İçeriğe atla

Esther Batchelder

Esther Batchelder
Doğum19 Mayıs 1897(1897-05-19)
Ölüm13 Haziran 1987 (90 yaşında)
MilliyetAmerikalı
EğitimConnecticut Koleji (BA)
Columbia Üniversitesi (PhD)
MeslekKimyager, eğitimci ve beslenme uzmanı

Esther Lord Batchelder (19 Mayıs 1897 - 13 Haziran 1987), Amerikalı kimyager, eğitimci ve beslenme alanında uzmandır.[1][2]

Biyografi

Connecticut Koleji'nden 1919 yılında kimya ve ev ekonomisi dallarında çift anadal yaparak mezun olan Batchelder, 1929 yılında Columbia Üniversitesi'nde kimya doktorasını tamamlamış ve Henry C. Sherman'ın yönetiminde gıda kimyası üzerine çalışmıştır.[2][3][4]

1929'dan 1932'ye kadar Delineator adlı kadın dergisinde beslenme uzmanı olarak çalıştı.[2] Daha sonra State College of Washington (1932-1934) ve Arizona Üniversitesi'nde (1934-1936) beslenme alanında yardımcı doçent olarak görev yaptı.[2] 1936 yılında Rhode Island State College'da ev ekonomisi bölümünün başkanı oldu.[4][5][6]

20 yılı aşkın bir süre boyunca, 1942'den itibaren Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nda, başlangıçta insan beslenmesi şubesinde (1943'ten itibaren İnsan Beslenmesi ve Ev Ekonomisi Bürosu) çalıştı ve burada Gıda ve Beslenme bölümünün başkanı oldu. 1956'dan 1965'te emekli olana kadar Giyim ve Konut Araştırmaları bölümünün müdürü olarak görev yaptı. 1956'dan 1965'teki emekliliğine kadar Giyim ve Konut Araştırması bölümünün direktörlüğünü yaptı.[7]

Batchelder 1947'de Savaş Bakanlığı'nın Almanya'daki gıda misyonunun bir üyesi olarak görev yaptı.[8] O kış mevsiminde Almanya'da savaş sonrası yaşanan gıda sıkıntısı karşısında 120.000 ton sebzenin kurutulmasına yardımcı oldu.[9]

Batchelder, mezun olduğu Connecticut College'da uzun yıllar Mütevelli Heyeti üyeliği yapmıştır. İlk kez 1929 yılında üç yıllık bir dönem için seçilen Batchelder, 1937'den 1973'e kadar aralıksız olarak yönetim kurulunda görev yapmıştır.

Seçili yayınları

Onur ve ödülleri

  • 1954: Üstün Hizmet Ödülü, ABD Tarım Bakanlığı[10]
  • 1969: Connecticut Koleji Madalyası[11]

Kaynakça

  1. ^ Proceedings of the Fifty-Second Annual Meeting of the American Institute of Nutrition: Las Vegas, NV May 1–5, 1988
  2. ^ a b c d Bailey, Martha J. (1994). "Batchelder, Esther Lord." In: American Women in Science: A Biographical Dictionary. Denver, Colorado: ABC-CLIO. 0-87436-740-9. p. 22.
  3. ^ "Esther Batchelder New Member of Board of Trustees." Connecticut College Alumnae News. Vol. XIV, No. 3, Spring 1937. p. 6. Available as a PDF file 6 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from Connecticut College digital repository. Erişim 3 Haziran 2016.
  4. ^ a b "Graduate to Speak at Conn. College". The Day. 12 Mart 1937. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016 – Google News vasıtasıyla. 
  5. ^ "Esther Batchelder Talks to College Economics Club". The Day. 17 Mart 1937. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016 – Google News vasıtasıyla. 
  6. ^ "College Alumnae to Hold Annual Banquet". The Day. 10 Mayıs 1937. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016 – Google News vasıtasıyla. 
  7. ^ The Bureau of Human Nutrition and Home Economics: What It Is, What It Does. Revised edition. Washington: United States Department of Agriculture, 1953. p. 24. Available online via HathiTrust. "Persons filling the key positions in the Bureau at present are: .... Heads of Divisions: .... Food and Nutrition, Dr. Esther L. Batchelder".
  8. ^ "New Trustees Selected" (19 Nisan 1973). Pundit [student newspaper]. Connecticut College. p. 6. Available online as a PDF file 6 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim 4 Haziran 2016.
  9. ^ "Dr. E. L. Batchelder Receives Distinguished Service Award" (18 Mayıs 1954). Sweetwater Reporter. Vol. 57, No. 117, p. 8. Available online as a PDF file 13 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim 4 Haziran 2016.
  10. ^ "Distinguished Service" (19 May 1954). USDA Employee News Bulletin. Vol. XIII, No. 10. p. 1. "For inspirational leadership and vision in developing and directing comprehensive research in food and nutrition and in applying research results to improved national and international utilization of food."
  11. ^ "College Medal 28 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." [list of recipients]. Connecticut College. Erişim 4 Haziran 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vitamin</span> canlıların az oranda gereksinim duyduğu besin

