İçeriğe atla

Estonya-İsveç ilişkileri

Estonya-İsveç ilişkileri ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Estonia ve Sweden

Estonya

İsveç

Estonya-İsveç ilişkileri Estonya ve İsveç arasındaki ikili dış ilişkileri kapsamaktadır. Estonya, 1561 yılından 1721 yılında kadar İsveç işgali altındaydı. İsveç, Estonya'yı 27 Ağustos 1991'de yeniden tanıdı. Estonya'nın Stockholm'de büyükelçiliği ve 5 konsolosluğu (Eskilstuna, Göteborg, Karlskrona, Malmö ve Visby'de) bulunmaktadır. İsveç'in ise Tallinn'de büyükelçiliği ve Narva ve Tartu'da konsoloslukları bulunmaktadır.

İki ülke de NATO ve Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ne tam üyedir.

İkili ziyaretler

Estonya'nın bağımsızlığından bu yana pek çok üst düzey ziyaret iki ülke arasında gerçekleşmiştir. Aşağıda son yıllarda yapılan ziyaretler sıralanmıştır. İsveç'e:

Estonya'ya:

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-İran ilişkileri</span>

Hırvatistan ve İran'ın, 18 Nisan 1992 yılından bu yana ikili ilişkileri bulunmaktadır. İran yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıyan yedinci ülke olmuştur. Hırvatistan'ın Tahran'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır. İran'ın ise Zagreb'te büyüklçiliği ve kültür merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Savisaar</span>

Edgar Savisaar, Estonya'da Halk Cephesi ve Merkez Parti kurucusu. 1990-1992 yılları arasında Estonya Başbakanlığı, daha sonra Estonya Ekonomik ve İletişim Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Estonya'nın başkenti Tallinn'in belediye başkanı olarak da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aivo Orav</span> Estonyalı diplomat

Aivo Orav, Estonyalı bir diplomattır. 2008 yılında Türkiye ve Azerbaycan büyükelçiliğine atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Türkiye ilişkileri</span>

Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan - İzlanda ilişkileri, Yunanistan ve İzlanda arasındaki dış, ekonomik ve kültürel ilişkilerdir. Yunanistan, Oslo'daki elçiliği ve Reykjavik'teki fahri konsolosluk aracılığıyla İzlanda'da temsil edilmektedir. İzlanda, Oslo'daki elçiliğiyle ve Atina'daki fahri konsolosluklarla Yunanistan'da temsil edilmektedir. 60 yıldan fazla süredir bu iki ülke müttefikler ve yakın zamanda en üst düzey temaslarda ilişkilerini yeniden güçlendirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Romanya-Türkiye ilişkileri</span>

Romanya-Türkiye ilişkileri Romanya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke uzun süredir tarihsel, coğrafi ve kültürel ilişkilere sahiptir. Romanya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir'de iki konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin Bükreş'te bir büyükelçiliği ve Köstence'de bir başkonsolosluğu vardır. Her iki ülke de NATO, BLACKSEAFOR ve KEİ'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Güney Kore ilişkileri, Yunanistan ile Güney Kore arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Sri Lanka ilişkileri</span>

Estonya-Sri Lanka ilişkileri, Estonya ile Sri Lanka arasındaki dış ilişkilerdir. Estonya'nın Kolombo'daki mevcut büyükelçisi Riho Kruuv iken, Sri Lanka'nın Estonya ile diplomatik ilişkileri Stockholm'deki büyükelçiliğinden yürütülüyor - şu anki Sri Lanka'nın Estonya büyükelçisi Damayanthie Rajapakse'dir. AB, Sri Lanka'nın en büyük bağışçılarından ve ticaret ortaklarından biri olduğu için Estonya'nın Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılımı, Sri Lanka ile ikili ilişkiler üzerinde olumlu bir etki yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Estonya ilişkileri</span>

Çin-Estonya ilişkileri, Çin ile Estonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Estonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Estonya ilişkileri</span>

Azerbaycan-Estonya ilişkileri, Azerbaycan ile Estonya arasındaki dış ilişkilerle ilgilidir. Her iki ülke de geçmişte Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nin bir parçası idiler. Azerbaycan'ın Tallinn'de büyükelçiliği vardır. Estonya, Ankara'daki büyükelçiliği aracılığıyla Azerbaycan'da temsil edilmektedir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tam üyesidir. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile birlikte Estonya'nın Güney Kafkasya'daki müttefikidir. Estonya'da yaklaşık 2.500 Azerbaycanlı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Türkiye ilişkileri</span> lüksemburg şarabo

Türkiye ile Lüksemburg ülke ilişkileri 1987 yılında Lüksemburg'da Türkiye büyükelçiliği açarak ilerlemeye başlamıştır. Lüksemburg ise Ankara büyükelçiliği de kasım 2011 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monako-Türkiye ilişkileri</span>

Monako ile Türkiye arasındaki konsolosluk ilişkileri 1954, diplomatik ilişkiler ise 2008 yılına dayanır. Paris Büyükelçiliği Monako'ya akreditedir. Monako ile konsolosluk ilişkileri karşılıklı atanmış Fahri Konsoloslar ve Marsilya Başkonsolosluğu aracılığıyla yürütülür.

Türkiye ve Cook Adaları Diplomatik ilişkileri kapsamında Ekim 2008'de Wellington Büyükelçiliği Cook Adaları'na akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya-Türkiye ilişkileri</span>

Kamboçya ve Türkiye diplomatik ilişkileri 1959 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Ukrayna ilişkileri</span> Avusturya ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler

Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.