İçeriğe atla

Ester Šimerová-Martinčeková

Genel bilgiler
Doğum adıEster Fridriková
Doğum24 Ocak 1909(1909-01-24)
Ölüm7 Ağustos 2005 (96 yaşında)
Liptovský Mikuláš, Slovakia
kariyeri
Ödüller
  • 4. sınıf Tomáš Garrigue Masaryk Nişanı, * 1. sınıf Ľudovít Štúr Nişanı
İmzası

Ester Šimerová-Martinčeková (d. 24 Ocak 1909 - ö. 7 Ağustos 2005) Slovak ressam, manzara tasarımcısı ve gazeteciydi.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Ester Fridriková, 23 Ocak 1909'da Bratislava'da doğdu. Annesinin cinsiyet ayrımı nedeniyle kariyerinde önemli engelleri aşmak zorunda kalan bir müzisyen olması kızını sanatsal çabalarında desteklemeye motive etti.[1]

İki savaş arası dönemde Paris'te Académie Julian ve Académie Moderne'de eğitim aldı. Aleksandra Ekster ile yoğun bir şekilde çalıştı ve Ekster'in Kübo-Fütürizm tarzından büyük ölçüde etkilendi.[2]

Kariyer

Ester Šimerová-Martinčeková'nın çalışmaları, 1920'lerdeki ilk eğitiminden 1990'lardaki son çalışmalarına kadar değişen siyasi iklimden defalarca etkilendi. 1930'lardaki Modern resimleri eleştirmenler tarafından cesur ve öncü olarak tanımlandı, ancak Naziler iktidara geldikten sonra hızla yozlaşmış sanat olarak alay edildi.

Savaşın ve Bratislava'dan taşınmasının ardından çalışmalarının temaları değişti. Šimerová'nın erken dönem Modern çalışmaları 1960'larda yeniden popülerlik kazandı ve o dönem kolaj ortamında da denemeler yapmaya başladı. Eserleri boyunca devam eden temalardan biri satrançtı.[2]

Sonraki yaşamı

Šimerová, sanat ve politikanın kesişimine dair görüşleriyle tanınıyordu. 1934'te bir gazeteye verdiği röportajda, modern sanatın "öncelikle sanatsal bir işlevi olduğu" fikrini belirtiyordu. Sosyal fikirlerin, fotomontaj, film, radyo, tiyatro ve edebiyatta çok daha iyi tanıtım araçları bulduğu iddiasındaydı. Otuz yıl sonra, 1966'da hâlâ modern sanatın politikaya aşırı bağımlı olmasını eleştiriyordu. Šimerová'nın sanatta siyasetin rolü hakkındaki açıklamalarının yanı sıra geç dönem çalışmalarında sıklıkla işçiler, barış güvercinleri ve diğer bilinen siyasi semboller temaları yer aldı.[2]

İlk evliliğinden sonra Ester Fridriková-Šimerová, ikinci evliliğinden sonra ise Ester Šimerová-Martinčeková olarak tanındı. İlk kocası František Šimer [cs], Bratislava'da ve sonra Plzeň'de saygın bir doktordu. 1942'de tutuklanıp idam edilene kadar Nazilere karşı direnişi destekledi. İkinci kocası Martin Martinček [sk], 1948 darbesiyle kamu görevinden ihraç edilene kadar avukat ve siyasetçiydi.[2][3]

1940'ların sonlarından itibaren Ester Šimerová-Martinčeková, Liptovský Mikuláš'ta yaşadı.

Šimerová'nın sağlığı 1990'larda bozulmaya başladı ve son sanat eserini 1994'te yarattı.[2]

Ester Šimerová-Martinčeková, 2005 yılında Liptovský Mikuláš'ta öldü.[2]

Ödüller

Šimerová, 1991 yılında Başkan Václav Havel tarafından verilen 4. sınıf Tomáš Garrigue Masaryk Nişanı'nı aldı. 2001 yılında Başkan Rudolf Schuster tarafından kendisine 1. sınıf Ľudovít Štúr Nişanı verildi.[4]

Anısı

Šimerová'nın Kübist eserleri Slovak sanat tarihinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Ayrıca Šimerová, "Slovak resminin ilk kadını" olarak biliniyor.[3]

1987'de Çekoslovak postası, "Laleler" adlı eserini bir pul üzerinde yayınladı. 2016 yılında Slovenská pošta, bir pul üzerinde tasvir edilmek üzere Satranç kompozisyonu eserini seçti.[1]

L̕udmila Peterajová'nın 2014 tarihli bir kitabında sanatçının bir dizi sanat eserinin baskıları ve bir biyografi yer alıyor.[5]

Daha fazla okuma

Kaynakça

  1. ^ a b "Ester Šimerová-Martinčeková: Sebavedomá dáma s paletou". 18 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  2. ^ a b c d e f "Ester Šimerová-Martinčeková". 12 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "New monograph examines Slovak painter Martinčeková-Šimerová". 19 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  4. ^ Jablonská, Beata. "Excelentná Ester Šimerová-Martinčeková". www.sme.sk (Slovakça). 18 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  5. ^ Peterajová 2014.

