İçeriğe atla

Estergon Kuşatması (1685)

Estergon Kuşatması, 16 Ağustos 1685'te, Kutsal Roma İmparatorluğu orduları (özellikle Avusturya İmparatorluk birlikleri) ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları sırasında gerçekleşen askeri çatışmadır. Bugünkü Estergon kasabası yakınlarında gerçekleşen kuşatma Osmanlılar açısından yenilgiyle sonuçlandı.

Arka plan

Osmanlı-Kutsal ittifak savaşları 1683 yılında Osmanlı ordusunun Viyana'ya saldırmasıyla başladı. 12 Eylül 1683'te İmparatorluk ordusu ve onun müttefiki Polonyalı birlikler, Macaristan'ı fethetmek için karşı saldırı başlattı. 27 Ekim 1683'te Ciğerdelen Zaferi'nin ardından Estergon kısa süren bir kuşatmanın ardından teslim olmak zorunda kaldı. 1685 yazında general Charles of Lorraine komutasında Neuhäusel'e gittiler. İmparatorluk ordusunun dikkatini dağıtmak için Serasker Melek İbrahim Paşa[1] komutasındaki Osmanlı ordusu Estergon'a doğru ilerledi ve şehri kuşattı. Charles, ana ordusuyla birlikte Estergon'u kurtarmak için yürüdü.[2]

Kuşatma

Charles liderliğindeki düşman ordusu yaklaşınca, Osmanlı Seraskeri, Estergon'daki kuşatmayı kaldırdı. 11 Ağustos'tan bu yana her iki ordu da sürekli Tuna'nın sol yakasında savaş düzeni alarak karşı karşıya geliyordu. Charles 16 Ağustos'ta sahte bir geri çekilme yaptı ve böylece Osmanlıları saldırmaya teşvik etti. İlk saldırı İmparatorluk ordusunun sağ kanadına gerçekleştirildi. İmparatorluk ordusunun merkezinin Osmanlı saldırısını püskürtmesinin ardından Charles karşı saldırı emrini verdi. Osmanlılar, Max Emanuel komutasındaki İmparatorluk sol kanadına karşı yaptığı saldırı girişimi de başarısız olduktan sonra, savaş alanından kaçmaya başladılar. İmparatorluk güçleri, çok bitkin oldukları için daha fazla ilerlemedi.[3]

Kaynaklar

  • NÉGYESI LAJOS AZ 1685. ÉVI TÁTI CSATA
  • Bodart, G. (1908) Militär-historisches Kriegs-Lexikon (1618-1905). [1]
  • Max von Turek: Türkenkriege der Österreicher, in: Bernhard von Poten (Hrsg.): Handwörterbuch der gesamten Militärwissenschaften, Bd. 9, Velhagen & Klasing, Leipzig/ Bielfeld 1880, S. 187–198.
  • Paul Wentzcke : Feldherr des Kaisers - Leben und Taten Herzog Karls V. von Lothringen, Koehler & Amelang, Leipzig 1943.

Kaynakça

  1. ^ https://islamansiklopedisi.org.tr/ibrahim-pasa-melek 19 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Demetrie Kantemir, History of the Ottoman Empire after its growth and decline, Hamburg 1745, p. 504
  2. ^ Max von Turek: Turkish Wars of the Austrians, in: Bernhard von Poten (Ed.): Hands-on dictionary of the entire military sciences, Vol.
  3. ^ Paul Wentzcke: General of the Emperor - Life and Deeds of Duke Charles V of Lorraine, Leipzig 1943, p. 246

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Haçova Muharebesi</span>

Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Prensliği kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Ciğerdelen Muharebesi</span>

Ciğerdelen Muharebesi, Macarların Párkány, Osmanlıların Ciğerdelen dedikleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra bugün kullanılan ismiyle Štúrovo'da 7 Ekim 1683 günü Osmanlı ordusu ile Alman-Leh ordusu arasında yapılan ve iki parçadan oluşan muharebedir; ilk çatışma Sobieski'nin saldırısıyla başlamış ve Osmanlılar bu saldırıyı püskürtmüştür, iki gün sonraki ikinci çatışmada ise ittifak güçleri genel saldırı gerçekleştirmiştir ve Osmanlılar yenilmiştir.

Şeytan İbrahim Paşa ya da Melek İbrahim Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. Mısır, Şam, Mora, Erzurum, Diyarbakır valiliği yaptı. 1683-1685 yıllarında Osmanlı egemenliğindeki Budin (Budapeşte) kentini savunan birliklerin kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> 1593-1606 yıllarında Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma Imparatorluğu arasında yaşanan savaş

1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı ya da genel tarih kaynaklarındaki kullanımlarda Long Turkish War, Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında sınır çatışmalarının artması ve Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Paşa'nın 1593 yılında Kulpa'da ağır yenilgiye uğraması sonucunda başlayan savaş.

Yanıkkale, Macaristan'ın Györ şehrinde kurulu müstahkem mevkiye Osmanlılar tarafından verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Stavuçani Muharebesi</span>

Stavuchany Muharebesi, 17 Ağustos 1739'da Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yapılmış ve Rus İmparatorluğunun zaferi ile sonuçlanan muharebenin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahlenberg Muharebesi</span>

Kahlenberg Muharebesi ya da Osmanlıların verdiği isimle Almandağı Muharebesi, 12 Eylül 1683'te Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu orduları arasında yapılan meydan muharebesidir. Muharebeyi Osmanlılar kaybetmiştir. Muharebe, II. Viyana Kuşatması'nı bitirmiştir ve Osmanlı-Habsburg Savaşlarının kesin bir dönüm noktasıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yeniçerileri ve sipahileri metrislerden çıkarmayıp kuşatmaya devam ettirmesi muharebenin seyrini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Segedin Muharebesi</span>

Segedin Muharebesi, 1550-1562 Osmanlı-Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Savaşı'nda evre. Budin Beylerbeyi Hadım Ali Paşa komutasındaki Türk birliği Segedin'i kuşatan Alman-Macar ordusunu 1 Mart 1552 tarihinde ağır bir yenilgiye uğrattı ve Segedin'i kurtardı.

<span class="mw-page-title-main">Kars Kuşatması (1744)</span>

Kars Kuşatması, 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1605)</span>

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1693)</span>

Belgrad Kuşatması, Osmanlı-Kutsal İttifak savaşlarında evre.

<span class="mw-page-title-main">Yanıkkale Kuşatması (1594)</span>

Yanıkkale Kuşatması ya da Györ Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

Şumnu Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">1683-1699 Osmanlı-Lehistan Savaşı</span>

Osmanlı-Lehistan Savaşı (1683-1699), Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan Krallığı arasında 1683 yılından 1699 yılına kadar süren askerî mücadele, Osmanlı-Kutsal İttifak savaşlarının bir cephesi.

<span class="mw-page-title-main">Derbent Muharebesi</span>

Derbent Muharebesi, 5 Eylül 1688'de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1594)</span>

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hatvan Kuşatması (1594)</span>

Hatvan Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu Savaşı'nda evre.