlamento grubunun başkanı Martin Helme'dir. Partinin kimliksel gençlik kanadı, Mavi Uyanış, Estonya'da sık sık milliyetçi fener yürüyüşleri düzenlemektedir. İdeolojik olarak, parti Estonya etnik milliyetçi kampının soyundan geliyor. Bazı siyasi yorumcular EKRE'yi siyasi yelpazenin sağ ve aşırı sağına yerleştirse de parti temsilcileri bunu reddedip sol-sağ eksenine farklı bakmayı tercih ediyor.

2015 parlamento seçimlerinden sonraki dönemde EKRE'nin popülaritesi önemli ölçüde arttı ve 2019 Estonya parlamento seçimlerinde parti oyların % 17,8'ini aldı ve sandalye sayısını 19'a çıkardı.

Parti, Estonya etnik kökeninin korunmasını temel amacı olarak görüyor ve politikalarının birçoğu, genç Estonyalı ailelere destek sağlamaya, Estonyalıların dış göçünü azaltmaya ve Avrupa Birliği dışından Estonya'ya göçü önlemeye yönelik.[7] Estonya'nın Rusça konuşan azınlığının devlet okullarının şimdiki Rusça dilindeki eğitiminden Estonca dilindeki eğitimine geçmesini destekleyen,[8] ve İsviçre tarzı doğrudan demokrasiyi uygulamak isteyen bir partidir.[9] Eleştirmenler tarafından yabancı düşmanı ve ırkçı olarak da tanımlanmıştır[9][10][11][12][13][14][15]

Kaynakça

  1. ^ "Center-right party tops Estonia vote, but populists win, too". ABC News. 7 Mart 2019. 3 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Zulianello, Mattia (2019). "Varieties of Populist Parties and Party Systems in Europe: From State-of-the-Art to the Application of a Novel Classification Scheme to 66 Parties in 33 Countries". Government and Opposition: 4. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  3. ^ Tanner, Jari (4 Mart 2019). "Far right gains in Estonia eyed for clues to EU-wide vote". AP NEWS. 4 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021. 
  7. ^ Tiido, Anna (2015). "The Russian minority issue in Estonia: host state policies and the attitudes of the population" (PDF). Polish Journal of Political Science (4). 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  8. ^ "EKRE taunib Ida-Virumaal toimuvat venestamispoliitikat - EKRE – Eesti Konservatiivne Rahvaerakond". 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ a b Tom Lansford (2017) Political Handbook of the World 2016–2017, CQ Press
  10. ^ Tanner, Jari (3 Mart 2019). "Center-right party tops Estonia vote, but populists win, too". AP NEWS. 3 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ ""Brüsseli päevik Yana Toomiga": miks tegelikult kõik nii üllatunud on? - Yana Toom". 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Jevgeni Ossinovski: Ma tahan Eestit, kus iga meie inimene on väärtus, kus iga meie inimene on oma". Sotsiaaldemokraadid. 15 Mayıs 2016. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Raimond Kaljulaid: EKRE programm on ootuspäraselt utoopiline – Kesknädal". 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "No, Not All Nationalists Are 'Inspired By Trump'". The Bulwark. 10 Mayıs 2019. 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Mart Helme vihakõne koosolekul: Tallinnas on plahvatuslikult kasvanud neegrite hulk. Kui neile vastu pead koputada, siis see on õõnespuit!". Delfi. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Özgürlük Partisi</span> Avusturyada bir siyasi parti

Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), Avusturya Özgürlük Partisi, milliyetçi ve sağ popülist bir siyasi partidir. 1956'da, kısa süreli Bağımsızlar Federasyonu'nun (VdU) yerine kurulmuştur. İlk lideri Anton Reinthaller, eski bir Nazi yetkilisiydi, ancak FPÖ, başlangıçta merkez sağ bir parti olarak kendini tanıttı. 1986'da Jörg Haider'in liderliğiyle sağ popülizme yönelmiş ve bu ideolojik değişim partinin oylarını artırmıştır. 1999 seçimlerinde ikinci en büyük parti olmuştur, ancak sonrasında popülaritesi azalmış ve 2005'te parti içi anlaşmazlıklar sonucu Haider tarafından Ayrıcalıklar için Avusturya (BZÖ) kurulmuştur. FPÖ, 2017'de tekrar popülarite kazandı ve ÖVP ile koalisyon hükûmetinde küçük ortak oldu. Ancak 2019'daki Ibiza skandalı hükûmetin çökmesine neden oldu ve FPÖ yeniden muhalefete düştü. 30 Haziran 2024'te, FPÖ ve diğer sağcı partiler "Avrupa'nın Vatanseverleri" adında yeni bir ittifak kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Halk Partisi</span>

İsviçre Halk Partisi, diğer adıyla Demokratik Merkez Birliği İsviçre'deki ulusal muhafazakâr ve sağ popülist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Likud</span> İsrailde bir sağ siyasi parti

Likud, İsrail'in ana merkez sağ siyasi partisidir.

