İçeriğe atla

Estetik diş hekimliği

Estetik diş hekimliği veya kozmetik diş hekimliği, estetik ve kozmetik yönümlü diş hekimliği dalıdır. Genellikle dişlerin ve diş etlerinin ve/veya ısırığın görünümünü (mutlaka işlevselliği olmasa da) iyileştiren herhangi bir diş tedavisine atıfta bulunmak için kullanılır. Diş temizliği, diş parlatma, diş beyazlatma, diş kaplama işlemleri, porselen diş, diş protezi, diş dolgusu, diş mücevheri, diş implantı ve braket ekleme estetik görevlerine dahildir. Öncelikle diş estetiğinde renk, pozisyon, şekil, boyut, uyum ve genel gülümseme görünümünde iyileştirmeye odaklanır.[1] Pek çok diş hekimi, bu alandaki özel eğitim, uzmanlık ve deneyimlerine bakılmaksızın kendilerini "estetik diş hekimi" olarak adlandırır. Bu durum hastalar açısından yanıltıcı ve etik olmayan bir durum olarak nitelendirilmektedir.[2] Amerikan Diş Hekimleri Birliği, estetik diş hekimliğini diş hekimliğinin resmi bir uzmanlık alanı olarak kabul etmemektedir.[3] Ancak hala kendilerini estetik diş hekimi olarak tanıtan diş hekimleri mevcuttur.

Alanlar

Ağırlıklı olarak diş estetiğine odaklanan iki diş uzmanlığı vardır. Bunlar:

  1. protez [4] ve
  2. Ortodonti [5]

Genel estetik diş hekimliği seçenekleri

Türler

Estetik diş hekimliği şunları içerebilir:

  1. dişlere veya diş etlerine diş materyali eklenmesi – örnekler: yapıştırma, porselen kaplamalar (laminalar), kronlar (kapaklar), diş eti greftleri
  2. diş yapısının veya diş etlerinin çıkarılması – örnekler: emayeoplasti, gingivektomi
  3. diş malzemeleri, diş yapısı veya diş etleri ekleme veya çıkarma – örnekler: diş beyazlatma (ağartma), diş lazeri ile beyazlatma, diş eti depigmentasyonu
  4. yüz görünümünde iyileşme ile birlikte dişlerin düzeltilmesi [6]ortodonti
  5. kaplamalar, diş laminatları - muhafazakar
  6. diş taşı ve diş plağı temizliği
Bir klinik ziyaretinde gerçekleştirilen diş şekillendirme (şekillendirme) ve yapıştırma.

Beyazlatma

Beyazlatma veya "diş beyazlatma" en yaygın estetik diş prosedürüdür. Beyazlatma, çoğu hasta için etkili olan güvenli bir işlemdir. Muayenehane tedavileri yanı sıra, peroksit jel içeren kitler vasıtası ile evde tedaviler gibi diş hekimi denetimli yöntemler de dahil olmak üzere çoklu beyazlatma seçenekleri mevcuttur.[7]

Lazer beyazlatma, diş etlerinin lastik bir örtü ile kaplandığı ve dişlere beyazlatma kimyasalının uygulandığı bir diş beyazlatma tekniğidir. Daha sonra beyazlatma işlemini hızlandırmak için argon lazer ışını dişlerin üzerine yansıtılır. Bu lazer beyazlatma kimyasalını aktive eder ve diş rengini açar.[8] Lazer beyazlatmanın diğer işlemlere göre diş beyazlatmada altı kat daha etkili olduğu söylenmektedir.[9]

yeniden şekillendirme

Dişin yeniden şekillendirilmesi, dişin görünümünü iyileştirmek için mine kısımlarını kaldırır. Küçük bir çıkıntıyı düzeltmek veya dişlerin uzunluğunu, şeklini veya konumunu değiştirmek için ve ayrıca diş boyutu uyumsuzluğu olduğunda kullanılabilir; çarpık veya aşırı uzun dişleri düzeltmek için kullanılabilir. Çıkarılan mine yeri doldurulamaz ve bazen dentini açığa çıkarabilir. Emayeoplasti, odontoplasti, kontürleme, yeniden şekillendirme, estetik şekillendirme, narinleştirme, soyma olarak da bilinir. Bu prosedür hızlı sonuçlar verir ve hatta belirli koşullar altında diş tellerinin yerini alabilir.