Vitamin, bir canlının metabolizmasının düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir mikro besin olan organik bir moleküldür. Esansiyel besinler canlıda ya hiç sentezlenemez ya da yeterli miktarlarda sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla alınması gerekir. C vitamini bazı türler tarafından sentezlenebilirken diğerleri tarafından sentezlenemez; ilk etapta bir vitamin değildir, ikinci sıradadır. Vitamin terimi diğer üç temel besin grubunu içermez: mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler. Çoğu vitamin tek bir molekül değil, vitaminler adı verilen ilgili molekül gruplarıdır. Örneğin, sekiz E vitamini vardır: dört tokoferol ve dört tokotrienol. Bazı kaynaklar kolin de dahil olmak üzere on dört vitamini listeler, ancak büyük sağlık kuruluşları on üç vitamini listeler: A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini, B6 vitamini (piridoksin), B7 vitamini (biyotin), B9 vitamini, B12 vitamini (kobalaminler), C vitamini, D vitamini (kalsiferoller), E vitamini ve K vitamini.

<span class="mw-page-title-main">Karbonhidrat</span> sadece karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşik

Karbonhidrat, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşan, genellikle hidrojen-oksijen atomu oranı (suda) 2:1 olan bir biyomoleküldür ve dolayısıyla ampirik (deneysel) formülü Cm(H2O)n şeklindedir. m, n'den farklı da olabilir olmaya da bilir. Ancak, tüm karbonhidratlar bu kesin stokiyometrik tanıma uymaz (örneğin üronik asitler, fukoz gibi deoksi şekerler) ve bu tanıma uyan tüm kimyasallar otomatik olarak karbonhidratlar (örneğin formaldehit ve asetik asit) olarak sınıflandırılmaz.

<span class="mw-page-title-main">B12 vitamini</span>

B12 vitamini veya kobalamin suda çözünen ve metabolik süreçlerde kullanılan bir vitamindir. B12 vitamini bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetlerini yürütür. En önemli işlevlerinden biri gen kopyalanmasında koenzim olarak görev yapmasıdır. Ayrıca protein sentezi, aneminin önlenmesi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için de gereklidir. En büyük ve kompleks yapıya sahip vitaminlerden biri olan B12 8 adet B vitamininden biridir. Siyanür zehirlenmelerinde bir antidot olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">İshal</span> gevşek veya sıvı bağırsak hareketleri

İshal veya diyare, bir günde en az üç kez gevşek, sıvı veya sulu bağırsak hareketlerinin olması durumudur. Genellikle birkaç gün sürer ve sıvı kaybı nedeniyle dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon belirtileri genellikle cildin normal gerginliğini kaybetmesi ve sinirli davranışlarla başlar. Bu durum daha şiddetli hale geldikçe idrara çıkmada azalma, cilt renginde kayıp, hızlı kalp atışı ve yanıt vermede azalmaya kadar ilerleyebilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde gevşek ancak sulu olmayan dışkı normaldir.

