İçeriğe atla

Estonya Lejyonu

Estonya Lejyonu
"Estonya Lejyonu gönüllüleri için kayıt noktası", Eylül 1942
EtkinEkim 1942–Mayıs 1943
DağılmasıMayıs 1943
Ülke Almanya
Sınıfı Waffen SS
TipiPiyade
BüyüklükAlay
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Franz Augsberger

Estonya Lejyonu (Estonca: Eesti Leegion, Almanca: Estnische Legion) II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'in Muharebe Destek Kuvvetleri bünyesinde, Estonya askerlerinden oluşan bir askerî birlikti.

Kuruluşu

28 Ağustos 1942'de Estonya'daki Alman işgal güçleri 1 Ekim'de 1942'de kuruldu.[1] Oberführer Franz Augsberger lejyonun ve daha sonra 3. Estonya SS Gönüllü Tugay'ının komutanlığını yaptı. 13 Ekim 1942'ye kadar lejyona 500 gönüllü katıldı. 1943 baharında polis kuvvetlerinden ilave adamlar lejyona dahil edildi ve lejyon 1.280 kişiye ulaştı.[2]

Birimler

Narwa Taburu

Narwa Taburu Dębica'da eğitimlerini bitirmiş ilk 800 gönüllü kişiden oluşmuştur. (1943 Heidelager Üssü) ve tabur Nisan 1943'te Ukrayna'da bulunan Wiking Tümeni'ne katılıp beraber savaştılar. Siyasi nedenlerleden dolayı Finlandiya'ya geri dönen Finlandiya Gönüllü Taburunun yerini aldılar.[3]

Narwa Taburu, Kızıl Ordu'nun Ukrayna'nın İzyum kentini geri almak için düzenlediği saldırıya odaklanıyordu. Tabur savaşa 800 askerle katıldı ve yalnızca üçte biri savaşabilecek durumdaydı. Fakat Kızıl Ordu, saldırıda 7.000'den fazla zayiat verdi. Ayrıca 100'den fazla tank kaybettiği için Narwa Taburun'dan daha ağır kayıplar verdi.[4]

Narwa Taburu, Korsun-Cherkassy Pocket savaşına'da katıldı. Savaş sırasında Cehennem Kapısı denilen kaçış yolundan geri çekilen tabur, geri çekilirken ağır Sovyet ateşi altına girdi. Tabur, geri çekiliş sırasında neredeyse tüm teçhizatını kaybederken, birliklerin çoğu savaş alanından firar etti.[4]

3. Estonyalı SS Gönüllü Tugayı

Alman'lar daha fazla adam toplamak için, Mart 1943'te 1919–1924 yılları arasında doğan tüm Estonyalı erkekleri askere çağırarak zorunlu seferberlik ilan etti. Sonuç olarak, 5.300 erkek Estonya Lejyonu'na ve 6.800 kişi Wehrmacht'a destek için askere alındı. Askere alınanlardan ikinci Estonya Alayı oluşturuldu ve 5 Mayıs 1943'te 3. Estonya SS Gönüllü Tugayı oluşturuldu.[1]

Ekim 1943'te, 1925-1926 doğumlu erkekler için başka bir zorunlu askerlik seferberliği duyuruldu. Sonuç olarak, Almanların safında savaşmak istemeyen yaklaşık 5.000 Estonyalı erkek Finlandiya'ya kaçtı. Daha sonra bu adamların çoğu Finlandiya Savunma Kuvvetleri'nde hizmet etmek için gönüllü oldu ve Fin Piyade Alayı 200'ü kuruldu. Seferberlik ile askere alınanlar, 22 Ekim 1944'te 3. Estonya SS Gönüllü Tugayı'na dahil edildi.[1]

20. Waffen SS Bombacı (Grenadier) Tümeni

Ocak 1944'te Doğu cephesindeki Alman askeri durumu o kadar kötüleşti ki, 1 Şubat 1944'te Estonya'da genel bir zorunlu askerlik çağrısı ilan edildi. Sonuç olarak, yaklaşık 38.000 erkek askere alındı ve SS'in (1. Estonyalı) 20. Waffen Grenadier Tümeni oluşturuldu.

Kaynakça

  1. ^ a b c Germany's Eastern Front allies (2): Baltic forces. Osprey Publishing. 2002. s. 13. ISBN 978-1-84176-193-0. 5 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  2. ^ Estonia and the Estonians. Hoover Press. 2001. ss. 158-159. ISBN 978-0-8179-2852-0. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  3. ^ Estonian Vikings: Esnisches Ss-Freiwilligen Battaillon Narwa and Subsequent Units, Eastern Front, 1943–1944. Shelf Books. 2000. ISBN 978-1-899765-09-6. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  4. ^ a b Terasest tugevamad: pataljon Narva ajalugu.