Fissür Örtücü

Fissür Örtücü, mine benzeri bir dental kompozit materyalin renk uyumlu hale getirildiği, diş yüzeyine uygulandığı, uygun diş konturuna şekillendirildiği, sertleştirildiği ve ardından cilalandığı bir işlemdir. Yapıştırılmış restorasyonlara örnek olarak, çürük ve çatlamış dişleri onarmak için kullanılan inleyler ve onleyler verilebilir. Küçük ila orta dereceli çürük, erozyon veya küçük kırıklardan zarar gören dişler, dişlere yapıştırılan doğrudan kompozit restorasyonlarla onarılabilir. Estetik özellikle anterior kompozit restorasyonlarda kritik öneme sahiptir.

Köprüleme

Diş köprüleri, bir veya daha fazla eksik dişin yerini almak için kullanılır. Eksik dişlerin bıraktığı boşluğun her iki yanındaki dişler hazırlanır.[10] Bir köprü, dayanaklar, hazırlanan dişler ve pontikler adı verilen eksik, takma dişlerden oluşur.[11] Bu prosedür, bir veya daha fazla eksik dişi değiştirmek için kullanılır ve yapıştırılır. Köprüler toplamda üçten fazla dişten oluşabilir ve herhangi bir köprünün canlılığı genellikle Ante Yasası uygulanarak ve dişlerin ağızda nerede olduğu değerlendirilerek belirlenir.[12] Çoğu köprü sabittir, kaldırılamazlar. Kısmi protezler gibi sabit köprüler de çıkarılamaz. Ağzın ön dişler gibi daha az stres altında olan bölgelerinde konsol köprü kullanılabilir. Konsol köprüler veya Maryland Köprüleri,ön dişeri değiştirmek veya ön eksik dişleri tamamlamak için kullanılır, bu köprüler minimal invazivdir ancak başarısızlık konusunda bir üne sahiptir.[13]</ref> Köprüler ciddi ağız hijyenine bağlılık gerektirir ve risk taşır.[14] Köprülerin ortalama ömrü, yaklaşık on yıl olan kuronlarınkine benzer.[15]

kaplamalar

Diş hazırlığından önce diş hekimine rehberlik etmek için üretilmiş anatomik mum maketi

Kaplamalar, doğrudan dişlere yapıştırılan ultra ince, özel yapım porselen laminatlardır. Beyazlatma işlemlerine iyi yanıt vermeyen dişlerin boşluklarını kapatmak, şeklini iyileştirmek veya rengini değiştirmek için bir seçenektir. Vakaların çoğunda, optimal sonuçlar için bir miktar diş küçültme gereklidir. Hoş bir gülümseme elde etmek için diş hekimleri, kaplama imalatından önce diş hazırlığı kılavuzu görevi gören tanısal maketler üretir,[16] diş hekiminin hastanın dişlerinde yapılması gereken değişiklikleri boyuta göre görselleştirmesini sağlar, şekil ve orantı, diş eti-kontur, dudak konturu ve gülümseme çizgisi ile ilişkisi.[17] Estetik, fonetik ve diş oklüzyonu hakkında ön değerlendirme yapabilen ön değerlendirme geçicilerinin oluşturulmasında maketler büyük bir yardımcı olabilir, ayrıca klinisyenlere herhangi bir düzeltme yapmaları gerekip gerekmediğini kontrol etme fırsatı verir.

implantlar

Diş implantları, eksik dişlerin yerine protetik protezlerdir. ICOI'ye (Uluslararası Oral İmplantologlar Kongresi ) göre, implant olarak tanımlanan şeyin genellikle üç bölümü vardır: ağırlıklı olarak titanyumdan (kemiğe yerleştirilen) yapılan implant cihazı, abutment ve bir diş kronu veya abutment aracılığıyla implanta bağlanan bir takma diş.