<span class="mw-page-title-main">Arjinin</span>

Arginin bir α-aminoasittir. L-arginin, doğada bulunan proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Memeli hayvanlarda, arjinin temel aminoasitlerden biri olarak kabul edilmektedir. Organizmanın gelişim safhasına ve sağlık durumuna göre dışarıdan beslenme yoluyla temin edilmesi kaçınılmaz olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Veganlık</span> Hayvan kökenli ürünleri ve gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, vejetaryen'lerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">Mısır şurubu</span> Yiyecek Şurubu

Mısır şurubu yiyecek şurubu'dur. Mısır nişastasından elde edilir ve temelde glükozdan müteşekkildir. Yiyeceklerde dokuyu yumuşatmak, hacim kazandırmak, şekerin kristalleşmesini önlemek ve aromayı artırmak için kullanılır. Yüksek fruktoz mısır şurubundan farklıdır. Yüksek fruktoz mısır şurubu, daha yüksek düzeyde fruktoz içeren bir tatlandırıcı olmasıyla ayrılır. Aynı zamanda genel bir terim olarak glükoz şurubu adı da kullanılır çünkü glükoz şurubu çoğunlukla mısır nişastasından elde edilir. Teknik olarak glükoz şurubu buğday, pirinç ve patates gibi kaynaklardan da elde edilebilen tüm sıvı nişastalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">George Wald</span> araştırmacı

George Wald, Yahudi kökenli Amerikalı bilim insanı. Retina pigmentleri üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinir. 1967 yılında Haldan Keffer Hartline ve Ragnar Granit ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Protein tozu</span>

Protein tozu, genellikle bir vücut geliştirme takviyesi olarak kullanılan konsantre edilmiş ve toz haline getirilmiş protein zengini supplement. Dünyada pek çok insan ve sporcu tarafından kullanılmaktadır. Genellikle kişilerin günlük protein ihtiyaçlarına erişmelerinde kolaylık sağlaması açısından kullanılan protein tozu ve benzer türevdeki protein takviyeleri, proteinlerin kas gelişimindeki etkisi yüzünden özellikle sporcular tarafından tercih edilmektedirler. Bunun yanı sıra ise, kanser hastaları, kas kaybına sebebiyet veren çeşitli hastalıklar vb. durumlarda da, hastaların beslenmelerine ek olarak destek vermesi açısından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vücut geliştirme takviyesi</span>

Vücut geliştirme takviyeleri, genelde vücut geliştirme ve spor yapanların kullandığı besin takviyeleri. Vücut geliştirme takviyeleri, yemek öğünlerinin yerini tutması, kilo artırma ve azaltma, atletik performansı yükseltme amaçlarıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kedi maması</span>

Kedi maması, kedi ve yavru kedilerin tüketmesi için üretilen evcil hayvan maması ve besindir. Kedi sağlığı'nda önemli rol oynar. Kedilerin diyetlerine uygun özel besin maddeleri vardır. Vitamin ve amino asit gibi besin maddeleri, mamaların üretim esnasında basınca ve kimyasal işleme maruz kalıp bozulacağı için üretimden sonra eklenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Parenteral beslenme</span> intravenöz beslenme

Parenteral beslenme (PB), beslenme ürünlerinin normal yeme ve sindirim sürecini atlayarak bir kişiye intravenöz olarak verilmesidir. Ürünler farmasötik bileşim kuruluşları veya standart ilaç şirketleri tarafından yapılır. Kişi, glukoz, tuzlar, amino asitler, lipitler ve vitaminler ile diyet minerallerini içeren bir formüle göre bir besin karışımı alır. Diğer yollarla önemli bir besin elde edilmediğinde total parenteral beslenme (TPB) veya total besin karışımı (TBK), beslenmenin kısmen enterik olduğu durumlarda ise kısmi parenteral beslenme (KPB) olarak adlandırılır. Santral venöz beslenme (SVB) gibi merkezi bir ven yoluyla değil de bir uzuvdaki ven yoluyla uygulandığında periferik parenteral beslenme (PPB) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Archaeplastida</span>