İlgili Araştırma Makaleleri

Land art, 1960'ların sonunda ABD'de ortaya çıkmış, 1970'lerde tüm batı ülkelerini etkilemiş avant-garde sanat türüdür. Çağdaş sanatın non–art veya anti-form hareketleri içinde yer alan Land art akımı hiçbir sanatsal -izm ile açıklanamaz. Bu akım, doğanın geniş alanlarına insan müdahalesi olarak düşünülebilir. Taş, toprak ve birçok doğal malzemenin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bu sanatta, çok çeşitli uygulama biçimleri vardır, örneğin doğada hendekler açma, toprağa gömme, galeri mekanı içinde toprak, gübre, taş ya da insan ürünü çevresel nesneler…

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Modern sanat</span>

Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Marcel Duchamp</span> Fransız ressam ve heykeltraş (1887–1968)

Marcel Duchamp, Fransız-Amerikalı sanatçı. Asıl adı Henri-Robert-Marcel Duchamp'dır. Yirminci yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın en önemli sanatçılarından olmuş, II. Dünya Savaşı sonrası Amerika'da pop sanatı ve kavramsal sanat akımlarının temellerinin atılmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

Alfons Maria Mucha ya da Alphonse Mucha, Çek ressam ve grafik sanatçısıdır.

Postminimalizm, minimalizmden etkilenmiş veya minimalizmden yola çıkmış çeşitli sanat alanları için kullanılan bir terimdir. Bu ifade genelde görsel sanatlar ve müzikte kullanılsa da minimalizmi kritik bir referans noktası olarak alan her alan için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<i>Koltuktaki Çıplak Kadın</i>

Koltuktaki Çıplak Kadın Fransız gerçekçi ressam Gustave Courbet tarafından 1862 yılında çizilen tablo. Eserde, genç, uzun saçlı, sadece ayakkabı ve çorap giymiş bir kadının bir koltuğun üzerinde uzanması betimlenir. Kadının hemen arkasında kırmızı perdeler vardır ve kapalı pencerelerden gökyüzü manzarası görünür. Courbert bu çalışmasında Goya'nın Çıplak Maja isimli eserinden etkilenmiş gibidir.

Max Liebermann, Alman ressam ve grafik sanatçısı. Alman izlenimciliği akımının en önemli temsilcilerinden biridir.

Sylvia Tiryaki doğum adıyla Sylvia Hazuchová, Slovak-Türk akademisyen, aktivist ve avukat. İnsan hakları ve uluslararası kamu hukuku alanlarında uzmanlaşmış olan Tiryaki, aktif sivil toplum üyesi olarak Slovak Helsinki İnsan Hakları Komitesi'nin şu anki başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ashcan okulu</span> Amerikalı sanat hareketi

Ashcan okulu veya Ashcan ekolü 20. yüzyılın başlarında New York şehrinde yaşayan gerçekçi ressamların oluşturduğu topluluk. Ashcan okulu, The Eight (Sekizler) olarak adlandırılan ve William Glackens (1870-1938), Robert Henri (1865-1929), George Luks (1867-1933), Everett Shinn (1876-1953), John French Sloan (1871-1951), Arthur B. Davies (1862-1928), Ernest Lawson (1873-1939) ve Maurice Prendergast (1859-1924) olmak üzere 8 Amerikan ressamının oluşturduğu grubun çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Robert Henry, Ashcan okulunun kurucularından, öğretmen ve gerçekçi Amerikan ressam. Kentsel gerçekçiliğin 20. yüzyılın başlarında en önemli temsilcilerinde olan ressam ayrıca The Eight adlı ressamlar topluluğunun da kurucusudur.

Mikuláš Galanda Ressam, grafik sanatçısı, illüstratör, Slovak modern sanatının en önde gelen simalarından biri.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

Oktay Seyid Hüseyin oğlu Sadıkzade - Azerbaycan güzel sanatlar temsilcisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (1992), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi (2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kişisel emeklisi (2002).

<span class="mw-page-title-main">Eva Siracká</span> Fizikçi

Eva Siracká, Slovak hekim ve akademisyen. 1990-2020 yılları arasında Kansere Karşı Mücadele STK'sının başkanlığını yaptı. 2011'de Dünya Sağlık Örgütü'nden Sasakawa Sağlık Ödülü'nü alan ilk Avrupalı kadın oldu. "En Başarılı 100 Slovak" şahsiyet arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ľudovít Ódor</span> Slovak ekonomist ve siyasetçi

Ľudovít Ódor, Slovak ekonomist ve politikacı. Slovakya başbakanı olarak 15 Mayıs 2023 - 25 Ekim 2023 tarihleri arasında görev yapmıştır. Bu göreve atanana kadar, 2018'den itibaren Slovakya Ulusal Bankası başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dano Heriban</span>

Daniel Heriban, Slovak aktör ve müzisyen.