Diş Eti Çizgisini Kaldırma

Diş eti çizgisini kaldırma, diş eti çizgisini yükselten ve şekillendiren estetik bir diş prosedürüdür. Prosedür, daha uzun veya daha simetrik dişlerin görünümünü oluşturmak için diş eti dokusunun ve/veya alttaki kemiklerin yeniden şekillendirilmesini içerir.[18]

Düzleştirme

Metal diş telleri öncelikle çapraşık veya yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için kullanılır. Çene hizası gibi sorunları düzeltmek birincil amaç olsa da estetiği de iyileştirebilir.[19]

Şeffaf plaklar, geleneksel metal diş tellerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Şeffaf plaklar metal diş telleriyle karşılaştırılabilir sonuçlar verir ve geleneksel diş tellerinden daha az fark edildiğinden bazı hastalar tarafından tercih edilir.[19]

Isırık ıslahı

Isırık Islahı tedavisi, dişlerini gıcırdatma veya asit reflü nedeniyle yıllarca aşırı derecede aşınmış hastalar için dikey boyutlarını değiştirebilen hastalar içindir. Bu onlara yüzlerine kapalı veya daha kısa bir görünüm ve gülümseme verir. Nitelikli bir profesyonel, ısırıklarını açarak dikey boyutlarını geri kazanabilir.

Materyal

Geçmişte diş dolguları ve diğer diş restorasyonları altından, amalgam ve diğer metallerden yapılırdı ve bunların bazıları porselen ile kaplanmıştır. Şimdi, diş çalışmaları tamamen doğal diş yapısının görünümünü daha yakından taklit eden porselen veya kompozit malzemelerden yapılabilir. Bu diş rengindeki malzemeler, alttaki diş yapısına reçine yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Gümüş dolguların (amalgamların) aksine, tamamen cıva içermezler. Estetik diş hekimliği birçok yeni prosedürü kapsayacak şekilde gelişmiştir ve sürekli olarak yeni diş malzemeleri tanıtılmaktadır.

Tarih

Newell Sill Jenkins (1840–1919), hayatının çoğunu Almanya'nın Dresden kentinde geçiren Amerikalı bir diş hekimiydi.[20] Jenkins porselen emayesini geliştirdi ve geliştirdi, böylece porselen pasta, porselen inleyler, diş kronları ve köprülerin bir bileşimini yaptı. Bu nedenle estetik diş hekimliğinin kurucusu olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ Schmidt, Christopher J (August 2006). "Cosmetic dentistry". Current Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery. 14 (4): 254-259. doi:10.1097/01.moo.0000233596.68928.39. PMID 16832182. 
  2. ^ Maihofer MG (February 2009). "Cosmetic dentistry is not a recognized specialty". J Mich Dent Assoc. 91 (2): 18. PMID 19288658. 
  3. ^ "Specialty Definitions". American Dental Association. 17 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2015. 
  4. ^ "Home - American College of Prosthodontists". prosthodontics.org. 19 Aralık 1996 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "What is an Orthodontist And What Do They Do?". Orthodontics Australia (İngilizce). 5 Aralık 2019. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  6. ^ "Braces And Changes In Facial Shape and Appearance — Before and After". Orthodontics Australia (İngilizce). 27 Eylül 2017. 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  7. ^ "Tooth Whitening - From "Is Teeth Whitening Safe". www.berwickdcas.com.au. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  8. ^ Sun G (2000). "The role of lasers in cosmetic dentistry". Dental Clinics of North America. 44 (4): 831-850. PMID 11048275. 
  9. ^ "Teeth whitening facts". Advancewhitening. 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2018. 
  10. ^ "Bridges | American College of Prosthodontists". www.gotoapro.org (İngilizce). 21 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  11. ^ "Glossary of Dental Clinical and Administrative Terms". www.ada.org (İngilizce). 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  12. ^ "Crown to Root Ratio | Diamond Dental". www.diamond-dental.com.au (İngilizce). 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  13. ^ Durey, K.A. (12 Ağustos 2011). "Resin bonded bridges: techniques for success". British Dental Journal. 211 (3): 113-118 (2011). doi:10.1038/sj.bdj.2011.619. PMID 21836574. 
  14. ^ "CONSENTING TO COMPLEX DENTISTRY" (PDF). Office of the Public Advocate. January 2015. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2015. 
  15. ^ "Ten year survival of bridges placed in the General Dental Services in England and Wales". Journal of Dentistry. 40 (11): 886-895. November 2012. doi:10.1016/j.jdent.2012.07.002. PMID 22864053. 
  16. ^ "Wax-up and mock-up. A guide for anterior periodontal and restorative treatments". ResearchGate. 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ Thomas, Manuel S; David, K (1 Ocak 2014). "Importance of anatomic mock-up for predictable esthetic smile design with ceramic veneers". Journal of Interdisciplinary Dentistry (İngilizce). 4 (1). 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 
  18. ^ Barker, Olivia (18 Ocak 2008). "Patients smile at getting long in the tooth". USA Today. 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2015. 
  19. ^ a b "Dental braces - Mayo Clinic". www.mayoclinic.org. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. "Dental braces - Mayo Clinic" 14 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. www.mayoclinic.org. Retrieved 2021-04-15.
  20. ^ Dr. Newell Sill Jenkins 20 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Revue d'histoire de l'art dentaire, p. 20.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimi</span> ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen hekim, diş doktoru