Archaeplastida, kırmızı algler (Rhodophyta), yeşil algler ve kara bitkilerini ve glokofitler gibi bazı küçük grupları içeren önemli bir ökaryot grubudur. Archaeplastida'nın tüm soyları, fotosentetik olmayan ökaryotrofik bir kamçılı olan Rhodophyta'nın kardeş taksonu Rhodelphidia dışında fotoototrofiktir. Archaeplastida üyeleri, iki zarla çevrili kloroplastlara sahiptir, bu özellikleri bu canlıların bir siyanobakteri ile beslenerek endosimbiyoz olayı yoluyla doğrudan elde edildiğini düşündürür. Amoeboid Paulinella chromatophora'nın yanı sıra kloroplastlara sahip diğer tüm gruplar, ikincil olarak kırmızı veya yeşil alglerden elde edildiklerini düşündüren üç veya dört zarla çevrili kloroplastlara sahiptir. Kırmızı ve yeşil alglerin aksine, glokofitler hiçbir zaman ikincil endosimbiyoz olaylarına dahil olmamıştır.

Bazen oligofruktoz veya oligofruktan olarak da adlandırılan fruktooligosakkaritler (FOS), alternatif bir tatlandırıcı olarak kullanılan oligosakkarit fruktanlardır. FOS, ticari olarak hazırlanmış şuruplarda şekerin yüzde 30 ila 50'si arasında tatlılık seviyeleri sergiler. Doğal olarak oluşur ve ticari kullanımı, daha sağlıklı ve kalorisi azaltılmış gıdalar için tüketici talebine yanıt olarak 1980'lerde ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Fruktan</span>

Fruktan, fruktoz moleküllerinin bir polimeridir. Kısa zincir uzunluğuna sahip fruktanlar, frukto-oligosakkaritler olarak bilinir. Fruktanlar agave, enginar, kuşkonmaz, pırasa, sarımsak, soğan, yacon, jícama, arpa ve buğday gibi hem monokot hem de dikot besinler başta olmak üzere anjiyospermlerin %12'sinden fazlasında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Conrad Elvehjem</span> Amerikalı biyokimyager (1901 – 1962)

Conrad Arnold Elvehjem (d. 27 Mayıs 1901 – ö. 27 Temmuz 1962), uluslararası arenada beslenme alanında Amerikalı bir biyokimyacı olarak tanınır. 1937 yılında, bir dönem Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir sağlık sorunu olan ve insan pellagrasında doğrudan eksik olan iki vitamini, nikotinik asit (niyasin olarak da bilinir) ve nikotinamidi tanımlamıştır. Toplu olarak nikotinik asit ve nikotinamid, B3 vitamini olarak adlandırılır ve günümüzdenikotinamid adenin dinükleotidinin öncüleri olduğu anlaşılmıştır.

Gladys Ludwina Anderson Emerson, vitaminlerin vücut üzerindeki etkisini araştıran Amerikalı bir tarihçi, biyokimyacı ve beslenme uzmanı. E Vitaminini saf formda izole eden ilk kişi oldu ve 1952'de Garvan-Olin Madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Blunt</span>

Katharine Blunt, ev ekonomisi, gıda kimyası ve beslenme alanlarında uzmanlaşmış Amerikalı kimyager, profesör ve beslenme uzmanı. Araştırmalarının çoğu beslenme üzerinedir ama aynı zamanda kalsiyum ve fosfor metabolizması ile kadın ve çocukların bazal metabolizması üzerine yapılan araştırmalarda da büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Connecticut College'ın üçüncü başkanı olarak görev yapmıştır.

Akdeniz diyeti, Güney İspanya, Güney İtalya ve Girit'e özgü beslenme alışkanlıklarından ve geleneksel yemeklerden esinlenerek 1960'ların başında formüle edilen bir diyettir. Akdeniz ülkelerinin mutfaklarını kapsayan Akdeniz mutfağından ve kuzeybatı İspanya ve Portekiz'in Atlantik diyetinden farklıdır. Belirli bir zaman ve yerden esinlenmiş olsa da, “Akdeniz diyeti” daha sonra çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçlarına dayanarak rafine edilmiştir.