İlgili Araştırma Makaleleri

Doğu lejyonları , II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası saflarında işbirliği yaparak savaşan ve doğu halklarından oluşan lejyonlar.

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">8. Waffen-SS Süvari Tümeni Florian Geyer</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">34. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Landstorm Nederland</span>

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS tümenlerinden biri. SS Gönüllü Grenadier Tugayı "Landstorm Nederland"'ın tümene dönüştürülmesiyle oluşturulmuştu. Hollanda'da yaşayan Alman kökenli gönüllülerden oluşturulmuş ve batı cephesinde savaşmıştır. Fakat tümen hiçbir zaman gerçek bir tümen oluşturabilecek asker sayısına ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">33. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Charlemagne</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birlikler

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne", II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birliklerdir. İlk olarak Wehrmacht'a bağlıydı. O zamanki adı Bolşevizm Karşıtı Fransız Gönüllüleri Lejyonu idi. Daha sonra daha da önem verilen Waffen-SS tümenlerine bağlandı. Bağlanma sırasında adı da değişti. Charlemagne adını aldı. Bu ad Almanlar ile Fransızların ortak yaşadığı Carolingian İmparatorluğu'ndan gelir. Bu orduya en fazla katılım 1944 yılında gerçekleşti. 1944 yılında yapılan tahminlere göre 11.000-7.400 kişilik bir bünyeye sahipti. 1945 yılının mayıs ayında Berlin Muharebesi sonucunda dağıltıldı. Korlin'de vermiş olduğu mücadele sonucunda 4.800 savaşçısını kaybetti. Berlin'de vermiş olduğu mücadelede Führerbunker'e kadar ev ev, sokak sokak çatıştı ve nihayetinde teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">11. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nordland</span>

11. SS Gönüllü Panzergrenadier Bölümü Nordland, II. Dünya Savaşı sırasında Norveçli faşist gönüllüleri kapsayan Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda lejyonun adı SS-Panzergrenadier-Divison 11 (Germanische) olarak geçer. Bu gönüllü lejyon Balkanlar'da partizanlara karşı ve Doğu Cephesi'nde Sovyetler Birliği'ne karşı savaştı. Dağılması ise lejyonun son savaşı olan Berlin Muharebesi ile gerçekleşti. Bu savaş sırasında 80.000 kişi esir alındı. Bu esirler Sibirya'ya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">27. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Langemarck</span>

27. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Langemarck", II. Dünya Savaşı sırasında Belçika'nın Flaman bölgesinde yaşayan gönüllü faşistlerin Flaman Milliyetçi Cephe'de örgütlenerek oluşturduğu Heinrich Himmler'e bağlı Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bu gönüllü tümen kurulduktan sonra Doğu Cephesi'ne gönderildi. Berlin Muharebesi bittiği gün Müttefik Devletleri'ne teslim olmuştıur.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Lejyonu (1941-1945)</span>

Gürcü Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında, Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu adına savaşıp Almanlara esir düşen Gürcülerden ve Avrupa'ya göç eden antikomünist Gürcüler'den oluşan lejyondur. Lejyonun komuyuna bildirilen amacı, Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Strafbataillon</span>

Strafbataillon, İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeli olan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Hattı Muharebesi</span>

Tannenberg Hattı Muharebesi veya Mavi Tepeler Savaşı Narva Muharebesi ile Leningrad Cephesi arasındaki askeri bir çatışmaydı. 25 Temmuz - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında stratejik açıdan önemli Narva Kıstağı için savaştılar. Savaş, İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde yapıldı. Sovyet Estonya Operasyonunun stratejik amacı, Finlandiya ve Doğu Prusya'nın işgali için uygun bir üs olarak Estonya'yı yeniden işgal etmekti. Waffen-SS kuvvetleri, SS Nordland Tümeni, SS Langemarck Tümeni, Nederland SS Tümeni ve Valon Lejyonu'ndan 24 gönüllü piyade taburunu içeriyordu. Piyadelerin kabaca yarısı SS'nin 20. Waffen Grenadier Tümeni'nin personelinden oluşuyordu. 22.250 kişilik Alman kuvveti 136.830 Sovyet askerini durdurdu. Başarısız olan bu taarruzun devamında 14 Eylül'de Sovyet 1., 2. ve 3. Baltık Cepheleri tarafından Riga Taarruzu ve daha sonra 17 Eylül'de 3. Baltık Cephesi, Peipus Gölü ile Võrtsjärv Gölü'nü birleştiren Emajõgi Nehri Cephesinden Tallinn Taarruzunu başlatıp Almanları geri çekilmeye zorladı.