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. İnsan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Her yıl 22 Kasım günü ''Türk Diş Hekimleri Günü''; 6 Mart günü ''Dünya Diş Hekimleri Günü'' olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan dişi</span> besinleri parçalamak için kullanılan insanların ağzındaki kalsifiye beyazımsı yapı

İnsan dişi, besinleri yutmaya ve sindirmeye hazırlık aşamasında keserek ve ezerek besinlerin mekanik olarak yıkımında görev yapar. İnsanlarda, her birinin belirli bir işlevinin olduğu kesici diş, köpek dişi, küçük azı dişi ve azı dişi olmak üzere dört tip diş vardır. Kesici dişler besini keser, köpek dişleri besini koparır ve küçük azı ve azı dişleri besini ezer. Dişlerin kökleri maksilla ya da mandibula içerisine yerleşmiş ve diş eti ile kaplanmıştır. Dişler yoğunluğu ve sertliği farklı çeşitli dokulardan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği</span> ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tıp dalı

Diş hekimliği ağız boşluğunun dentisyonu ve oral mukozasının yanı sıra başta maksillofasiyal bölge olmak üzere çevresindeki ve ilişkili dokuların ve yapıların hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve bozukluklarını çalışan, teşhis eden, önleyen ve tedavi eden tıp dalıdır. Halk arasında sadece dişlerle ilişkilendirilmesine rağmen diş hekimliğinin alanı dişlerle sınırlı olmayıp temporomandibular eklem ve diğer destekleyici kas, lenf, sinir, damar ve anatomik yapılar da dahil olmak üzere kraniyofasiyal kompleksin diğer elemanlarını da barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği tarihi</span>

Diş hekimliği tarihi; diş hekimliğinin tarihsel gelişimini incelemektedir. Diş hekimliği tarihi ile ilgili en eski kayıtlara Mısır'da rastlanmaktadır.İmhotep bilinen ilk hekimdir. MÖ 2700 yıllarında Mısır'da yaşadığı kabul edilmektedir. İmhotep'in yaşadığı dönemde Mısır'da hekimler göz hekimi, barsak hekimi, diş hekimi… gibi branşlara ayrılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Diş implantı</span> Diş implantı;diş protezlerini desteklemek veya ortodontik tedavilerde sabit destek olarak kullanmak için çene kemiğine cerrahi uygulama ile yerleştirilen tıbbi cihazdır.