Estonya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Estonya'nın şarkısı Estonya kanalı Eesti Rahvusringhääling (ERR) tarafından düzenlenen Eesti Laul adlı yarışmada seçilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya İçin Alternatif Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya için Alternatif, Almanya'da 2013 yılında kurulan sağ popülist ve Avrupa Birliği şüphecisi bir siyasi partidir. Parti Almanya'da göçe karşı çıkmasıyla tanınır. Aşırı sağın bir partisi olarak tanımlanan AfD, genel olarak, Avrupa siyasi partileri ailesi içinde aşırı sağın bir alt kümesi olan ve genel olarak demokrasiyi reddetmeyen radikal sağda konumlanıyor

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi (Avrupa Parlamentosu grubu)</span>

Avrupa Halk Partisi grubu, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Halk Partisi'ne üye partilerden seçilen milletvekillerinin oluşturduğu merkez sağ meclis grubudur. EPP Grubu, Hristiyan-demokratik, muhafazakar ve liberal-muhafazakar yönelimli politikacılardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisi'nin ülkedeki ilk vakası Tallinn'de 27 Şubat 2020'de onaylandığında COVID-19'un Estonya'ya yayıldığı doğrulandı. 11 Mart'a kadar, Estonya'da 15 kişiye virüs teşhisi konmuştu. Hepsine ülke dışında, çoğunlukla Kuzey İtalya'da bulaşmıştı. 12 Mart'ta, bölgesel bulaşan enfeksiyonların ilk vakaları ortaya çıktı ve 13 Mart'ta, Estonya hükûmeti 1 Mayıs 2020'ye kadar olağanüstü hâl ilan etti. Sonuç olarak, tüm okullar ve üniversiteler kapatıldı; spor ve kültürel etkinlikler de dahil olmak üzere tüm halka açık toplantılar yasaklandı. 7 Nisan 2023 itibarıyla Estonya'da koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 2.971 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 616.829 olduğu açıklandı. 524.990 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'daki Ruslar</span>

Estonya'daki Rus nüfusunun 320.000 olduğu tahmin ediliyor, bunların çoğu Harju ve Ida-Viru vilayetlerinin kentsel bölgelerinde yaşıyor. Estonya, Rus Eski İnananların Peipus Gölü boyunca 300 yıllık küçük ölçekli yerleşim geçmişine sahiptir. Estonya'daki mevcut Rus nüfusunun baskın çoğunluğu, Sovyet işgal dönemi göçten kaynaklanmaktadır.

Ses Ukraynalı müzisyen Svyatoslav Vakarçuk tarafından Mart 2020'ye kadar yönetilen, Ukrayna'da liberal ve Avrupa yanlısı bir siyasi partidir. Parti, 20 milletvekili ile mevcut Ukrayna parlamentosunda muhalefetin bir parçasıdır.

Ulusal İttifak resmî adıyla Ulusal İttifak "Hepsi Letonya İçin!" - "Anavatan ve Özgürlük İçin/LNNK", Letonya'da sağcı popülist, millî muhafazakâr bir siyasi partidir. Saeima'da on üç sandalyeyle Ulusal İttifak, ulusal parlamentodaki en büyük dördüncü parti ve hükûmetteki üçüncü en büyük partidir. Parti, muhafazakarların, Letonyalı etno-milliyetçilerin ve ekonomik liberallerin bir koalisyonudur.

Litvanya Çiftçiler ve Yeşiller Birliği eski adıyla Litvanya Köylü Halk Birliği, Litvanya'da endüstriyel çiftçi Ramūnas Karbauskis liderliğindeki yeşil-muhafazakar ve tarımcı bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Merkez Partisi</span>

Estonya Merkez Partisi Estonya'da muhafazakar ve popülist bir siyasi partidir. Estonya'daki en büyük altı siyasi partiden biridir ve şu anda Estonya Parlamentosunda 7 sandalyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Reform Partisi</span>

Estonya Reform Partisi, Estonya'da liberal bir siyasi partidir. Partiye Estonya'nın görevdeki Başbakanı Kaja Kallas başkanlık ediyor ve 101 üyeli Riigikogu'da 34 üyesi var ve bu da onu meclisin en büyük partisi yapıyor. Parti halk arasında "Sincap Partisi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sağ (İsrail)</span> İsrail’deki siyasî parti

Yeni Sağ, Ayelet Shaked ve Naftali Bennett tarafından Aralık 2018'de kurulan İsrail'de sağcı bir siyasi parti. Yeni Sağ, hem dindar hem de seküler insanlara açık sağcı bir parti olmayı hedefliyor. Parti, Eylül 2019 seçimlerinde üç sandalye kazanmasına ve Mart 2020 seçimlerinde bu sandalyeleri korumasına rağmen, Nisan 2019 seçimlerinde hiç sandalye kazanamadı. Şu anda Yamina parti ittifakının tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alar Karis</span> 6. Estonya cumhurbaşkanı

Alar Karis, 11 Ekim 2021'den beri Estonya'nın altıncı Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Eston biyolog, memur ve siyasetçidir.

Halk Partisi Ukrayna'da bir siyasi partidir. Daha önce Ukrayna Tarım Partisi olarak adlandırılmıştı. Parti Volodimir Litvin tarafından yönetiliyor. Eylül 2011'de partisinin üye sayısının yalnızca Bölgeler Partisi ve Yuliya Timoşenko Bloğu tarafından geçildiğini iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lydia Koidula</span> Eston şair (1843-1886)

Lydia Emilie Florentine Jannsen,, mahlası Lydia Koidula olarak bilinen Estonyalı bir şairdir. Lakabı, Estonca'da 'Şafağın Lydia'sı' anlamına geliyor. Bu lakap ona yazar Carl Robert Jakobson tarafından verildi. Ayrıca sık sık Koidulaulik - 'Şafağın Şarkıcısı' olarak anılır.