Diş implantı protetik diş tedavisi ve ağız, diş ve çene cerrahisi, periodontoloji ve estetik diş hekimliği ana bilim dallarının konusuna giren insan dişinin kökünü taklit etmeye çalışan alternatif tedavi yöntemidir. Kron, diş köprüsü, hareketli diş protezi, takma diş, yüz protezi gibi diş protezlerini desteklemek veya ortodontik tedavilerde sabit destek olarak kullanmak için çene kemiği ya da kafatası kemiklerinin içine cerrahi uygulama ile yerleştirilen tıbbi bir üründür. İmplantları uygulama yöntemlerini kapsayan disipline ise implantoloji adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Protez</span>

Protez, eksik olan vücut uzuvlarını taklit edecek şekilde yapılmış aygıtların genel adıdır. Son zamanlarda nöroprostetikler de yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Rinoplasti</span> burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme operasyonu

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür. Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir. Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ortodonti</span>

Ortodonti bir diş hekimliği dalıdır. Kelime, Yunancada ortho düzgün ve odons diş kelimelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Labioplasti, genital bölgede yer alan iç dudakların küçültülmesi, estetik yönden yapılan bir müdahaledir.

Prostodonti, aynı zamanda diğer bilinen adıyla protetik diş tedavisi, diş protezlerinin yapımı ve kullanımı ile ilgilenen diş hekimliğine ait bir bilim dalıdır. Görevlerine diş restorasyonu, inleyler ve onleyler tedavisi, diş kaplama, kuron kaplama, takma diş, diş protezi, endodontik taç, diş köprüsü, diş implantı ekleme, diş yapıştırma dahildir.

Diş hekimliğinde, hipodonti edinsel ya da doğumsal diş eksiklikleri olgusu için kullanılan terimlerdendir; anodonti ve oligodonti kavramları da hipodonti başlığı altında yer alan diş eksikliği olgularıdır.

Palmer numaralandırma yöntemi belirli bir dişten bahsetmek için diş hekimlerince kullanılan bir sistemdir. Ayrıca Askeri Sistem olarak da bilinir. Her ne kadar FDI Dünya Diş Hekimleri Birliği numaralandırması yerini alsa da, Birleşik Krallık'ta diş hekimliği öğrencileri ve pratisyenler tarafından çoğunlukla tercih edilen yöntem olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Diş dolgusu</span>

Diş dolguları veya diş restorasyonu, çürük veya dış deliklerden kaynaklanan eksik diş yapısının işlevini, bütünlüğünü ve morfolojisini geri kazandırmak için kullanılan tedavilerdir. Protetik diş tedavisi, periodontoloji ve estetik diş hekimliği'nde uygulanır. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki geniş tiptedirler ve ayrıca konum ve boyuta göre sınıflandırılırlar. Örneğin bir kök kanal dolgusu, diş pulpasının normalde bulunduğu boşluğu doldurmak için kullanılan restoratif bir tekniktir. Diş kaplama, inleyler ve onleyler, porselen diş, kuron, diş implantı, altın diş, diş köprüsü de diş dolgularına alternatif malzemelerdir.

Kök kanal tedavisi

Kanal tedavisi, endodonti'de enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve dekontamine edilmiş dişin gelecekteki mikrobiyal istiladan korunması ile sonuçlanması amaçlanan, enfekte diş pulpası için uygulanan bir tedavidir. Kök kanalları ve bunlarla ilişkili pulpa odası, sinir dokusu, kan damarları ve diğer hücresel varlıkların doğal olarak yaşadığı bir diş içindeki fiziksel oyuklardır. Bu öğeler birlikte diş pulpasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Porselen diş</span>

Diş porseleni, kozmetik diş hekimliği'nde kuronlar, diş köprüsü ve diş kaplama'lar oluşturmak için kullanılan bir diş malzemesi'dir. İçeriği alüminyum oksit, zirkonyum dioksit veya zirkonya'dan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Diş protezi</span>

Diş protezi, diş sağlığında sorun yaşayan hastalar için kullanılan ağız içi protezdir. Prostodonti, diş protezlerini uygulayan diş hekimliği uzmanlığıdır. Bu tür protezler çiğnemek, konuşmaya yardımcı olmak ve estetik amaçlarla kullanılır. Yaygın uygulanan diş protez türleri takma diş, hareketli takma diş, palatal tıkaç, braket, diş implantı, diş köprüsü ve kuron'dur.

<span class="mw-page-title-main">İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi</span> Diş Hekimliği Müzesi

İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi, Adana'da Tepebağ mahallesinde 2020 yılında ziyarete açılan müze.